Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 1
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Recenze (914)

Dever 

všechny recenze uživatele

Soundtrack John Williams: 1. The Mecha World [6:23] ,2. Abandoned in the Woods [3:07] ,3. Replicas [5:58] ,4. Hide and Seek [3:08] ,5. For Always - Lara Fabian [4:43] ,6. Cybertronics [3:30] ,7. The Moon Rising [4:27] ,8. Stored Memories/Monica's Theme [10:56] ,9. Where Dreams are Born (Monica's Theme) [4:24] ,10. Rouge City [4:56] ,11. The Search for the Blue Fairy [6:13] ,12. The Reunion [7:45] ,13. For Always - Lara Fabian/Josh Groban [4:41], ()

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

Fantazii se meze nekladou a pan S. se tímto heslem řídí. Vezme skvělého medvídka, spojí jej s klukem na baterky (reklama na duracell a energizer :o) přihodí robertek a Viktorko, dělej si s nima co chceš. No tak sedím s potem v čele u právě tikající bomby a nevím, jestli přestřihnout modrý nebo červený drátek. Na jednu stranu chci přestřihnout modrý a zachránit skvěle hrajícího Haleye a Juda, kteří ze svých chladných obvodů zahřívali mé city, i když část filmu je vlastně přehřívali. V ten moment směřují mé kleštičky k drátu červenému. Ale jelikož jsem orga, která dokáže vyjádřit své city i k mecha (se svým počítačem a ledničkou si povídám a hladím je často) nemám důvod, proč představivost pana S. shazovat. I přes všechny nedostatky se mi moje obvody nepřetavily a já mám další svou filmovou lásku. Teddy, moje postýlka čeká :o) ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Kubrick za představou, Spielberg strůjcem a ve výsledku krásný film plný naivního hledání, prostých a lidských myšlenek, famózního Osmenta, dechberoucího Lawa a zakončení, které umí psychicky nevídaně dojmout až na doraz. Tenhle snímek obdivuji za to, že dokázal skloubit tradiční spielbergovskou rodinnost s fascinující vizí budoucností, spoustou technických vychytávek a mnoha myšlenkových podnětů. ()

tron 

všechny recenze uživatele

Lebo medvedík Teddy. Lebo energický Jude Law. Lebo hypnotický Haley Joel Osment. Lebo zatopený svet. Lebo mimozemšťania. Lebo návrat Frances O´Connorovej. Lebo veľa otázok a žiadne odpovede. Lebo Spielberg verzus Kubrick. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Problem tohohle sci-fi je naprosto silena a zbytecna delka a hlavne, ze je to cely tak trochu o nicem. Celej ten pribeh, kdy malyho robota vykopnou z baraku a ten si zacne myslet, ze ho vemou zpatky, kdyz bude zivej, je totiz mirne receno stupidni. Nastesti se film muze oprit o paradni vizualni stranku a skvely triky, takze kdyz nic jinyho, aspon je porad na co se koukat. Navic v druhy polovine se to vcelku zvedne a vynahradi to tu prvni ne moc zazivnou. Zaver je docela silnej a kdyz se k tomu prictou slusny vykony hercu v cele s solidnim Osmentem, da to slabsi 4*. ()

Eodeon 

všechny recenze uživatele

Odpusťte, budu trochu sprostý: Pro mě je Artificial Intelligence hovno, zabalené do zlatého pozlátka. Co mě na tom filmu zklamalo nejvíc bylo právě to, jak skvělý měl potenciál, kterému však nedostál. Cožpak stroj, toužící být člověkem není dost vděčné téma? Bohužel však již nesčetněkrát zpracované a to daleko lépe. Spielberg tentokrát pouze chatrně zduplikoval tolikrát představený příběh, který už malé děti poznávají v dobrodružstvích Pinoccia. Naplnil jej množstvím spektakulárních vizuálních efektů a futuristických reálií, které se nebojím chválit, ale ten film pouze na nich postaven být nemůže. Také někteří herci měli zoufale málo prostoru, což je velká chyba. Jude Law i William Hurt jsou pro mne výborní herci, ale ani oni nebyli schopni vdechnout Artificial Intelligence život. Ale abych nebyl zas moc krutý, chválím herecký výkon mladého Osmenta i Frances O'Connor, která byla místy i přesvědčivá, no a samozřejmě neopomenu zmínit ani mou nejoblíbenější postavu filmu - medvídka Teddyho. Shrnuto, tento domeček z karet se v mých očekáváních rozpadl jako mávnutím hůlky Modré víly. A nejvíce mě zaráží to věnování na konci filmu. Nemohl jsem si pomoci, aby mi po celou dobu sledování nevrtala hlavou jedna otázka. Jak by asi vypadala Artificial Intelligence, kdyby ji natočil Stanley Kubrick? Když jsem film viděl prvně, byl to hluboký podprůměr. Napodruhé, kdy můj úsudek nekalily falešné iluze, byl dojem lepší. Přesto trvám na pouhém pozlátku ze zlata. //// S velkým odstupem přiznávám, že jsem se při psaní tohoto textu úplně pletl. Je škoda, že jsem byl schopný film docenit až s tak neskutečně velkým odstupem, ale alespoň že vůbec. Ochuzený bych byl přeci jen já. Starý komentář nechávám stále tady, aby mi připomínal, jak jsem o filmech smýšlel úplně na začátku svého intenzívního zájmu o ně, a dodávám pro úplnost, jak naivní a nesprávný mi připadá, zatímco snímek A.I. Umělá inteligence dnes vnímám naopak jako velmi krásný, cituplný a poctivý. A k věnování Stanleymu Kubrickovi: jistě by byl poctěn. ()

