Reklama

Reklama

Apokalypsa kanibalů

  • Itálie Apocalypse domani (více)

Tři veteráni se po válce vrací domů do Spojených států. Z Vietnamu tam ale zavlečou nákazu, která dělá z lidí krvelačné kanibaly. (Netflix)

Recenze (25)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Já jsem se zrovna tentokrát na ten trash docela těšil, a ono nic... Evropských režisérů je na řešení amerických válečných traumat zkrátka škoda. 5/10 ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Anglický název evokuje příbuznost s tolik populárními trashovitými gorefesty (nic proti nim), ale nenechte se mýlit, Margheriti byl umělec a Apocalypse domani to jen dokazuje. Příběh válečných veteránů, kteří si z Vietnamu přivezli kromě traumatu ještě vir kanibalismu staví především na vynikajících hercích (Giovanni Lombardo Radice se přibližuje svému dokonalému výkonu z Cannibal Ferox) a zručné režii. Ta stvořila magický film, který ale bude pro řadu diváků příliš utahaný a nudný. Opak je pravdou, Apocalypse domani je krásný příklad eurohorroru se všemi jeho slabými i silnými stránkami. Těch druhých (například ještě hudba a až fulciovské detaily) je naštěstí mnohem víc. ()

Flipnic 

všechny recenze uživatele

Tohle je přesně ten typ filmů, které miluji!!! Ve své době na "videonasties" zakazovaných filmů. Horrorový trash, který běžnými kritiky zatracován a neuznáván, je i tak samozřejmě výborným dílem. Vidíme zde jasně vlivy Romera, Cronenberga a všech možných filmů o šíření nákaz, zombies a kanibalismu. Jednoduchý scénář vypráví o tom, jak kapitán vojenské čety ve Vietnamu zachrání dva americké vojáky. Ti jsou však posedlí kanibalismem a kapitána pokoušou. Po návratu do své vlasti se u všech třech postav probudí choutky na lidské maso a jedinný bývalý kapitán (John Saxon) s tím dokáže bojovat (tzn. že nikoho nesežere). Osud jej však svede dohromady s bývalými vojáky které kdysi zachránil a jednou dívkou, která je již také nakažena kanibalismem. Na své brutální cestě městem jednak střílí, bojují a jsou těžko polapitelní, protože mají vojenský výcvik. Dále však pojídají své oběti a protivníky a tak šíří dál "prokletí kanibalismu". Jsou za nimi vysílány ozbrojené jednotky, "čistící" jednotky s plamenomety (jak úžasně použité v mnoha dalších filmech tohoto typu, naposled např. 28 týdnů poté). Ve filmu v podstatě neexistuje žádný kladný hlavní hrdina. Gore efekty jsou, ale jsou na diváka střídmě kladeny, krví se opravdu nešetří. Film má svoje kouzlo, jednoznačně chytne a drží až do konce. Navíc je velmi dobře filmařsky zvládnutý a objevuje se v něm řada známých tváří tehdejších horrorů. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Víc drama než horor, víc příběhu než gore scén a víc nuda než zábava. Je fakt, že tomu rozhodně nemůžu ubrat. že se to snaží o něco víc než jen o béčkovou kanibalskou žranici, ale zároveň mě to kvůli tomu moc nebavilo, přitom kanibalský scény jsou naprosto špičkový a pak neustálá dlouhá absence takových scén je fakt ubíjející ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Podle názvu by jeden čekal pomalu konec světa. Pokud měla opravdu nastat ona Apokalypsa, tak zřejmě až po skončení filmu. Jako drama veteránů z Vietnamu výborné, jako kanibalský film mizerné. Asi nejlepší je úvod ve vietnamské džungli - pes s bombou na krku, plamenomet a hladoví zajatci - možná, že název odkazuje na Coppolovu Apocalypse Now. Dost prostoru zabírá akce - běžné honičky s auty nebo cesta kanály. Také zde hojně vyzvánějí telefony. Gore je pomálu, i když vykousané maso či uhryznutý jazyk jsou obstojné (vydloubnutí očí nedokončeno). Postižení se nijak výrazně neproměňují, jen se začínají dívat na lidi jako na oběd. Ve své době možná solidní snímek, dnes ničím nevybočující průměr. Na jedno podívání dostačující. ()

