Reklama

Reklama

Obsahy(1)

I. D. (identification) se v Británii používá jako zkratka pro občanský průkaz. Průkaz totožnosti, identita. A tu John ztrácí. Nebo ne? Mimikry chuligána zprvu zvládá skvěle, ale postupně se mu zažírají hlouběji a hlouběji pod kůži. Každý snímek o skryté identitě policejních „volavek" si klade podobnou otázku - kam až lze zajít, aby polda budil dojem kriminálníka a zároveň se v jeho roli „nezapomněl"? Úkol na zbláznění. Proměna, jíž Johnova postava projde, nalezne těžko srovnání - z mladého poldy, který dělá svou práci na plný plyn, se postupně stává někdo docela jiný: rváč, vágus a sprosťák, který pohrdá vyumělkovanými manýry „střední třídy", z níž pochází. Až parodicky škrobená setkání manželských dvojic mu dokonce dávají do jisté míry za pravdu. John postupně a velmi bolestivě ztrácí společnou řeč se ženou a identifikuje se s hospodskou subkulturou, která spočívá v neustálém sebeutvrzování se bratrství tvrďáků, kteří mají jasný cíl (bít se za barvy Shadwellu). (Letní filmová škola)

(více)

Recenze (49)

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Není to tak vystylizovaný jako Football Factory, ani tak hollywoodsky přestřelený jako Green Street, ale o to víc realističtější. Jenže... Ta hlavní postava fízla, co se infiltruje s dalšíma floydama mezi hools nějakýho no name klubu (pardon, nerad bych se jeho fanoušků dotkl... haha, ten klub asi ani žádný fanoušky nemá), tak ta hlavní postava je hroznej asshole, byl mi protivnej hned od začátku a jak tam začal házet ty drsný držky, tak to posral úplně. Naopak Sean Pertwee jako hlavní hooligan z tej party bezmozků byl naprosto geniální a rozmlacoval půlitry od piva jen svým krutým pohledem. Líbil se mi závěr, krásně vystihl podstatu celýho filmu. A pak ještě atmosféra, kdybych nevěděl, že to natočili v pětadevadesátým, tak bych si fakt myslel, že to jsou osmdesátky jak vyšitý. Jeden z těch lepších hooligans filmů. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Nejlepší film o hooligans. Viděl jsem jich fakt hodně a většinou jsou to částečně tak trochu gangsterky, kdyžto tady se nejlíp podařilo vykreslit tu atmosféru fandění a nadšení pro tým. Bitky tam vlastně ani nejsou. I když se tam mlátěj často, vždy to je nějak mimo záběr. Závěr byl hodně drsnej a opět tenhle film válí na celý čáře ve zobrazení toho opojení někam patřit a pořádně si zařvat. Hlavní herec skvělej a pro mě jinak spíše nezajímavej Sean Pertwee tady byl taky supr. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,TOHLE JSOU NEJLEPŠÍ DNY MÝHO ŽIVOTA!“… /// Policejní mise mezi zasraný neandrtálce, aneb jak se stát hrdinou mezi hooligans. Samá knajpa, spousta inteligentních dialogů (dělám si prdel) a z těch všech filmů s tématikou ultras rozhodně ten z nejzajímavějších. Solidní bitky, davová psychóza a místo sociálního dramatu přichází touha bejt vážně tvrdým klukem, takže odklon od lidský bytosti. Jestli jste doteď nevěřili, že uvnitř každýho člověka chrápe zvíře, tak Reece Dinsdale ve svý (asi) životní roli, má solidní přesvědčovací metody. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Páč ,,My jsme Shadwell, Brloh je náš dům. Shadwell, Shadwell, nikdy neztrácí prdel…“. 2.) Rád bych se stal fotbalovým chuligánem na plnej úvazek. 3.) Thx za titule ,, Thimpu“. /// PŘÍBĚH **** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

