Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 1
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Recenze (914)

castor 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní látka, lehce rozpačité zpracování. Kluka mají v kómatu, rodince je tak nabídnuto být prvními, kteří do své péče přiberou robotické dítě. Hoch je jak ze škatulky, naprogramovaná láska je ale pořád jen o jedničkách a nulách. Úvod, ač lehce monotónní, mě zajímal. Než se umělý syn vydává na nebezpečnou pouť světem a potkává sexuálního robota Judea Lawa, moc mě Spielberg se svým týmem bavil. Pak i jeho jarmareční heavymetalový blázinec v podobě roboshow se musí líbit. Poslední desítky minut snímku, který ke svému vzniku urazil sakra dlouhou cestu, už ovšem tolik nelákají. Právě Spielbergovo odbočování na vedlejší, pohádkové, méně atraktivní cestičky mrzí. Bije se tu totiž pesimista Stanley Kubrick (který vysněný projekt chtěl roky natočit) a stále tak trochu optimista Steven, který kdykoliv jde o děti, tak měkne. Jednoduše by na to šel Kubrick temněji. Roboshow je fajn, ale zasloužila si být prostě nemilosrdnější. Poslední třetina neměla být tolik snová a filosofická. Přál bych si holt verzi 18+, dravou, bizarní a temnou. Tady pořád myslíme na to, že v kinosále můžou být i děti. Technicky je to samozřejmě velmi dobré, herecky to platí v bleděmodrém. Je to osobité, ale zasloužilo si to temnější zpracování. Silné tři hvězdy. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Film, který mě zbavil slov. Tradičně geniální režie mistra Spielberga, skvělý herecký výkon malého Osmenta, trefná hudba dvorního skladatele Johna Williamse, medvídek Teddy a super triky, jsou ihned po krásném PŘÍBĚHU, tím nejlákavějším na tomto působivém sci-fi filmu. Režisér vždy v pravou chvíli utne dávkování cukrové vaty tak, aby děj nepůsobil účelně a navoněně, ale v závěru nám naservíruje hned dvojitou porci a myslím si, že dojal většinu diváků, včetně mě. Nádherný film a nejsrdceryvnější Steven Spielberg. Ale ne kýčovitý či sladkobolný. Luxus. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Tento snímok považujem za jeden z tých slabších, pod ktorými je podpísaný Steven Spielberg. Tento pán je pevnou súčasťou v rebríčku mojich najobľúbenjších režisérov, ale film "A.I. Umelá inteligencia" určite nepatrí medzi tie diela, ktorými si získal moje uznanie. Táto sci-fi dráma sa mi zdá dosť zdĺhavá, takmer až nudná. Ani jej scenár ma moc neoslovil. No asi najviac mi vadil Haley Joel Osment v jednej z hlavných úloh. Herecký prejav tejto detskej filmovej hviezdy sa mi nikdy nepáčil. *** ()

Dan9K 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je minimálně žánrově neukotvený a nekonzistentní. Začíná jako naprosto konveční, nezajímavé a nutno poznamenat že i nudné scífko o anroidech, potažmo robotech obecně, které ale působí v prvních 45-ti minutách poměrně seriózním dojmem a má jednu velmi silnou zbraň a sice herecký výkon Jakea Thomase respektive postavu Martina. Poté nastoupí část další, která na první pohled nabízela zcela jiný průběh pokračování, než to, jakým se nakonec vydala. Pamatuji si, jak jsem si v tu chvíli (osamocený David v lese) v duchu říkal: "Vida, teď by to konečně mohlo začít být zajímavé, jak se asi zachová, takhle sám, stane se z něj něco zlého, třeba?". Což o to, začlo to být svým způsobem zajímavé, ale za jakou cenu? Motorky akčně nahánějící zmrzačené roboty jakoby najednou vypadly z těžkých béček, ale to bych byl schopen skousnout snadněji, než pohádku, která vystřídala sci-fi po hodině vyprávění. Hlavní postava se posléze stává nesnesitelnou figurkou ženoucí se za absurdním cílem, jehož vyřešení mě absolutně nezajímalo. Pohádka se v počínající hodině třetí mění už v naprostou phantasmagorii, která jen těžko hledá konkurenci a to i v nastolené kýčovitosti a přeslazenosti samotného závěru. Vlastně by se dalo říci, že tenhle film je minutu od minutu horší a horší. Nic to všechno ale nemění na tom, že bych chtěl mít chlupatého Teddyho u sebe doma.... ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Navzdory všemožným zklamaným kritikám si myslím, že tento film se Spielbergovy povedl velmi a nemá cenu bádat na tím, jaké by to bylo od Kubricka, protože tohle je prostě Spielberg. A i když se ohání mamutím sentimentem a z filmu se stává silně slzopudná záležitost, na jeho kvalitách to nic nemění. Výtka směřuje akorát k samotnému závěru, kde takřka veškeré aspekty filmu ustupují příšerné přesládlosti. ()

