Reklama

Reklama

Pěsti ve tmě

Drama / Sportovní
Československo, 1986, 98 min

VOD (1)

Obsahy(1)

Píše se rok 1936. Mladý český boxerský šampión Vilda Jakub (M. Vašut) kvůli nepochopitelnému zásahu svého trenéra Krakowského (J. Vinklář) prohraje v Berlíně zápas s německým mistrem Kurtem Schallerem (J. Nedorost). Světový tisk zpochybní výsledek souboje a Němci, kteří potřebují získat prestiž pro nastupující nacistický stát, jsou nuceni nastoupit k novému zápasu v Praze. Snaží se Jakuba zastrašit i podplatit, využívají dokonce Schallerovu přítelkyni, filmovou hvězdu Emu Gabrielovou (E. Balzerová), aby Vildu odradila od vítězství. Vilda však jde tvrdě za svým cílem uhájit národní a sportovní čest. Důsledky ovšem nedokáže domyslet… Předobrazem boxera Vildy byl několikanásobný mistr Československa a vicemistr světa Vilda Jakš. (Česká televize)

(více)

Recenze (235)

noriaki 

všechny recenze uživatele

Historie tady dostala na frak víc než borci v ringu, ale nebudu zbytečně rýpat, protože to bylo ku prospěchu napětí i příběhu. Jaroslav Soukup natočil zvláštní sportovní drama se společenským přesahem, a s téměř mystickou atmosférou. Té pomohla náladová kamera a netradiční zvuk s hudbou. Donekonečna opakovaný hlavní motiv se do sportovního filmu zdánlivě nehodí, jenže nádherně podkresluje dobu postupně opouštějící příčetnost. Nezbytné tréninkové koláže nepostrádají dravost ani potenciál diváka vyhecovat, takže jako příprava na rozhodující zápas slouží víc než dobře. Skvělý film, po němž ještě víc zamrzí, do jakého filmového bahna Soukup po revoluci spadl. ()

Mr.Jackass 

všechny recenze uživatele

4,5 * Vilda Jakub pro mě přichystal vcelku překvapivě zdařilý filmový zážitek. Melancholická hudba, která nás provází celým filmem zážitek ještě umocňuje. Marek Vašut herecky příjemně překvapil stejně jako ostatní herci a myslím, že lepší sportovní film u nás nikdy nevznikl. Rocky po česku, který se může svému americkému kolegovi směle rovnat... ()

Reklama

bari68 

všechny recenze uživatele

K dokonalosti mi v tomto jednoznačne najlepšom filme Jaroslava Soukupa chýbalo snáď len vylepšenie súbojov v ringu:viac prestrihov,dynamickejšia kamera...Inak,ale veľká spokojnosť.Sebamenšie detaily a precízna práca robila z tohto filmu veľkofilm ako sa patrí.Dobové kostýmy,či exteriéry predvojnovej Prahy boli skutočne skvelé.Samotná postava Marta Vašuta ako herca síce bola občas založená na štýle Rockyho(hlavne jeho tréning),ale v celkovom dôsledku jeho menšia podobnosť je dôsledkom už boxerských filmov s ich malým klišé. ()

Iroquaise 

všechny recenze uživatele

...má to svoje nedostatky...hlavně scénáristický...některý postavy a motivy jsou schematický a nedodělaný ...vyloženě odbytá postava Heřmánka ( ani se neodzvíme, za co seděl v tom vězení)...nedotažený ústřední vztah hlavního hrdiny s Hankou, který trochu mechanicky rámuje celý příběh ( ve smyslu "dvě osamělé duše uprostřed těžké doby")...ale jinak je to docela funkční a sevřený... Soukup tam má sem tam nějaký ten drobný formální úlet - výrazný červený filtr v barových scénách nebo zbytečně manýristické scény ze soukromí Emmy - rozzářené, dlouhé a retardovaně zpomalované...ale jinak hladce a sebevědomě odvyprávěné... dobrej film...v kontextu český kinematografie dost vzácnej...jestli orientace na Hollywood, tak takováhle...důsledná, autentická a vhodně zapojená do českýho kontextu...škoda Soukupa...škoda Vašuta...první velká role a v podstatě jeho nejlepší...má tam teatrální nebo pozérský momenty, ale hodí se to sem a nepřejde to přes míru... vedle toho jsou zároveň místa překvapivě civilní a až chlapecky jemný...v podstatě tu svůj trochu omezenej hereckej rejstřík rozvinul naplno...v pozdějších rolích už ztuhnul do tý svojí chlapácký manýry... ()

anais 

všechny recenze uživatele

Nechápu jak je to možné. V Čechách? Kvalitní film o boxu? Perfektní vykreslení dobových reálií v disco roce 1986? Přirozený Marek Vašut? Režie - Jaroslav Soukup - WTF? Jak je možné, že tento drobný klenot skomírá ve stínu Discopříběhu a majora Majsnera? Jasně, není to geniální, ale je to hodně dobrý film. ()

Galerie (5)

Zajímavosti (26)

  • Scenárista Jaroslav Vokřál povedal, že režisér Jaroslav Soukup síce k boxu pôvodne nemal absolútne žiadny vzťah a do točenia sa mu vraj ani príliš nechcelo, nakoniec ho daný šport uchvátil. (Santino7)
  • Úvodné zábery z berlínskeho zápasu sa natáčali vo Varšave a v pozícii pozorovateľov sa toho zúčastnilo viacero poľských boxerov. Tí vraj neverili, že Marek Vašut nemá v profi ringu odboxovaný žiaden zápas a je takpovediac "iba" herec. (Santino7)
  • V dnešnej dobe by podľa Jaroslava Soukupa bol vznik takéhoto dobového filmu na české pomery niečo nemysliteľné. Natáčanie, ktoré v tej dobe stálo okolo 12 miliónov československých korún (čo bol vtedy dosť vysoký rozpočet), by sa podľa neho dnes vyšplhalo cez hranicu 100 českých miliónov. (Santino7)

Reklama

Reklama