Kusko.t2 

všechny recenze uživatele

John “Rambo“ Saxon - The Cannibal. Ku podivu sa nejedná o bezhlavý kanibalský film, kde sa konzumácia vnútorností ráta na tony, ale o serióznejšiu krvavú drámu skupinky vojakov bojujúcich vo Vietname, z ktorého si do bežného života odnášajú nielen traumu a des z vojny, ale aj sklony ku kanibalizmu, čím sa stávajú hrozbou pre spoločnosť. Vietnam ich zmenil až natoľko, že začali hrýzť! Na liečbu nie je čas, je potrebné jednať a tvrdo zakročiť. Hon na nich sa začína! ### Dnes už kultový a aj v tom čase divácky úspešný "Apocalypse domani" sa dočkal remasterovanej podoby v roku 2002, kedy vychádza na DVD spolu s informačným dokumentom 'Cannibal Apocalypse' Redux (bonusová sekcia disku). Aj napriek tomu, že Antonio Margheriti pojal svoje dielo čo sa týka hnusu vcelku striedmo, nevyhol sa zásahom cenzorov. Vo Veľkej Británii v júli roku 1982 distribučné štúdio “Replay“ vydáva na domácom trhu síce nezostrihané VHS-ky filmu pod názvom “Cannibal Apocalypse“, o rok neskôr sú ale sťahované z trhu na príkaz cenzorov z BBFC, ktorí ho v júli 1983 umiestnili na zoznam "Video nasties". K znovu vydaniu “Cannibal Apocalypse“ sa v Británii pristúpilo v roku 2005 – jedná sa ale o Cut verziu skrátenú iba minimálne a to o 2 sekundy s prístupnosťou označenou ako Rated:18 (vydanie štúdiom "Cinema Club", DVD disk). V roku 2010 vychádza totožná DVD verzia aj zásluhou distribučného štúdia "Optimum". Na rozdiel od Ameriky nie je v Británii do týchto chvíľ Uncut k dispozícii. ### Čo sa odkazovej stránky týka, v takom Grécku vychádza “Apocalypse domani“ pod distribučným názvom “Apokalypsi 2“. Číslovka “2“ vyjadruje prepojenosť s o rok starším apokalyptickým trhákom Francisa Ford Coppolu – APOCALYPSE NOW (v Grécku vychádza ako “Apokalypsi tora!“). Či druhý alternatívny názov “Apocalypse domani“ určený pre grécke VHS-ky “Zontanos stohos 2“ nesie rovnaké prepojenie, je otázkou. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Název filmu je celkem zavádějící. Nejde o kanibaly v pravým slova smyslu. Nejde ani o zombie. Asi by se dalo dlouze polemizovat nad logikou samotnýho příběhu, ale nemám důvod. Hlavní je, že snímek nenudil. Navíc byla podle mě dobře zvolená ústřední dvojice. Jak John Saxon tak Giovanni Lombardo Radice podali parádní herecký výkony. Navíc se ve filmu najde i pár scén, který jen tak z paměti nevymizí. Trošku nudnější byla naháněčka v kanalizaci. Konec se ale podle mě povedl. Podle zdejšího hodnocení je vidět, že je to celkem málo známej snímek. Což je škoda, protože si myslím, že má co nabídnout. ()

Goldbeater 

všechny recenze uživatele

Poměrně krotké hororové drama o skupině válečných veteránů nakažených kanibalským virem. Slušně natočené, ovšem téměř bez hororové atmosféry a s pramálem gore scén (ke konci ovšem potěší dobře natočený průstřel hrudníku a následný kamerový záběr skrz něj). John Saxon je nepostradatelný tahoun, bez něj by to bylo slabé. ()

LION-MR.T 

všechny recenze uživatele

Jeden z mnoha filmů o viru,tentokrát ho přivezou veteráni a my sledujeme jak požíraj lidi. Oni maj pořádnej výcvik tak se nedaj jen tak zastavit tak se nám tu nabizí přestřelky a bytky. Krve si taky užijeme dost stjeně tak i pohledu an gore scén třeba na policejní stanici,v obchodě. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Škoda, že sa film volá Cannibal Apocalypse, pretože divák očakáva od výsledku niečo iné. Ale práve to, na čo sa pozeráme, je podľa môjho názoru lepšie, ako keby sme sledovali skutočnú akopalypsu. Čoho metaforou je oný kanibalizmus je tak jasné, že to už snáď ani viac nejde, ale stále nás viac zaujíma spracovanie, než nejaké hlboké myšlienky ohľadom osudu vietnamských veteránov, i keď je fajn, že ide o žánrový film s posolstvom. Toho gore je tu akurát, ale ide skôr o akčný film a nechýba ani melodráma, i keď vkusne spracovaná. John Saxon je obsadený perfektne a aj zvyšok castingu je veľmi vydarený. 70% ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Hlavne príbehovo rozťahaný snímok, takmer bez atmosféry, ale s dôstojnými gore scénami. Očakával som tradičnú talianskú eurotrash pochúťku, dočkal som sa len nevýrazného vývaru. ()

