Reklama

Reklama

Telegram

(TV film)
Drama / Krátkometrážní
Československo, 1964, 20 min

Obsahy(1)

Čapkovy povídky byly ve filmu i v televizi nesčetněkrát zpracovány. Tentokrát uvádíme adaptaci, v níž průvodce pořadem, sám autor (V. Voska) diváky seznamuje s povídkou Telegram. V jedné středostavovské rodině právě obědvají, když přijde telegram od dcery. To je nevídaná událost. Celá rodina je na nohou. Navíc otec (B. Záhorský) nerozumí ani slovu. Maminka (L. Havelková) tone v obavách o dceru Věru, co když jí někdo ublížil. Bratr (L. Potměšil) se nabízí, že pro sestru pojede. A pak si pozvou souseda (L. Kopřiva), známého luštitele hádanek, který telegram rozluští… (Česká televize)

(více)

Recenze (6)

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Krátka vtipná smršť o tom ako telegramy neprospievajú dobrému zažívaniu. Záhorský a Havelková vynikajúci, aj mladý Potměšil potešil. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Není to tak třeskutě vtipné jako na papíře, ale přesto ani televizní adaptace této čapkovské povídky neztratila svůj smysl pro pointu i lehce ironický nadhled. A k tomu typově velmi dobře obsazení herci, zejména Bohuš Záhorský a Libuše Havelková v rolích vystrašených rodičů. ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Lidé se chovají obyčejně a upřímně  jen pokud jde o maličké a všední věci. Ale jakmile se octnou ve výjimečné a patetické situaci, tu Vám jako by do nich vjel nějaký jiný člověk. Začnou mluvit jiným, dramatickým hlasem, a užívají jiných slov, jiných argumentů, ba i jiných citů., než normálně. Především v nich propuká statečnost, prestiž, obětavost a jiné takové hrdinné a charakterní vlastnosti. Snad je to v tom takovém tajném uspokojení, že se octli v mimořádné a katastrofální situaci. A tak se tím vypínají a kochají. Zkrátka začnou se chovat jako hrdinové na jevišti."  Hezky (a hlavně velmi trefně vůči naši české nátuře) to ten Karel Čapek napsal. Samotná televizní adaptace téhle Čapkovy povídky (s Bohušem Záhorským a Libuší Havelkovou v rolích vystrašených rodičů) je spíše obyčejná než výjimečná (zapamatovatelná). Však jak sám autor zdůrazňuje, "ono se vždycky stane spíš něco obyčejného..." ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama