Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Z mladého čističe oken se stane tipař bytových zlodějů. Podaří se mu začít nový poctivější život?  Devatenáctiletý Pavel Kříž tráví veškerý volný čas v pražských pasážích, bistrech a na diskotékách s partou zloděje Robyho. Pavel sice má maturitu, ale pracuje jako čistič oken, přičemž velkou část jeho příjmů tvoří zisk z podvodů, šmeliny a krádeží Robyho party, které dodává zaručené tipy. Není tedy příliš nadšen, když mu vedoucí úklidu přidělí mladou brigádnici Janu Hálkovou. Přestože se dívka netají nechutí k Pavlovu způsobu života, vznikne mezi nimi křehké citové pouto. To však nemůže vydržet v prostředí, v jakém se Pavel pohybuje. Mladík se dostává do stále větších problémů - část Robyho party je dopadena policií a on nemůže sehnat peníze na vrácení dluhu. Situace se vyhrotí v okamžiku, kdy parta zlodějů unese Janu... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (182)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Musím se přiznat, že tahle "soukupovka" mě nedostala tolik jako jiný jeho kousky z osmdesátek a když jsem přemýšlel nad důvodem, tak jsme došel k názoru, že mě byl cizí příběh. Přeci jen kamarádství nebo sny versus učňovská reliata za socíku mě jsou tematicky bližší než bytový čorkaři. Navíc jsem měl dojem, že ve filmu je víc scén na náhodu než je zdrávo. Samozřejmě vidět všechny ty kluky z tehdejší FAMU, co jsou dneska taťuldové, až na Vláďu Dlouhýho (RIP) s těma šílenejma neučesama, to je taky obohacující, no a ty osmdesátky, ty prostě Jarda Soukup vytetoval do každýho svýho filmu parádně. Ještě k Tatianě Kulíškové, v osmdesátkách byla účastnící mnoha klukovských snů, ty jo, ale dneska..... tomu se říká posun, málem bych jí nepoznal. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Naprosto vzorová Soukupovina. Drsná, plná veksláků, čorkařů a divnejch ksichtů a jinejch zjevů. Do toho Lukáš Vaculík s parádní rolí, ve které se ukázal hodně dobře a závěr na škále drsnosti u československých filmů na jasném vrcholu. Jednohubka jak ulitá z bronzového odlitku československých kriminálek. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Další slušná podívaná s Lukášem Vaculíkem. Nezažil jsem a ani neznám dobu kdy se tento film odehrává, ale film dobu více méně slušně vykreslí a snad každý čech ho viděl. ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Na tvorbu Jaroslava Soukupa v 80. let se kouká poměrně dobře narozdíl od snímků, které točí od 90. letech do současnosti. V tomto filmu se přesně odráží svá doba a realita tehdejšího Československa. Lukáš Vaculík předvádí jednu ze svých nejlepších rolí...... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Sakra, v těch 80. letech musela bejt v Československu snad větší spotřeba Coca-coly, než v USA. Když vidim ty filmy z tehdejší doby, tak mam pocit, že nikdo neměl na práci nic lepšího, než navštěvovat bary a diskotéky a nalejvat se tam Coca-colou. Jinak Vaculík má sice účes jako debil, ale tady ukázal, že narozdíl od Tofifého, to rozhodně nebyl špatnej herec. No jo, jenže tenhle film (a jemu podobný) prostě stárnou, takže dneska na to divák spíš kouká jako na strašnou prdel, jaký ty lidi dřív měli bizarní účesy a hadry (ovšem hlavní záporák měl mikinu LONSDALE - WHAAU), jak choděj večer na diskotéku chlastat Coca-colu a trsaj tam na nějaký hitovky od Michala Davida a pak si zajdou zahrát skořápky s ministrem kultury. Hmm, když o tom tak přemejšlim, tak je to strašná hovadina, ale stejně dávám 3 hvězdičky. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Stojíte před naditou pokladnicí pevnosti Boyard a čas běží. Zopakujme si indicie: Pražskej velkosvět vosumdesátých let; Uskřékaná diskokreatura Michael D; Rebel Vaculík na scestí; Škoda že ne poslední kroky Frankieho Janečka; Šmelinář Tofi zrovna u ledu; Guy Ritchie českého socialismu Soukup. Pokud jste si stoupnuli na písmena dávající nápis: "Láska z pasáže" a mince se nesypou, nesmíte se divit. Správné řešení totiž zní: “Řídké lejno"… Byly to ale tenkrát časy. Trika Lonsdale se nesundávala, ani když se měla prát, hlavní hrdinka nosí bundu, v které se John Rambo vracel z Vietnamu a atlantské vedení Coca-Coly koketuje s myšlenkou přestěhovat všechny své fabriky blíž k Praze. Pokud se u filmu koncipovaného jako drama neustále usmíváte, bude asi někde problém. Nejspíš ve mně.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Láska z pasáže patří mezi tu "osmedásatkovou" ságu s mladým a náramně fešným Lukášem Vaculíkem. No, a tam, kde je Vaculík a 80. léta, tam je také Michal David:) Parádní Vláďa Dlouhý. Na obou jsem mohla oči nechat ve scéně, kdy ve skupince hrají "na hledanou" a sází. Ty jejich krásné tmavé vlasy, nádherné oči... dobře, už mlčím:) Závěr filmu s Davidovou písní "Nesnáším loučení" vyznívá patřičně melancholicky. Korunku všemu nasazuje "Viky Cabadaj", který se ve svém typickém frajerském stylu i účesu objeví na scéně. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Osmdesátá léta Československého filmu patřila především filmům o mladých a pro mladé. "Láska z pasáže" režiséra Jaroslava Soukupa je kriminální drama o chlapci, který se dal do party se zločinci a dojíždí na to. Soukup nikdy sice nebyl tak ostře kritický, jako Vít Olmer (myslím tím 80. léta), ale přesto se na jeho osmdesátky dobře kouká. Netradičně drsný konec. Skvělý Lukáš Vaculík. 75%. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