Janchor 

všechny recenze uživatele

Závěr má ve skutečnosti do happy endu velice daleko, ale jeho didaktičnost podkopává sílu všeho, co do té doby film skrze roboty říká o lidech. ()

ripo 

všechny recenze uživatele

Jemný, emocionálny, avšak nie limonádový či tuctový film. Film pre každého i pre toho, kto vraví, že nemá rád sci-fi žáner. Výborný herecký výkon H.J.Osmenta (ale i medvedíka Teddyho O:) ). Kto sa šiel pozrieť na tento film s tým, že to malo byť dielo Stanleyho Kubricka, sústreďoval sa len na nepodstatné fakty typu, čo by bolo, keby .... Ja som sa od tejto myšlienky odosobnil a musím povedať, že sa Spielbergovi tento film vydaril. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Američani jsou velké děti a mají rádi pohádky pro dospělé. Já je zas tak moc nemusím, ale tohle bylo zdařilé. Vlastně se mi to líbilo, ale asi to jednou stačilo. 1. 11. 2019 tak mi to jednou nestačilo, s odstupem tří let jsem si dala opáčko a musím říct, že zdařilé! Na sci-fi mi většinou vadí nedotaženost děje, nelogičnost, často mám dojem, že jde o efekt pro efekt. Ale umělá inteligence je pro mě nasáklá člověčinou, ocenila jsem i dobré záběry kamery, skoro jako by to Kubrickem trochu načichlo. Přidávám jednu hvězdu. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle film je mou srdeční záležitostí a stal se jím hned při prvním zhlédnutí někdy v roce 2003, kdy se objevil poprvé v televizi. Mám k němu hned několik vzpomínek, ale tou hlavní je bezesporu to, že jsem v den, kdy ho poprvé dávali v televizi, slavil narozeniny, takže si své první setkání s tímhle filmem pamatuji velmi živě. Ale teď opusťme vzpomínky a držme se faktů. Nejprve se musím přiznat, že nesnáším, co nesnáším, já přímo nenávidím a jsem alergický na sci-fi filmy. Prostě je nemám rád, nikdy se mi nelíbily a nikdy se mi líbit nebudou. Tenhle film mne ale naprosto dostal a pohltil. A ač už je to pár let, co jsem ho viděl poprvé, přesto ho mám stále v mysli a čas od času si na něj vzpomenu. Tenhle film je prostě nezapomenutelný. A ač je o robotech, je tak neuvěřitelně milý a lidský, že to snad ani není možné. Nádherný příběh, u kterého jsem už mnoho srz uronil a mnoho jich při reprízách v TV patrně ještě uroním. Úchvatné herecké kreace Haleyho Joela Osmenta, nezapomenutelný robot "gigolo" v podání Juda Lawa, a především nezapomunetulný medvídek Teddy, který příběhu dodává roztomilost a musím se přiznat, že jsem se v několika scénách bál, že ho David ztratil, ale vždycky se Teddy objevil a mne se ulevilo. A na rovinu říkám, že bez Teddyho by to nebylo ono. K nádhernému příběhu a perfektním hereckým kreacím si přidejte úžasně citlivou režii Stevena Spielberga a máte nezapomenutelný filmový zážitek. A i mimozemšťané jsou zde vykresleni jako inteligentní, milé a skoro až láskyplné bytosti. Nemohu jinak, než udělit maximální počet hvězdiček a dodat, že mé hodnocení filmu je stoprocentní. Tenhle film o touze po proměně z robota na člověka, o touze být milován, o touze nebýt ten druhý v řadě a o splnění velkého dvoutisíciletého snu prostě miluji a milovat ho budu. Je to úžasný film, a ač nenávidím sci-fi, tak tenhle film prostě budu mít ve své hlavě po celý zbytek života... ()

