Reklama

Reklama

Sen o Dakaru

(TV film)
Česko, 2020, 52 min

Režie:

Jaroslav Jindra

Scénář:

Jaroslav Jindra

Kamera:

Jaroslav Jindra

Hrají:

Lukáš Hlavica (vypravěč)

Obsahy(1)

Mnozí sní svůj sen o Dakaru, ale zdaleka ne každému se promění v realitu. Parta nadšenců vyráží s historickou závodní tatrovkou Karla Lopraise po stopách slavné rallye... Rallye Dakar je nejtěžší motoristická soutěž svého druhu. Vytrvalostního závodu off-road vozidel a motocyklů se každoročně mohou zúčastňovat závodníci jak z řad profesionálů, tak i z řad amatérů, kteří běžně tvoří kolem 80 % zúčastněných. Závod byl poprvé odstartován roku 1979, dva roky poté, co se v poušti při dálkovém závodě Abidjan–Nice ztratil a tři dny bloudil motocyklový závodník Thierry Sabine, který se po této zkušenosti rozhodl, že uspořádá dálkový závod napříč Afrikou. Do podvědomí českých fanoušků se rallye Paříž–Dakar zapsala především díky šesti vítězstvím Karla Lopraise za volantem nákladního vozu Tatra (v letech 1988, 1994, 1995, 1998, 1999 a 2001). Ovšem za celých čtyřicet let historie závodu neměli diváci možnost podívat se, jak to vypadá v zemích, kterými trasa závodu vedla, jací tam žijí lidé a čím se zabývají. S partou nadšenců z Dobříče, kteří renovovali historickou tatrovku Karla Lopraise, se znovu vydáme přes Maroko a Mauretánii po stopách slavné soutěže až k senegalskému Růžovému jezeru, které po dlouhé roky bývalo cílem Rallye Dakar. Prostřednictvím archivních záběrů se podíváme i na trať „Dakaru“ v jižní Americe, kam se závod z bezpečnostních důvodů od roku 2009 přesunul. Průvodcem nám bude sám „Monsieur Dakar“ – fenomenální závodník v kategorii kamionů – Karel Loprais. (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

mira.l 

všechny recenze uživatele

No popravdě řečeno trochu se ve mně pere plné hodnocení za archivní záběry, povídání s K. Lopraisem a tu krásnou projížďku "historickým" závoďákem po pobřeží a bídné hodnocení za trochu "pofidérní" dokument, který je ... vlastně o čem? O tom, že pár chlapů si udělalo vejlet po stopách soutěže? Protože pořádně to není ani o téhle cestě, ani o historii soutěže. Hmmm... navíc mi trochu není jasné, proč uběhly čtyři roky od té cesty do výroby a uvedení padesátiminutového dokumentu. Co na tom trvalo tak dlouho? Protentokrát dávám průměrné tři, asi budu potřebovat to vidět ještě aspoň jednou, abych k tomu zaujal nějaké konkrétní stanovisko. Je to takové nemastné, neslané. ()

Kivis 

všechny recenze uživatele

Pětihvězdičkový nápad. Gratuluju této partě, že se ji podařilo uskutečnit tento sen a zároveň tímto dokumentem připomenout motoristickou historii, krásu původního Dakaru a osobnost Karla Lopraise. Musím uznat, že jsem byl i párkrát překvapen - nejvíce u záběrů se šlapadlem, o tomto tatrováckém vynálezu jsem neměl ponětí. Jenže to byly spíš chvilkové záblesky. Jinak byl totiž film na rozdíl od samotné cesty spíše tuctovou záležitostí, která pravidelnému divákovi Dakaru po pár dnech splyne. Je to takový pelmel střípků všech barev, který ale místo dokonalé mozaiky připomíná spíš naplněnou popelnici na sklo. Kdyby mi to autoři promítli doma jako "home video" z cesty, smekl bych před jejich citem a umem, ale když jdou s kůží do televize, chtělo by to mnohem výraznější režisérské vedení. Pokud se ale vaše znalosti o Dakaru omezují na krátké záběry z Branek, bodů, vteřin, přidejte si k mému hodnocení ještě jednu hvězdu a nechte se nakazit kouzlem tohoto legendárního závodu. ()

Reklama

Marze 

všechny recenze uživatele

Spíš než blbá auta nebo motorky a závody mě zřejmě stejně jako protagonisté zajímalo to okolo. Příroda, lidé... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele

Od dokumentu o Dakare s Lopraisom som očakával rozhodne viac, keďže v detstve bolo autíčko Tatra Karla Lopraisa mojou obľúbenou hračkou (doma som ju nemal, tak na návšteve u bratranca som jej venoval skoro celý čas - pamätám si to aj napriek tomu že vtedy som mohol mať tak 8 rokov). Vtedy bola rallye fenoménom, dnes už kvôli marketingu prišla o svoje renomé, napriek tomu treba oceniť snahu ju oživiť nakoľko bolo obdobie keď upadla takmer do zabudnutia. ()

Galerie (18)

Reklama

Reklama