Reklama

Reklama

VOD (1)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Odvážné, otevřené a provokativní drama od scénáristky Michaely Coelové, která je zároveň představitelkou hlavní role, pojednává o principu dobrovolnosti sexu v dnešní době. Seriál odehrávající se v Londýně, kde lze dosáhnout kýženého uspokojení prostřednictvím pouhé aplikace, vypráví příběh Arabelly (Coelová), bezstarostné a sebejisté Londýňanky, která má partu skvělých kamarádů, nového přítele z Itálie a vzkvétající spisovatelskou kariéru. Když jí však sexuální napadení v nočním klubu převrátí život vzhůru nohama, mladá žena je nucena všechno přehodnotit – svou kariéru, vztah s přáteli a dokonce i s rodinou. Zatímco se Arabella snaží vyrovnat s tím, co se jí přihodilo, vydává se na bolestnou a místy i zábavnou cestu sebepoznání. Ta ji zavede na překvapivá místa – a ke kontroverzním závěrům. (HBO Europe)

(více)

Recenze (16)

rikitiki 

všechny recenze uživatele

S hlavní hrdinku nemusíte souhlasit ve všem. Nemusíte s ní souhlasit vůbec v ničem. Ani ji nemusíte mít rádi, ale nemůžete popřít, že je to výrazná osobnost. Vzhledem, projevem i názory. Podala velmi vyhraněnou a ostrou výpověď, která zároveň působí jako zamyšlení, co vše může být sexuálním násilím, jak i zdánlivá drobnost může člověka změnit a vykolejit z dosavadní dráhy. A v tomto s ní beze všeho souhlasím, byť se můžeme lišit v názorech na jednotlivé projevy. Máme jiné zázemí, jsme jiná generace, ale některé zážitky máme stejné. ____ Arabella je svá, sebevědomá, zraněná, dost sobecká, dětinská, někdy agresivní, ale otřesný zážitek v ní kromě běsů probudil i snahu o empatii, byť se jí to vždycky nedaří. Ublížili jí a ona někdy vědomě, jindy nevědomě, ubližuje ostatním. Přitom se tomu snaží přijít na kloub. A stejně jsou na tom její kamarádi. Zároveň je seriál stále zábavný a místy velice vtipný, byť někdy hodně drsně. ____ Poslední díl je na můj vkus trochu mysteriózní a klišovitý, ale není asi jiná cesta, protože obojí řešení: ať už se z toho hrdinka vyhrabe nebo spadne do ještě větších depek – bude vždycky klišé. ____Nejsem mileniálka, takže život na sítích mi tolik neříká. Ale díky tomuto seriálu jsem vzala trochu na milost selfie. Není to jen marnivé upozorňování na sebe. Je to taky jeden ze způsobů, jak se člověk snaží vyrovnat se světem. Ukázat, že v něm nejsem ztracená, že taky něco znamenám, že tu jsem. Jako náplast na strach ze samoty, z neúspěchu, z neviditelnosti – třeba ve scéně, kdy se Arabella cítí opravdu mizerně, přesto vytáhne mobil a vyfotí se se zářivým úsměvem. Jakoby tím, říkala: „Já zase budu v pohodě.“ Přestože tím sama sobě lže, je to pro ni i terapie. Když budu vypadat dobře, když mě o tom někdo ujistí, tak se možná opravdu začnu dobře cítit. SHRNUTÍ: Velmi výrazné, velmi osobní, přesto do jisté míry i univerzální. ()

Tom Riddle 

všechny recenze uživatele

Nejdůležitější seriál posledních let, ne ani tak zpracováním (které ovšem JE vynikající), jakožto spíš reakcí a diskuzí, kterou vyvolává u diváků, ať už na téma consent, rasismus, sexismus či homofobie. Vystihnout na ploše dvanácti dílů tolik trefných situací či komplexních úhlů pohledu je až zarážející. Michaelu Coel budu bedlivě sledovat, talentu má na rozdávání po všech stránkách. ()

