Reklama

Reklama

Purpurový déšť

  • USA Purple Rain (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prince, alias „Mladej“, je jednou z vycházejících hvězdiček First Avenue, hudebního klubu dlícího v Minneapolis. Cestu ke slávě a všeobecnému uznání mu krom vlastního egoismu kříží dvě nezáviděníhodné skutečnosti. Tou první je žárlivý konkurent z kapely The Time, Morris, který neváhá nasadit veškeré pletichy, jen aby vizionářství Mladýho proměnil v očích manažera klubu v kýčovitý škraloup. Tou druhou je trýznivá rodinná situace. Mladýho papá, vyhasnutý hudebník, v sobě zažehnává jiskru důležitosti fyzickým násilím, neurotická máti nemá nikdy daleko k slzám. Na scénu First Avenue zároveň přichází šťabajzna Apollonia, tanečnice a zpěvačka, která se chtě nechtě dostane nejen do svůdné náruče Mladýho, ale též do osidel Morrisových intrik. Zdolá láska mezi dvěma holubičkami veškerá příkoří, nebo povede k tragickému konci? První celovečerní snímek multiinstrumentalisty a pravého krále popu, Prince, který za soundtrack k Purple Rain získal Oscara (i nominace na Zlaté maliny). A režijní debut pro Alberta Magnoliho, jenž si hudební film také sestříhal a byl vedle Williama Blinna spoluautorem scénáře. Děj je volně inspirován skutečnými patáliemi i slastmi Princova života (mj. problematický vztah s otcem) a řada nehereckých postav představuje sebe samotné pod vlastními jmény (včetně členů kapel The Time a The Revolution) – vyjímaje Clarence Williamse III. (otce Francise L.), Olgu Karlatosovou (matku) a Patricii „Apollonii“ Koterovou... Purple Rain nezapře osobité ztvárnění, třpytivě odrážející projev Princovy transgenderové persony, která neurčitě snoubí geniální výstřednost s nebetyčným kýčem. Divák má tak možnost obdivovat sexy originalitu nespoutaného světa funku, nebo může ironicky ocenit vyumělkované kvality díla, tj. ztotožnit se s tím, co Susan Sontagová zpopularizovala pod pojmem tzv. „campu“. Ať už se k dílu postavíme jakkoli, groovy snímku Purple Rain nelze upřít křiklavě afektovaný charakter, dojemný stejně jako žertovný, nestoudný stejně jako citlivý, který film vyděluje z četné produkce průměrných melodramat a muzikálů. Pro milovníky Prince a znalce hudby povinnost, pro váhavce zakázané jablko, do nějž je třeba se s chutí zakousnout. (Česká televize)

(více)

Recenze (51)

