Reklama

Reklama

A.I. Umělá inteligence

  • USA A.I. Artificial Intelligence (více)
Trailer 2
USA, 2001, 146 min

Obsahy(1)

Svět budoucnosti se změnil. Ledovce roztály, miliony lidí přišly o půdu pod nohama a jejich životní prostor se radikálně zmenšil. Situace si vyžádala absolutní kontrolu nad růstem populace. Chybějící místo zaplnili roboti. Jsou lidem k nerozeznání podobní a rok od roku jsou dokonalejší. Ten poslední, kterého sestrojil profesor Hobby, je tak dokonalý, že je schopen milovat, snít a cítit stejně jako člověk. Má podobu jedenáctiletého chlapce, jmenuje se David a společnost ho předala manželům Henrymu a Monice Swintonovým. Jejich syn Martin leží v nemocnici, kde v umělém spánku čeká, zda bude objeven lék na jeho smrtelnou nemoc. Manželé mají Davida vyzkoušet, a pokud se rozhodnou, mohou aktivovat jeho emoce. Profesor však manžele varuje, že si to mají dobře rozmyslet, protože je to krok nevratný. Žena to přesto po čase udělá a chlapec k ní začne cítit lásku. Dostane plyšového medvídka Tedyho, který patřil Martinovi. Stane se však to, co nikdo nečekal a Martin se uzdraví. Velmi záhy se ukáže, že pro dva chlapce není v rodině místo a Monica malého, vroucně milujícího robota odveze do lesa daleko za město, kde ho vysadí a odjede. Šokovaný David se rozhodne najít pohádkovou vílu Modrovlásku, která dokázala proměnit dřevěného Pinocchia v opravdového chlapce. Doufá, že jako skutečný chlapec se bude moci vrátit k mamince... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (914)

genetique 

všechny recenze uživatele

Vysokoúčelná hi-tech rozprávka pre nedeti. A Spielberg je Pán režisér, čo mi ten pocit po tomto filme len umocnilo. Ukazuje nám, že vie natočiť hocijaký žáner a aj tak z toho vznikne dobrý filmík. Jeho "mimozemské" vízie sú už síce pomerne prihlúple, no to na atrkativite neuberá. Nádherný film o nádhernom priateľstve s nádherným záverom, ktorý vaše oči nenechá suché! Ja krásne ako si divák môže nadviazať vzťah k medvedíkovi. Osment exceluje, dúfajme, že jeho hviezda nevyhasne podobne ako Culkinova. 85%. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Na přelomu tisíciletí probíhala opakovaná snaha přetavit klasická díla o etice strojů v komerční velkofilmy (mj. taky Já, robot nebo Bicentennial Man). A.I. má skvělé triky, výtvarnou stránku nehezkou. Skvělý příběh, provedení... nehezké. Osment byl tehdy mezi dětskými herci opravdovým úkazem a ruku v ruce (doslova) s plyšákem Teddym a Frances O'Connor táhne tohle nesympaticky uchopené, ale pořád dost výrazné dílo vpřed. Chápu nadšené i zklamané reakce. ()

Reklama

Kaka 

všechny recenze uživatele

Úchvatná vizionářská scifi, která se nepodobá ničemu doposud natočenému. Nemá cenu polemizovat nad tím, jestli by to natočil Kubrick lépe či hůře. Spielberg si film udělal tak jak chtěl a rozhodně svému kolegovi neudělal ostudu. Technicky dokonalý film s nádherně éterickou hudou a výtečně zvolenými herci. Skvělý zážitek a opět jedno z veleděl světové kinematografie, které s největší pravděpodobností nebude nikdy doceněno. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zcela poprávu rozporuplný film. Alespoň jsem si to po jeho shlédnutí musel říkat. A.I. se vlastně skládá ze tří částí. Nejvíce se mi líbila část první, která je tak citlivě točená že člověk je z toho úplně v úžasu zda se to tak vůbec dá natočit. Prostřední část mě moc neoslovila a gigolo Joe mě tam nepasoval vůbec. Moc sem nepobral zda bylo vůbec nutné tam takovou postavu vypouštět. Konec už je takovou oázou na lásku. Trošku by stálo za úvahu zda film částečně neoznačit jako pohádku. Mé záverečné resumé: Rozhodně nadprůměrný Spielberg, který stojí za chvilku času. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Ambiciózní látka, lehce rozpačité zpracování. Kluka mají v kómatu, rodince je tak nabídnuto být prvními, kteří do své péče přiberou robotické dítě. Hoch je jak ze škatulky, naprogramovaná láska je ale pořád jen o jedničkách a nulách. Úvod, ač lehce monotónní, mě zajímal. Než se umělý syn vydává na nebezpečnou pouť světem a potkává sexuálního robota Judea Lawa, moc mě Spielberg se svým týmem bavil. Pak i jeho jarmareční heavymetalový blázinec v podobě roboshow se musí líbit. Poslední desítky minut snímku, který ke svému vzniku urazil sakra dlouhou cestu, už ovšem tolik nelákají. Právě Spielbergovo odbočování na vedlejší, pohádkové, méně atraktivní cestičky mrzí. Bije se tu totiž pesimista Stanley Kubrick (který vysněný projekt chtěl roky natočit) a stále tak trochu optimista Steven, který kdykoliv jde o děti, tak měkne. Jednoduše by na to šel Kubrick temněji. Roboshow je fajn, ale zasloužila si být prostě nemilosrdnější. Poslední třetina neměla být tolik snová a filosofická. Přál bych si holt verzi 18+, dravou, bizarní a temnou. Tady pořád myslíme na to, že v kinosále můžou být i děti. Technicky je to samozřejmě velmi dobré, herecky to platí v bleděmodrém. Je to osobité, ale zasloužilo si to temnější zpracování. Silné tři hvězdy. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (28)

  • Náklady na výrobu byly zhruba 100 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Kapela hrající v aréně jsou američtí Ministry. Píseň se jmenuje "What About Us?". (Corpsegrinder)
  • Jedna z budov Manhattanu je ve skutečnosti subwoofer počítače Apple Macintosh (z dílen Harman-Kardon). (HellFire)

Související novinky

Zemřel herec William Hurt

Zemřel herec William Hurt

13.03.2022

Svět filmu dnes opustil další z velkých talentů. Pouhý týden před svými dvaasedmdesátými narozeninami zemřel držitel Oscara, uznávaný americký herec William Hurt. Smutnou zprávu médiím předal hercův… (více)

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

Spielberg zpracuje Kubrickova Napoleona

07.03.2013

Měl to být další Kubrickův historický velkofilm po Spartakovi. Legendární perfekcionista začátkem šedesátých let po dlouhém studiu historických faktů napsal scénář k filmu o francouzském vojevůdci z… (více)

Reklama

Reklama