Bebacek 

všechny recenze uživatele

Zabralo mi víc než půl roku dokoukat to postupně do konce. Byl to vlastně obdobně bolestný a na strávení viděných věcí náročný terapeutický proces, kterým si v několikaměsíčním horizontu prochází protagonistka i její kamarádka a kamarád. Nepřikrášlená výpověď jedné generace na hony vzdálené devadesátkovým dětem z Beverly Hills a ze školy zlomených srdcí, nedejbože Heleně a jejím chlapcům. ()

Arbiter 

všechny recenze uživatele

I May Destroy You. Hra na babu. Chytí tě někdo porouchaný. A o trochu víc porouchá tebe. A znova a zas. A tak se všichni v kouzelné vzájemnosti rozbijíme. ___ Seriál je tak jako jeho postavy zmatený, chaotický, sebedestruktivní, temperamentní. Postrádá - snad odmítá - jasnější vyznění a strukturu, díky čemuž některé roviny vyšumí do ztracena. Zamotává nás do dusivých chaluh světa obohaceného ale i paralizovaného příliš mnoha možnostmi, do realit a paralelních přítomností a přesto bezprecedentní samoty, do světa pro někoho více pro jiného méně děsivé otevřenosti, díky které jsme stále intenzivněji konfrontování s možnostmi pro majoritu nekonformní seberealizace, ale i s doposavad přehlíženými rovinami nerovností, nespravedlností, proměnlivosti a nečekaných důsledků touhy srovnat všechny nerovnosti - to vše bez rozhřešení, bez návodu. Snad jen s výzvou zavřít se trochu před tou bezbřehostí. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Forma, akou je seriál urobený, nemá chybu, avšak niektoré témy ma bud' nasrali, alebo urazili a teda niektorým epizodam by som dal z fleku 'odpad!' . Ale priznávam, hlavná predstaviteľka seriálu (a zároven jeho autorka) má neuveriteľný talent a na seriál sa mi dobre pozeralo. Preto zostanem na štyroch hviezdičkách. ()

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Taková směs příběhů. Stále vše mění úhel pohledu. Spoustu informací o postavách vnímáme jen díky tomu, co má Arabella na sobě, kde se pohybuje a jak mluví se svým okolím. V titěrných místnostech sdíleného londýnského bytu pořádají večírky, zkoušejí hranice vlastního kamarádství a překonávají traumata. ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Odvážna, otvorená ale predovšetkým rasistická dráma od scénaristky Michaely Coleovej nie je ani tak o dobrovoľnosti sexu ako o nenávisti jednej afroamerickej fašistky, ktorá 12 epizód nerobí nič iné iba verejne rozširuje nenávisť k bielym heterosexuálne orientovaným mužom. V seriály sa síce objaví aj niekoľko dobrých momentov ale svojmu hlavnému poslaniu - šíreniu nenávisti sa autorka venuje naplno a tak dáva úplne zabudnúť na niekoľko vydarených pasáži ktoré sa v tejto sérii objavia. ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál je děsivá jízda strašidelným zámkem pro lidi děsící se, kam až zajde emancipace žen, sexuálních menšin a černých životů a jako téměř ne-fobní člověk jsem byl zvědavý, jak může vypadat seriál o vztazích mileniálů z pera třicetileté černošky žijící v Londýně. Po materiálu se jistě kabelovky s radostí sápaly, aby vyvážily kvóty společenských požadavků aktivistů. Někdy to může pomoci k vytvoření zajímavého seriálu z jiného světa, což I May Destroy You pro Čecha jistě je, někdy to úplně neklapne. **** Hlavní hrdinka (kterou hraje sama autorka), hvězda sociálních sítí, miluje pařby se vším, co k tomu dneska patří a to se jí stane osudným, když k chlastu a koksu někdo do pití přimíchá nechtěný bonus. Po zbytek seriálu se pak vypořádává se znásilněním a s neschopností napsat knihu pro nakladatele, za kterou už dávno zkásla zálohu; setkává se s dalšími formami znásilnění ve svém životě i z příběhu přátel a tak nějak se s tím snaží vyžít. **** Autorka nám servíruje vztahově velmi odvázaný seriál, cílí na určité publikum a nebojí se provokovat. Příběh se týká hlavně černochů a tvůrci se nijak nesnaží cpát do příběhu bělošské kamarády navíc, aby ukázali idealizovaný multikulturní svět (tak se to totiž dělá v Hollywoodu), naopak v asi nejvýživnějším díle na narozeninové párty kamarádka hlavní hrdinky utrusuje rasistické poznámky proti bělochům a vadí jí bílý host. Nechybí ženské pomsty a burcování k pomstě na sociálních sítích ala feminazi :-) Gayové asi nebudou moc nadšení z toho, že jedna gay postava se v podstatě dějem prosouložuje přes Grindr a pokud narazí na chlapa, který hledá normální rande, myslí si, že je úchyl... **** Problém je v tom, jestli měl seriál v úmyslu něco víc než provokovat, šokovat nebo prozkoumávat určité životní situace - hlavní postava je sice očividně nezodpovědná, mnohdy se chová bezohledně a moc nepřemýšlí o tom, co tím způsobuje svému okolí, což by mohlo nasvědčovat, že seriál možná podvratně ukazuje, že celebrity ze sociálních sítí nejsou nejlepší vzory pro obdiv a následování, protože sami nejsou zrovna vyrovnané osobnosti a neznají univerzální klíč k dobru. Doslova to ale není nikde řečeno, a i když postava Arabelly projde postupně nějakým vývojem, posouzení je na divácích. V seriálu si tak můžou najít své (obdiv nebo nenávist) šílení aktivisti z kteréhokoliv spektra, ale pro lidi uprostřed to není tak zábavný počin. ()