iolaos 

všechny recenze uživatele

Tento margheritiův zdařilý (ač opravdu střídmý) gore je alternativou bezmyšlenkovitě nalajnovaných krváků vesměs italské sedmdesátkové tvorby, které mám tak rád. Souhlasím se zdejším Flipnicem; co se týče nespecifikovaného kouzla filmu, mělo značný dopad i na mě a velmi dobré herecké výkony celkový dojem umocnily. Jen si nejsem jist použitím častých fast forwardů v některých scénách, které působí v některých útržcích až komicky. Kvalitní oddychovka, fanouškům starých flákot mohu jen doporučit. 7,5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Nejedná se o žádný velký film, myslím myšlenkami, přece jen, měli by to být Američani, kdo se vyrovnává se svým velkým traumatem, což se mimochodem neustále děje, ale přece jen se Italům podařilo natočit celkem smysluplný film, který je obohacený o dobré gore, i když většinou nijak detailní. Asi mám ale pro italskou kinematografii celkem slabost. Hlavně ta syntezátorová hudba je zde dokonalá. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Kanibalizmus ako vírus prenášajúci sa z človeka na človeka je pomerne originálny nápad, rovnako ako preniesť ho do ulíc, pritom to ale má ten správny horrorový drive. Film je natočený pevnou rukou, pričom neprídeme aj o nejaké tie lahôdkové zábery, presvedčivý výkon tu podali ako klasik John Saxon tak aj taliansky veterán Giovanni Lombardo Radice. Všetko príjemne plynie v pomerne svižnom tempe, veľký dôraz je kladený aj na akčnejšiu zložku filmu. O gore samozrejme neprídeme, mnoho scén je vyložene z kategórie nezabudnuteľných. Záver v kanáloch je pomerne klaustrofobický a dusivý a nesmiem zabudnúť ani na záverečnu čerešňu na torte - posledné zábery a pekne nejednoznačný a atmosfericko zimomriavkový koniec. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Spíše než horor snímek funguje jako drama, kdy následky tragických vietnamských válečných událostí mají neblahý vliv na trojici veteránů, u nichž se po čase začnou projevovat kanibalské sklony. Brakovost se však nekoná a to hlavně díky skvělým hercům (John Saxon a Giovanni Lombardo Radice), zručné kameře a režijní dovednosti. Na speciálních efektech se vyřádil mistr v oboru na slovo vzatý - Giannetto de Rossi, některé gore je hodně povedené a detailní (vydloubnutí oka, průstřel břicha brokovnicí). Ještě by mě zajímalo, zda jméno jednoho z masachtivých veteránů Charlie Bukowski bylo zvoleno podle kultovního oplzlého spisovatele nebo je to jen souhra náhod. Moc mě pobavila závěrečná scéna (chudák teta :D) a potěšil celkový obraz, který jsem si mohl vychutnat v novém 4K remasteru! Hudba mě v některých ohledech připomínala dokonce české kriminálky osmdesátých let! ()

Dexter1 

všechny recenze uživatele

Spájajúc do seba prvky obľúbených exploitation filmov, kanibali a zombie, vytvára Margheriti pôsobivú drámu o veteránoch z Vietnamu. Tí si okrem traumy z vojny doniesli vírus, ktorý spôsobuje, že nakazený jedinec má neutíchajúcu a nezastaviteľnú chuť na ľudské mäso. Najzaujímavejšie na tom je, že svoj stav si viac-menej uvedomujú. Tým pádom vznikol film ťažko sa zaraďujúci do jednej alebo druhej skupiny, vznikol úplne nový poddruh. To všetko je podfarbené skvelou hudbou a príbehom, ktorý sa dokonale stupňuje a osobne si myslím, že ani na chvíľku nenudí. ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Ďalší z radu talianskych produkcií točených v JúEsEj. Mix psychonásledkov z vietnamskej vojny, kanibalizmu a šíriacej sa nákazy je podivný, ale prekvapujúco fungujúci. Určite má na to zásluhu John Saxon, ktorý je dobrý ťahúňom tohoto akčného kanibalského trileru. Viacmenej o talianskej produkcii dávajú vedieť iba hektolitre krvi, množstvo gore efektov a toporné výkony hercov. Inak je to pozerateľné akčné papaníčko, ak teda divák obľubuje "raw" kuchyňu. ()

bruceman7 

všechny recenze uživatele

Poctivé céčko. Taková old-school řemeslná záležitost se už dneska nenatočí. Je to sice utracenej čas, ale což. Jednou za pár let si nějakou podobnou záležitost člověk přetrpět musí - o to víc si užije opačné spektrum! 2,5/10 za nostalgii. ()

HonzysKISS 

všechny recenze uživatele

Spíš to berte jako takový ten klasický zombie film z osmdesátých let než přímo kanibalismus. Jinak to celkem ujde, v té době to musela být určitě pecka. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Dění mezi zajímavým úvodem a stejně tak dobrým závěrem, by nebylo vůbec špatné, kdyby netrpělo na příliš vysoké cíle tvůrců. Nemuselo se tolik řešit trauma z války, když v tomto případě je podstatně zajímavější kanibalský virus a jim nakažení. Gore je více než slušný, hlavně průstřel v závěrečné cestě kanalizací. Ale těchto detailů není mnoho, většinu času se dění snaží být dramatické. I když postava jménem Charlie Bukowski zřejmě úplnou náhodou nebude. 50% ()

Reklama

Reklama