movie 

všechny recenze uživatele

Naprostá dokonalost. Tak emocionálně silný závěr jsem už dlouho neviděl ... srovnatelný s účinkem závěru Schindlerova seznamu. ()

monolog 

všechny recenze uživatele

Spielberga v posledních letech moc nemusím, a není to jen kvůli jeho pitomým nerealistickým happyendům. Tenhle film je podle mě krásný příklad toho, jak SF vypadat nemá. Přetechnizované, pohádkové, pseudomorálně ukecané a příliš zdlouhavé. Nečekal jsem, že to bude nejlepší film všech dob, ale takhle hloupý pohádkový blábol jsem si představit nedokázal. Od Briana Aldisse jsem četl celkem dost knížek i povídek a tak vím, že tu pohádkovost si tam přidal nejspíš scénárista se spielbergem samotným. Aldiss píše dramatickou a přemýšlivou literaturu bez nějakých větších technických detailů či božských zásahů. Přestom á všechno promyšlený a přestože nedělá třeskuté konce, jeho vyvrcholení je vždycky inteligentním a logickým. Tady ale ne. A navíc se mi trošku nelíbilo jisté plýtvání hereckým materiálem. Naco mít ve filmu Robina Williamse, Bena Kingsleyho či Meryl Streep, když všechno, čeho se od nich dočkáme je hlas? Trikově se jedná samozřejmě o dobrou práci, ale za milion taky dostanu opravdové zlato, takže co? Nuda. ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Čím víc se na A.I. dívám, tím lepší se mi zdá. Možná se časem dopracuju i k pěti*. Malý Osmet stejně jako v Šestém smyslu skvělý ( jen mě občas napadá, jestli by dokázal zahrát i veselé dítě ) a Jude Law také výborný. Atmosféra filmu je přesvědčivá a zoufalství a neochvějná víra malého Davida v normální život a ztracenou lásku matky je nádherná. Konec je zároveň velmi smutný i osvobozující. ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Přes všechny výhrady (týkající se zvláště závěru) je to pro mě pořádný kus pěkné filmařiny. A nenudil jsem se ani minutu. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Velmi mile mě překvapilo, že Spielberg umí být i opravdu osobní. Sice i teď si to u mě kazí tím neustálím velikášstvím, ale nyní mi to vadí asi nejmíň z jeho dramatických filmů. Měl jsem pocit, že si konečně uvědomoval, že velkolepý a lidský nemůže být příběh najednou. Bohužel neodolal tomu úplně. Kéž by to natočil Kubrick... ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Umělá inteligence záměrně není konzistentní film a jakoby se skládá ze tří epizod. První, a nejlepší, je brilantně natočená psychologická studie rodiny a robota, jež by měl bezpodmíněně milovat, ale... Je v tom samozřejměě háček... Druhá se snaží vypovědět něco o kybernetické společnosti a zároveň pobavit novou, rozpustilou postavou Judea Lawa. Prozatím je film velmi dobrý a zdařile kombinuje Kubrickův náčrt se Spielbergovou hravostí a sentimentem, ovšem za co snižuji hodnocení, to jest přišerný epilog, jakožto část třetí. Nejen, že je natahovaná a odporně přeslazená, ale hlavně je neúčelně fabulovaná vzhledem ke své pointě a v tom vidím největší selhání. Ono sdělení se mohlo odvyprávět úplně jinak, mnohem elegantněji, není třeba najednou přidat fimového narratora a zaplétat se mezi mimozemšťany, cestování časem, oživování apod. jen pro pár patetických slziček... 7/10 ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krásná pohádka a podobenství o lásce, která věky přetrvá... Ona je to totiž opravdu nejvíc pohádka! Škoda, že to trumberové nepochopili. Ale to je vlastně fuk... Ještě že na tom dnešním světě je nějaký americký Spielberg, co má na to (ducha, fantazii i peníze), aby natočil takovouhle úžasnou, krásnou a v pravém slova smyslu nadčasovou pohádkovou podívanou... I když je to >jenom< fantazie... ()

Melies 

všechny recenze uživatele

8 / 10 Dojem z úchvatného začiatku trochu pokazila futuristicky temná a mne veľmi nepríjemná vízia budúcnosti, ktorá pripomínala čierny fľak na snehovobielej čipkovanej zástere - krásnu a s typickým Spielbergovým citom pre svetlo ušitú atmosféru v jednom momente rozpáralo stádo robotických príšer šľahajúcich oheň a iskry a ja som len smutne sklonil hlavu - viem, pre dej filmu sú tieto scény podstatné, no mne tam vyslovene prekážali. Našťastie, emočne zdrvujúci finiš sa so svojim vyznením oblúkom vracia späť na začiatok a servíruje nám takú lahodnú zmes smútku, radosti a sĺz, že jedno oko nezostane suché. A v momente, keď sa bude Davidov deň chýliť k smutnému koncu, budete si želať, aby sa stal zázrak. Či sa stane, alebo nie, vám už, samozrejme, neprezradím, ale poviem vám jedno : verím, že Kubrick by bol so Stevenovým dielom spokojný. ()

Arx 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je podle mě hodně rozporuplný. Je to určitě zajímavé sci-fi ale musím se přiznat, že mě to občas i docela pěkně nudilo. Některé scény jsou ale opravdu výborné a hodně citlivé, kdy jsem jen sledoval obrazovku a dojatě kroutil hlavou jak je něco takového možné. Úplně nejlepší je ten konec.Nemám slov, totálně mě dojal a ve výsledku zvednul můj celkový dojem z tohoto Spielbergova díla. Být to o puůl hodiny kratší byl by to pro mě jeden z nejlepších filmů. ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama