Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I. D. (identification) se v Británii používá jako zkratka pro občanský průkaz. Průkaz totožnosti, identita. A tu John ztrácí. Nebo ne? Mimikry chuligána zprvu zvládá skvěle, ale postupně se mu zažírají hlouběji a hlouběji pod kůži. Každý snímek o skryté identitě policejních „volavek" si klade podobnou otázku - kam až lze zajít, aby polda budil dojem kriminálníka a zároveň se v jeho roli „nezapomněl"? Úkol na zbláznění. Proměna, jíž Johnova postava projde, nalezne těžko srovnání - z mladého poldy, který dělá svou práci na plný plyn, se postupně stává někdo docela jiný: rváč, vágus a sprosťák, který pohrdá vyumělkovanými manýry „střední třídy", z níž pochází. Až parodicky škrobená setkání manželských dvojic mu dokonce dávají do jisté míry za pravdu. John postupně a velmi bolestivě ztrácí společnou řeč se ženou a identifikuje se s hospodskou subkulturou, která spočívá v neustálém sebeutvrzování se bratrství tvrďáků, kteří mají jasný cíl (bít se za barvy Shadwellu). (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (49)

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hooligans. Viděl jsem jich fakt hodně a většinou jsou to částečně tak trochu gangsterky, kdyžto tady se nejlíp podařilo vykreslit tu atmosféru fandění a nadšení pro tým. Bitky tam vlastně ani nejsou. I když se tam mlátěj často, vždy to je nějak mimo záběr. Závěr byl hodně drsnej a opět tenhle film válí na celý čáře ve zobrazení toho opojení někam patřit a pořádně si zařvat. Hlavní herec skvělej a pro mě jinak spíše nezajímavej Sean Pertwee tady byl taky supr. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nó, hustý. Hooligans jako takoví, to jsou pro mě kreténi, ale když se o nich natočí dobrej film, tak to dokážu ocenit. Nejvíc se o to zasloužil Reece Dinsdale, kterýho jsem nikdy moc nemusel, ale tady hrál tak, že jsem z něho sral magi v kostkách naležato. V jeho šílenejch fázích mi hodně připomněl Begbyho z Trainspottingu, ale způsob, jakým dokázal zahrát přerod z hodnýho cajta v agresivního hooligana a pak v nacistickýho vyvrhela, to bylo něco neskutečnýho. Gesta, grimasy, dobře napsaná postava, děj. To všechno se snoubí v lahodnou podívanou. Viděl jsem to v originále s angl. titulkama a ten slang mi dělal celkem potíže, ale fuck v každé větě celkem navodilo žádanou atmošku a pochopit se to dalo v klidu. Mě teda nejvíc dostala scéna, jak se šel omluvit svojí ženě, ale ta na něho poslala rodiče s psama, takže ju musel fakt hóóódně hnusně a drsně poslat do prdele, a to je slabej výraz... ()

Reklama

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Těžko by asi někoho napadlo přirovnat tenhle film třeba k Tanci s vlky, ale stejně jako tam, je i zde nádherně vidět ta neskutečná proměna hlavního hrdiny Johna, který se postupen času čím dál méně cítí jako policista a naopak se nezadržitelně stává skutečným fotbalovým hooliganem (podobně jako poručík Dubár z unijního vojáka - indiánem), který během tohoto období naprosto převrátí žebříček svých dosavadních hodnot a životních priorit. Prakticky vše co pro něj bylo do té doby důležité jde nekompromisně stranou a na prvním místě zůstává pouze fotbal a s ním související rvačky. Reece Dinsdale zvládl tuto roli vskutku famozně a buďte si jisti, že mu to vševhno budete věřit od první do poslední sekundy. Čeká vás opravdová filmová lahůdka a já doteď nechápu jak mohla Lexi Alexander udělat, tak fatální chybu (předpokládám, že tenhle film viděla) a obsadit do hlavní role filmu: Hooligans z roku 2005 - Eliaha Wooda, který již svou pouhou přítomností srazil věrohodnost toho filmu na bod mrazu. ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Kdysi pozdě večer na čété jsem zabloudil na film o chuligánech. Nebyl to tak obyčejný film jako se tedka seká jako na páse(jen bitky a nic víc za tím). Jenže tady je názorně ukázano co s člověkem udělá psychologie stáda. Celý film pak vyvrcholí scénou na konci. Nejlepší film o fotbalovém chuligánství co jsem zatím viděl. ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Veřim, že v roce 1995 to byla pecka jako hrom. Jenomže do roku 2012 byla natočena spousta filmů o Hooligans a ty podle mě Inkognito strčily do kapsy. Tohle nebylo špatný, mělo to svou atmosféru, ale mělo to málo akcí (bitek) a hlavní dvojice policajtů nebyla vybrána moc dobře (hlavně ten brejloun). Znovu po filmu už nejspíš nikdy nesáhnu. 60% ()

Zajímavosti (3)

  • Ústřední fotbalový team Shadwell Town je fiktivní. (Gogen)
  • Film sa z časti zakladá na skutočných udalostiach z 80-tych rokov, kedy sa členovia Scotland Yardu počas operácie Full-Time snažili preniknúť medzi "tvrdé jadrá" futbalových chuligánov, identifikovať ich lídrov a zadržať ich. (GTS_PUNK)

Reklama

Reklama