Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Tvůrci Poslední Sezóny si měli sehnat kopii filmového pásu Pěstí Ve Tmě, zasednout do kina, několikrát se podívat, pak pás rozstříhat na políčka, ta zvětšit a dlouze, velmi dlouze se na ně dívat. Pokud by ovšem jejich záměrem bylo vytvořit něco hodnotného, o čemž (zcela bez důkazů) pochybuji. Sportovní drama jaké v naší kinematografii nemá obdoby, jeden z paradoxů kariéry Jaroslava Soukupa a pro změnu nejlepší výkon Marka Vašuta. Film, který snese srovnání s prvním Rockym a mně osobně sedí ještě o trochu lépe. Zcela zasloužených 80%. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Pro me jednoznacne nejlepsi cesky sportovni film - kdesi jsem cetl, ze Vasut dokonce chtel kvuli roli brat anabolika, ale pak od toho upustil - klobouk dolu pred jeho skvelym vykonem jak v ringu, tak mimo nej. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Sólo pro křídlovku...a ,,Rockyho" z Holešovic! Velice dobrý, ba téměř vynikající retro film ze sportovního prostředí situovaný do druhé poloviny 30. let 20. století, které jsou ve filmu také hodně cítit. Věrohodně zvládnuté boxerské scény, hodně podařené tréninkové sekvence s přiznanou inspirací ze zaoceánského pravzoru, prvního Rockyho, dokonce i s podobně znějící hudbou a sprintujícím Vašutem. Ten je vůbec největší devizou, typově přesný, skvěle motivovaný (též herecky, jak ho normálně nemám rád) i sportovně připravený, dobrá režie, téměř se nechce věřit, že to natočil tentýž Jaroslav Soukup, který později tvořil a tvoří obskurnosti typu Discopříběhů, byvších poldů a ukradených Dagmar... jak hluboko se dá umělecky klesnout...a z jakých výšin... ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

V době kradení prezidentských per, poflakování reprezentačních fotbalistů po hřišti a "božských" zásahů ČNB jsem tak nějak ztratil svou kdysi obrovskou národní hrdost. Patrně proto mne při fandění Vildovi doprovázela kacířská myšlenka na to, že kdybychom dneska všichni mluvili německy, tak bychom byli světovým národem a bylo by nám líp. Nakonec jsem se s tím srovnal, ale namachrovaný Vilda mi trošku neseděl a jeho poskakování v ringu mi připadalo poněkud směšné v porovnání se stylovým Schallerem. Nicméně zpevňování břišních svalů házením medicimbalu z výšky mi připadalo velmi inspirativní a pokud si přitom nezlomím páteř, tak určitě vyčaruju na břiše pekáč buchet. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Soukup vynechal svoje osvědčený "hvězdy" Vaculíka a Tofifého a dokonce do filmu nezařadil ani jednu písničku od Michala Davida a vzniklo z toho asi jeho nejlepší dílo. Soukupovi se zřejmě zalíbila série Rocky a rozhod se, že natočí vlastního Rockyho z Holešovic. Je tam několik scén, kde je jasně vidět inspirace Rockym. Jinak toho boxu ve filmu sice moc neni, ale Vašut s Nedorostem rozhodně vypadali při tom boxu uvěřitelněji než Sylvester Stallone. Děj je dost jednoduchej - nespravedlivě prohranej zápas, zklamání, plánuje se odveta, tréning, vyhraná odveta. Do toho se občas Vašut vožere a má nějaký milostný oplejtačky s Balzerovou... Mimochodem Balzerová mi svym hereckym projevem v tomto filmu tak lezla na nervy, že bych jí dal pěstí ve tmě i na světle. Jinak mě zaujalo, že jsem tam zahlídnul ulici, kterou jsem kdysi chodil pravidelně do práce. Dneska tam má vrakoviště jakejsi Melhem Bachar. Pro mě takový lepší 3 hvězdičky, což je na Soukupa pozoruhodnej výkon. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Pod Soukupovými filmy je všeobecně dost nablito, ale Pěsti ve tmě mají stále vysoké hodnocení a jsou považovány za jeho nejlepší film. S tím bych možná i souhlasil, ale pak je třeba i zde zmínit naivitu snímku a hloupé dialogy. Rocky po Česku sice neurazí, ale stavět ho na piedestal jen kvůli tomu, aby zastínil všechny ty Discopříběhy, Kamarády a Maisnery se mi zdá poněkud pozérské. Tedy přesně ve stylu uživatelské elity této databáze. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Vzpomínám si, že jako malý jsem na finální Vildův zápas koukal s otevřenou pusou, když Schallerovi vyrazí chránič zubů... Čím to, že kariéra některých režisérů začíná tak nadějně a končí tak beznadějně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

