Reklama

Reklama

Margrete - královna severu

  • Dánsko Margrete den Første (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (38)

verbal 

všechny recenze uživatele

Přitroublá fantasy historka ze života audiovizuálně krajně nesympatické nordické báby, tahající tehdy, jakožto přesilná mužena a vzor středověké emancipace pro ty dnešní tolik utiskované slepice, za nitky všech skandinávských zkurvených šovinistů, co jakože nepozná vlastního fuckana, jehož vlatnolopatně pohřbila v klásteře v Soro. Exteriéry to místy sice má jako z porna pro masturbanty nad Nešnl Džeografic, ovšem co na tom, když je to na hovnech postavená narkoleptická nuda k posrání s dramatizací i dějem libovolné Troškovy homopohádky, účelový vibrátor a napařovačka žehliček všech pohlavně strádajících feministek, angažovaně a hystericky meloucích emancipantem ze svých maskulinním sponzorem zakoupených luxusních kuchyní, udržovaných služkou. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Na to, že šlo o dramatizaci skandinávských dějin, kde se mísí  palácové intriky a zrady, s dodnes údajně nevyřešenou záhadou, jde o poměrně napínavé vyprávění. Film není závislý na speciálních efektech, což mu na rozdíl od mnoha jiných lichotí, soustředí se spíš na dobové detaily, lidskou psychologii a v neposlední řadě na skvělý herecký výkon Trine Dyrholm. 80% ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh pravda, trošku možná více televizního a komornějšího ražení, než by si zasloužil. Přiznám se, že nejsem nijakým znalcem historie severských zemí, proto nahlédnutí do této krátké, byť fiktivní, etapy dějin bylo pro mě příjemné osvěžení a poznání toho, jak tomu bylo i v zemích pro nás trošku více smýšlením vzdálených. Dánové tyto politické věci zkrátka umí., je to takový drsnější Borgen své doby.   Trine Dyrholm je ve své roli nádherná,  Søren Malling takřka démonický. Velice příjemná hudba. S klidným svědomím musím říct, že na tu bídu, která se točí na pozadí historicky dávných událostí v průběhu několika let zpětně, je to rozhodně jeden z těch opravdu dobrých počinů. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Človek musí byť vďačný za takéto historické filmy, netočí sa ich už tak veľa a už vôbec nie v takej kvalite. Seversky chladná historická dráma z ktorej sála nielen ten chlad, ale celá atmosféra stredoveku. Dominuje tu silný psychologický prvok, vnútorný boj, vzťahové eskapády. Inak kráľovná Margaret je opomenutou, no výnimočnou historickou postavou. Nielenže dokázala mierovo spojiť celú Škandináviu, ale aj spojenectvo s Anglickom podmienila len obrannou dohodou tak, aby jej krajina nebola vtiahnutá do storočnej vojny. Z toho by si mali brať príklad súčasní politici. Zdá sa, že niekedy to tie ženy fakt vedia lepšie. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jak v úvodních titulkách vidím český fond a jedná se o skandinávský projekt, tak špízluju oči a čekám, co mi kde přijde podobné. Skandinávci tu poslední léta jsou se svými historickými filmy pečení vaření. A je radost vidět, že se sem rádi vrací a ještě k tomu točí povedené kousky. Margrete – královna severu je perfektní středověký historický kousek. V té době nejdražší pro Dány. Ale s jednoduchým námětem, což je u historických témat sakra potřeba. Nemusí tolik vysvětlovat a divák neznalý skandinávské historie se do něj stejně snadno dostane. Až si říkám, co by se muselo stát, aby tu u nás někdo něco podobného natočil o Přemyslovcích. Navíc mě tento film i dovzdělal, protože jsem o královně Margrete, která na jeden čas sjednotila Skandinávii, nikdy neslyšel. V rámci žánru tedy super záležitost. Málo akční, ale o to více dramatická. Což, když se dobře udělá, vlastně docela obstojně postačí. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení v Česku muselo být po dvou týdnech pozastaveno kvůli epidemii covid-19. Tvůrcům to přidalo značné komplikace, protože museli ze dne na den poslat různé herce ze 7 států zpět domů. (Azurose)
  • Režisérka Charlotte Sieling při scénách hodně výrazně vedla herce. Naopak při některých vůbec, například v úplně posledním záběru filmu, kdy královna Margrete stojí u ohně. Akci tedy nechala na samotné Trine Dyrholm. (Azurose)
  • Na premiére filmu o "svojom predchodcovi" sa osobne zúčastnila aj dánska kráľovná Margrethe II. (MikaelSVK)

Reklama

Reklama