chrispe 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

May I destroy you je rozhodně zajímavá výpověď jedné ženy jedné generace (té která žije půl života online s obličejem přilepeným na displayi telefonu a sex pro ně není určitě taková věda jako pro generace starší), rasy, žijící v určitém prostředí. Je třeba to tak brát. Tohle je její pohled na život, jaký žije (žila). Otírá se o různá témata a problémy dnešní společnosti. Když to vezmu podle sebe - její život je diametrálně odlišný od toho mého, tak mě to nutí k určitému nadhledu a otevřenosti k odlišnému. Nikdo nenutí nikoho souhlasit s tím, jak věci vidí hlavní hrdinka. Každý máme jinou životní zkušenost. Ale právě zamyšlení a debata o tématech, které se tu objevují (a je jich fakt hodně) je něco, za co tomuto seriálu dávám palec nahoru. Hlavní hrdinka není prvoplánově sympatická (a stejně tak její nejbližší kamarádi), je vykreslená se spoustou chyb (které máme všichni) a tím je nesmírně lidská. Mě občas "děsil" její temperament (divokost, tvrdost, jasné přesvědčení, bezstarostnost, nezodpovědnost) - je o tolik jiná než já a lidi v mém okolí. Líbilo se mi to. Míň se mi líbí názory, že si někdo za znásilnění může sám - ať už se jedná o oblečení, drogy, nebezpečné místo a já nevím co ještě - za znásilnění VŽDYCKY může jen a pouze násilník. Tečka. ()

arkie 

všechny recenze uživatele

Vyborny serial, ktory treba vidiet s otvorenou hlavou. Miestami to bolelo, bolo neprijemne, nenavidel som hlavnu hrdinku, potom mi pomaly zacalo dochadzat o com to je. Clovek nemusi suhlasit so vsetkym, co tvrdi, robi, ako sa veci zobrazuju. Je to o rovinach pohladu a su tam veci, o ktorych sa ma hovorit. ()

