Reklama

Reklama

Supernova

  • Velká Británie Supernova (více)
Trailer 1

Sam a Tusker se rozhodli strávit nějaký čas ve svém starém obytném voze a během cesty Anglií navštívit rodinu, přátele a místa, na nichž již dlouho nebyli. Tuskerovi před dvěma lety diagnostikovali ranou demenci, což obrátilo celé jejich životy vzhůru nohama. A od té chvíle jim nezáleží na ničem jiném, než být spolu. Během jejich anglické cesty se však postupně ukazuje, že jejich představa budoucnosti se začíná hodně lišit. Tajemství jsou odkryta, soukromé plány odhaleny a jejich vzájemná láska prochází nejtěžší zkouškou nejen jejich soužití, ale celého života. Nakonec se oba musí postavit čelem otázce, co skutečně znamená láska a co vše jsme jeden pro druhého ochotni udělat. (Bohemia MP)

(více)

Recenze (49)

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

"I want to be remembered for who I was, not for who I'm about to become." Supernova je komorním filmem se vším všudy, jemuž se však i na tak malém prostoru vesměs daří sdělit hluboké myšlenky. Snímek stojí zejména na civilních výkonech Firtha a Tucciho, jimž se podařilo ztvárnit dlouholetý pár postavený před těžkou životní zkoušku na výbornou. Melancholický podtón filmu byl podtržen líbivou hudební stránkou, jež skvěle dotvářela dojemně trpký příběh Sama a Tuskera. Vedle toho chválím krásné exteriéry a poutavé metaforické pojetí vyhasínajících hvězd ve spojení s lidským životem. Přesto jsem měl ale pocit, že byla Supernova i přes silný příběh a solidní výkony poněkud nedořečená a zkratkovitá. Lepší tři hvězdičky! P.S. "You have to let me go!" ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Ani nedokážu spočítat, kolik už jsem viděl filmů o tom, jak někdo umírá na nějakou strašnou nemoc. A asi jsem tohoto tématu dost přesycenej, takže ani nemám chuť koukat na další filmy tohoto typu. Ono je to všechno jak přes kopírák a už mi to vůbec nic nedává. Tady snad můžu ocenit akorát pěkný prostředí, kde se natáčelo. Ten podzimní anglickej venkov má svoje kouzlo. Stanley Tucci a Colin Firth to taky zahráli dobře, ale mě už tohle téma prostě nebaví. A opravdu nedávám nízký hodnocení kvůli tomu, že je to o teplouších. Hodnotil bych stejně, i kdyby tam byl chlap a ženská. Takže mě to nebavilo, ale pokud má někdo rád filmy o umírajících, tak ho to asi bude bavit víc. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Intimní, srdcervoucí a melancholický příběh pro dvě hvězdy, které září a to i ve chvílích, kdy dojdou slova a zůstávají jen pohledy a doteky. Jeden z těch filmů, u kterého má divák pocit, že nesleduje dva hrající herce, ale opravdový výsek lidského života. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Myslím si, že "Supernova" je síce smutný, no súčasne aj veľmi láskavým filmom. A okrem toho Stanley Tucci vie občas povedať nejaký ten dobrý, ktorý ma celkom pobavil. Sam a Tusker sú maximálne prirodzení a jak Tucci tak Firth podávajú absolútne bravúrne herecké výkony. Majú obaja môj úprimný obdiv. Film má skvelý spád, príbeh sa dá jednoducho sledovať, nemá žiadne zbytočné odbočky, postavy sú sympatické a dramatické momentky tu nie sú podľa mňa nikdy prepálené a fungujú veľmi dobre. Nenudil som sa pri sledovaní, dokonca som mal priam pocit, že to skončilo až neuveriteľne rýchlo a pritom sme toho skutočne stihli celkom veľa. Film je síce smutný, ale rozhodne nie je deprimujúci alebo zúfalý. A to je jeho najlepšia stránka. A keď prídu v závere tie silnejšie momentky, fungujú podľa mňa dobre. TIe dialógy im dávajú jasného ducha a nemal som problém im uveriť. Hodnotenie: B+ ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Mimořádný film. Křehký, intimní příběh o odcházení, o tom, jaké to je ztrácet paměť a vůli žít. Colin Firth a Stanley Tucci nehrají, nepředstírají, prostě jsou. Psát cokoli navíc nemá smysl, osobní prožitek je v tomto případě mnohem důležitější. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Názov je trefný. Rovnako ako výbuch supernovy je sprevádzaný obrovskými teplotami, aj tento film je taký teplučký, priam horúci. Prináša však melancholickú nudu, ktorá je obohacovaná občasnou peknou hudbou, ale nejakú extra drámu sme nedostali. Skôr len dvoch večne zamračených gayov, túliacich sa k sebe a smútiacich, čo za nešťastie ich postihlo. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Je to inteligentni, nezne, neuspechane, vkusne, predvidatelne, taktni, tiche. Humor je nekdy az sibenicni. Podobnych filmu na tema posledni jizdy jsem videl spoustu. Zde se nastesti neagituje. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Pochopitelně pro zaprděného homofoba absolutně nedívatelný film. Však pro člověka, který ví, jaké je to být milován a jaké je to milovat, obzvlášť když se to ještě sejde tak, že ti dva lidé spolu vytvoří úspěšně pár, může toto být hereckým koncertem a lahůdkou pro fanoušky komorních filmů. Supernova ve svém sdělení neukazuje dva nestydaté hanbářské homosexuály, nýbrž silný příběh lásky, loučení, bolesti duše, omezených východisk i nedostatku času. Příběh o tom, jak je krásné, najít si k sobě tu pravou polovičku a jak je těžké, zůstat sám. Moc se mi to líbilo! Je možné, že zvednu do plných, až se mi to rozleží. Chlapi to rozbalili jeden líp než druhý. Citlivé, civilní, autentické, chvílemi má divák pocit, že sedí vedle nich a zná je oba celé roky. Vlastně jakési zrcadlo duše každého z nás. Ať už jde o cit k partnerovi, dítěti, rodiči, je to prostě o velké lásce, úctě, veliké oběti a ztrátě. "Nechci být sám!!!" Edit k večeru: kdu do plných. Proč? Protože to bylo přesné. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Chcel som napísať, že to je pekný vrelý teplý film, ale keď som si prečítal koment od Arsenal83, tak ma chuť na vtipkovanie prešla, aby ma niekto nedal do spoločného vreca s takým full retard homofóbom. Orientácii ústredného páru sa tu nevenuje žiadna pozornosť. Proste obyčajný pár, ktorý spolu žije 30 rokov a jeden z nich to má za pár. Teda mentálne. Demencia je sviňa. A tak sledujeme ich posledný spoločný výlet, behom ktorého v jemných náznakoch zistíme všetko potrebné o ich vzťahu a jak sa vyrovnávajú s nastalou situáciou. Obidve strany to majú sakra ťažké a nechcel by som byť v koži ani jedného. Napriek pomalému tempu a minimalistickému štýlu filmu, stačilo 5 minút a úplne ma to svojou atmosférou pohltilo. Hlavne postava Colina Firtha mi bola extrémne sympatická. Vyústenie je viacmenej očakávané a smutné, ale behom filmu sa nájdu a povzbudivejšie momenty, takže to nie je nejaký brutálny doják. Proste po každej stránke vydarený malý komorný film. 8/10. ()

