Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nerozluční kamarádi Ondřej a Cyril, přezdívaný Cinda, prožívají první rok po úspěšné maturitě na průmyslové škole. Ondřej touží po práci na lodi, Cinda chce navštívit Paříž, kam jej pozvala teta. Oba se však musí vypořádat nejen s praxí, tolik odlišnou od školních představ, ale zejména s řadou soukromých problémů. To první zvládnou snadno a brzy po nástupu do velkého závodu se naučí využívat velkou část pracovní doby k rošťárnám, ulejvání a řešení soukromých problémů. To další už však tak snadné není. Ať už jde o Ondřejův citový vztah k prodavačce Heleně nebo Cindovy problémy s modrou knížkou. Teprve tragická smrt jednoho z nich znamená pro druhého definitivní konec mladické bezstarostnosti a lehkomyslného přístupu k životu. (TV Nova)

(více)

Recenze (192)

tron 

všechny recenze uživatele

„Přivezli mančestr.“ Vyšli zo školy, majú veľké plány... ale skončili vo fabrike na poobednej. Tvrdia, že dočasne. Ale to tvrdili aj ich otcovia. Oni dvaja budú ale iní. Alebo nebudú? Výborné dialógy a rozkošné vtipy/postavy spôsobili, že som sa uchechtával každých päť minút („Někdy jindy.“ – „Jak jindy, kdy jindy?“ – „No proste jindy no.“). Plus ma zaskočil zvrat ku koncu, ako vystrihnutý zo života. "Jak to děláš s holkama?" - "Normálně, ne?" ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Rebelové bez příčiny, co frajeří jen v rámci trvale udržitelného socialistického rozvoje. Machry dělají jen do té míry, do jaké to soudruhům moc neublíží. Svým způsobem k zblití. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, jistá míra autenticity se tomu upřít nedá, Tofi ještě v té době předváděl něco, čemu se dalo říkat herecký výkon, ale všechny ty otravné a archaické socialistické reálie svým balastem tak zamořují všechno ostatní, že se přes to prostě přenáší jen stěží. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Film si tak blbý hodnocení nezaslouží. Jasně Vaculík s Tofim nikdy neuslyší "a cenu akademie za nejlepší herecký výkon získává..", ale tady to nebylo až tak podstatný, film zachycuje poměrně vydařeně tehdejší realitu, hlavně scény z frabriky a různé nárážky "co budeme dělat ? Přeměříme to ještě jednou" nebo vyhlašování pracovní soboty" to bylo fakt dobrý. Povolávák, holky, dospívání, kdo tu dobu zažil ví svý. Nečekaně trefný. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Kdyby se z filmu vypreparovala ta příšerná hudba Michala Davida, která dnes jako tehdy je a byla neskutečný škvár, Soukupův film by vlastně nebyl až tak strašný - mainstreamový generační snímek dospívajících v šedi a bezčasí 80. let. Ta doba je tam jakž takž zakonzervovaná. Ostatní filmy ústřední dvojice už jsou naplno umělohmotné... ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Jako odraz tehdejší doby více než přesvědčivé. Duo Vaculík - Tofi jsem měl vždy rád, ale dostali mě až jako Kamarádi do deště. Důkaz toho, že v 80. letech Soukup uměl natočit celkem přijatelný film....... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tohle je asi jedinej film s Lukášem Vaculíkem a Sagvanem Tofifé, na kterej se vydržim dívat. Navíc se mi jednou poštěstilo, že jsem chytil tágo, ze kterýho právě vystupoval Sagvan, což se taky nepodaří každýmu, takže 3 hvězdičky. Jestli se mi někdy povede chytit tágo po Vaculíkovi, tak dám 4. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Ze Soukupových filmů o mladých a pro mladé je tenhle kousek ještě nejlepší, byť už tady je znát, kam režisér neodvratně směřoval. Na druhou stranu, 80. léta jsou ve snímku zachycena slušně a dokonce můžu říct, že řada konkrétních scén z prostředí fabriky, kde jsem mimochodem začínal na stejné pozici jako filmoví hrdinové, se dokonale shoduje s mými zážitky a vzpomínkami. Patří k nim i scéna z hlasování na odborářské schůzi, kde se Vaculík s Tofim ocitli v roli kverulantů nebo zážitky s drobnými zlodějinami v jejich okolí. Celkový dojem: 50 %. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Žraso! Soukupovo bongiorno socialistického realismu, kdy plakát Delona na dveřích a fotka plachetnice v šatní skříňce symbolizují snění, které jako jediné mohlo některé soudruhy a soudružky nadnášet v tom močálu beznaděje. Smát se, nebo brečet? Nevím, každopádně u Míšova Non-stopu zvracet.. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Průměrně, ale příjemně zpracovaný příběh o přicházející dospělosti a zkouškách, jež s sebou přináší, který z průměru vytahuje Lukáš Vaculík, který byl za mlada prostě nehorázně fešný. Navíc ty jeho krásné oči, ve kterých jakoby se zračilo jakési prázdno, stejně jako hloubka a krása. Nevím, proč mi připomíná Kurta Cobaina. Tím výrazem, očima... Rovněž skvělý soundtrack a zejména píseň "Já chci žít non-stop," která sem perfektně zapadla. Film má dýchající nostalgickou atmosféru časů, kdy se prodávaly sodovky, jezdily trabanty, doba nebyla přetechnizovaná moderními zbytečnostmi, vznikala pořádná hudba a polovina lidí v dopravních prostředcích neměla na uších sluchátka, ani netrávili dobu "nezbytným" lupáním po drahých mobilech. Ale to už bych mohla napsat celou úvahu o kontrastu tehdejší a dnešní společnosti:) "Na světě je krásně." - "Myslíte?" - "Mně se tu líbí, tobě ne?" - "Ne." ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Herci Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi sa prvý krát objavili spolu v jednom filme v roku 1982. Bolo to v snímku režiséra Jaroslava Soukupa "Vítr v kapse". Je to príbeh o dvoch mladíkoch, ktorí po ukončení stredoškolského učilišťa nastúpia do ich prvého zamestania. Zisťujú, že život sa s nikým nemazná. Neskôr režisér Soukup natočil so zohratou dvojicou Vaculík - Tofi ďalšie dva filmy ("Kamarát do deště" a "Kamarát do deště 2 - Príběh z Brooklynu"). Mne osobne sa z toho najviac páči práve ich prvý "Vítr v kapse". *** ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Věrný pomník své doby, vytesat do kamene a určitě někde zachovat ve své filmotéce pro příští generace. Lukáš a Sagvan nastupují po maturitě do Škodovky, těch pařbiček tady zase nějak moc není, protože nejsou peníze a tak se tady řeší spíše sny, nedobrovolný odchod na vojnu, zamilovanost a flinkání v práci. Komedií bych tohle určitě nenazýval. Konec bere dech a přesto že je život někdy na levačku, žít se prostě musí dál! 75% ()

