Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Román Doktor Živago vynesl svému autorovi Borisi Pasternakovi Nobelovu cenu za literaturu (1958), ale i takový odpor sovětského režimu, že tvůrce toto ocenění raději odmítl. Velkolepá freska zachycuje nejdramatičtější období novodobých dějin Ruska, první polovinu dvacátého století, tedy především první světovou válku a bolševickou revoluci. V těchto těžkých a krvavých časech hledá svou cestu životem titulní hrdina, lékař s duší básníka Jurij Živago. Nezajímá ho politka, pouze lidská individualita. Je povolán k tomu, aby pomáhal raněným a trpícím. Svým profesním posláním si je jistý, avšak o to méně má jasno v citech k ženám. Zatímco k sestřenici Toně jej poutá manželský slib, stvrzený dítětem, ke křehké dívce Laře jej přitahuje porozumění a milostná touha. Jeho cestu navíc kříží všeho schopný právník Viktor Komarovskij, Lařin bývalý milenec, jenž je schopen přežít za každého režimu a jenž se nemíní Lary vzdát... Dvoudílný britsko-americký snímek je již druhou adaptací Pasternakovy předlohy. Poprvé ji zfilmoval režisér David Lean s Omarem Sharifem, Julií Christieovou, Geraldine Chaplinovou a Rodem Steigerem v hlavních rolích. Ve verzi italského režiséra Giacoma Campiottiho uvidíme Hanse Mathesona, Keiru Knightleyovou, Alexandru Marii Laraovou a vynikajícího Sama Neilla. Snímek vznikl v českých (pražských) a slovenských lokalitách. (oficiální text distributora)

(více)

Diskuze

wufik

wufik (hodnocení, recenze)

Nelíbí se mi ve filmech, když si příběh vytvářejí tvůrci podle sebe a ne podle knižní předlohy. Živago měl s Larou dceru  ve filmu s Omarem Sharifem a tady je to najednou syn. Dala jsem čtyři hvězdičky, ale největší zásluhu na tom má neodolatelně odporný  a sexy Sam Neill v roli Komarovského. S přehledem přehrál Živaga Hanse Mathesona.

Hanver

Hanver (hodnocení, recenze)

Vynikající film s kvalitními hereckými výkony, který opravdu zanechá v přemýšlejícím člověku silný pocit. Zápory - Pavel Kříž, pražská scenérie (především příjezd na Hlavní nádraží).

akicita

akicita (hodnocení, recenze)

Kdo viděl D.Leana s Omarem Sharifem, toho tahle inovace určitě musí nechat chladným. Nebylo nutné to znova točit, když původní verze je tak skvělá.

Foršťa

Foršťa (hodnocení, recenze)

Kniha Doktor Živago bývala v dobách totality zařazena v zadních řadách mnohých knihoven a půjčována byla jen velmi dobrým přátelům. Zážitek z filmu je pro mě samozřejmě neopakovatelný a to jak z první verze, tak i té z roku 2002. Největším zážitkem je ale pro mě vyznání jednoho uživatele, který vzpomíná, jak Doktora Živaga dostal jako maturitní otázku. Nikdy jsem si nemyslela, že se něčeho takového dožiju.

petraso

petraso (hodnocení, recenze)

Starej dobrej Živago s Omarem Sharifem je lepší...ale tahle verze taky není k zahození! Jen by to nemuselo být tak dlouhý.....

Reklama

Reklama