Vxxx 

všechny recenze uživatele

Čekala jsem emocionální vycucávačku, ale on je to vlastně strašně příjemný snímek o lásce, oddanosti a podpoře. Kapesníčky nebyly potřeba, ale srdce mi maličko posmutnělo během filmu. Oba herci předvedli úžasné výkony a já si ráda film jednou zopakuji. 4* ()

easaque 

všechny recenze uživatele

4* z tohoto gay filmu si odnáším dobrý pocit, a proto ho musím patřičně ohodnotit. Filmů o umírání jsem viděl dost, ale tento mezi nimi určitě nezapadne a citlivě zobrazuje poslední etapu staršího páru. I když hlavní představitelé nepatří k naší minoritě, tak role zvládli na jedničku. A přesto že je film melancholický, tak mi nepřišlo, že to působilo uměle, ale naopak přirozeně. Tohle komorní, intimní a konverzační drama si užijí spíš zralí diváci, kteří už dokáží ocenit váhu dlouhodobého vztahu, který platí všeobecně a nejen mezi muži. Za to všechno si pozornost i mé 4 hvězdičky. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 2 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 0 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1 /// ART: 1 /// STYL: 2 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Asi jsem od toho měla až příliš velká očekávání, takže jsem nakonec skončila zklamaná. Je to hodně intimní film, který převážně táhnou herecká esa Colin Firth a Stanley Tucci. Ty dvě hvězdy, které filmu dávám jsou za ně, ale zbytek prostě nefunguje. Je to nuda, příběh se zbytečně natahuje, emoce na mě skoro nefungovali. Prostě mě to nechytlo tak, jak jsem očekávala a převážně jsem se jen nudila. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Harry Macqueen natočil velmi jímavý film o lásce mezi dvěma muži, z nichž jeden trpí demencí. Celé tohle téma je nesmírně silné a emočně působivé, obzvláště pak pro člověka, který má ve svém okolí někoho blízkého, kdo kvůli stejné nemoci pomalu ale jistě odchází. Colin Firth a Stanley Tucci jsou oba až neuvěřitelně přesvědčiví jakožto bezbřeze se milující partneři. Kromě jiného mě hodně oslovila i ta všudypřítomná paralela s vesmírem, která vše příjemně ozvláštňuje. Taky musím pochválit hudební doprovod, jenž krásně podtrhuje intimitu sdělení. (80%) ()

