Tvůrci:
Andrew HinderakerHudba:
Will BatesHrají:
Hilary Swank, Josh Charles, Vivian Wu, Mark Ivanir, Ato Essandoh, Ray Panthaki, Talitha Eliana Bateman, Monique Gabriela Curnen (více)Epizody(10)
Všechno připraveno (E01)
Bod návratu překročen (E02)
Půl oblohy (E03)
Výtečné vozy (E04)
Vesmírní psi (E05)
Špetka víry (E06)
Dobrou noc na Mars (E07)
Známky života (E08)
Spektr (E09)
Domov (E10)
Emma Green musí opustit svého manžela a dospívající dceru, aby mohla velet mezinárodní posádce při zrádné misi na Mars. (Netflix)
Videa (2)
Netušil jsem, že se dobrý námět kolonizace Marsu dá tak regulérně posrat. Ono už poslat do vesmíru partičku, která má víc nevyřčených a nevyjasněných problémů, než hezkých momentů absolutního sladění, je více než extrémní. Navíc aby to jako autoři řádně natáhli, tak tomu tvůrci flashbacky hlavních postav úplně nepomohli. Ve výsledku to působí, že kdyby do vesmíru poslali opice, tak udělají líp. Nekoukalo se mi na to hezky, jediný opravdu pěkný moment celého desetidílného seriálu je závěr desátého dílu. ()
Přišlo mi to cílené spíše na ženské publikum. Řeší se pořád jen stýskání po domově, vztahy s rodinou a vztahy jednotlivých členů posádky. Technický aspekt první mise na Mars se neřeší v podstatě vůbec. A když už dojde na nějaký technický problém, který musí posádka vyřešit, je to extrémně nerealistická hollywoodská dramatizace, kdy celá věc je totální nesmysl, který by při reálné misi nikdy nenastal. NASA ani astronauti obecně totiž nejsou zdaleka tak neschopní, jak je seriál vykresluje. Fakt jsem dost trpěl, když se mi seriál snažil nakukat, že NASA asi nikdy neslyšela o důležitosti několikanásobné redundance klíčových systémů nebo že by byla ochotná navrhnout misi tak retardovaně, že životně důležité zásoby by nebyly připraveny na Marsu už před startem posádky. Stejně tak jsem kroutil očima nad zbytečně kaskadérskými řešeními určitých problémů, neprofesionálním počínání některých členů posádky nebo třeba jejich neschopnost vyvrtat díru na správném místě... Pokud hledáte realističtější pojetí podobné tematiky, zkuste třeba For All Mankind nebo film Europa Report. ()
Pro mne, asi největší seriálové překvapení tohoto roku. Čekal jsem, že si dám jen první díl a pro nudu, to pak nejspíš vypnu, ale stal se přesně opak. Nenudil jsem se ani minutu. Všichni, ale opravdu všichni herci, mě v tom neskutečně baví. Obzvlášť, ty z posádky, co míří na Mars. Takhle sehranou partu herců, jsem již dlouho neviděl. Vždycky jsem si myslel, že životní rolí pro Hilary Swank bylo " Million Dollar Baby ", ale teď, už si myslím, že je to " Away ". Jasně, je to výborná herečka, která nám to dokázala i v jiných filmech např. " Kluci nepláčou ", ale tahle role jí sedí možná úplně nejvíc. Možná je to film, který osloví víc budoucí kosmonautky než kosmonauty, ale to je vcelku jedno. Kdo má rád Sci-fi a nevadí mu rodinné drama, tak ho třeba tenhle seriál osloví, tak jako mě. ()
V nedávné době jsem viděl ještě jeden podobný seriál o cestě na Mars. The First navzdory modrému hodnocení se mnou totálně zamával. Ačkoli se seriál, podobně jako Away, více zaměřoval na pocity a vztahy, každá scéna měla svoje místo a každá epizoda své pointy. Tehdy jsem seriál označil za Tenkou červenou linii ve vesmíru a že je tenhle seriál uměleckým zjevením, za tím si i nadále stojím. Od Away jsem neměl přehnaná očekávání, ale doufal jsem, že i tentokrát se bude jednat o příjemné překvapení. Žel bohu, překvapení se nekoná. Away totiž v dramatizaci občas absurdně přestřeluje a místo realistického vykreslení vztahů a pocitů lidí na pozadí zlomové události kosmonautiky, jsem dostal spíše ubrečenou hollywoodskou limonádu. A vlastně ani tu limonádu ne, protože Away je při delším sledováním totálně vyčerpávající záležitost, kde bych počet pozitivních momentů spočítal na prstech jedné ruky (nešikovného dřevorubce). Nevím, jaká bývá nálada při reálných letech do vesmíru, ale předpokládám, že navzdory šílenému tlaku nebude ani zdaleka tak nesnesitelná, jako tady. Naopak technických detailů ohledně mise se divák dozví minimum (a i to málo je tam zjevně blbě). Vlastně ani nebylo po celou dobu pořádně vidět, co posádka na lodi mimo řešení osobních problémů (a vody) dělá. Pěkné finále celkovou pachuť po celé té depresivní náloži příliš nezachraňuje a je to vlastně dost škoda, protože když pominu podivný scénář, tak mi obsazením posádka dost sedla a řada dílčích osobních příběhů mě zaujala a bavila. Jen se to nějak nezvládlo celé ukočírovat a sladit v uvěřitelný a méně nepříjemný celek. Místo dobrého pocitu odcházím od sledování přežvejkaný a vyflusnutý. ()
Chtěl jsem Marťana (nebo aspoň Gravitaci), dostal jsem Vékávéčka. Samozřejmě beru, že seriál o cestě na Mars je možné pojmout i tímto způsobem, kdy se to celé postaví na jednotlivých postavách astronautů a na tom, co řeší za (rodinné) trable a jaké mají vztahy s pozemšťany i mezi sebou navzájem... ale osobně bych tam přece jen uvítal víc Marsu a míň vztahů (v tomto ohledu mi jako nejslabší přišla 3. epizoda, která se v podstatě celá věnuje čínské člence posádky a jejímu lesbickému vztahu; naopak v posledních 3 epizodách se seriál konečně probere - když už jsem ani nedoufal - a začne se tam dít něco zajímavého, finální 10. epizoda je pak takřka dokonalá; možná je ta rozkolísaná kvalita daná tím, že se u jednotlivých epizod střídali různí režiséři). Moc mě neoslovilo ani obsazení, většina herců mi byla spíš nesympatická (byť Hilary Swank je skutečně výborná), a taky mi přišlo, že je to místy dost nevěrohodné (co si tak matně vybavuju, ve skutečných kosmických lodích se šetří každým centimetrem plochy a astronauti se tam mačkají jak sardinky, zatímco v tomto seriálu má posádka lodi všude místa jak na hradě; a potom mě tam hrozně rozčilovalo to permanentní soukromé telefonování s někým na Zemi a posílání zpráv a e-mailů - fakt silně pochybuju, že je možné si ve vesmíru jen tak vzít do ruky iPhone a brnknout manžílkovi na Zemi, jak se dneska má - to mají ti scenáristi diváky za úplně idioty?). Vzato kolem a kolem, nečekal bych, že to někdy napíšu, ale český Kosmo s milionkrát skromnějším rozpočtem mi dává větší smysl, než tahle patetická sračka, která celou dobu ždíme z člověka emoce na maximum, aby v závěru Netflix ani nenechal doběhnout závěrečné titulky a už tlačil člověku něco dalšího - osobně si tedy dovedu představit lepší způsoby, jak zabít tolik času. ()
Photo © Netflix