Reklama

Reklama

Chyť mě, když to dokážeš

  • USA Catch Me If You Can (více)
Trailer 1
USA / Kanada, 2002, 141 min

Předloha:

Frank W. Abagnale Jr. (kniha), Stan Redding (kniha)

Scénář:

Jeff Nathanson

Hudba:

John Williams

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když bylo Franku Abagnaleovi 16 let, žil se svým otcem a matkou v New Yorku, ale finanční problémy otce donutily rodinu opustit jejich krásný dům a přestěhovat se do malého bytu. Matka navíc udržovala milostný poměr s kamarádem svého muže a vše nakonec vyústilo v rozvod. Když se měl Frank rozhodnout, se kterým rodičem bude žít, raději od rodičů utekl. Frank od svého otce dostal k narozeninám běžný účet v bance a vlastní šekovou knížku, takže když mu došly peníze, naučil se šeky falšovat. Jak se Frank protloukal životem, odkoukal, že pokud by byl pilotem aerolinek, působil by na lidi důvěryhodněji. Pořídí si tedy uniformu a začne se vydávat za pilota. Frank i nadále pokračuje ve falšování šeků a díky tomu má brzy poměrně dost peněz. Začne dokonce falšovat šeky letecké společnosti a postupně ukradne několik milionů dolarů. Frank neustále píše svému otci dopisy a přiznává se k tomu, že je z něj pilot, ale už nepřizná to, že je jen falešným pilotem. Frankovy podvody se ale samozřejmě brzy provalí a začne po něm pátrat FBI, kterou zastupuje agent Carl Hanratty, který se specializuje na bankovní podvody. Díky Carlovu usilovnému pátrání se s Frankem setká v jednom hotelu v Kalifornii, ale Frank Carlovi namluví, že je z rozvědky a že podvodníka dopadl on. Carlovi dojde až příliš pozdě, že byl oklamán. Dvojice spolu mluví znovu až na Vánoce, kdy Frank Carlovi zavolá. Carlovi díky tomuto hovoru dojde, že je Frank úplně sám. Carl se navíc náhodou dozví, že Frank používá jména postav z komiksů, takže se dovtípí, že je Frank mladistvý a že je z New Yorku, což mu Frank napověděl během jejich hovoru. Carl díky těmto informacím zjistí Frankovu skutečnou totožnost. Frank mezitím přešel z předstírání pilota na lékaře. Frank si zfalšoval lékařský diplom a nastoupil do nemocnice jako noční ambulantní lékař. V nemocnici se zamiluje do Brendy a rozhodne se s ní zasnoubit. Aby udělal dojem na Brendiny rodiče, udělá ze sebe kromě lékaře i právníka, a dokonce v Louisianě složí právnické zkoušky. Frank a Carl spolu opět mluví na Vánoce a Frank řekne Carlovi, že se zasnoubil a že na podvody kašle, takže prosí Carla o to, aby ho nechal být. Což samozřejmě Carl neudělá. Tato informace a další stopy pomohly Carlovi zjistit, kde se Frank nachází, a Carl dokonce dorazil i na Frankův zásnubní večírek. Frank si Carla všiml včas, takže utekl a před svým odchodem řekl Brendě pravdu o tom, kdo je a co dělá. Frank poprosil Brendu, aby utekla s ním, ale ona mu zlomila srdce, když se rozhodla pomoct FBI s jeho dopadením. Frank pak v přestrojení za pilota utekl z USA a přesunul se do Evropy, kde pokračoval v padělání šeků, čímž na sebe opět upoutal Carlovu pozornost. Carl požaduje, aby ho šéf poslal do Evropy, ale to mu není povoleno. Carl tedy odnese jeden z padělaných šeků odborníkům v USA a ti mu prozradí, že takové šeky se dají vytisknout jen na několika strojích v Evropě, jeden z nich je i ve Francii, odkud pochází Frankova matka... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 077)