Boogeyman 

všechny recenze uživatele

Úžasné. Film o tom, jak se policista inkognito vetře mezi fotbalové chuligány aby odhalil hlavní bossy gangu, ale atmosféra rvaček a fandění mu časem víc a víc přirůstá k srdci, až se nakonec sám stane velmi aktivním bitkařem a zapomene na svůj policejní úkol. To se samozřejmě nelíbí zaměstnavateli,tedy policii......Film o tom, jak je davová psychóza mocná a jak člověk potřebuje mít své místo a někam patřit.....Poslední scéna pak opravdu vyráží dech! ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Na moje gusto byl příběh příliš neuvěřitelný. Nějak si neumím představit, že by se normální člověk po setkání s bandou primitivních buranů stal jedním z nich. ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Myslím, že pointou rozhodně není film o hooligans, jako vylíčení vnitřní nespokojenosti hlavního hrdiny, který je sám o sobě ztracen, ztratil svou identitu při infiltrování se. Konec filmu zobrazuje jeho přechod do jiných extremistických skupin, to podtrhuje, že Davis se zaměřil na ztrátu identity, ne na hooligans. Po filmu mi bylo chvilku špatně, myslím, že to ukazuje výborně provedené dílo. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Co se povedlo byla především Grahamova proměna, které jsem neměl problém uvěřit. Líbila se mi i atmosféra chuligánského prostředí a syrově ztvárněné bitky. Bohužel nesedla mi příliš samotná infiltrace, protože takhle snadno to zkrátka nejde, ale to je bohužel obecný nešvar filmů pracujícím s touto tématikou. I.D. každopádně určitě patří ve svém žánru k nadprůměru. 80% ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Když se chceš vydávat za někoho jiného, pamatuj si jedno : kým jsi doopravdy. Drsný pohled do zákulisí fotbalových výtržníků....... Scénář - Jim Bannon a Vincent O'Connell. Hudba - Will Gregory. Kamera - Thomas Mauch ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

Veřim, že v roce 1995 to byla pecka jako hrom. Jenomže do roku 2012 byla natočena spousta filmů o Hooligans a ty podle mě Inkognito strčily do kapsy. Tohle nebylo špatný, mělo to svou atmosféru, ale mělo to málo akcí (bitek) a hlavní dvojice policajtů nebyla vybrána moc dobře (hlavně ten brejloun). Znovu po filmu už nejspíš nikdy nesáhnu. 60% ()

Kryton 

všechny recenze uživatele

Kdysi pozdě večer na čété jsem zabloudil na film o chuligánech. Nebyl to tak obyčejný film jako se tedka seká jako na páse(jen bitky a nic víc za tím). Jenže tady je názorně ukázano co s člověkem udělá psychologie stáda. Celý film pak vyvrcholí scénou na konci. Nejlepší film o fotbalovém chuligánství co jsem zatím viděl. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

"My jsme kluci z Shadwell, natrhnem vám prdel", nebo tak nějak. Pokřik jedné ze skupin válečníků - archetypálního společenství bojovníků existujícího v každé době a ve všech regionech. Tahle skupina trénuje po hospodách a bojuje na stadionech. Bohužel: jsou "nepotřební", nečeká se žádná válka, a "samoúčelní", tedy kriminalizovaní (jedno z témat filmu) - a bohudík: je jim spolu dobře a chvíle, které spolu prožívají je zcela naplňují. John, přemýšlivý policista a poměrně jednoduchý člověk, si po své hvězdné "hodince" mezi rowdies, již nedokáže zavázat policejní kravatu - to je téma druhé. Třetím tématem jsou policejní praktiky, které končí tam, kde začíná politika. Pozn. 1: Vedle skupiny (třídy, kasty) bojovníků existovali/existují skupiny obchodníků a politiků, kteří se scházejí v "pánských klubech", hrají kulečník, pijí burbon a nakonec jdou za slečnami. Přitom ovšem uzavírají obchody a pakty a rozhodují o tom, na koho se válečníci mají vrhnout. Pozn. 2: Dalším tématem, které považujeme obecně za důležité (konkrétně já a hajný z Brušovce) je pojem "míry a meze", které se klikatilo celým filměm - to by ale vedlo za obsah i rozsah skromné recenze. Pozn. 3: Dal bych plný počet hvězd, ale domnívám se, že vztah Johna a jeho manželky byl účelově pojednán tak, aby se tím především podpořil účinek filmu. ()

kapsomut 

všechny recenze uživatele

Ten poslední záběr to dorazil ... neuvěřitelně zahráno! Film to byl předvídatelný, ale to mě vůbec nevadilo. I.D. si zaslouží současné hodnocení, které tu má (86%) .. pro mě 90% ()

