Reklama

Reklama

1941

  • USA 1941
Trailer

Bláznivý komediální velkofilm režiséra Stevena Spielberga byl nominován na tři Ceny Akademie. Okázalé a efektní scény společně s herci světové extratřídy jsou hlavními přednostmi snímku, který se odehrává v Los Angeles jen několik dní po útoku na Pearl Harbor, kdy strach z japonské invaze uvrhl město do stavu Pandemonia – totálního chaosu. Změť zmatených postav pobíhá po Hollywoodu – rozčilení vojáci, horliví obchodníci, uplakané dívky i hádaví nacisté – a všichni dohromady tvoří sladký nákyp plný vtipu, ve kterém si navíc Spielberg dovolil zparodovat i úvodní záběry ze svého vlastního filmu Čelisti. (Magic Box)

(více)

Recenze (125)

Othello 

všechny recenze uživatele

V kontextu Spielberga-perfekcionisty a mikromanažera zajímavě nekoherentní a neohlídaný screwball, ze kterého daleko více jde cítit ten Zemeckis s Galem. Spielberg se svými víceplánovými záběry a schopností pro vizuální komiku (na úkor jakékoli jiné) není pro takovou látku vůbec špatný režisér, ale problém je ten trochu rozblemcaný scénář s nekonečnými camei a přetaženými epizodami. Director's Cutu pak nebylo skutečně třeba, protože delší stopáž tomu vážně nepomáhá, nehledě na to, že jsou v něm zakomponovány i scény, na něž zbytek filmu pak nenavazuje (honička skrze barvírnou), takže je to ještě větší nonsens. A bacha, Zemeckis sem protáhnul Eddieho Deezena a Wendie Jo Sperber. Brrr. ()

Ištván87 

všechny recenze uživatele

Mě se to náhodou líbilo. S válkou se ve filmovém průmyslu dají smysluplně dělat jen dvě věci... Ukazovat jak hrozná je, nebo si z ní alespoň udělat srandu... To druhé se v téhle parodii velice povedlo... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět je super. Američané byli po Pearl Harboru paranoidní a viděli Japonce všude, takže nepochybuji o tom, že o absurdní situace a hlášení nemohla být nouze. No a kdyby se japonská ponorka opravdu u západního pobřeží objevila, určitě by způsobila pěknou paseku i bez jediného výstřelu. Nicméně Spielbergovi se tohle téma nepodařilo tak úplně vytěžit. Dobrých nápadů tu je bezpochyby spousta a mě konkrétně bavila sekretářka, kterou vzrušovala letadla, Belushiho střelený pilot či ne úplně schopná posádka ponorky, ze které Lee jako německý důstojník dostával osypky. Jenže také tu byla spousta momentů, které snad může pochopit Američan, ale já se u nich moc nechytal. Nehledě na to, že komediální měřítka se od 70. a 80. let trošku posunula, takže co bylo vtipné tehdy, může dnes působit trapně. Lehký nadprůměr to určitě je, ale říkám si, jestli neměl Spielberg poslechnout Kubricka a natočit film jako drama. 60% ()

Gary 

všechny recenze uživatele

Spielberg/Zemeckis/Gale. Není to tak vtipné, jak mohlo být, ale Stevenův záměr, ukázat válku jako nesmysl, se podařil na jedničku. Musím pochválit hudbu, Christophera Lee jako nacistu a samozřejmě in memoriam Johna Belushiho, který tento film stačil vměstnat do svých třiatřiceti let života. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Válečná retrokomedie, která je pohříchu málo vtipná a navíc k uzoufání nudná! Alespoň malou radost udělaly postavy osamělého pilota (John Belushi) a Donny, dívky kterou vzrušují všechna malá i velká letadla. Také ještě závěrečné titulky s výbuchy byly fajn, ale to už je trochu drsné chválit závěrečné titulky. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Grandiózna komédia v duchu klasických grotesiek z dôb nemej éry. Občas to máličko zaškrípe, ale príval akcie a gagov je tak veľký, že si toho ani nevšimnete. Veľmi nedocenený film. Čakalo sa nepochopiteľne veľa, ale asi nikomu nedošlo, že Spielberg sa chcel len baviť. ()

