Reklama

Reklama

Nechutně bohatý: Moc a zvrhlost Jeffreyho Epsteina

(seriál)
  • USA Jeffrey Epstein: Filthy Rich
Trailer
USA, 2020, 3 h 45 min (Minutáž: 55–58 min)

VOD (1)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Dokumentární seriál o Jeffreym Epsteinovi je postavený na svědectvích žen, které ho přežily. Popisují, jak usvědčený sexuální delikvent zneužíval svoje bohatství a moc. (Netflix)

Recenze (63)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Chvályhodné, že obětím poskytuje dokument hlas, který jim americký soudní systém roky upíral. Už méně chvályhodné je, že pokud některé z obětí nereflektují svou roli v celé "pedofilní pyramidě", dokument to za ně neudělá. Je tu málo investigativy, hodně tvrzení, málo argumentů. Navíc to má dost repetitivní, unylou strukturu. Tohle chtělo něco víc, mlhu kolem Epsteina to v něčem spíš přiživuje, než prosvěcuje. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobrý nahlédnout do světa super bohatých zkurvenců a ne, že bych se nudil, ale byl to materiál tak optimálně na dvě hodiny - časem už moc fňukání, málo obsahově nabitý. Nedivím se, že Americe nezvykle moc jebe z pedofilů, já bych si jen rýpnul: nezapomínejte na katolickou církev. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Divák sice ví, do čeho jde, ale stejně mu z toho není dobře. Epstein rozehrál šílenou hru, které se účastnily i známé osoby, které se pořád v klidu pohybují na svobodě, což je téma k zamyšlení. Dokument pouze shrnuje jeho nechutné dílo a velký prostor dostávají oběti. Nářky nad jednostranností jsou k smíchu, tady nejsme v ČT. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Dokument o neuvěřitelně bohatém Epsteinovi, který si myslel, že se vší svou mocí a bohatstvím si může dělat, co chce. No, nemohl, ale mnoho let svého postavení zneužíval opravdu hodně, hlavně v oblasti své hebefilie kombinované s tím, že byl podle všeho i sociopatem se sadistickými sklony. Prostě popřádně nechutné zlo. Každopádně tenhle dokument se tolik nezaměřuje tolik na něj, ale spíš na jeho oběti. Dozvíme se toho o Epsteinovi dost, ale kdyby tvůrci dokumentu chtěli, určitě bysme se mohli dozvědět na toho nadržence mnohem více "chuťovek". Jeffrey Epstein: Filthy Rich je ale především o obětech. Ukazuje se nám, jak přesně fungovalo lákání mladých a zranitelných holek, jak fungují tyhle predátorské metody a proč se často oběti neozvou dřív. Rozmohl se nám tu totiž takový nešvar zvaný "victimization" a tenhle dokument všem s otevřenou hlavou může různé zjednodušující názory typu "tak mu neměla lízt do baráku" minimálně nahlodat. V tomhle ohledu je to velice informativní, což je podle mě v dnešní době opravdu potřeba. (9/10) ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Obecně nemám rád dokumenty tohohle typu. Čímž se nechci vůbec zastávat Epsteina, co udělal, nebo měl udělat. Jen mi prostě vadí, ta strašná jednostrannost, znásobená faktem, že dotyčný fešák už dávno prdí do hlíny. Kdyby to byl dokument s odstupem let, po konečném soudu, díval bych se na to možná jinak, takhle zůstává pořád tam někde vzadu malinkatý červík, který se ptá, jestli všemu, co jsem tady slyšel mužů bezmezně věřit? Po zkušenostech s některými příběhy v kampani Mee Too, já čistě za sebe tedy rozhodně ne. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Hodně hodně slabé. Ty omezené informace šlo nacpat do dvou dílů. Dokument nepřináší vůbec nic nového. Jen přebral informace, co proběhly v novinách a médiích a ty převyprávěl. Vůbec se nesnaží odkrýt Epsteinovy komplice nebo jak daleko sahal jeho pedofilní kruh. Už vůbec nic se tvůrci nesnaží zjistit, co se vlastně stalo v noc jeho údajné smrti. Pořád dokola jen omílá výpovědi jeho obětí. To je samozřejmě důležitý aspekt, ale už po jednom díle se to začne opakovat. Někdo očividně jen zahlédl populární téma a rychle slepil dohromady dokument, který bohužel jen klouže po povrchu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Kto chce niečo zaujímavé o Epsteinovia a okolnosti jeho úmrtia, potom si môže pozrieť Kdo zabil Jeffreyho Epsteina: Záhadná vražda ID. Lebo to je investigatívny dokument, na rozdiel od tohto manipulatívneho netflixovského nič. Nikto nehovorí, že Epstein nebol zvrhlé zbohatlícke hovädo, jasné, že bol. Ale prečo sa slečny ozývajú až teraz? Niektoré k nemu chodili roky, mali vtedy už po dvadsiatke, úplne slobodné, šli tam vedome, s vidinou peňazí. Veď to je celé smiešne, že sa takéto fľandry prezentujú ako obete. Samozrejme, čo je pedofília a zneužívanie detí, to je vec iná, lenže tu sme videli naozaj väčšinou ženy s plnohodnotným intelektom, ktoré mali šancu rozhodnúť sa. Navyše sa hádže všetka vina na jedného človeka, ale bol v tom sám? Kde sú jeho bývalí kamoši, známi herci, režiséri? Prečo sa netflix neodvážil načrieť hlbšie, ukázať, že tá špinavosť má väčšie chápadlá než sme si mysleli? Že by preto, že mnoho zaanagažovaných je aj vo filmoch natáčaných netflixom samotným? Neviem, len hádam, ale na internete sa o Epsteinovej bande dá dočítať všeličo a sú tam naozaj zaujímavé mená. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Shlédl jsem všechny čtyři díly. Je smutné tak silné emoční reakce zneužitých žen ještě po tolika letech... Asi je v USA psychoterapie drahá. Je nápadně jak oproti dřívějším fotkám oběti hodně po americku ztloustli. Detektivní vyprávění je to poutavé. Exkurze po miliardářových sídlech. "Bohatí si mohou dosyta užívat svých úchylek" říká bývalý zaměstnanec. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem, že se dozvím víc o Epsteinovi, ale bylo to hlavně o jeho obětech. O Epsteinovi sice taky něco padlo, ale připadalo mi to nedostatečné – jak vlastně přišel k prvním penězům, čím si vydělával? Zmíní se sice pár náznaků, ale nic moc do hloubky. ___ Nicméně, i tak považuji dokument za velmi užitečný. Ukazuje, jak medovými sliby a penězi systematicky on, jeho hlavní dohazovačka a vedlejší dohazovačky ničili a poškozovali životy mladých holek. Které byly příliš mladé, aby se zmohly na nějakou obranu, pocházely často z chudých až kriminálních poměrů, takže je krásný dům, luxus a peníze jednoduše oslepily. Což se stává i mnohem zkušenějším, natož holkám ve věku dětí. ____ Varovné na tom je, že desítky až stovky lidí tohle musely vědět, tisíce aspoň tušit, ale buď se nikdo neozval, nebo – a pár pokusů tu bylo – slabý hlásek nikdo schválně neslyšel. Protože to bylo, jakoby slon bojoval s motýlem. Prachatý byznysmen se spoustou vlivných známostí a chudé holky bez zázemí rozhodně nebyli stejná váhová kategorie a on dokázal všech svých výhod využít bezezbytku, za hranou morálky, i za hranou zákona. SHRNUTÍ: Výpovědi obětí o zneužívací mašinérii, které si systém záměrně nevšímal. ()

