Reklama

Reklama

Supernova

  • Velká Británie Supernova (více)
Trailer 1

Sam a Tusker se rozhodli strávit nějaký čas ve svém starém obytném voze a během cesty Anglií navštívit rodinu, přátele a místa, na nichž již dlouho nebyli. Tuskerovi před dvěma lety diagnostikovali ranou demenci, což obrátilo celé jejich životy vzhůru nohama. A od té chvíle jim nezáleží na ničem jiném, než být spolu. Během jejich anglické cesty se však postupně ukazuje, že jejich představa budoucnosti se začíná hodně lišit. Tajemství jsou odkryta, soukromé plány odhaleny a jejich vzájemná láska prochází nejtěžší zkouškou nejen jejich soužití, ale celého života. Nakonec se oba musí postavit čelem otázce, co skutečně znamená láska a co vše jsme jeden pro druhého ochotni udělat. (Bohemia MP)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (48)

Lacike 

všechny recenze uživatele

Chcel som napísať, že to je pekný vrelý teplý film, ale keď som si prečítal koment od Arsenal83, tak ma chuť na vtipkovanie prešla, aby ma niekto nedal do spoločného vreca s takým full retard homofóbom. Orientácii ústredného páru sa tu nevenuje žiadna pozornosť. Proste obyčajný pár, ktorý spolu žije 30 rokov a jeden z nich to má za pár. Teda mentálne. Demencia je sviňa. A tak sledujeme ich posledný spoločný výlet, behom ktorého v jemných náznakoch zistíme všetko potrebné o ich vzťahu a jak sa vyrovnávajú s nastalou situáciou. Obidve strany to majú sakra ťažké a nechcel by som byť v koži ani jedného. Napriek pomalému tempu a minimalistickému štýlu filmu, stačilo 5 minút a úplne ma to svojou atmosférou pohltilo. Hlavne postava Colina Firtha mi bola extrémne sympatická. Vyústenie je viacmenej očakávané a smutné, ale behom filmu sa nájdu a povzbudivejšie momenty, takže to nie je nejaký brutálny doják. Proste po každej stránke vydarený malý komorný film. 8/10. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Názov je trefný. Rovnako ako výbuch supernovy je sprevádzaný obrovskými teplotami, aj tento film je taký teplučký, priam horúci. Prináša však melancholickú nudu, ktorá je obohacovaná občasnou peknou hudbou, ale nejakú extra drámu sme nedostali. Skôr len dvoch večne zamračených gayov, túliacich sa k sebe a smútiacich, čo za nešťastie ich postihlo. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"I want to be remembered for who I was, not for who I'm about to become." Supernova je komorním filmem se vším všudy, jemuž se však i na tak malém prostoru vesměs daří sdělit hluboké myšlenky. Snímek stojí zejména na civilních výkonech Firtha a Tucciho, jimž se podařilo ztvárnit dlouholetý pár postavený před těžkou životní zkoušku na výbornou. Melancholický podtón filmu byl podtržen líbivou hudební stránkou, jež skvěle dotvářela dojemně trpký příběh Sama a Tuskera. Vedle toho chválím krásné exteriéry a poutavé metaforické pojetí vyhasínajících hvězd ve spojení s lidským životem. Přesto jsem měl ale pocit, že byla Supernova i přes silný příběh a solidní výkony poněkud nedořečená a zkratkovitá. Lepší tři hvězdičky! P.S. "You have to let me go!" ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Externí recenzenti píšou, že na podobné téma existují lepší filmy. Jistě ano, netvrdím, že. Ale taky si na ně buď nemohu vzpomenout, už jsem filmů viděl mraky, nebo jsem žádný další neviděl. A když tak matně přemýšlím, z této části světa jich moc nebude, spíš žádný. Britský snímek sází především na vynikající herecké výkony Colina Firtha a Stanleyho Tucciho. Prvně jmenovaný je znám především z komedií, ačkoli i v nějakých vážných filmech už jsem ho viděl. Na mě silně působí i trochu jiné prostředí. Není zde klasická americká uspěchanost ani civilizace. Z anglického okolí sálá klid a vyrovnanost. Přesně totéž, co nám servírují oba muži a celá atmosféra. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Harry Macqueen natočil velmi jímavý film o lásce mezi dvěma muži, z nichž jeden trpí demencí. Celé tohle téma je nesmírně silné a emočně působivé, obzvláště pak pro člověka, který má ve svém okolí někoho blízkého, kdo kvůli stejné nemoci pomalu ale jistě odchází. Colin Firth a Stanley Tucci jsou oba až neuvěřitelně přesvědčiví jakožto bezbřeze se milující partneři. Kromě jiného mě hodně oslovila i ta všudypřítomná paralela s vesmírem, která vše příjemně ozvláštňuje. Taky musím pochválit hudební doprovod, jenž krásně podtrhuje intimitu sdělení. (80%) ()

Galerie (42)

Zajímavosti (2)

  • Počas rozhovoru LA Times v januári 2021 Stanley Tucci prezradil, že bol pôvodne obsadený ako Sam a Colin Firth ako Tusker. Počas diskusií pred natáčaním sa však obaja dohodli, že by si mali role vymeniť. (dwdb)
  • Film sa nakrúcal hlavne v Lake District v Cumbrii vo Veľkej Británii. (dwdb)

Reklama

Reklama