Douglas 

všechny recenze uživatele

Když se hudební hvězda rozhodne natočit film, dopadá to všelijak, ale většinou špatně. Sláva je navíc notně nevěrná společnice (a v hudbě to platí dvojnásob), takže po dnes obdivovaném zpěvákovi zanedlouho nemusí mňouknout ani chcíplá kočka pod jabloní. A tak je to i s Princem. Celé vaše přijetí dvacet let starého Purpurového deště je totiž závislé nejen na vztahu k němu, ale především k jeho hudbě, protože jen a jen o ní to vlastně celé je... Primitivní příběh o tom, kterak se neúspěšný a sobecký zpěvák Kid vyrovnává se svým životem a neustále řeší problémy s rodiči, skupinou, milostnými avantýrami a zaměstnavatelem, snad ani nikdo nemohl myslet vážně. Ve skutečnosti je to jen chabá vata mezi záznamy Princových koncertů, dlouhými záběry na Prince ujíždějícího na motorce nebo neustále se opakujícími jízdami kamery uličkou mezi podiem a šatnou, kudy hrdina každou chvíli v různých stavech prochází. Výsledkem je prázdný film bez jakýchkoliv skutečných emocí, v němž herci přehrávají, hrdina snad vůbec nehraje a celé se to snaží hrát na umění, takže většina záběrů je protáhnutá přes spoustu tmavých filtrů. Princovi fanoušci si mohou možná přijít na své, ale tím já jsem nikdy nebyl, nebudu... a ani s tím nehodlám začínat. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ještě, že to Prince v té filmové branži tolik nepřeháněl a zůstal u té hudební. Jak je skladba Purple Rain dobrá, tak tenhle film je totální úlet. Víc, než film, je to směs záběrů z koncertů, což není určitě na škodu. Po příběhové stránce je to ale šílenost nejtěžšího kalibru, která se musí řadit mezi vztahově nechtěné legrácky, které nelze myslet vážně. Prince s knírkem a motorkou na mě nepůsobil jako největší ranař pod sluncem. Svojí životní láskou mě ale uhranout dokázal. A to nemluvím o Apollonii, ale o muzice. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Je to celé o ŇOM! Prince a jeho kapela The Revolution, jedno z najgeniálnejších zoskupení, aké sa kedy pohybovali po zemskej pôde. Dej to ani veľmi nemá, Prince je nie veľmi dobrý herec, ale to čo tí ľudia predvádzajú na pódiu... bože, genialita, absolútna genialita. Neskutočné funky/new wave/new romantic/rock/rnb šialenstvo menom Prince and the Revolution. Nemusím azda pripomínať, že tento film je len a len pre fanúšikov Princea (ku ktorým sa hrdo hlásim). ()

902 10 

všechny recenze uživatele

fiktivni promo-pseudo-zivotopis purple rain vynesl prince v polovine osmdesatek na samotny vrchol, v jeden moment se dostal na no°1 s filmem, "soundtrackem" i singlem zaroven, coz se nikdy predtim ani potom nikomu nepodarilo. v denicku si tak odskrtl polozku "polozit showbiz na lopatky" a zacal se venovat alternativnejsim projektum, ktere ho v konecnem dusledku dovedly do konfliktu s vydavateli a zmene umeleckeho jmena. prince je samozdrejme demi god, mam ho moc rad, nicmene film purple rain je rozhodne nejslabsi clanek vyse zmineneho triumviratu. naivni dej a podprumerne herecke-vykony-a-vsechno-kolem sice doplnuji misty opravdu impresivni hudebni intermezza (i would die 4 U), samotny film je ale ve finale pouze prumer. pro fanousky. pro ostatni ztrata casu. ()