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tohle je možné jen v Americe aneb hromadná žaloba za to, že jsem se nechal vydržovat za sucking dick all day long. Nechápejte mne špatně, rozhodně neschvaluji vykořisťování a zneužívání žen, nota bene nezletilých a už vůbec ne elitářskou třídou, která má potenciál tahat za nejdelší špagáty, ale zdá se to divný jen mě, že holky, který roky pobíraly výhody miliardářského harému a scháněly do něj další oběti, se teď chtějí soudit a volají po spravedlnosti? Jasně, mlsnej kocour Jeffrej byl asi pořádnej filuta a jeho manželka, která pásla všechny ty chudery holky, je zřejmě nejefektivnější kuplířka světa, ale celkově ten případ smrdí po všechm směrech, proto když ho zabásli a hrozilo, že uniknou důkazy na všechny celebrity a elitáře, který chodily prznit americkou mládež na soukromej ostrov, tak starýho dobrýho Jeffa někdo za nejasných okolností popravil přímo v krimu. Doporučuju tenhle seriál plnej otazníků a neuvěřitelných věcí, který jsou fakt možný asi jen v Emerice. ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Je dobře, že byla svědectví natočena, i proces s Epsteinem. Ale dokument je dost nudně pojatý, snad jen dílo ostrově je trochu dramatičtější. Výpovědi dívek nevypadají příliš důvěryhodně. Moc mě to nebavilo, ale nepopírám, že podobná svědectví se mají točit. ()

Olicak 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavý dokument, který stojí za zhlédnutí. Vyloženě mi vadilo, jak ze sebe dělají ty kurvy chudinky.. Dokonce veřejně přiznávají, že k němu posílaly své kamarádky i přes to, že věděly co se bude dít a teď brečí v televizi a dělají ze sebe oběti... #metoo bullshit ()

raimi 

všechny recenze uživatele

Typickej "dokument" od Netflixu. Hodně "blablablabla" keců, hodně žen hledících zamyšleně v dáli, hodně rádobyemocí, natahovaná stopáž a málo faktů. Poslední díl byl k nepřežití. Docela rád bych víc věděl o rodinným zázemí holčin. Něco málo se zmínilo, ale že by se nějak moc řešilo, jaktože si lolitky vylítávají po celým světě s boháčema, to teda ne. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se jen na první díl Loviště, další informace si myslím už nepotřebuji. Americky "filthy rich" znamená "pracháč", ale smysl má použít také dvě slova jako v originále (adverbium + substantiv): "pohádkově či odporně bohatý", přiklonil bych se k brutálnější verzi. Možná byl mohlo být zajímavé, jak jsem se k němu, nyní již Jeffreymu Epsteinovi, vůbec dostal: přes právníka Alana Dershowitze, který ho vysekal z nejhoršímu; k němuž jsem se dostal prostřednictvím knihy Johna Graye "Hereze: proti pokroku a jiným iluzím", kterou jsem si našel na netu z podnětu Milana Nápravníka ("People who meet, meet again - Milan Nápravník,Karel Köcher", nedávno vyšlá kniha, kterou samozřejmě doporučuji, přestože jeho názor v tomto případě nesdílím).... Epstein byl (podobně jako Donald Trump - viz následujíící citat z roku 2002 - sexuální maniak, přesvědčený o moci peněž a styků na vysokých místech: "Byla s ním fakt sranda. Říkalo se, že má rád hezké dívky stejně jako já, a že mnohé z nich jsou mladé ročníky. (BBC)" Jeho preferenční kategorie, dívky od 15 do 18 let, tedy ty nejslabší a dospělým dosud neodmlouvající (viz film), ale zároveň též peněz (easy money) lačné, však zhroutila jeho víru ve vlastní všemocnost. Po svém (historicky nedávném, 2019) uvěznění se oběsil nebo byl oběšen ve své cele - oba případy jsou celkem obvyklé. ()