Lokutus 

všechny recenze uživatele

Pokud by se film zkrátil přibližně o půl hodiny, jednalo by se o vcelku velmi vydařenou komedii. V téhle formě pak je několik skutečně velmi dobrých vtipů utopeno v obřím hrnci nudy.... Ale mě neposlouchejte...."Já jsem moucha!!!" ()

nigga 

všechny recenze uživatele

Totálně zběsilý a velkolepý úlet Spielberga a Zemeckise, který mě ale po celou dobu dost bavil a vlastně ani nechápu proč, možná to hvězdné obsazení, možná že to vypadá krásně draze a technicky to nemá moc chybu a že typický hravě juchavý a groteskový „spielbergovský“ humor, který byl tady opravdu za hranicí, mi sedl, takže asi proto. Další guilty pleasure, i když i na mě občas vykouklo hluché místo nebo né zrovna podařený vtip, ale řekl bych, že jich na tu délku nebylo tolik. 80% ()

Bakllazaan 

všechny recenze uživatele

To muselo byt hodně komplikovaný období Spielbergova živata, když dokázal natočit něco takového. Takový mimóňský trip jsem dlouho neviděl. Dvě hodiny nekontrolovatelného chaosu a sexualních dvojsmyslů. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Steven Spielberg má cit pro příběh a i tentokrát si vybral scénář, který v sobě měl hodně zajímavého. Scénář, který si hodně bral s "Dr. Divnolásky" a ani v jednom bodě se ho ani nedotkl. Kubrick proti tomuto natočil geniální film, ale nemůže se "1941" vzít, že to má tah na bránu, že to má dobré momenty a jistotu v režii. ()

Skip odpad!

všechny recenze uživatele

Slyšel jsem, nebo četl, už nevím, že tento film nebyl pochopen. Nevím, co bych na něm měl pochopit. Spielberg tady vytvořil něco, co je jen snůška trapnosti bez špetky humoru. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Mám vlastně jedinou výhradu. Bylo to moc dlouhé a rozvláčné. Bohužel je to výhrada tak velká, že Spielberga stála dvě hvězdičky (určitě ho to hodně mrzí). Gale se Zemeckisem se očividně zastřelovali, ale už tady ukázali, že talent na šaškování mají velký. Škoda, že to tak moc přehnali se stopáží, protože to mohla být vážně slušná sranda. 70% ()

DominikV 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě nejslabší Spielbergův film. Pár scén bylo až trapných, ale na druhou stranu několik jich bylo geniálních. K tomu si ještě přičtěme skvěle zparodovanou úvodní scénu z Čelistí a máme průměr, který neurazí. ()

mortak 

všechny recenze uživatele

1941 je takový pokus o americkou verzi Švejka - anekdoticky o šílenství jménem válka.Struktura vyprávění opravdu připomíná Haškovo epizodické vyprávění, výchozí nápad je docela dobrý, jenže na Johna Wayna to bylo moc znevažující (vyžádal si scénář) a pro neamerického diváka je to zase mělké jako dětský bazének. Bylo mě líto Mifuneho a Lee, protože ti si role statistů nezasloužili. Jenže i většina ostatních herců nemá co hrát, a tak všem jedou pusy co nejrychleji, ať se přes všechen ten chaos zapomene na řídký scénář. Víc scén jako soutěž v tanci, víc výrazných postav jako gauner v uniformě Treat Williams, a méně figurkaření. Ovšem to se dá říci i o Švejkovi. ()

Související novinky

Zemřel herec Treat Williams

Zemřel herec Treat Williams

13.06.2023

Ve věku jednasedmdesáti let zemřel americký herec Treat Williams, většině diváků známý zejména díky ztvárnění jedné z hlavních rolí v muzikálu Vlasy režiséra Miloše Formana. Smutnou zprávu médiím… (více)

Zemřel herec James Caan

Zemřel herec James Caan

07.07.2022

Z amerického Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve středu večer opustil filmový svět americký herec James Caan, jehož si diváci mohou vybavit ze snímků jako Příliš… (více)

Reklama

Reklama