Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tuhle sázku platím já! Televizní film o traumatech dospívání a prvních láskách... Šestnáctiletá Eva (E. Vytlačilová), přezdívaná Slůně, je zakřiknutá dívka, studující učiliště, která nemá mnoho kamarádů. Kromě jejího vzhledu a nadváhy za to může i přehnaná péče její úzkostlivé a až majetnické matky (Z. Jiráková), jež ji drží dost zpátky. Jirka (J. Vondráček), jeden z chlapců na učilišti, se vsadí s kamarády, že ji pozve na rande a tam zesměšní. Nakonec ale vše dopadne trochu jinak… (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

kocourMour 

všechny recenze uživatele

16letá Eva, přezdívaná Slůně, je zakřiknutá dívka, studující učiliště, která nemá mnoho kamarádů. Kromě jejího vzhledu a nadváhy za to může i přehnaná péče její úzkostlivé a až majetnické matky, která ji drží dost zpátky. Jirka, jeden z chlapců na učilišti, se vsadí s kamarády, že ji pozve na rande a tam zesměšní, ale nakonec se vyvine vše trochu jinak. Takový hybrid mezi Metráčkem a Carrie (to druhé ale myšleno trochu v nadsázce) s nepříliš známými herci a neherci. Trochu mi přijde, že se v práci s neherci Olmer trochu snažil inspirovat u Formana. Škoda hlavní představitelky Evy, která byla hrozně nevýrazná. Nevím, do jaké míry to byl záměr, zdůrazňující její nesmělost. Hvězdu navíc dávám za krásné písničky Zdeny Lorencové, které podbarvují celý film, a taky bych pochválil civilní projev Jiřího Vondráčka, hrajícího Jirku. ()

Bart 

všechny recenze uživatele

Asi nešlo tak o odvahu, jako spíš o pokus, jestli normalizační Československá televize v roce 1972 skousne evidentní pokus o odkaz na novou vlnu 60. let. Film byl vyroben v Krátkém filmu Praha, ale jestli se dostal na obrazovky, nevím. V každém případě nejen hlavní představitelka, ale i ostatní neherci jsou skvělí a Zora Jiráková v roli protivné matky mezi ně skvěle zapadla. Film natočený ve stejné době jako Metráček, nicméně o levely lepší, syrovější a pravdivější. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Autentické prostředí, herci i chování postav. 1) Příjemné pozadí snímku tvoří písničky 25leté Zdenky Lorencové._____ 2) Poněkud přestárlý 21letý Jiří Vondráček (učeň Jiří) se mi zamlouval stejně jako jeho černovlasý kolega._____ 3) 51letá Ivana Bílková hraje babičku, zatímco její dceru představuje 49letá (!) Zora Jiráková. Inu, tehdy se poroučelo nejen větru, dešti, ale i genetice. ()

sator 

všechny recenze uživatele

Film jde po povrchu a jen málo se dotýká opravdových pocitů dívky která je jiná, stejné téma a mnohokrát lepší je Metráček. ()

EllienPM 

všechny recenze uživatele

Padesát let uzrálá studie do tehdejšího lidství. To je tak boží, ryzí a opravdové. Dnes už nenatočitelné, nerealizovatelné, nežitelné. Krásný krátký film, který potěší. Nečekal jsem nic a dostal mnohem víc. Navíc zde J. Vondráček je tak nevinně sexy, ách jo. :) ()

rivah 

všechny recenze uživatele

Vydařený a přesvědčivý ozvuk nové vlny. (S ohledem na dobu normalizace navyšuji hodnocení, jinak asi ***) ()

javlapippi 

všechny recenze uživatele

Metráček reznutý Pasťákom, miestami pôsobiaci ako neherecký dokument zo života učňovskej mládeže, matka na zabitie, neúspešný gang rape a happyend k tomu. Vynikajúce. ()

Reklama

Reklama