MyrnaAlec 

všechny recenze uživatele

Velmi podvratný zpracování, výrazný herci. Jiný level přemýšlení o znásilnění. Hlavní hrdinka Bella je místy dost nesympatická a arogantní osoba, chlastá a bere drogy. Pak ji někdo znásilní pod vlivem něčeho, co jí nasypal do pití. Náhle se zhroutí a začne se chovat jinak. Rozjede kariéru přes sítě a pasuje se do mluvčí těch zneužívaných, používá i zavádějící metody a manipulace. Policie nemá dost důkazů a v závěru proběhne několik možných variant pomsty. Její kámoška na život a na smrt T je výrazně pomáhající a chápající postavou. Skvělý je ten fleshback z Itálie s trojkou:D. Jejich kámoš jede gayjoy přes Grindr a taky se jednou nevyhne zneužití. Je zde naznačeno i mnoho dalších rovin : způsob propagace všeho psanýho, jak to chodí v agenturách, pokrytectví těch nahoře. Nechybí ani vysvětlující okénko do školních let, i rodinný background. Celkově velmi zajímavý, dala bych to do škol v rámci sex. výchovy. ()

kockodan 

všechny recenze uživatele

Opravdu hodně, ale hodně nesympatická hlavní hrdinka, co ráda chlastá a tvrdě fetuje, a pak se diví, proč je pořád sexuálně zneužívána, a dokonce v delíriu, které si sama přivodila drogami a alkoholem, znásilněna na špinavém pánském hajzlu nějakým úchylným frustrovaným hajzlem. Spajknutý drink byla už jen třešnička na rape cakeu. To znásilnění by se jí dříve či později stalo i bez toho, zadělala si na něj svou debilitou sama tak na 99%. Neskutečně debilní postavy, hlavní počínaje, její kamarádka mi lezla na nervy snad ještě víc. V ofiko popisu k filmu se píše že jí znásilnění převrátilo její doposud skvělý život "s partou skvělých kamarádů, novým přítelem z Itálie a take se vzkvétající spisovatelskou kariérou" na ruby. Ehm, z "přítele" z Itálie se vyklube obyčejný drogový dealer, který jí a kámošce akorát tak prodá fet, a pouze s ní několikrát šuká, páč taky co s takovou vlezlou fetkou, která se mu úlisně a hlavně neohlášená nakvartýruje v noci až do bytu, když není doma, že? LOL! A který na ni v tom jejím vysněném pseudo-vztahu na dálku z vysoka sere a měl jí celou dobu na háku. LOL! Ze skvělých kamarádů se vyklubou stejné trosky na chlastu a drogách, které se na ni vyserou z vysoka uprostřed noci při fet a chlast pařbě, když je na padrť a velmi zranitelná a nechají ji na pospas divnejm týpkům a znásilnění, a když se snaží dopátrat co se tu noc stalo, ještě jí kolektivně lžou! LOL! Opravdu skvělá parta kamarádů!... Její vzkvétající kariéra je de facto jen štěstěna, kdy si jejích tweetů všimlo nějaké hype, snowflake nakladatelství a rozhodlo se vydat její bláboly, když po ní ale chtějí pokračování a má od nakladatelství deadline, namísto aby seděla doma a psala, jde chlastat a fetovat! Nedá se na to chvílemi opravdu koukat. Druhého dne s opicí a stále ještě v polo-delíriu z chlastu a drog se zvesela přizná, že měla v sobě kombinaci pěti drog, a na to samozřejmě chlast! Ta odporná revenge fantasy jedné frustrované černošky na konci seriálu vůči jejímu znásilňovateli, kterého si sama vypátrá, to je opravdu ohavná hate filled parodie na to, jak se pomstít chlapům, a taky bílým všeobecně. Že měl jakéhosi barevného komplice, to je ponecháno stranou, černošky se vyřádí na sice hajzlovi, ale bělochovi. Je mi jasné, že po tomto contentu HBO skočilo jako slípka po flusu. Herecké "schopnosti" a výrazový range hlavní hrdinky nebudu vůbec komentovat! To mě krom tématu a debilním vývoji série sralo snad nejvíc. Nedalo se na ty její výlevy před kamerou dívat. Hrozná ochotničina na stále jednu notu. Hlavně být a vypadat furt cool! A natáčet live stremy a videa na sítě i uprostřed návštěvy u lékaře, když k vám mluví. Rádoby vtipné, ale na facku! Takto se nechová sympatická mladá mileniálka moderní doby, ale arogantní a hloupá kráva-feťačka. Dále pak naprosto ploché vedlejší postavy jako její gay kamarád, co jej taky furt jen znásilňují jiní černoši na randech, či jakýsi bílý spolubydlící, co se jen neustále mírně usmívá a zastřihuje stromek na balkóně, jako idiot! Tyto postavy jsou tak statické, toporné a bez jakékoliv hloubky, že by snad bylo lepší aby tam vůbec nebyly. Interakce hrdinky s nimi je spíše na škodu jejího příběhu. Některé, jako např. majitelka nakladatelství, byly pojaty až jako karikatury. Vypadalo by to líp, kdyby se to pojalo jako minimalistické drama rozervané mladé mileniálky, co si řeší osobní traumata, znásilnění, boj s chlastem a drogami a zpackanou kariéru pouze přes optiku svého vlastního pohledu, s kamerou nalepenu na čele... Ty její neustálé puberťácké z očí do očí s její bestie kámoškou byly opravdu cringy. To bych myslím zkousnul lépe, jako upřímné one woman show drama, než dementní mudrcování na trapném a nezáživném wine and paint Halloween večírku o hovně, se stejně debilními, nanicovatými kamarády, v kostýmu s rohama na hlavě! Taky bych to v tomto komorním pojetí jen jedné postavy zkrátil tak na 3 - 4 díly max! Za otřesný, nesympatický, monotónní herecký výkon hlavní hrdinky, zbytečné vedlejší postavy bez plasticity a kredibility, a celkově úchylné téma mileniálské snowflakačky, která se nás snaží přesvědčit, že má nezadatelné právo chlastat a fetovat jak najatá kdykoliv a kdekoliv se jí zachce, a že na tom přece není v dnešní moderní, progresívní době nic špatného: 20% () (méně) (více)