sator

všechny recenze uživatele

Přátele Sam (Colin Firth) a Tusker (Stanley Tucci) cestují společně po Anglii v karavanu, aby navštívili své blízké, rodinu a místa ze své minulosti. Vzhledem k tomu, že Tuskerovi byla před dvěma lety diagnostikována demence, je jejich společný čas nejdůležitější věcí, kterou mají. ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Zápisník jedné, jednotné životní planety, kterou, vyjasněnou, pomalu ovíjí, ukrajuje závoj(enka) neznámé, nekonečné noci. Tichý, nenápadný lapka té nejpoetičtější louče světel. Rány od slunce, společníka - Měsíce. Hvězdáři z údolí bytí, vystaveni vzdalující se blízkosti pozemského nebe. Milostný list loučení, v lidském moll. Pod dohledem stříbrných polárkových očí, rozlehlé louky s černými víčky, tam nahoře. Hlavy vzhůru, když "hoří" chladné ataky hoře. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

[FEBIOFEST] Velice lehký film, který se nesnaží jít v nějakých intelektuálních šlépějích, ale vše říct na rovinu. I když ta rovina je taková ta, se kterou rodiče chodili do školy. Film je dosti ladně vyprávěný, i když to, co se v něm děje není mnohdy nijak zásadní nebo převratné. Bylo vsazeno taky konečně na to, že gay láska není jen mezi mladými, což podtrhl galantní Firth a energický Tucci. Když oni dva mluví, umí to být doraženo vtipnými komentáři, které jasně ukazují jednoduchý a efektivní humor. Finální část je v celku dlouhá a zajímavá, nicméně její konec je takový, že moc není. Když člověk zřejmě pochopí, co nám básník chtěl vyveršovat, tak zjistíme, následuje scéna, které to zabijí v opak a konec tak pomalu nedává smysl. Škoda zabijáctví, které padne přesně. I tak jsme opět dostali tak trochu jednoduchý a jasně čtivý britský film. ()

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Začnu hodnocením ústřední dvojice, protože na těch dvou hereckých bardech je film postavenej. Jsou výborní, často není potřeba slov, ale ve výrazu a pohledu je opravdu řečeno vše. Tady není pochyb, že herecká volba to byla víc než skvělá. Do toho ještě zmíním nádherný prostředí, lokality, přírodu, na to se dívá moc hezky. Ale teď přichází ta zásadní otázka, která se trošku nabízí. Co by se stalo, kdyby hlavní dvojice nebyli dva muži jakožto životní partneři podle dnešních měřítek, ale prostě klasickej pár žena - muž? Vyvolalo by to podobný emoce a debaty? Bylo by to lepší nebo naopak horší, resp. zajímavější? A já si troufám říct, že tato tematická volba je jen a pouze nutným až vypočítavým tahem, aby to v dnešní době "bylo všechno v pořádku". A s tím mám bohužel problém - s tou tabulkovou šablonovitostí. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

jednoduchá dějová linka,otřepané téma, ale líbilo se mi fest dobré zpracování. Po evropsku,bez zbytečných vytuněných scén,aby se v zájmu komerce divákovi brnkalo na city.A v první řadě se mu líbili oba dva protagonisté.Firth a Tucci.Konečně se sešli na place dva vynikajícící herci v rolích ,které jim  sedly.Firtha obsazují do rolí ve vztahovkách,kdy se musí tvářit ,jako kdyby mu trhali nehty....Tucciho už moc vidět není. Tady byli oba velice přirození,nehledě na slabý scénář s jednoduchým tématem.I když v reálném životě velmi závažném. Režisér z něj vytěžil maximum.Poměrně dobrá kamera. ()

Reklama

Reklama