Reklama

Reklama

Amblin'

Krátkometrážní / Experimentální / Road movie
USA, 1968, 26 min

Scénář:

Steven Spielberg

Kamera:

Allen Daviau

Hudba:

Michael Lloyd

Hrají:

Pamela McMyler

Obsahy(1)

Slavný Spielbergův krátkometrážní snímek AMBLIN' je idylickou road-movie vyprávěnou formou beze slov, soustředící se pouze na přehršel pocitů a nálad po vzoru filmové básně. Příběh je jednoduchý: dva pocestní, mladý muž a mladá žena, se potkávají kdesi uprostřed vyprahlé pouště a bez zaváhání se rozhodnou napříště cestovat společně. Během cesty absolvované pěšky i stopem se mezi nimi vyvíjí silné přátelské pouto, které nakonec přerůstá v milostné vzplanutí a následné rozčarování...

Navzdory omezené stopáži se Spielbergovi podařilo rozpracovat (pro něj typický) motiv dospívání a ztracených iluzí, ale taktéž ozvláštnit atmosféru mysteriózním nábojem v podobě kytarového futrálu a jeho záhadného obsahu. Zajímavostí je, že název filmu dal o mnoho let později jméno Spielbergově produkční společnosti Amblin Entertaiment. (Lavran)

(více)

Recenze (32)

T2 

všechny recenze uživatele

Tento krátkometrážny film predstavuje úplné začiatky a v podstate experimentovanie z pohyblivými obrázkami multitalentu akým je režisér Steven Spielberg. Už tu je vidieť ako sa vedel pohrať z osobnosťami protagonistov cez určitú jemu blízku hravosť, dokonca bez toho aby bolo treba použiť na celej ploche filmu nejaké dialógy. Príbeh je jednoduchý ale za to účelový a hrátky s kamerou a teda vizuálnou stránkou je k tomuto beztak zaujímavému dielku príjemný bonus. /70%/ ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Videl a jednoznačne pre mňa malý film s VEĽKÝM srdcom a imho jeden zo Stevenových najvydarenejších. Neviazaná štúdiovými konvenciami, neuveriteľne ľahká a poetická road-movie (pre takýto film mám termín -> nespútaná tvorivá hravosť a radosť) s motívom dospievania mladého človeka (typická pre jeho neskoršiu tvorbu) a pútavou hrou s obrazom v kombinácii s chytľavým hudobným motívom. Navyše, tento film ostane pre mňa aj pamiatkou na jedno mimoriadne vydarené sobotné popoludnie roku pána 8.10.2005 :-) ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Spielberg už jako filmový začátečník ukazuje nezměrný talent nejen v zachycení poetiky a vyprávění obrazem, ale také v práci s kamerou. U drtivé většiny studentských filmů jde příliš dobře poznat, že se jedná o nějakého týpka s kamerou, co běhá za skupinkou dalších lidí, říkajících si herci. Spielberg mění úhly, vzdálenosti, v základech pracuje s obrazovou kompozicí, relativně často stříhá a jeho film tak působí téměř profesionálně... Amblin mě tedy v zásadě neoslovuje na sto procent, ale jsem spokojen. 7/10 ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

O Amblin' jsem četl a slyšel snad vše, co jsem číst a slyšet mohl. Chybělo mi pouze ten slavný Spielbergův kraťas vidět. To se stalo dnes a jsem nadšený. Je vážně skvělé sledovat pětadvacet minut naplněných bezstarostností a nesmírnou hravostí, Steven Spielberg se zkrátka nezapře. Spousta senzačních záběrů (režisérovo oblíbené zpětné zrcátko obstaralo jeden z nejlepších), nápadů (zip se změní ve středovou čáru silnice - podobně jako se o řadu let později ve Válečném koni změnil úplet v orané pole a jako se v Tintinových dobrodružství změnilo kdeco ve kdeco), povedená hudba, sympatičtí "němí" herci... Žasnu, jak moc promyšlené to je a přitom to nepůsobí ani trochu strojeně. Vše je přirozené. Takže čistých pět hvězd. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Dve postavy, jedna budúca režisérska legenda a žiadne slová. Film, ktorý som chcel vidieť od svojich 11. rokov a dostal som sa k nemu až o vzše dve dekády neskôr. Čeľuste, Indy alebo Schindlerov zoznam to fakt nie je ale príjemny, sympatický veľmi dobre odsýpajúci kraťas určite s nepopierateľnou historickou hodnotou pretože o 3 roky na to sa začali diať veľké veci. Protekčných 5* ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Vynikajúci kraťas skvelo zachycujúci dobovú hippie atmosféru, čomu dopomáhajú skvelé lokácie i hudba. A pravdaže Spielbergov vizuálny talent. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Tak toto je ale opravdu omyl. Vypadá to jako by to bylo natáčené foťákem...nuda jako hrom, no prostě hnus. Už nikdy víc. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Jako pohled na školní cvičení budoucího mistra zajímavé, pocitově srozumitelné i beze slov, některé momenty velmi vydařené, ale jinak mě to přes všechny ty studentsky snaživé formální hrátky zase tak moc nebralo. Jistě bylo to milé, mladicky hravé, správně odlehčené, kouzelně poetické a mělo to tu správnou hippie atmosféru, ale přesto neproniklo k srdci dost hluboko na to, abych to mohl zařadit mezi své srdcovky. Mávlo to na mě na mé filmové cestě, na chvilku jsem to svezl, pak to vystoupilo, zamávalo a teď se to v mém zpětném zrcátku pomalu ztrácí v prachu a v dálce. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