Vidieť ulice a pasáže Prahy nepokryté reklamnými plagátmi, bannermi či bilbordami je dnes ako zjavenie. Mediálne sa to nazvalo normalizačnou šedivosťou. Tá však skôr vyplývala z toho, že v Prahe sa za socializmu nič poriadne nerekonštruovalo, čo sa týka starých budov a obytných domov. Všetko pokrývali nekonečné lešenia. Omietky boli nedbanlivosťou a nepretieraním obnovnými farbami sivo sivé. Ulicami vírili kúdoly prachu, z toho najmä tá šedivosť. Absencia reklamy v uliciach dojem sivej prítomnosti len zdôrazňovala. Za neskalený pohľad na pôvodné socialistické neónové svietidlá a nápisy na baroch a obchodoch, za vtedajšie pasáže si film zaslúži neostať zabudnutý. V pasáži Lucerna vo filme je reklama, akú už dnes neuvidím, hoc by som chcel: "Program filmového umění - Nonstop.". Príbeh nič moc  - mladý umývač okien má dlžobu u miestneho úžerníka. Popri tom zbalí kolegyňu, podieľa sa na vykrádačkách bytov a kšeftuje s čím režim kšeftovať dovolil - napr. s úzkoprofilovým tovarom, akým vtedy boli napríklad bicykle, či televízory, na ktoré boli v obchodoch poradovníky. V tomto smere je príznačná scéna kedy sa na čerstvo umytom výklade obchodu s cajglami zaskvie rukou načarbaná veľká ceduľa  s nápisom: "Kola nejsou!". P. S. Diskotéky nesmeli vtedy púšťať akúkoľvek hudbu - prehrávkové a inšpekčné oddelenia, udeľujúce licencie nielen hudobníkom, ale aj dídžejom, mali inštrukcie o povinnom púšťaní veľkého percenta domácej a socialistickej tvorby. Aj preto vo filme na didžinách znie síce angličtina, ale všetko sú to len hity Miroslava Žbirku, prespievané do angliny. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Snímky českého režiséra Jaroslava Soukupa na mňa nikdy nedokázali zapôsobiť. Jeho "Kamaráti do dažďa" a "Diskopríbehy" išli úplne mimo mňa. No a tie trapné blbosti, čo začal točiť v deväťdesiatých rokoch (trilógia "Bol raz jeden polda" alebo "Ako ukradnúť Dagmaru") skĺzli do absolutného filmového odpadu. V roku 1985 natočil pán Soukup titul "Láska z pasáže". Do hlavných úloh obsadil socialistického playboya Lukáša Vaculíka a zakysnutú šeredu Tatianu Kulíškovú. Ani týmto filmom u mňa veru moc nezabodoval. ** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

4 hvězdičky jsou pro mě nutnost, protože filmy Jaroslava Soukupa z 80. let věrně ukazují tehdejší dobu, narozdíl od dnešních čím dál nesmyslnějších snímků. Navíc tento film i Vítr v kapse jsou velmi drsné a s hlavními hrdiny se nikterak nemazlí. UPDATE 2022: 5hvězdičková pecka! ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Ve své době vyloženě nadprůměrné drama, zvláště dívky a mladé ženy se při něm mohly uvzdychat:-). Dnes už jde o film pro pamětníky - generaci, co napamatuje bolševiky, tohle maximálně rozesměje. Mám jen obavy, aby vás ten smích jednou nepřešel, mlaďoši, abyste neměli nikdy příležitost takovou dobu poznat. 58% ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Film se mi asi zanedlouho z hlavy vypaří, ale na jedno zhlédnutí se to v pohodě dá. Taková nostalgická vzpomínka na řadu našich dnes už hereckých osobností, jak vypadaly za mlada. 70% ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Filmy s Lukášem Vaculíkem se mi nejvíce líbí filmy Kamrád do deště. Tohle je takové trochu slabší, táhlé. Ale pořád je to česká klasika, která se jednou za ten čas dá shlédnout. Příběh to má, dobré herce a tak dále. Hodnotím na 58% = *** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Opět zcela perfektní. Vaculík bez Tofiho sice působí trochu osamoceně, ale vedle sebe má zdatné protihráče jako je mladý Vašut s Vetchým nebo Miloš Vávra. Příběh je opět dobře chytlavý se songy, které film trochu zbytečně oslabovaly tím způsobem, že Davidova muzika je hravá a film tak nechtěl vyznít, ale Zabitej čas je skladbou, která z Davidova repertoáru poněkud vybočuje svoji dravostí. Tragický závěr s další baladou od Davida však nemá chybu. ()

Reklama

Reklama