Reklama

Reklama

Hledání Kleopatry

(TV film)
  • Česko Poslední tajemství Kleopatry (více)

Obsahy(1)

Jedním z velkých tajemství historie Egypta zůstává osud královny Kleopatry, mocné a svůdné ženy. Jak to, že měla takovou moc? Skupina vědců se vydává po stopách Kleopatry. Stačí zmínit její jméno a každému se vybaví osud Egypta, okolnosti její smrti i to, že místo jejího posledního odpočinku je stále neznámé. Vědci se stále snaží poodhalit tajemství okolností její smrti a rozluštit hádanku její ztracené hrobky. (Česká televize)

(více)

Recenze (3)

Hunt 

všechny recenze uživatele

Samé: mohlo se stát, že....., kdybychom měli mumií, kdybychom měli její kůži, tak bychom věděli to či ono.... ,tady by mohly být její ostatky....mohla by tu ležet Kleopatra? Po chvíli je to neposlouchatelne, jen samé domněnky... ()

anatheman 

všechny recenze uživatele

Oceňuji, že ČT2 nyní vysílá každé pondělí dokumenty týkající se slavných osobností starověku. Každopádně kvalita těchto filmů není nikterak dobrá. To platí i pro Hledání Kleopatry. Nejprve začnu pozitivy. Oceňuji, že se dočkáme i několika lokalit spojených s dobou Ptolemaiovců, které nejsou až tak provařené. Zaujaly mě i některé 3D modelace. Rovněž je dobré, že se dokument snaží přiblížit interdisciplinární přístup ke studiu dějin. Vše ale padá na tom, že film má debilní premisu. Snaží se totiž hledat odpovědi na to, jak slavná egyptská královna ve skutečnosti zemřela a jak je pohřbená. Beru i to, že se snaží nastínit cesty, kde by mohl výzkum pokračovat. Každopádně toto hledání vyžaduje systematický a několikaletý výzkum, který zkrátka nemůžou tvůrci s narychlo sehnanými vědci vyřešit. Ani tento přístup by však tolik nevadil, kdyby ke každé interakci s libovolným vědcem nebyla pronesena fráze: "Nemáme její tělo." Všechno se pak točí okolo hypotéz, které nemají příliš pevný základ. Dalším nedostatkem seriálu je, že podle všeho cílí na naprosté idioty. Jde mi o to, že například máme jednu scénu, kde je přijatelně popsaná alexandrijská knihovna. Ovšem, aby se tento fakt "upevnil", je třeba, abychom navštívili současnou knihovnu, kde zdejší badatelka zopakuje prakticky totéž, co bylo řečeno v předchozí scéně. Netřeba dodávat, že tento přístup svojí vatovostí účinně zabíjí čas, využitelný na něco jiného. Dalo by se říci, že už pomalu a jistě začínám nesnášet dokumenty zaštiťující se tzv. tajemstvím a točící se okolo mělkých hypotéz. Mám rád zkrátka dokumenty, které svojí kompilační formou dosahují populárně naučného formátu. Zkrátka ty, které vám dají nějaká hodnotná FAKTA a odkáží vás na další studium. Po zhlédnutí Hledání Kleopatry jste však informačně prakticky na stejné úrovni jako před zhlédnutím, protože bylo utrženo příliš velké sousto. Dokumenty zkrátka nemají v kompetenci řešit otázky, které jsou předmětem mnohaletých výzkumů. Dokumentu tedy uděluji 2 kobry z 5. ()

Reklama

Reklama