Eldrick 

všechny recenze uživatele

Přišlo mi to celý takový černobílý a jednostranný. Na jedné straně máme fešného miliardáře, který měl slabost pro mladý holky a byl opitý mocí. Na druhé straně zas sedí hodně naivní, i na ten věk hloubé, holky, které chodily jebat dobrovolně, a ne jednou. Prachy jim nesmrděly. Dokonce se z některých nich po čase staly rekrutérky dalších holek. Po letech ty dobrovolný akty za prachy nazývají znásilněním, ale přitom jim ty drahý výlety do exotických krajů a zaplacený vzdělání dělaly moc dobře. Pokaždý se vrátily pro další cash. Na fotkách se všechny šťastně usmívají atd. Bohužel se nedozvíme, jak daleko je tenhle organizovaný zločin prorostlý. Ale fotky s kamarády Clintonem, Trumpem, Princem Andrew mluví samy za sebe. Pitva prokázala, že Epstein se dost pravděpobně neoběsil sám dobrovolně, takže ve výsledku jsme se po 4 hodinách dozvěděli jen to, že Jeffrey byl štědrý strejda, co rád mrdal mladistvé, i když měl prý ptáka ve tvaru vajíčka. Nikdo nám za ty 4 díly nebyl pořádně schopný vysvětlit, jak přesně k tomu jmění přišel a jak je možný, že nikdo ještě neobžaloval jeho spoluviníky a kamarády-celebrity. Inu, Epstein byl pouze špička ledovce. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

kombinace Netflixu,který tyhle dokumenty umí a divácky hodně atraktivního tématu nemohla dopadnout špatně...a přesto dopadla a Netflix při hraní na jistotu šlápnul vedle.Ne snad,že bych čekal úplnou objektivitu,nebo snad obhajobu Epsteina,ale tohle bohužel není nic víc než jen sbírka rozhovorů s obětmi a několika archivních fotografíí,která se velmi brzo začne opakovat a nedokáže zaplnit ani ty čtyři díly bez toho aby to nebyla velmi často nuda a to si myslím,že si zúčastnění nezaslouží.Přitom jde o hodně komplexní téma (konspirační teorie koho mohl Epstein vydírat pokud by nespáchal "sebevraždu".hon na MeToo čarodějnice,je sexuální zneužívání něco s čím souhlasím,dělám to opakovaně dobrovolně a mám z toho výhody - peníze,vzdělání,bydlení,dovolené,...? atd atd atd),které by si zasloužilo víc než jen povrchní dokument o tom jaké byl Epstein čuně...50% ()

Qitek 

všechny recenze uživatele

Lisa Bryant se bohužel až moc zabívá kvantitou přeživších. Což nemyslím nijak zle, ono vysoké číslo je samozřejmě mnohem děsivější ve skutečnosti, než je v jejím filmu vyslyšeno. Problém ale tkví za mě v tom, že přeživší mají téměř identické zážitky. Lisa Bryant je určitě dobrá režisérka i člověk, jde to vidět na "přeživších" a jejich vystupovaní před kamerou. Vše je "uvolněné" a nikdo nepůsobí introvertně. Bohužel ale pro dokument jako takový nemají tyto identické zážitky patřičný tah na branku. Pořád se dívám na dokument. A navíc, né že bych byl nějak v připadu Epsteina zběhlej. Řekl bych naopak vůbec. To málo co jsem věděl, jsem si někde z půlky přečet tu a tam. Vím asi tolik, co o Weinsteinovi. A přesto jsem se nedozvěděl nic moc nového. Dva díly by tomu slušeli mnohem víc. Takhle bohužel... Slabé tři. ()

uiu 

všechny recenze uživatele

Při sledování mi z toho všeho běhal mráz po zádech. Nedokážu si představit, kdyby mi bylo 14 a nějakej postarší chlap se svou manželkou - oba boháči a slušně vypadající lidi - si mě k sobě pozvali domů s tím, že mi dají 200 dollarů za to, že chlápkovi namasíruju nohy a záda. Brigáda snů. A pak by mě znásilnili. A dali mi těch 200 dollarů, abych příště přišla zas. Taková věc se prostě nedá někomu říct, když jste vyděšené děcko/puberťák. Obří mínus je délka dokumentu - klidně stačily dva díly, je to strašně natahované a nudí to. ()

Reklama

Reklama