Reklama

Reklama

Purpurový déšť

  • USA Purple Rain (více)
Trailer

Obsahy(1)

Prince, alias „Mladej“, je jednou z vycházejících hvězdiček First Avenue, hudebního klubu dlícího v Minneapolis. Cestu ke slávě a všeobecnému uznání mu krom vlastního egoismu kříží dvě nezáviděníhodné skutečnosti. Tou první je žárlivý konkurent z kapely The Time, Morris, který neváhá nasadit veškeré pletichy, jen aby vizionářství Mladýho proměnil v očích manažera klubu v kýčovitý škraloup. Tou druhou je trýznivá rodinná situace. Mladýho papá, vyhasnutý hudebník, v sobě zažehnává jiskru důležitosti fyzickým násilím, neurotická máti nemá nikdy daleko k slzám. Na scénu First Avenue zároveň přichází šťabajzna Apollonia, tanečnice a zpěvačka, která se chtě nechtě dostane nejen do svůdné náruče Mladýho, ale též do osidel Morrisových intrik. Zdolá láska mezi dvěma holubičkami veškerá příkoří, nebo povede k tragickému konci? První celovečerní snímek multiinstrumentalisty a pravého krále popu, Prince, který za soundtrack k Purple Rain získal Oscara (i nominace na Zlaté maliny). A režijní debut pro Alberta Magnoliho, jenž si hudební film také sestříhal a byl vedle Williama Blinna spoluautorem scénáře. Děj je volně inspirován skutečnými patáliemi i slastmi Princova života (mj. problematický vztah s otcem) a řada nehereckých postav představuje sebe samotné pod vlastními jmény (včetně členů kapel The Time a The Revolution) – vyjímaje Clarence Williamse III. (otce Francise L.), Olgu Karlatosovou (matku) a Patricii „Apollonii“ Koterovou... Purple Rain nezapře osobité ztvárnění, třpytivě odrážející projev Princovy transgenderové persony, která neurčitě snoubí geniální výstřednost s nebetyčným kýčem. Divák má tak možnost obdivovat sexy originalitu nespoutaného světa funku, nebo může ironicky ocenit vyumělkované kvality díla, tj. ztotožnit se s tím, co Susan Sontagová zpopularizovala pod pojmem tzv. „campu“. Ať už se k dílu postavíme jakkoli, groovy snímku Purple Rain nelze upřít křiklavě afektovaný charakter, dojemný stejně jako žertovný, nestoudný stejně jako citlivý, který film vyděluje z četné produkce průměrných melodramat a muzikálů. Pro milovníky Prince a znalce hudby povinnost, pro váhavce zakázané jablko, do nějž je třeba se s chutí zakousnout. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (51)

nevermore 

všechny recenze uživatele

Tak to nejdůležitější jsme se už dozvěděli od kolegy tady nahoře: Douglase, že Princovým fanouškem nikdy NEBUDE, NENÍ, a ANI S TÍM NEHODLÁ ZAČÍNAT. Mno, jak už jsem psal jinde, Prince byl hlavně performer, a vynikající multiinstrumentalista, jako herec stál povětšinou za hovno. I tak je Purple rain pořád ten nejlepší snímek, co má (což asi hodně vypovídá :)). Nesouhlasím níže s Douglasem Kokšem, že je to s Princem tak jak píše, že Prince by byl vyhaslá hvězda, nebo One Hit Wonder, nebo nevím, jak to p. Kokš myslel. Chápu, že bylo zapotřebí použít nějaký vtipný přirovnání, ale tady se střelil do vlastní nohy. Ale chápu, to že o něčem ví člověk úplné hovno, mu ještě nebere právo se k tomu vyjadřovat. Souhlasím s příběhem coby vesměs vatou mezi jednotlivými hudebními pasážemi. Ale tak to u Princeových filmů prostě bylo dycky. A jasný, že to asi bude především pro fanoušky, co jste Vy, chytrá hlavo, vlastně čekal? Když tak rád přirovnání, přijde mi to, jak si pustit telenovelu a pak celou dobu pitchovat na formát telenovely, co že to je vlastně za sra*ku. Nejsem tedy takový odborník jako Radomír D. Kokš, takže ze své skromné pozice budu hodnotit po pocitové stránce, což znamená hudba 5*****, film 2-3*** , tedy finální 4**** ()

hoffo 

všechny recenze uživatele

Tak som to nakoniec po takmer 40 rokoch vzhliadol a aj keď som sa obával, že pôjde o odpad, nakoľko ani Prince a ani štýl jeho hudby nie je práve 'my cup of tea', nakoniec som sa celkom bavil. Je pravda, že príbeh, resp. zápletku by načmáralo lepšie 5-ročné dieťa s obrnou, ale za ten výlet do sweet 80s, kde som prežíval svoju pubertu, za to pripomenutie tej atmosféry, dievčenských trvalých, pásikových kravát a bielych ponožiek... to stálo za to... Film je tak stupídne naivný a sladko dementný, až ma to na moje prekvapenie bavilo. Ako spieva Prince v jednej zo svojich piesní v závere filmu: -"Nie som žena, nie som muž, som niečo, čo nemôžeš nikdy pochopiť" a ja som mu skrátka toto jeho vyznanie uveril a zožral aj s navijákom. Malý, na opätkoch poskakujúci transgender s namalovaným a afektovaným kukučom ma ale práve všetkým týmto celkom bavil a o to pri pozeraní filmu ide najvác no né? Preto dávam 3*. Samozrejme o filmových kvalitách sa tu vôbec nedá hovoriť. Keby sme sa na to pozerali z tohoto uhla, je to čistý odpad. ()

Reklama

Pink.Panther 

všechny recenze uživatele

Purpurový déšť je semiautobiografický polokoncertní film z éry ananasových vlasů a androgynních mužů, koncert obsedantně sledovatelný i když zbytek filmu se utápí v podprůměrnosti a nesoudržnosti. Prince je herecké dřevo, dějová linka je tak agresivně hloupá, že skoro přebíjí hudbu z filmu. Ta ale zůstává i dnes progresivní a Prince je stále na špičce žebříčků nejvýznamnějších popových umělců. ()

902 10 

všechny recenze uživatele

fiktivni promo-pseudo-zivotopis purple rain vynesl prince v polovine osmdesatek na samotny vrchol, v jeden moment se dostal na no°1 s filmem, "soundtrackem" i singlem zaroven, coz se nikdy predtim ani potom nikomu nepodarilo. v denicku si tak odskrtl polozku "polozit showbiz na lopatky" a zacal se venovat alternativnejsim projektum, ktere ho v konecnem dusledku dovedly do konfliktu s vydavateli a zmene umeleckeho jmena. prince je samozdrejme demi god, mam ho moc rad, nicmene film purple rain je rozhodne nejslabsi clanek vyse zmineneho triumviratu. naivni dej a podprumerne herecke-vykony-a-vsechno-kolem sice doplnuji misty opravdu impresivni hudebni intermezza (i would die 4 U), samotny film je ale ve finale pouze prumer. pro fanousky. pro ostatni ztrata casu. ()

Richard_Ba 

všechny recenze uživatele

Po druhom premietnutí opadol prvotný entuziazmus. Stále tvrdím, že piesne sú geniálne za čo im dávam 5 hviezdičiek, ale film si zaslúži 1 hviezdu aj to len z milosrdnosti. Film je určite len pre tých, ktorý majú Princovu hudbu radi, keďže je to niečo ako koncert do ktorého sa snažili vštiepiť dej. Kto je aspoň trocha vnímavý sa dozvie prečo Prince nosí stále fialovú, z čoho vychádza jeho znak atď. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (8)

  • Ikonickú motorkársku bundu, ktorú mal Prince na sebe počas nakrúcania filmu, vydražili v júli roku 2016 za 96 000 dolárov. Za rovnakú sumu vydražili aj košeľu s vysokým golierom, perlovým gombíkom a fialovým štítkom s nápisom Prince, ktorú mal spevák vo filme takisto na sebe. (Raccoon.city)
  • Jedinými profesionálními herci v celém filmu jsou Olga Karlatos a Clarence Williams III (Kidovy rodiče). (c.tucker)
  • Prototyp symbolu, jímž Prince později nahradil své umělecké jméno, se objevuje na Kidově motorce. (c.tucker)

Reklama

Reklama