Spielberg sa už v plienkach vedel detailne vyhrať s formálnou stránkou jeho projektov. Vôbec nevadí, že nepadne ani jedno slovo, hudba príjemne "vybrnkáva" a výborne dotvára vizuálnu stránku, na ktorú je Spielberg macher. Aj keď som Amblin´ zhliadol len vo VHS ripe, kvalita kamery a celkovo vizuálu, je nepopierateľná. Vŕzga to len v samotnom príbehu, ktorý ma akosi vôbec nechytil, no je milý určite. Stojí za jedno zhliadnutie, už len z dôvodu okúsiť, ako voňali Stevenove začiatky. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Jednoduchý príbeh bez slov rozpráva o mladom mužovi, ktorý stopuje v kalifornskej púšti a stretne sa s mladou ženou. Ich spoločná cesta k Pacifiku je plná detskej hravosti a poetickej nežnosti, ale aj kúzla tajomna a všetko okoreňuje "kvetinová" gitarová hudba. Geniálny Steven Spielberg to mal proste v krvi, jeho filmársky talent sa prejavoval už v mladom veku. ()

MontyBrogan 

všechny recenze uživatele

Stretnúť a spoznať / odísť a opustiť. To sú štyri (ná)ročné obdobia medziľudských vzťahov. Či už na diaľnici, na púšti, na mori, na chvíľu či navždy. ()

Hwaelos 

všechny recenze uživatele

Popravdě řečeno, ten film je hrozný. Ale rozumím tomu, vzhledem k Spielbergovu věku a době, kdy byl točen. Podstatné pro diváka ovšem je, že je to prvotina Stevena "E.T" Spielberga. Proto hlavně velký dík pro Douglase, díky němuž jsem to mohl vidět (byť to v kopiích VHSek muselo okolovat celé východní pobřeží:)) ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Od filmového študenta tej doby, snáď ani nešlo čakať nič iné. Hippie ladená road movie, ktorá má mnoho scén, v ktorom Pištu vidíte, síce s iným náemtom, ako jeho budúce blockbustery, ale na rovnakej nôte. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Můžu si o Spielbergovi a jeho filmech myslet, co chci, ale když se dívám na jeden z jeho prvních snímků, podle kterého se pak jmenuje i jeho produkční společnost, tak si uvědomuji, že ten člověk umí neskutečně pracovat s obrazem. Právě díky absenci slov to v tomhle filmu hodně oceníte a uvědomte si, že i tímhle způsobem je možné vyprávět zajímavý příběh, který vám něco řekne o lidech. ()

swed 

všechny recenze uživatele

Spielberg zachytil magickou sílu okamžiku - zdánlivě obyčejný den, v jehož průběhu si neuvědomujeme, že všechno krásné musí jednou skončit... Nakonec zůstane jen prosluněná vzpomínka. 10/10 ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Věřím, že to pro někoho bude nádherné, krásné, příjemné apod., ale mě to vůbec nenadchlo. Prostě se dva mladí lidé potkají, je doba hippies a za celou svoji cestu dělají přesně to, co byste od hippies čekali. Nemá to nápad, ani v tom nevidím tu hravost, je to prostě taková rutinní a ničím nepřekvapivá (nebo snad originální!) ukázka doby. Kamera je hezká, hudba ujde, ale i na 20 minut mě to dost nudilo a popravdě je mi jedno, že za tím stojí Spielberg, rozhodně kvůli němu nebudu nadhodnocovat - obzvlášť když vím, že o pár let později natočil Duel. Lepší 2* ()

bartias 

všechny recenze uživatele

První oficiální film Stevena Spielberga je romantickou road movie beze slov. Je poutavý, poprvé předvádí některé povědomé triky a záběry kamery, má volnomyšlenkářskou atmosféru, ale zároveň moc působí jako filmové cvičení. ()

Reklama

Reklama