Reklama

Reklama

Na nože: Glass Onion

  • USA Glass Onion: A Knives Out Mystery (více)
Trailer 3

VOD (1)

Proslulý detektiv Benoit Blanc vyrazí do Řecka rozmotat spletitou záhadu, ve které figuruje jeden miliardář a nesourodá parta jeho přátel. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (585)

Claw 

všechny recenze uživatele

Rian Johnson má po pouhých třech letech na kontě další uspokojivou komediální detektivku plnou zvratů, se zcela novou lokací a pouze jednou opakující se postavou. Líbí se mi, jak se ve filmu prolnuly známé aspekty z jedničky s novými nápady a zvraty. Film je skvěle vybalancovaný a dá vám to, co byste od takového filmu chtěli a očekávali. Zároveň vás udržuje v napětí díky nepředvídatelné struktuře děje a několika zvratům rozprostřeným po celém filmu, které vždy zabrání tomu, aby vše působilo vyčpěle. Bohužel nemám pocit, že by se o ději dalo něco pořádně říct. Většina informací by prozradila příliš mnoho. Je tu počáteční příslib tajemství a odehrává se na poměrně odlehlém ostrově. Zhruba od 45. minuty se děje strukturálně/vypravěčsky cokoliv. První „Na nože“ dělal něco podobného, ale způsob, jakým je to provedeno zde, má k odvozenosti daleko. Také mi připadá jako spoiler říkat, kdo v obsazení exceluje, protože byste nechtěli vědět, kdo nakonec v takovéto detektivce s velkým hereckým ansámblem nejvíc vynikne. Všichni byli dobří, ale Daniel Craig a další dva členové obsazení vynikali - upřímně řečeno, i kdybych řekl, kdo jsou ti dva, znamenalo by to naznačit jejich roli v příběhu, a to bych prostě nechtěl. Je to poměrně dlouhý film, ale většinou zůstává poutavý. Jeden aspekt příběhu týkající se motivace a úhlu pohledu jedné postavy nebyl na konci úplně vysvětlen, což trochu zkazilo jinak skvělý závěr. Nenazval bych to dírou v ději, ale pokud jsem něco nepřehlédl, přišlo mi, že to mohlo být nedopatření. Přesto, když toho na filmu tolik funguje, je těžké se příliš pozastavovat nad poměrně drobnými problémy, což je nakonec i můj pocit z tohoto filmu. /80%/ ()

Mertax 

všechny recenze uživatele

Zcela nesoudná stopáž, kterou nelze tolerovat ani Flixu. Rian Johnson sebevědomě představuje další Blancovo vyšetřování, které však už není tak záživné. Herci se snaží, seč mohou, ale jejich postavy skoro nemají co hrát. Společný jmenovatel celé grupy je podivný, vtipy nefungují a některé running jokes (Mona Lisa) smrdí scenáristickou bezradností. Blancův jižanský přízvuk je otravný, ale hlavně už nechci Craiga nikdy vidět ve vaně. 55 %. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

První film jsem docenil až napodruhé, Glass Onion mě ale získala takřka okamžitě. Jako by Rian Johnson potřeboval Na nože hlavně proto, aby mohl Benoita Blanca představit v poněkud klasičtějším příběhu, a když se mu to povedlo, mohl se tentokrát jaksepatří rozšoupnout. Ano, zápletka je milovníkům detektivek zase důvěrně známá. Jenže způsob, jakým si s ní tentokrát scénář pohraje, je mnohem rafinovanější. Od začátku je něco jinak, ale nevíte co. Více i méně sympatické postavy dělají divné věci, a vy nevíte, proč. Občas se objeví i nějaká celebrita. A pak uteče polovina filmu a přijde naprosto úžasný zvrat, který skoro všechno otočí o 180 stupňů, a zábava může pokračovat v ještě divočejším duchu až do explozivního finále. Režise, scénáře, herci, hudba, vážně snad všechno je bezvadné. A Daniel Craig, ten je naprosto dokonalý. Užijete si každé jeho gesto, každou repliku a po jednom z nejzábavnějších monologů, jaký jsem na koncích detektivek slyšel, si budete na konci titulků chtít přečíst "Benoit Blanc will return". ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Překvapilo mě, že pokračování jedné z nejzábavnějších detektivek posledních let si Rian Johnson poslal rovnou na Netflix. Ale chápu, že když jde dnes o volbu mezi kino a VOD službu, penízky hrají velkou roli. Nicméně tenhle film je konečně kouskem, který Netflixu ostudu neudělá. Konečně! Je pravda, že kvalitou už mě tolik neuchvátil jako první díl, který dokázal detektivní kvalitou dost překvapit. Tady už divák nějaké to očekávání má a ví, že se na Daniela Craiga a jeho novou roli detektiva Benoit Blanca může vysloveně těšit. Ten totiž nezklame. Horší je to s očekávanou překombinovaností děje, jeho délkou a některými postavami. To je ale pořád zblo na skutečnosti, že jsem se bavil. Je na pět hvězd by to chtělo větší překvápko...něco jako u prvního dílu. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

První Na nože na mě fungovalo z velké části díky castingovým trefám do černého. Druhý díl nabízí hodně  nesympatické podezřelé, kteří mě první hodinu vyloženě štvali. Naštěstí druhá půlka sešlápne plyn, naplno vytěží Benoita Blanca a začne se vysvětlovat. První polovina opravdu na pěst. Druhá téměř zase skvělá jízda jako v Jedničce. Craig si to zase neskutečně dává a tentokrát je ON opravdu hlavní postavou. Klidně můžou tvůrci zkusit i další dík. Rozhodně bych se nebránil. 70% ()

Galerie (347)

Zajímavosti (28)

  • Křišťálové plastiky byly vyrobeny v české sklárně PAČINEK GLASS (Kunratice u Cvikova). Sklárnu osobně navštívil jeden z nejvýznamnějších filmových uměleckých designérů John Dexter. (maca777)
  • Scenárista a režisér Rian Johnson přirovnal svoji práci na této sérii k tomu, co kdysi dělala Agatha Christie se svými knihami: „Pokaždé děláme něco nového a vzrušujícího.“ (Updated_Cake)

Související novinky

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

Rian Johnson už pracuje na třetím Na nože

16.10.2023

Režisér a scenárista Rian Johnson (Star Wars: Poslední z Jediů) zaznamenal se svou detektivkou Na nože takový úspěch, až to vedlo k akvizici práv Netflixem a objednání hned dvou pokračování. To první… (více)

Leden plný seriálů

Leden plný seriálů

04.01.2023

Nový rok znamená samozřejmě taky nálož nových seriálů a hned v lednu začneme zjevně zostra. Hollywood totiž odmítá zpomalit, a tak nás už zkraje roku čekají jedny z nejvýraznějších počinů… (více)

Reklama

Reklama