Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

Santino7 

všechny recenze uživatele

Tak týmto filmom ma Soukup skutočne prekvapil, a to riadne! Musím sa priznať, tak kvalitný retro príbeh z boxerského ringu by som od neho naozaj nečakal. A tobôž nie, keď si uvedomím, aké náročné natáčanie to muselo byť s ohľadom na pomery, aké tu vtedy panovali. Z tohto pohľadu ide o veľmi hodnotné dielo, ktoré, ako tu už niekto spomenul, v našich končinách dosiaľ nemá (a možno ani nebude mať) obdoby. Sledovať Marka Vašuta a jeho zžitie s postavou Vildu Jakuba nemalo chybu, lepší herecký výkon som od neho snáď ešte ani nevidel, respektíve si na nič také nespomeniem. No a ostatní sú typologicky taktiež veľmi dobre obsadení, čiže v tomto smere skutočne nie je čo vytknúť. Rovnako pôsobivá pre mňa bola aj atmosféra a vizuálna stránka, pretože tá dobovosť je fakt podarená a napadá ma k nej len jedno - za málo peňazí veľa muziky. Naopak čo-to ubrať musím za obsahovú časť, pretože podľa mňa ten príbeh mohol byť o niečo prepracovanejší, dať niektorým udalostiam - a tým pádom aj postavám - viac dôrazu. Nechcem povedať, že by to bolo odfláknuté, to teda rozhodne nie je, len možno trochu nedotiahnuté. No a na okraj ešte predsalen spomeniem, že občas som neporozumel nejakej tej replike, čo už neviem či ide na moje triko, alebo na tom má podiel zlá artikulácia, kvalita, fakt neviem posúdiť. To je ale iba taký detail. Tento maličký "nedostatok" mi však skvelo vynahradili samotné súboje v ringu, ktorých choreografia je vskutku brilantná - klobúk dole, Jaroslav Tomsa! A keďže mám k boxu ako takému relatívne blízko (i keď dnes už pomenej) a zaujala ma aj inšpirácia skutočným československým boxerom (Vilda Jakš), môj celkový dojem z filmu bol tým pádom ešte o poznanie lepší. Nebyť toho, možno by som zvažoval aj o hviezdičku menej, nevylučujem. Takto však ani náhodou, štyri ako vyšité :-) Ako som spomenul o pár riadkov vyššie, ide o záležitosť, ktorá v našich končinách (zatiaľ) nemá obdoby. 4/5 ()

sud 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem se znovu přesvědčil, že "Pěsti ve tmě" jsou vynikajícím filmem a životní příležitostí nejen Jardy Soukupa, ale především Marka Vašuta. Vilda Jakub je sympaťák, kterému prostě musíte fandit. Atmosféra 30. let se strachem z války za krkem z filmu přímo sálá, výprava je nádherná a dokonce i hudba Zdeňka Bartáka je perfektní (smutná křídlovka). Po letech jsem ani nedoufal. Ale ve chvíli, kdy Vilda v Německu nefér prohraje zápas, rozsvítí se sál a zástupy nácků začnou heilovat, mi opět běhal mráz po zádech. A tak je to v tomto filmu se vším. 100%. ()

Reklama

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Rocky po česku ? Dost možná - jenomže se nenacházíme kdesi za velkou louží, ale v srdci Evropy v předvečer doby temna ... a především: Tenhle snímek se inspiroval reálnými událostmi - je poctou československému boxerovi jménem Vilda Jakš. Zpočátku jsem se musela hodně snažit, abych při něm stála (nebo spíš při jeho filmovém představiteli Marku Vašutovi) - zdálo se mi, že jeho frajerství pramení spíš z trucovitosti nežli ze vzdoru ... což není úplně totéž. Leč s ubíhajícími minutami se tahle drobná nesrovnalost někam tiše vytratila a zůstal jen nesmírně atmosférický příběh - uhrančivý jako krásná žena, zjitřený jako neklidná doba a bolavý jako čerstvá rána. ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Velmi prijemna dobova atmosfera. To se na cesky film malokdy vidi. Slibny potencial brzdi hloupy a primitivni dialogy a velmi otravna monotoni hudba, pri ktere jsem si pripadal jako Kryton pri promitani rimmerovych fotek z naftovych plosin. Ovsem i tak je to slibny film v kariere Jardy Soukupa, jehoz filmovy talent se utopil diskopolicajtech na koleckovych bruslich. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Historie tady dostala na frak víc než borci v ringu, ale nebudu zbytečně rýpat, protože to bylo ku prospěchu napětí i příběhu. Jaroslav Soukup natočil zvláštní sportovní drama se společenským přesahem, a s téměř mystickou atmosférou. Té pomohla náladová kamera a netradiční zvuk s hudbou. Donekonečna opakovaný hlavní motiv se do sportovního filmu zdánlivě nehodí, jenže nádherně podkresluje dobu postupně opouštějící příčetnost. Nezbytné tréninkové koláže nepostrádají dravost ani potenciál diváka vyhecovat, takže jako příprava na rozhodující zápas slouží víc než dobře. Skvělý film, po němž ještě víc zamrzí, do jakého filmového bahna Soukup po revoluci spadl. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Režisér Jaroslav Soukup sa vyjadril, že čo sa týka samotného natáčania, najväčším problémom bolo po organizačnej stránke zosúladiť natáčanie v okolí pražskej Lucerny a Václavského námestia, kde bolo potrebné na istý čas ulice vyprázdniť, nahradiť dobovými automobilmi atď. (Santino7)
  • Vilda Jakš se dostal přes Francii do Velké Británie, kde poté sloužil u 311. československé bombardovací perutě RAF. (cheyene)
  • Vilda Jakš se narodil 25. dubna 1910 a zemřel 21. srpna 1943. Získal československý válečný kříž a medaili za chrabrost. V roce 1943 byl se svým letounem sestřelen německými stíhači. (cheyene)

Reklama

Reklama