Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Saketh Ram (Kamal Haasan) je už velmi starý, umírající muž. V posledních chvílích vzpomíná na nejhorší období svého života. Rok 1946 přitom začal dobře, Ram pracoval jako archeolog na vykopávkách s Amjadem (Shah Rukh Khan) a Manoharem (Saurabh Shukla). Muži se přátelili a považovali se téměř za bratry, přestože vyznávali různá náboženství. Ram se nedávno oženil s dívkou, kterou si sám vybral – Aparnou (Rani Mukerji). Rok 1946 ale přinesl i rostoucí boj o nezávislost na Velké Británii a snahu muslimů o vlastní stát. Napětí mezi muslimy a hinduisty vyústilo v krvavé střety a masakry, při kterých byl Ram svědkem mnoha krutostí a sám se několika dopustil. Mrtví z těch časů se mu budou zjevovat až do konce života. Ram se chce pomstít a zabít toho, koho považuje za původce bratrovražedného konfliktu. (rikitiki)

(více)

Recenze (7)

lenuse 

všechny recenze uživatele

Příběh Tamilce, který se oženil s bengálskou hinduistkou. Ta je brutálně zavražděna za nepokojů v Kalkatě v roce 1946. On dochází k závěru, že za její smrt je odpovědný Gándhí a jeho učení o nenásilí, a zapojuje se do příprav atentátu na Gándhího. Kamal Hassan je jednoznačně "kollywoodská" (označení pro tamilské filmy) herecká jednička. Častokrát i režíroval. Jeho filmy bývají trochu jiné, než v těch končinách bývá zvykem, ale často se to pak nějak "pokazí". V tomhle případě bych úplně vyškrtla Shahrukhovu postavu. A vůbec bych to celé trochu zkrátila. ()

T2

všechny recenze uživatele

Rozpočet INR 90miliónov ($1,5milióna)Tržby USA $274,675Tržby Celosvetovo $1,900,000 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Drama spadající do období rozdělení Indie, o muži, kterého vražda jeho ženy přivede na cestu spiknutí, jehož cílem je odstranit Gándího. Film, který pro svůj úhel pohledu byl v Indii nejednou trnem v oku. Je opravdu dlouhý a scénář předpokládá i určitou sounáležitost s indickou kulturou a historií. Má však má velmi dobrou režii, patrnou ve spoustě filmařských nápadů, krásně udělaných a vystavěných scén nebo vedení herců. Za zmínku stojí určitě i hudba, respektive skladatel Ilaiyaraaja, který má na kontě přes 800 filmů a jehož styl se vyznačuje fúzí tradiční indické a západní klasické hudby, fúzí tentokrát pro změnu z té druhé strany. Další netypický Bollywood, který bych doporučil zejména těm, kteří nejsou jeho příznivci kvůli sárí nebo smutným očím Shahrukh Khana. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Je to návodný film s jasně čitelným poselstvím: „Násilí plodí zas jen násilí. Jediná cesta ze spirály krutosti je odpuštění.“ Zaobalené do příběhu, kde herci přehrávají a hrdinovy myšlenkové pochody ilustrují legračně přímočaré a lacině vypadající triky s prolínačkami. Příběh se nebojí ukázat krvavé masakry mezi hinduisty a muslimy ve vší hrůze. MÓDNÍ OKÉNKO: Kamal Hassan jednoznačně patří k menšině mužů, jimž vousy vyloženě sluší. Bez nich vypadá jako nudný úředníček, ale když nahodí knír nebo dokonce i plnovous, rázem je z něj zajímavý a pohledný chlapík. ()

Andrea1717 

všechny recenze uživatele

Veľmi dobrý historická dráma, popisujúca udalosti rozdelenia Indie z pohľadu rôznych ľudí a náboženstiev, zobrazuje zmenu myslenia ľudí a zmenu pohľadu na to čo je správne a čo nie. Myslenie sa mení a menia sa aj činy a vzťahy. ()

coulismoulis 

všechny recenze uživatele

Docela zajímavý rozbor indické náboženské netolerance a fanatismu, v němž se nešetří ani metaforou ani brutalitou. Jen zase K. Haasan nezkrotil úplně své ego, takže zrovna jeho postava nepůsobí v ději až tak organicky, jak by asi bylo záhodno. ()

Reklama

Reklama