V mistrovství ČR dramat bez rozdílu vah účastník širšího finále, ve své kategorii sportovních dramat nepřekonatelný Mistr republiky, opírající se hlavně o melancholickou jazzovou křídlovku Z.Bartáka ml. a dobře vystavěný příběh. Co se režiséra týká, lze Pěsti ve tmě označit za vrcholný moment jeho boxerského zápasu nazvaného "filmařská kariéra" a pak… takhle přiletěl do ringu ručník, pane Soukup.. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Opět špatně udělaná dobovka, kde funguje jen ta Eliška Balzerová jako Ema Gabrielová a ďábel Pepa Nedorost jako Kurt Schaller. Co na tom, že po Holešovicích rozestavěli pár reto aut, reklam a pokusili se rekonstruovat Lido-Bio a uvedli Pokušení - když se půl filmu Vašut producíruje v tý svý kožený bundičce a vypadá jak Patrick Swayze? Maskéři a rekvizitáři by se měli stydět a porozhlédnout se po reáliích roku 1936 a zapomenout na zřejmý Soukupův vzor - film Rocky. Hudební podkres operuje neustále dokola s jediným hudebním motivem a autentickou taneční hudbu supluje Havelka. Ale těšila jsem se na český příběh o jiném Schmelingovi a dala jsem tomu opakovaně šanci. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se znovu přesvědčil, že "Pěsti ve tmě" jsou vynikajícím filmem a životní příležitostí nejen Jardy Soukupa, ale především Marka Vašuta. Vilda Jakub je sympaťák, kterému prostě musíte fandit. Atmosféra 30. let se strachem z války za krkem z filmu přímo sálá, výprava je nádherná a dokonce i hudba Zdeňka Bartáka je perfektní (smutná křídlovka). Po letech jsem ani nedoufal. Ale ve chvíli, kdy Vilda v Německu nefér prohraje zápas, rozsvítí se sál a zástupy nácků začnou heilovat, mi opět běhal mráz po zádech. A tak je to v tomto filmu se vším. 100%. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Výborná, dobově vyladěná podívaná s hustou atmosférou, kterou ještě umocňuje strach z blížící se války. Na české poměry skutečně vydařené sportovní drama s vynikajícím Markem Vašutem v hlavní roli. Jednoznačně nejlepší film Jaroslava Soukupa. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Navozující retro-atmosféra doby třicátých let včetně periferií pražských zákoutí u tohoto filmu a hudebního doprovodu džezové trubky je to naprosto grandiózní. Typově skvělé herecké obsazení nemá chybu a myslím, že pozoruhodný výkon Marka Vašuta byl ku prospěchu věci a lze ho jen pochválit. Takže mě film nezklamal, neodbytně se mi vnucuje srovnání obsahem i formou s filmem Rocky, který byl také skvělý, nicméně právě protože jde o příběh ryze český, zjednodušeně řečeno, je mi Vildův osud bližší, hlavně a protože nejde o zcela vymyšlenou tvář, ale reálie částečně autentické, byť příběhem určitě hodně vzdálené postavy předválečného boxerského ringu a skutečného života šampiona a boxera Vildy Jakše, který byl letcem u 311 Čs. perutě ve Velké Britanii, kde poté zahynul v boji. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Údajný skvost v mizerné filmografii Jaroslava Soukupa nijak kvalitním filmem není. Je stejně hrubozrný a prostý, jako jeho pozdější "komedie", nicméně ta vážná tvář a třicátá léta mu docela sluší. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film J.Soukupa. Věrohodný Vašut, krásná Balzerová. Z řady nezapomenutelných scén snímaných působivou kamerou - modravé vody bazénu a Balzerová ve vaně.... ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Velký příběh o velkém souboji, za nímž stála velká hrozba ze strany gestapa. Marek Vašut předvádí obdivuhodné výkony nejen v ringu a po boxerské stránce se mi líbí snad více než Stallone aka Rocky, protože jej můžeme vidět s rukama nahoře, bránícího se a zkrátka jeho zápasy působí autentičtěji. Rocky je však jen jeden - svým věhlasem a vlastností motivovat. Nevím, zda je to možné, ale přijde mi, jako kdyby se tvůrci Pěstí ve tmě inspirovali Stallonovými filmy, alespoň po hudební stránce (občas jsem v tom opravdu slyšel tóny z Rockyho) a v některých tréninkových pasážích. Přesto však výborný film. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film má koule a společně s pro mně nepochopitelně podhodnoceným Řádem (1994) se jedná asi o nejlepší filmy Marka Vašuta. Jo, to bylo ještě v dobách kdy netrajdal v kačeně po Francii coby znalec vín a po hospodách nenabízel modré růže odbíhajícím prostatikům.... Pěsti ve tmě jsou velmi solidním sportovním dramatem o velké touze vyhrát. Už jen z principu. Ačkoliv snímek je zařazen do roku 1936, lze myšlenku aplikovat i na dnešní dobu... Nechce se věřit, že ten samý režisér pak už plodil jen sračky, což korunoval ultrashitem Jak ukrást Dagmaru.... Dávám čtyři údery. * * * * ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Kdyby nebyl nikdy natočený Rocky, byl by tento film hodný větší úcty. Takhle s ním mám větší problém. Nedokážu se ubránit srovnávání a tím se ani nedokážu dostat přes 3*. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

V době vzniku bych film hodnotila hůř, v té záplavě béčkových až žetkových filmů, která se na nás dnes valí, musím hodnocení zvýšit. A taky proto, že někteří srovnávají Pěsti ve tmě s Rockym. Být Vašut, vyzvu je na souboj. Srovnání herce Vašuta s někým, jehož výrazové prostředky jsou omezeny na zatnutou čelist a hodně zatnutou čelist, mi přijde dost sprosté. ()

Reklama

Reklama