Evan7 

všechny recenze uživatele

Taký seriál pre mladých mileniálov. Drogy, alkohol a potom sa čudujú, prečo sú znásilnené. Ale zaujímalo ma to vyrovnávanie sa s traumou, tak som to dopozeral. ()

lialia 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nelíbilo se, ani trochu. Byť úvahy o tom, co je a co není znásilnění, zda se může týkat i mužů a bez penetrace, že znásilnění je i sex sice dobrovolný, ale tajně a oproti dohodě bez kondomu, jakou odpovědnost mají za zfetovaného kamaráda ostatní kamarádi ... to je všechno sice zajímavé, ale ... Nechápu, jak dnes může vzniknout tak rasistické dílo. Vlastně hořce chápu, obrácený rasismus je in. Dyskrymynáce, žejo. Myslím, že to problematice ale moc nepomůže. Takové truc dílo ukřivděné černošky. Hysterická reakce na "afro-karibský původ" to dokládá jasně - to už se černochům nesmí (v lékařském kontextu) říct ani to, že jsou černí? To mě hodně znechutilo. Divím se, že Kwame byl vůbec znásilněn černochem a ne bělochem. A zjistila jsem, že pro dnešní mileniály jsem už opravdu hodně stará. Nelíbila se mi vůbec hudba, nelíbil se mi přístup k sexu jako k něčemu tak obyčejnému jako si koupit rohlíky nebo si s někým přiťuknout, nelíbilo se mi ani trochu oblečení hlavní hrdinky - sice jsem měla možnost na vlastní oči vidět, co tato generace považuje za "módu" a "být in" - ale přesto, tohle fakt ne. Takhle bych se styděla i vynést odpadky do popelnice. Mimochodem, trošku nelogičnost - proč by měl nějaký násilník zfetovávat holky na baru, aby je znásilnil, když podle celkového vyznění by mu stejně čtyři z pěti daly tak či tak? Nevadilo mi, že hlavní hrdinka pořád visela na mobilu, zapadalo to do příběhu. Ale pardon, dělat si podcast např. v ordinaci u lékaře a přerušit ho kvůli tomu? Jako fakt?? A jako třešnička na dortu - okázalé zdravení se zpěvnými ječáky ... (mimochodem, kdo zná "jéčivky" z Jak jsem poznal vaši matku...?) Prostě otřesný. ()

Reklama

Reklama