campix 

všechny recenze uživatele

Překvapivě drsný a naturální film o fotbalových hooligans, kde jinde než ve Velké Británii. Úplně z toho čiší uvěřitelnost spjatá s drsnou formou a britskou devadesátkovou produkcí bez větších filmových jmen. O to více je to ve finále působivější. Reece Dinsdale v hlavní roli prošel skvělou charakterní proměnou, kterou sice nešlo nečekat, ale to ve finále vůbec nevadilo. Jeden z nejlepších filmů zabývající se problematikou fotbalových hooligans. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak premena policisty v chuligana je na filmu nejzajimavejsi. Sice mi to vsechno dejove prijde strasne zrychlene, ale divat se na to da. Slusne natocene, ale 81% mi prijde prepalene.-). ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Téma futbalových chuligánov, alebo aj hociakých iných, nie je síce celkom moja parketa, ale film dokáže veľmi dobre zachytiť toto undergroundové prostredie. Zápletka o tom, že keď niekto dlho žije s vlkmi, sa vlkom aj stane, je síce mierne pritiahnutá za golier, naviac ak ide o ochrancov zákona a poriadku, ale ok, samostatne dajme tomu funguje, rovnako ako jemný britský humor. Chýbalo mi tam vlastne iba jedno, že im na to tí vlci prídu a príde tvrdá kuca-paca. ()

Radiq 

všechny recenze uživatele

Nó, hustý. Hooligans jako takoví, to jsou pro mě kreténi, ale když se o nich natočí dobrej film, tak to dokážu ocenit. Nejvíc se o to zasloužil Reece Dinsdale, kterýho jsem nikdy moc nemusel, ale tady hrál tak, že jsem z něho sral magi v kostkách naležato. V jeho šílenejch fázích mi hodně připomněl Begbyho z Trainspottingu, ale způsob, jakým dokázal zahrát přerod z hodnýho cajta v agresivního hooligana a pak v nacistickýho vyvrhela, to bylo něco neskutečnýho. Gesta, grimasy, dobře napsaná postava, děj. To všechno se snoubí v lahodnou podívanou. Viděl jsem to v originále s angl. titulkama a ten slang mi dělal celkem potíže, ale fuck v každé větě celkem navodilo žádanou atmošku a pochopit se to dalo v klidu. Mě teda nejvíc dostala scéna, jak se šel omluvit svojí ženě, ale ta na něho poslala rodiče s psama, takže ju musel fakt hóóódně hnusně a drsně poslat do prdele, a to je slabej výraz... ()

WinnJets 

všechny recenze uživatele

Těžko by asi někoho napadlo přirovnat tenhle film třeba k Tanci s vlky, ale stejně jako tam, je i zde nádherně vidět ta neskutečná proměna hlavního hrdiny Johna, který se postupen času čím dál méně cítí jako policista a naopak se nezadržitelně stává skutečným fotbalovým hooliganem (podobně jako poručík Dubár z unijního vojáka - indiánem), který během tohoto období naprosto převrátí žebříček svých dosavadních hodnot a životních priorit. Prakticky vše co pro něj bylo do té doby důležité jde nekompromisně stranou a na prvním místě zůstává pouze fotbal a s ním související rvačky. Reece Dinsdale zvládl tuto roli vskutku famozně a buďte si jisti, že mu to vševhno budete věřit od první do poslední sekundy. Čeká vás opravdová filmová lahůdka a já doteď nechápu jak mohla Lexi Alexander udělat, tak fatální chybu (předpokládám, že tenhle film viděla) a obsadit do hlavní role filmu: Hooligans z roku 2005 - Eliaha Wooda, který již svou pouhou přítomností srazil věrohodnost toho filmu na bod mrazu. ()

Mol 

všechny recenze uživatele

YOU'RE GONNA GOT YOUR FUCKING HEADS KICKED IN! Tak jako John byl ze začátku fakt frajer, bohužel ho pohltilo jeho přestrojení a stal se jen vylízaným magorem co se přestal kontrolovat. Vagabund a výtržník co z ruky nikdy neodkládá pivo, ožralá troska. Nechutně se na něj a jeho vymaštěnej výraz koukalo. Větší sympatie u mě měl Bob. To byl aspoň "killer dog of Shadwell"! Škoda, že tým byl jen imaginární, i když prý založen na Milwallu. Film ve své podstatě hlavně ukazuje přeměnu člověka a ztrátu identity, která je zasazená do prostředí hooligans. ()

lazak 

všechny recenze uživatele

Pohled na zajímavý experiment, kdy jsou čtyři tajní policajti naverbováni do světa HOOLIGANS. Krásná ukázka toho, jak pravicový extremismus dokáže semlít i jinak normálně smýšlející jedince. Obzvláště pak v anglických fotbalových svatostáncích konce osmdesátých let minulého století. WHITE, WHITE, WHITE AND WHITE. KILL EM ALL AND FIGHT, FIGHT, FIGHT! ()

Reklama

Reklama