Reklama

Reklama

Margrete - královna severu

  • Dánsko Margrete den Første (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše se rok 1402. Margrete dosáhla toho, co se ještě žádnému muži nepodařilo. Spojila Dánsko, Norsko a Švédsko do mírově orientované unie, kterou sama řídí prostřednictvím svého mladého adoptovaného syna Erika. Svazek je však sužován nepřáteli, a Margrete proto plánuje sňatek Erika a anglické princezny. Spojenectví s Anglií by mělo unii zajistit status nové evropské velmoci, avšak právě vznikající spiknutí má zničit Margrete a vše, v co věří. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (38)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Po množství více či méně nepravděpodobných filmů podle skutečných událostí je vlastně osvěžením historický film, který hned úvodním titulkem upozorňuje, že jde o fikci. A je tam na místě, protože vše do sebe zapadá a působí velmi uvěřitelně. Zásluhu na tom má nejen dobrý scénář, skvělá Trine Dyrholm v titulní roli, směs minimálně pěti jazyků a neošizená výprava i kostýmy. (Podle závěrečných titulků to vypadá, že se točilo především u nás.) ()

verbal 

všechny recenze uživatele

Přitroublá fantasy historka ze života audiovizuálně krajně nesympatické nordické báby, tahající tehdy, jakožto přesilná mužena a vzor středověké emancipace pro ty dnešní tolik utiskované slepice, za nitky všech skandinávských zkurvených šovinistů, co jakože nepozná vlastního fuckana, jehož vlatnolopatně pohřbila v klásteře v Soro. Exteriéry to místy sice má jako z porna pro masturbanty nad Nešnl Džeografic, ovšem co na tom, když je to na hovnech postavená narkoleptická nuda k posrání s dramatizací i dějem libovolné Troškovy homopohádky, účelový vibrátor a napařovačka žehliček všech pohlavně strádajících feministek, angažovaně a hystericky meloucích emancipantem ze svých maskulinním sponzorem zakoupených luxusních kuchyní, udržovaných služkou. ()

Reklama

hrona 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh pravda, trošku možná více televizního a komornějšího ražení, než by si zasloužil. Přiznám se, že nejsem nijakým znalcem historie severských zemí, proto nahlédnutí do této krátké, byť fiktivní, etapy dějin bylo pro mě příjemné osvěžení a poznání toho, jak tomu bylo i v zemích pro nás trošku více smýšlením vzdálených. Dánové tyto politické věci zkrátka umí., je to takový drsnější Borgen své doby.   Trine Dyrholm je ve své roli nádherná,  Søren Malling takřka démonický. Velice příjemná hudba. S klidným svědomím musím říct, že na tu bídu, která se točí na pozadí historicky dávných událostí v průběhu několika let zpětně, je to rozhodně jeden z těch opravdu dobrých počinů. ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Výborně rozehrané historické (psychologické) drama, které hned v úvodu diváka upozorní, že jde o příběh královny Margrete, nicméně jedná se o fikci.. Já se nechala unést a vtáhnout, Trine Dyrholmová mýma očima fantastická, pravdou je, že ani pánové nepůsobili jako křoví, nýbrž zdatní sekundanti.. Celé to severské vyprávění se mi moc líbilo a ta nesnesitelně těžká volba se na mě přenesla, jen dodám, že já bych to nedokázala.. Poklona tvůrcům, krásná záležitost, v dnešní době téměř nevídaná.. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Pánové. Před pěti lety jsme společně vytvořili unii. Dokázali jsme se přenést přes naše odvěké nepřátelství. A mysleli na náš lid. Dokážeme to znovu. Společně!“ Anebo se naopak rozdělí a všichni skončí špatně…Nebudu tady řešit, jak moc je tato fikce inspirovaná skutečnými událostmi. Bavilo mě to dost. Nejvíc asi dobovou atmosférou (na které má lví podíl i prostředí). Nejistotou, podezříváním, dějem plným lstí a intrik. Každé zaváhání respektované královny má za následek oslabení životnosti unie. A po objevení potencionálního následníka trůnu, všemi již dávno pohřbeného, dojde k velkému oslabení. A z pohledu diváka to pak není jednoduché ani s královnou matkou, protože ta začne jednat na základně zjitřených pocitů a dávných mateřských pudů. Publikum chápe její zmatenost, nerozhodnost, zároveň ale vidí, že tím ohrožuje vše, co tak dlouho a pracně budovala. Herecký výkon výborné Dyrholm to ještě podtrhuje. Některá rozhodnutí jsou pak opravdu těžká…a atmosférický konec tomu ještě dodá. Celkově hodnotím solidními 4*. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (6)

  • Na premiére filmu o "svojom predchodcovi" sa osobne zúčastnila aj dánska kráľovná Margrethe II. (MikaelSVK)
  • Rozpočet filmu byl 9 800 000 eur. Film podpořilo mnoho severských filmových fondů a také český Státní fond kinematografie. (Azurose)
  • Film se natáčel také v Česku – na hradech Křivoklát, Točník a v okolní přírodě. (Azurose)

Reklama

Reklama