Reklama

Reklama

Stoupající hladina

(seriál)
všechny plakáty
Nizozemsko, 2019, 4x51 min

Obsahy(1)

Fotograf Kadir van Lohuizen se vydává prozkoumávat dopady zvyšující se hladiny oceánu do těch nejohroženějších míst... Ve čtyřdílné mini sérii se fotograf a dokumentarista Kadir van Lohuizen zabývá důsledky stoupající hladiny moří. Na tom, jaký počítačový model se využije, už vlastně nezáleží, protože výsledek je vždy stejný. Během několika následujících dekád hladina moří výrazně stoupne a odhaduje se, že na konci 21. století bude průměrná hladina moří o sto centimetrů výš než dnes. V Jižní Asii a Pacifiku dojde ještě k mnohem významnějšímu navýšení. A důsledky toho pociťujeme už dnes po celém světě. Voda se navíc dotýká všech velkých problémů naší doby: klimatických změn, bezpečnosti, dostupnosti energií, chudoby, nárůstu populace, zemědělství, urbanizace a migrace. Jinými slovy, pokud nic neuděláme, utopíme se. Kadir van Lohuizen se už dříve s velkými ohlasy zabýval tím, jak vzrůstající hladinu moří ovlivní obyvatele nízko položených oblastí, jako je Velká Británie, Kiribati, americké Miami a Bangladéš. Tentokrát se vrací k lidem a místům, kteří v něm předtím zanechali hluboký dojem. Zjišťuje, co se od té doby stalo, změnilo a jaké kroky byly podniknuty ve snaze odvrátit čím dál větší hrozbu. Sleduje nezastavitelný příliv Kadirovýma očima a seznamte se se světem budoucnosti, ve kterém se naděje mísí se strachem. (TV Prima)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele

Grónsko na globálním oteplování tedy vydělává. Mělo by se používat spíše sousloví změna klimatu, protože u toho si prý lidé více uvědomují v jakém jsme průseru. Vědci nám o tom marně říkají už 30 let a něco se trochu začíná dělat až teď když většina vědců přešla na nové paradigma, že tedy se asi jako opravdu otepluje. Lidem zesílené bouřky vyplavují sklepy a sucho zemědělcům ničí úrodu. Osobně se domnívám, že zde platí Einsteinovo "žádný problém nemůže být vyřešen těmi, kdo žijí uvnitř systému tohoto problému". Někteří upřímní staří lidé dokonce říkají, že je jim všechno jedno, protože stejně za chvíli zemřou. Někteří dokonce říkají, že póly zamrzají, což je ale tím, že tající voda z ledovců je sladká a ředí vodu slanou. Tento dokument musel asi vyděsit hlavně Holanďany. V kombinaci s prudce narůstajícím počtem obyvatel na Zemi, kteří kvůli novým pastvinám masivně odlesňují půdu a brzo budou chtít mít stejnou životní úroveň jako my, hrozícími válkami o vodu a jídlo, klimatickými uprchlíky, novými viry a konci účinnosti antibiotik apod. se cítím jako krysa v podpalubí, která by chtěla jako první opustit potápějí se loď, ale jiná obydlená planeta ve vesmíru není v dosahu. ()

subic 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní. Spousta krásným míst, která si člověk z poslední době přetvořil k obrazu svému, si teď oceán bere zpět. Stoupá teplota moří, mizí korály, stoupá hladina a navíc ty ráje u moře zaplavují odpadky, hlavně plasty. Je to smutné, na řadě míst je přitom tak krásně. Fotograf Kadir van Lohuizen je takový vysoký zvláštní holandský fotograf. Podle mě je to takový ekvivalent třeba našeho Jana Šibíka. 7/10 ()

Reklama

Reklama