Reklama

Reklama

Star Trek: Podivné nové světy

(seriál)
  • USA Star Trek: Strange New Worlds (více)
USA, (2022–2024), 28 h 4 min (Minutáž: 46–63 min)

Hrají:

Anson Mount, Ethan Peck, Christina Chong, Melissa Navia, Rebecca Romijn, Jess Bush, Celia Rose Gooding, Babs Olusanmokun, Bruce Horak, Dan Jeannotte (více)
(další profese)

Série(3) / Epizody(30)

Obsahy(1)

Kapitán Pike, vědecký důstojník Spock a Jednička prozkoumávají nové světy v celé galaxii na palubě USS Enterprise. (SkyShowtime)

Recenze uživatele JindraLne k tomuto seriálu (6)

Star Trek: Podivné nové světy (2022) 

Zatím hodnotím první sérii a dávám zasloužené 4*. Proč? Protože tohle je ono! To je Star Trek, po kterém fanoušci volali a jejichž volání Kurtzman a spol. vytrvale ignorovali a dál pokračovali v Discovery, co jsem upřímně přestal sledovat. Interiéry, co respektují šedesátkovou stylizaci původního Treku, přitom nevypadají zastarale, charismatický kapitán (troufám si tvrdit, že skvělé ztvárnění kapitána Pikea v druhé sérii Discovery Ansonem Mountem umožnilo vůbec vznik tohoto seriálu), slušně ztvárněné postavy z původního Star Treku (Number One, Uhura, M'Benga, adm. April, Spock...), epizodické zápletky, i bottle epizoda tu je a hlavně všechno má chemii a všechno dobře sedí! Před 3 lety (ten čas příšerně letí) jsem chválil The Orville a zatracoval moderní Star Trek. Teď musím otočit. Strange New Worlds je skutečně ten vymodlený Star Trek a The Orville (zatím) řeší hovadiny. Takže zatím 4 hvězdičky, ale s velkým doporučením. A doufám, že kvalitu udrží! ()

Pamatuj na smrt (2022) (S01E04) 

Bitva až nápadně připomínala Khanův hněv a těch traumat tam bylo na můj vkus až příliš. Přesto mistrně zvládnuté. ()

Spock má amok (2022) (S01E05) 

Trochu Orvilloidní, přesto dobrá epizoda s jasným nosným tématem a odlehčenějším provedením. A zatímco první epizoda nové série Orvillu mě zanechala poněkud rozpačitým, tady Star Trek skutečně zabodoval. ()

Elysejské království (2022) (S01E08) 

Klasická výplňová Star Treková "bottle" epizoda, co se odehrává jen ve stávajících kulisách a nepotřebuje složité efekty, ani množství dodatečných herců. V každé sérii každého Star Treku nějaká taková byla, někdy dobrá, někdy horší, někdy špatná. Tahle se řadila spíš mezi ty horší, přinejmenším pro lidi, co neznají knihu, která je zde zpodobňována. Na druhou stranu se celkem solidně vyřešila jedna příběhová linie, co by tam jinak strašila delší dobu, takže tohle za mě dobrý. Za mě solidní 3 hvězdy. ()

Kvalita milosrdenství (2022) (S01E10) 

Pro nefanouška možná tuctový díl, pro člověka, co má Star Trek nakoukaný, je to nesmírně důležitý a hodně dobře provedený kus celé skládačky. Nejen, že se nám tu ukazuje, jak se dala situace z Balance of Terror zvrtat, ukazuje rozdíly mezi kapitány Enterprise, ale hlavně vysvětluje, proč Spock pro Pikea tolik riskoval v díle Menagerie. Za mě jeden z nejpovedenějších dílů Star Treku, minimálně po Kurtzmanově rebootu. A že je plný klišé? Já si pomůžu citátem doktorky Finn z Orvillu: "Clichés become clichéd precisely because they're valid enough to bear endless repetition." A tahle epizoda je toho výborným příkladem! ()

Přerušený kruh (2023) (S02E01) 

Oproti epizodám v první sérii celkem sešup. Ale začněme tím dobrým - Klingoni konečně vyobrazeni jako Klingoni (jak vizuálně, tak chováním). Jenže tady to dobré taky končí. Spock a Nurse Chapel? Meh. Takovou dějovou linku bych čekal spíš od STD. Děj až tak nezaujme. Ale co proboha ta vložka ve stylu "Když ti před můstkem dojde pervitin"? V jaké choré hlavě se tohle zrodilo? A ještě tím zaplácnout tolik stopáže. Vždyť to bylo tupý, nudný, nesmyslný a úplně mimo. A co ta nová šéfinženýrka? Prvních pár vět a upřímně se nedá říct, že by šlo o šťastný přídavek k posádce. Zde ale s hodnocením počkám na další epizody. Takže za tuhle epizodu slabší 3* s tím, že pokud bude trend pokračovat, půjdu dolů. Což by byla škoda, neb první série SNW jako celek patřila mezi ty nejlepší série, co může celý Star Trek nabídnout. ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Comic-Con Prague už o víkendu!

Comic-Con Prague už o víkendu!

11.04.2023

Už od pátku do neděle hostí pražské O2 universum svátek nadšenců do filmů, seriálů, komiksů nebo her s primárně sci-fi, fantasy či hororovou tematikou. Comic-Con Prague, vyhlášený český festival… (více)

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

29.12.2022

Opět se nám blíží konec roku, ale ještě před tím, než se všichni ČSFĎáci rozutečou do víru silvestrovských oslav, máme tu tradiční ohlédnutí za nejlepšími filmy a seriály roku podle nejoblíbenějších… (více)

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

Plány na čtvrtý Star Trek opět ztroskotaly

28.09.2022

Těžko říct, co přesně studio Paramount provádí se čtvrtým Star Trekem, jedno je ale jisté, pokračování úspěšné série s Chrisem Pinem (To nic, drahá), Zacharym Quintem (Snowden) a Zoe Saldana (Avatar)… (více)

Reklama

Reklama