Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V těžkém období sucha a hladomoru opustil Elímech s manželkou Noemi a dvěma syny rodný Betlém, aby nalezl obživu za řekou Jordán v zemi moábské. Noemi však brzy nato ovdověla a také oba její synové Machlón a Kiljón zemřeli předčasně a k tomu bezdětní. Machlón se těsně před svou smrtí ještě stihl oženit s krásnou Ruth, původně moábskou kněžkou zasvěcenou bohu Chemosh. A právě Ruth, dívenka, kterou její vlastní otec z nouze prodal do Chemoshova chrámu jako budoucí rituální oběť, se stala hlavní postavou Kosterova filmu. (dopitak)

(více)

Recenze (8)

majo25 

všechny recenze uživatele

Starobiblický príbeh siahajúci niekde medzi dobou Mojžiša a kráľa Dávida rozpráva príbeh mladej kňažky a uctievačky kamenného boha, ktorá revertuje svoju vieru na boha neviditeľného. Hlavnú rolu si zahrala izraelská kráska Elana Eden, ktorá sa zhostila svojej role nadmieru dobre. To, čo poteší je výpravnosť filmu, ako aj vedľajšie postavy a tiež neukecanosť postáv, ktoré spolu vytvárajú, že film napriek 2 a štvrť hodinovej stopáži vôbec nenudí a dej pri ňom rýchlo ubieha. Filmu treba odpustiť viacero štúdiových scén, čo však bolo v tej dobe viac než bežné. Hodnotenie: 80% ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Krásná Elana Eden jako Ruth Noábská, prabába krále Davida ale také dívka prodaná vlastním otcem kněžkám krutého božství kameného bůžka Chemoshe, kde se měla stát po pečlivé výchově jednou z lidských obětí. ___Nehodlám polemizovat, nakolik Henry Koster pozměnil legendu, když na konci jeho práce stojí poutavý a atraktivní příběh o velké lásce, nenávisti a víře v lepší budoucnost, podepřený mnoha hereckými výkony nehodnými studu.___ Silná (i když velmi nenápadná) je scéna, kdy Tob (Jeff Morrow) přichází na pole s bičem v ruce, aby ztrestal Ruth, avšak při pohledu na ni mu ruka vypoví službu.___Osudoví muži Ruth byli hned tři - prvním byl umělec Mahlon (Tom Tryon), její první manžel; druhým již zmiňovaný Tob, který se do ní zamiloval; konečně třetím betlémský Boaz (Stuart Whitman), muž, za kterého se provdala. Peace with you. ()

Reklama

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Biblický príbeh natočený podľa výmyslu, aktuálnej chuti scenáristu a režiséra a ešte aj nezaujímavo. Chýba v ňom všetko, čo bolo v dobových historických filmoch, nie je tú skoro žiadna akcia, príliš veľa takej filmovej romantiky, ale bez chémie, avšak aspoň herečka pohľadná, čo sa dalo aj očakávať. Dnes už film podľa mňa nemôže zaujať a pri väčšom počte hodnotení by spadol do modrých čisel. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Príbeh zo Starého zákona o Ruth, ktorá sa napokon stala prababičkou kráľa Davida. Ale to predbieham... film mapuje strastiplnú mladosť moábskej ženy Ruth pri získaní svojej životnej lásky. Nie sú v ňom pompézne scény, ani historické boje na aké sme zvyknutí v podobných filmoch, ide skor o komorné rozprávanie. Má však v sebe atraktivitu aj tempo dobre natočených filmov. Piaty komentár. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ZA TIE ROKY BLAHOBYTU SI VYZREL." ,,AJ KAPUSTNÁ HLAVA DOZREJE." __ Priznám sa, príbeh Rút vôbec nepoznám a tak som ani nevedel čo čakať od tohto filmu. Snáď, podľa dovtedajšieho obsahu len to, že na nejaké pompézne bojové scény, ktoré bývajú vrcholmi takýchto filmov môžem zabudnúť. Príbeh Rút nemá okázalú výpravu, tá však plne postačuje rozprávaniu a vďaka nej nepôsobí film vôbec lacne. Čo je však dôležitejšie, že aj napriek vyše dvom hodinám dialógov som nenašiel jedinú scénu, ktorá by ma začala nudiť a neustále som bol zvedavý čo bude ďalej. Postavy tu totiž stále niečo riešia, no bez zbrane v ruke, čo z filmu robí trocha netypického zástupcu svojho ,,sandálového" žánru, o to však snáď vzácnejšieho. Všetko sa končí trocha rozprávkovo a hudba Franza Waxmana je krásna a skvelo podfarbuje celé filmové dianie. (2. hodnotenie, 2. komentár k filmu) ()

Galerie (13)

Reklama

Reklama