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Purpurový déšť je semiautobiografický polokoncertní film z éry ananasových vlasů a androgynních mužů, koncert obsedantně sledovatelný i když zbytek filmu se utápí v podprůměrnosti a nesoudržnosti. Prince je herecké dřevo, dějová linka je tak agresivně hloupá, že skoro přebíjí hudbu z filmu. Ta ale zůstává i dnes progresivní a Prince je stále na špičce žebříčků nejvýznamnějších popových umělců. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Podobnú príbehovú lajnu v hudobnom snímku uštrikovalo už mnoho scenáristov. Takže z tohoto hľadiska ide o podpriemerný snímok, ktorý nemá čím zaujať. Hovoríme, ale o dejovej stránke. Ono vlastne ani herecké výkony, až na pár výnimiek ( a pár výnimiek aj u tých herectva neznalých ) nepatria ku kvalite a musia byť viditeľné aj pre laikov. To, čo ťahá film nad priemer sú Princeove piesne a kamera. Plus, atmosféra už ani osemdesiatkovejšia byť nemohla. V podstate ide o nie príliš podarené dielo, ktoré sa etablovalo notami a nie dialógmi. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Za mě někde mezi 3 a 4... Překvapivě je tohle filmové promo "Michaela Jacksona funku" o dost vrstevnatější, nezjednodušující a hlubší než by člověk čekal.. Kdo nemusí funkové osmdesátky a Prince, ten tohle nemůže rozdýchat. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Taková oddychovka, u které člověk nemusí moc přemýšlet, mně přišla moc k duhu ;) Skvělá hudba a atmosféra 80. let, kdy vše bylo jaksi opravdovější, uvěřitelnější a upřímnější...... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Keby som prirovnal Purple rain k domácej produkcii, prvá by ma napadla Rabaka. Tiež sústredené LEN na hudbu a jej kvalitu, pritom propagujúce daného autora. Avšak v tomto prípade je to doplnené o familiárnu drámu a situácie, ktorými sa potĺka mladý človek. Táto fáza je suverénne najslabšia. To musí stáť enormné množstvo odvahy nalepiť sa na obrazovku a dumať nad prípadnou blamážou. Radšej si pustite Princea, ako by sa vám týmto bol znechutil. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Ten film je v podstatě o ničem a nemá smysl se moc příběhem zabývat, protože se zde moc neděje. Nic, co by bylo skutečně jedinečné. Zápletka je celkem jednoduchá. Jenže ten film má Prince, a to jak herecky, tak i hudebně. Kdyby člověk snímek jenom poslouchal, má z toho mnohem lepší zážitek. Hudba je parádní. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pro fanoušky Prince a jenom pro ně. Jednu hvězdičku dávám zpěváku, textařovi, hráči na cokoliv, producentovi a sexuálnímu symbolu Princovi. Druhou hvězdičku dávám taky jemu. Kdyby si snímek nehrál na film, ale byl prostým záznamem z koncertu, měl by těch hvězdiček pět. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Purple Rain je muzikál, a nejspíš jen na jako takový se lze na něj dívat nebo ho posuzovat. Tehdejší vlna Prince funku mě příliš nenazvedla (nejspíš z obavy, že to bude "něco jako Michael Jackson"). Nyní s delší časovou prodlevou (divím se, jak je již dlouhá) se mi Princovy písničky a jejich interpretace (nevím co víc) líbily. Hluchá místa a nesourodosti filmu jsem bral jako místa oddechu a uvolněnosti mezi nimi. Pozn.: Princ je nadán přirozenými tanečními/baletními schopnostmi, aniž by měl tušení, že by se třeba mohl stát sólistou Královského baletu v Londýně (viz film Tanečník (2016). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Albert Magnoli je doposial neznamy reziser.  Esteze tak, zapadol  a doteraz o nom prakticky nikto nevie. Film je len zlatanina s vatovo planymi dialogmi. Herci neznami a zrejme sa im do toho moc nechcelo.  20 % ()

Rodriguez 

všechny recenze uživatele

Takový odlehčený muzikalový film, kde se snaží herec neherec hrát. Písničky a celkový dojem je super, ale přeci jen tomu "něco" scházelo. Na nedělní odpoledne je to ale příjemná oddychovka. 55% ()

danecek24

všechny recenze uživatele

42. Zlatý Glóbus za rok 1984 - nominace (1) - Nejlepší filmová píseň - "When Doves Cry" - Hudba a text The Artist (alias Prince) ()

zette 

všechny recenze uživatele

Tak nevim, kde jsem poslednich tricet let byl, ale pisnicky Prince mi neprijdou uplne zname. Ac jde tato hudba mimo me, musim uznat, ze urcite kvality ma a po precteni stroheho zpevakova zivotopisu musim konstatovat, ze neco asi umi:-). Proto hodnotim film relativne dobre, protoze se skutecne jedna o peknou kravinu. Do osmdesatych let, ktere jsou pro me symbolem kyce (plati pro USA a zapadni Evropu), se ale film hodi docela dobre. Videno naposledy. ()

charge 

všechny recenze uživatele

Sice je zde k vidění plejáda afrobuzen, avšak vizuálně hodně zdařilá podívaná s top atmosférou 80. let. Hudba, až na závěrečný songy, která zde v podstatě hraje hlavní roli, je ale jinak dosti plytká a příběh samotnej neni nijak zvlášť strhující, což se dalo čekat, ale ne vyloženě špatnej. Tři dějový linky vzájemně se o sebe tříštící, profesní, milostnej a z rodiny kde vévodí agresivní fotr trýznitel. Taky musim vyzdvihnout výběr hereček, žádný vychrtlý kostice zde nečekejte. 60% ()

Reklama

Reklama