HOCKEYKA 

všechny recenze uživatele

Nádherný,na emócie veľmi bohatý film,ktorý som dlhé roky zaryto ignorovala a prepínala.Môj odveký dešpekt k sci-fi žánru,všetkému robotickému a futuristickému sa mi tentokrát nevyplatil,ale možno dám šancu aj iným,podobne ladeným filmom.Veľké dojatie,slzičky,smútok a obdiv k nevšednému hereckému talentu dnes už dospelého Osmenta.Ďakujem ti,panebože,že sa mi nechcelo hľadat ovládač od telky,inak by som toto skvostné,čarovné dielko nikdy nevidela.Zaslúžených päť hviezdičiek. ()

2Pac 

všechny recenze uživatele

...dovolim si suhlasit s uzivatelom golfista, ktory pise, ze A.I. je kazdym zhliadnutim lepsi a lepsi. Film si od zaciatku drzi svoju ,,nerusivu plynulost a najma delikatnu atmosferu". Prijemne na mna pocas celeho trvania posobil hlas rozpravaca pribehu, ktory vo mne umocnoval pocit, ze sa pozeram skutocne na rozpravku o Pinochiovi. ()

petero 

všechny recenze uživatele

Novodobý Pinokio a srdcervúci príbeh chlapca-androida, ktorého jedinou túžbou je, aby mu jeho mama opätovala nikdy nekončiacu lásku a preto sa chce stať človekom, zasadený do dokonalého snového futuristického sci-fi príbehu od dvoch legiend filmového priemyslu Kubricka a Spielberga. ()

Happykubas 

všechny recenze uživatele

Nebýt toho přehnaně sci-fistického konce, který byl hodně velkou zátěží na moji psychiku, byl by to Spielbergův režisérský nadprůměr. Obsazením Osmenta (mladého talentovaného herce, který si tímto filmem získal můj obdiv) do role roztomilého robůtka prahnoucího po opětované lásce a po tom stát se real orgy klukem z toho režisér udělal líbivý doják pro střední generaci.Film je nápaditý a pěkný, toť vše. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

výborná rozprávka pre dospelých.plné hodnotenie nedávam kvôli poslednému dejstvu.Bolo krásne ale ako z iného filmu.každopádne vynikajúci film ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela poprávu rozporuplný film. Alespoň jsem si to po jeho shlédnutí musel říkat. A.I. se vlastně skládá ze tří částí. Nejvíce se mi líbila část první, která je tak citlivě točená že člověk je z toho úplně v úžasu zda se to tak vůbec dá natočit. Prostřední část mě moc neoslovila a gigolo Joe mě tam nepasoval vůbec. Moc sem nepobral zda bylo vůbec nutné tam takovou postavu vypouštět. Konec už je takovou oázou na lásku. Trošku by stálo za úvahu zda film částečně neoznačit jako pohádku. Mé záverečné resumé: Rozhodně nadprůměrný Spielberg, který stojí za chvilku času. ()

Vitex 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že pan Kubrick realizaci A.I. nechal nakonec Spielbergovi a věnoval se Eyes wide shut, ale zajímalo by mě, jestli by z toho udělal něco lepšího než Steevee, protože to co natočil se mi opravdu nelíbí... Patos, samoůčelné věci, naivita... kolikrát až trapné... ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Pouze prumerne drama s neprilis povedenym scenarem a hlavne az velkou touhou po srdceryvnosti. Spielberg mel asi spatnou chvilku. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Poměrně nevyrovnaný snímek: v úvodní třetině je divákovi předložena relativně všedně působící vize blízké budoucnosti, ve které rodina začleňuje do svých životů robota-dítě. Potom nastane zlom a další hodinu na divákovy smysly zaútočí mnohem fantastičtější kyberpunkové obrazy, temnější a dobrodružnější. Závěrečná půlhodina opět skáče jinam, tentokrát do vzdálené Spielbergovy budoucnosti s éterickými mimozemšťany. Celkově to robůtkovo putování za lidskostí jaksi nesedí dohromady a neuškodila by ani kratší stopáž, přesto se mi film docela líbil (až na občasnou nudu). Mnohem osobnějším se pak pro mě stalo druhé shlédnutí, kdy mě po mamčině smrti robůtkovo oddané hledání matky opravdu dojímalo a slzné kanálky byly v permanenci. Každopádně bych Spielbergův závěr spíše vypustila a nechala snímek ukončit scénou, kdy robůtek dřepí pod mořem u pouťové atrakce. 77,7% ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama