Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý anglický šlechtic Richard Bancroft (R. Hrušínský nejml.) se na obchodní cestě ocitne i se svým strýcem Archibaldem (P. Nárožný) v Praze. Zde se seznámí s tajemnou krasavicí Olivií (I. Bartošová) a okamžitě se do ní zamiluje. Proto rád přijme pozvání na maškarní ples jejího opatrovníka, hraběte Kronberga (V. Preiss). Jenže postupně si mladík uvědomí, že dívku a její přátele vídá jen v noci. Odhalení tohoto tajemství na sebe nenechá dlouho čekat – ukáže se, že hrabě Kronberg ve svém sídle vládne početné skupině upírů, kteří si vyhlížejí nevinné oběti. Jednou z nich má být i Richard. Boj s krvežíznivými nočními bytostmi bude o to těžší, že na zabíjení upírů zdaleka neplatí všechny metody, o kterých se píše v knihách. Naštěstí je tu ještě Olivie, která se do Richarda také zamilovala… (Česká televize)

(více)

Recenze (303)

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Češi neumí točit horrory ani pořádné psychothrillery, ale v točení komedií jsou nejlepší. Jen Češi dokážou udělat komedii snad úplně ze všeho a jestli se někdo někdy zblázní a přetočí Star trek jako českou sci-fi komedii asi se zblázním. ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Kritikami zatracovany, divaky milovany filmecek, ktery nijak neprekvapi, ale ani neurazi. Ovsem Petr Narozny jako vzdy kouzelny. ()

JFL 

všechny recenze uživatele

Film o lásce člověka a upíra, jenž oslavuje cudnost a pasivitu. Ano, kdo by to byl řekl, že série "Twilight" bude mít precedens v podobě o patnáct let staršího českého filmu v režii člověka, jenž české kultuře dal Kamarády do deště, Discopříběhy a majora Meisnera? Svatba upírů je typický zástupce jedné linie posttotalitní kinematografie první poloviny devadesátých let. Zatímco během komunismu bylo zcela běžné, že česká popkultura (obzvláště pak hudební produkce) parazitovala na západních titulech po revoluci se najednou plagiátorské tendence vycházející z omezené domácí distribuce, potažmo z cenzury, obrátily do ambice točit české příspěvky zahraničních žánrů. V souladu s dobovou náladou se při tom tvůrci neomezovali na pouhé kopie, ale ve snaze být světoví a současně ukázat unikátnost českého prostředí přicházeli s okázale "českými" variacemi západních schémat. Protože horor v českém prostředí, přinejmenším pak jeho kinematografii neměl vyloženou tradici, vycházeli Soukup a spol. z Polanského komedie "Ples upírů", zřejmě coby prvního slovanského otisku v rámci hollywoodského žánru. Coby hrdě český projekt se "Svatba upírů" jednak okázale rozchází s upírským kánonem (na české upíry si s česnekem nepřijdete a s těmi krucifixy to také není až tak žhavé) a v souladu s dobovou rétorikou vyzdvihuje přednosti českého prostředí až s vehementností turistického průvodce. Praha je tak prezentována jako město alchymistů a golemů, ale jako největší její přednost stejně platí pivo. "Svatba upírů" současně zapadá do dobové tendence přeměny image totáčových hvězd pro novou dobu. Film tak měl evidentně skýtat průlom televizní celebritky a zpěvačky Ivety Bartošové do světa filmu coby představitelky romantických partů, zatímco pro Rudolfa Hrušínského nejml. měl smazat jeho image floutkovského teenagera a jeho statut idola dívčích pokojíčků umocnit partem roztomilého a citlivého romantického hrdiny. Ani pro jednoho z nich se nicméně tato změna neuchytila, a tak snímek představuje o to bizarnější úkaz v rámci jejich tvůrčí dráhy. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Filmy Jaroslava Soukupa nemám rád, ale 'Svatba upírů' je čestná výjimka. Co na tom, že film vykrádá 'Ples upírů' a povídku Josepha Sheridana LeFanu 'Dva pokoje v Dragon Vollant' (Sheridanovi je film ještě drze věnován). Je to totiž plagiát, který je mnohem, ale mnohem lepší než zmíněné originály. Neumím si to nijak racionálně vysvětlit, ale je to tak. Scénář je napsán velmi vtipně, ale to obsazení! Ostatně - zklamal vás někdy Petr Nárožný? Mně ne. Viktor Preiss se pro rakev narodil, Nelly Gaierové její starou upírku taky dokonale věřím, působivý je i Petr Pelzer nebo Oldřich Vízner, Miroslav Táborský, překvapivě parodieschopný Rudolf Hrušínský IV., ale skutečnou hvězdou tohoto filmu je z mého pohledu LUDĚK KOPŘIVA ve své poslední filmové roli (tedy, on není mrtvý, jen už deset let nechce točit) upírobijce. Jestli se vám líbil jeho režisér Brandt v Pane, vy jste vdova!, Hugo v Jak svět přichází o básníky nebo farář Otík ze Slunce, seno..., tak tady vás přímo uchvátí. Tento nedoceněný mistr malých rolí ví naprosto přesně, jak se hraje stylizovaná komedie a co je to "timing". Naopak o Ivetě Bartošové bych se radši nevyjadřoval, naštěstí její role není rozsahem velká. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Jaroslava Soukupa nemusím, z jeho filmů se mi líbily akorát Pěsti ve tmě a podívat se ještě dokážu na některý jeho filmy s Vaculíkem, ale to je všechno. Takže vážně nechápu, jak se mi tenhle film mohl líbit mnohem víc, než Polanského Ples upírů, kterej úplně bezostyšně vykrádá? Příběh odsejpá, žánrová klišé jsou brána právě s tím lehkým nadhledem, který dává diváku tušit, že se autoři sice nijak příliš vážně neberou, ale že jenom sranda to taky není. Navíc se jim povedlo nesklouznout do záchodového ani vulgárního humoru. Bartošová sice není žádná super herečka, ale zase je v té době prostě roztomilá (a taky nadabovaná). A Viktor Preiss byl pro mě v té době archetypem upírského hraběte. Už jen kvůli němu se to musí vidět. Avšak i ostatní herci jsou nezapomenutelní, ale nejvíc mi v paměti utkvěl asi Vladimír Marek jako teplej upír Roman. Celkem se dá i atmosféra, která je na český horor hodně hutná a kulisy se mi taky líbily (oproti některým jiným to bude patrně tím, že jsem obyčejný divák a ne profík). A už jen hláška Jmenuji se Roman je podle mě dokonalá. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Mnohými nenáviděný, ale za to pořádně svižný snímek se skvělou atmosférou. Je pravdou, že některé rádoby drsné dialogy zní dnes už poněkud hloupě, ale to vůbec nemění na faktu, že u filmu jsem se náramně bavil. Ostatně vypadá to, že herci taky. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je pro mě vzpomínka na dětství, s tím se nedá nic dělat. Radši se na to nikdy znova nepodívám, protože při tom, jak dnes vidím jiné Soukupovy filmy, se bojím, že je jasné, jak by to dopadlo. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Svatba upírů je jeden z mých nejoblíbenějších českých filmů. A to kvůli dvoum důvodům. Ten první je, že to je skvěle sladěnaá hororová komedie, u který se dá výborně pobavit a druhej důvod je, že film disponuje naprosto skvělým hereckým obsazením. Od naprsoto úchvatnýho Viktora Preisse až po posledníhou slouhu jsou všichni skvěle vybraný a skvěle to taky zahráli. Pro mě je to jeden z mála českých filmů na kterej se vždycky rád kouknu ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Docela koukatelné zvláště díky Preissovi a Nárožnému. O Bartošové si můžu myslet co chci, ale že jí to tu fakt slušelo se jí upřít nedá. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ale ano , vím, že nejde o žádné velké umění, některé vtípky jsou vcelku laciné, Hrušínský nesahá dědečkovi ani po kotníky, Bartošová má s herectvím společného asi tolik, co já s funkcí kardinála římskokatolické církve a námět je drze vykradený od Polanského, nicméně mám tenhle snímek rád tvrdím, že zábavný potenciál v sobě má slušný. Nárožný a zejména ve filmu jen řídce obsazovaný Preiss si své role vychutnávají a takový Kopřiva je pro mě v tomhle snímku mnohem přijatelnější, než v Troškových vesnických komediích. Celkový dojem 60 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Van Helsing Kopřiva, chrápající Nárožný alias kaprál, mně pijící krev český patizón Rudánek a zšenštilá tlupa upírů z terapeutické skupiny doktora Cimického. Soukup překvapivě zvládá těch pár vážnějších scén (např. hřbitovní exhumace Oty Brouska jr. je jak ze 30 dní dlouhé noci), naopak v těch odlehčených partech trpí poruchou humortvorby, což v plné nahotě obnažily jeho budoucí maisnerovské majstrštyky. Nechápu, co máte proti upírce Ivetce, když se Jirka nedávno v bulváru nechal slyšet, že prý docela dobře saje.. ()

Psema 

všechny recenze uživatele

Kdybych byl mladší, hodnotil bych i výš. Jenže jsem to nedávno zkoukl znova a musím přiznat, že i přes celkem dobrou atmosféru je to zkrátka blbost. Ale pořád se na to kouká hodně dobře a jednou za pár let se jedná o neškodnou zábavu. ()

Ainy 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoct, ale film mě velice dobře pobavil, skvělý Viktor Preiss jako hrabě Kronberg, Oldřich Vízner jako žárlivý operní zpěvák, Vladimír Marek jako přiteplený upír a další ... :-)) ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Zdaleka nejlepší film tria Soukup - Hrušínský III. - Bartošová. Dodnes mi není příliš jasné, jak je možné, že tato parta dokázala natočit vkusnou ironickou variaci na klasické gothické upírské horory a přidat k nim ještě něco navíc. Praha v 18. století je vystižena skvěle, kostýmy a výprava jsou na úrovni, příběh má své kouzlo. Mládí doplňují výborní herci starší generace, sexy aristokrat Viktor Preiss, láskou mučený Oldřich Vízner nebo bonviván Petr Nárožný. A Vladimír Marek se stává těžkou konkurencí Šimonu Cabanovi. A nakonec vyšlo i to DVD. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Trochu (trochu hodně) podceňovaná hororová parodie. A přitom atmosféra je dokonalá, děj svižně odsýpá a herecké obsazení je skvělé (za všechny dokonalý Viktor Preiss v roli hraběte). I závěrečná písničká má hodně co do sebe (a to jinak Bartošovou nemusím). Jaroslav Soukup se za tohle nemusí stydět. 70%. ()

viperblade 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi, že pan Soukup sám neví, co by chtěl natočit. Jednu chvíli to vypadá na komedii, ale na to je tam málo vtipů. Pak to vypadá (ale skutečně jen vypadá) na horor, jenže tohle nemůže vystrašit nikoho pod 10 let, takže kde se stala chyba, co? Na druhou stranu je nutno podotknout, že Iveta Bartošová tu je v životní formě (rozuměj: překrásná a roztomilá), Hrušínský mladší je sympaťák, totéž Nárožný. K tomu mě pobavila Marie Drahokoupilová, jak vždy lovila svého srnečka… :-) Takže ty lepší dvě tomu dám, ale to je tak vše. BTW: Je zajímavé, že zrovna k tomuto filmu píši tisící komentář. Ale co už… ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Velmi dobrý film - překvapivě dobrý. A já ho tak dlouho ignoroval... Přitom jde o hororovou komedii se vším všudy, která je vtipná, když vtipná být má, a stejně tak i děsí, když se jí zachce. Při pohledu na Viktora Preisse a jeho nemrtvou šlechtu musí zaplesat srdce každého milovníka upířiny, trojice Petr Nárožný - Luděk Kopřiva - Petr Pelzer rajtuje na rakvích a vůbec vyvádí něco nepopsatelného, no a ani ten nejmladší Rudolf Hrušínský nakonec není úplně marný. Jedinou nezajímavou postavu zcela nezajímavě hraje Iveta Bartošová, ale s tím se bohužel nedá nic dělat.____"A ještě něco. Někdo z vás mi saje kapelníka! Pozval jsem ho za velké peníze až ze Salcburku. Chtěl toho ještě tolik napsat a teď si skládá rekviem!" ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pro rozšíření obzorů podivně zajímavé, jinak ale hodně šílené. Přirovnal bych tento film k jednomu velkému otazníku, jehož význam si každý vysvětlí po svém. ()

Reklama

Reklama