paascha 

všechny recenze uživatele

První zásek do zad soudnosti od nerozlučné disko trojky 80. let, Lukiho, Sagiho a Míši D v režii mistra sraček Soukupa. Truchlivé melodrama o kamarádství a zlém osudu dvou hodných a milých učňů, věčných šprýmařů a roztomilých lumpů. Jediné positivum na tom shitu je, že cigoš Sagič na konci chcípne - podobně i Vaculík v Lásce z pasáže. Škoda, že ne dřív:-( jo, a ta vytuněná JAWA taky není špatná:-) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Snímek o mladistvích z časů, které jsou už naštěstí pryč. Škoda jen že to katapultovalo Ságo Tofifé do povědomí širší veřejnosti. Vaculík občas překvapí a něco kloudného podá, ale Ságo je děs běs. Nebýt celé té Soukupovy trilogie asi by nás dnes neotravoval s tím svým xsichtem z TV a časopisů. Fakt se divím, že ho někdo někde chce. * * ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Slabší, podrůměrná, ale koukatelná česká komedie. Není hrůza, ale zase ne kdovíjaká pecka. Dvojice herců Lukáš Vaculík a Sagvan Tofi - ti byli nejlepší v dvojdílné sérii Kamarád do deště - to se celkem vydařilo. Tohle je takové nudné, bez většího nápadu. Jinač zde jsou vtipné momenty, dobří herci - to jo. Takže celkově hodnotím na 40% = ** ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Trvám na tom, že Jaroslav Soukup uměl. Přesně dokázal načasovat příběh dvou neobyčejně obyčejných kluků, kteří se ve fabrice více poflakují než pracují a mají ze života legraci, dokud nezasáhne krutý osud. Tofi s Vaculíkem perfektně pasovali do rolí a Soukup byl perfektní, než ovšem v devadesátých letech začal snad úmyslně kazit svůj cit pro filmové řemeslo v naivních komediích. 90% ()

Omnibus 

všechny recenze uživatele

Ať už se jim film líbil nebo ne, když kterémukoli mému vrstevníkovi řeknu Vítr v kapse, bez jakéhokoli přemýšlení vypálí: Vaculík a Sagvan Tofi. A značná část pamětníků přidá i Andrlovou a hlavně „bonžóórno...“ Karla Augusty. Takže ta komedie musela mít něco do sebe. Včetně hudby, však víme: Non stop, já chci žít nonstop... Kdo by taky nechtěl, že. Tenkrát i dnes. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

"Veledílo" jehož úspěch musel být v osmdesátých letech dílem mladičkých fafynek, protože kromě jejich idolů tu není nic co by stálo za pozornost. ()

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Jak by bylo vám,kdyby vám umřel kamarád?Úplně soci nejvíc film kterej miluju moooc.Na tomhle sem vyrůstal,Civale,si divnej a vyřadim si tě protože si prostě bezcitnej a divnej .-) ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Týmto filmom nastúpila vláda dvojice Vaculík - Tofi, ktorá trvala asi desať rokov s premenlivými úspechmi. Ale hlášky sú v tomto filme vynikajúce : " Priviezli menčestráky..." alebo " Tá schôdza bola inzultácia. Jak teraz vyzerám ?" " Dobre..." alebo " Mimoriadna linka Plzeň - Malacky." ()

Reklama

Reklama