TomikZlesa 

všechny recenze uživatele

Miluju tenhle žánr, mám rád Hankse, obdivuju a hodně respektuju Spielberga, a konečně sem i pochopil úspěch DiCapria, kterýho sem původně moc nemusel. Jestli je tohle opravdu real jak je to ve filmu podané tak smekám před pravým panem Abagnalem smekám, sic hajzlík ale hlava, takový ten ke kterýmu cejtíte respekt. Film jako celek neměl chybu, perfekt ! ()

Amroth666 

všechny recenze uživatele

Co koleno? Pojď, dáme si závody. ____ Zpočátku jsem s ifilm neoblíbil tak, jak jsem čekal, ale postupem času se všechno obrátilo k lepšímu a film se neustále zlepšoval. Není to typické Spielbergovo dílo, ale je to "jeho" práce. On mi každým filmem dokazuje svojí prvotřídní genialitu. Tenhle film si člověka získá až tak po padesáti minutách, ale pak se tedy dějí věci. ____ Viděls tu blondýnu? Že já nešel na pilota. Přesně. ____ ()

bukowski83 

všechny recenze uživatele

Nezapomenutelná scénka, když Leo prochází letištěm v houfu krásných letušek a celý policejní sbor slintá. Film se vším všudy alespoň pro mě, vždy si v něm najdu to co potřebuji a mohu na něj koukat znovu a znovu. Hlavní představitelé podali exkluzivní výkon 90% ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Nevím proč, ale ani Spielbergova parádní (jako vždy) režie, skvělý scénář a pasující obsazení mě nedokázaly přesvědčit, aby se mi film líbil. Prostě jsem se celou dobu docela nudil. Nahánění prchajícího člověka mi mnohem více sedlo ve vážném tónu Uprchlíka, než tady. Film je to ale bezesporu kvalitní. 70% ()

Phos4rus 

všechny recenze uživatele

Dalsi Spielberguv klenot. Je zde videt, ze Hanks je opravdu vyborny herec, a upadajici hvezda-DiCaprio-znovu zacina stoupat. ()

Wormboy 

všechny recenze uživatele

Inteligentny, vtipny a svizny film, za ktory mozno triu Spielberg - DiCaprio - Hanks, doplnenemu o velke mnozstvo kvalitnych sekundantov, len zlozit poklonu a podakovat za vynimocny zazitok. 4,5/5* ()

campix 

všechny recenze uživatele

Každý snímek Stevena Spielberga je žánrově naprosto jiný, ale dá se o nich říci jedno a to, že většina je úžasných. Chyť mě když to dokážeš řadím na špici jeho tvorby a je to jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Viděl jsem ho nesčetněkrát a naprosto mě fascinuje ta volnost a jak příjemně ten příběh plyne. Samozřejmě je to podle skutečné události, což samo o sobě zajišťuje určitou míru zajímavosti, ale Spielberg se toho zhostil skvěle. V hlavní roli Leo, jenž je naprosto dokonalý jeden z mála "padouchů" kterého musíte mít rádi, jinak to prostě nejde. Na druhou stranu i Toma Hankse z opačné strany barikády musíte obdivovat, nemáte tedy jasného vítěze, ale strašně krásně se na tento snímek kouká. Ta bezstarostnost a volnost z něj dýchá na všechny strany. Dokazuje, že i když jste v háji, tak si se svým intelektem a troškou umu vždy poradíte. ()

pufina 

všechny recenze uživatele

"Utíkej Forreste, utíkej!" - nebojte, píšu komentář ke správnému filmu - sice je zde hlavní "padouch" Leonardo diCaprio (nějak nám od toho Titaniku rozmrzl), přesto jsem spíš fandila (Forrestovi) Tomu Hanksovi, aby ho chytl (doběhl). Závěr se mi líbil, po celkové stránce to bylo dobré svižné drama. ()

Yorkcz 

všechny recenze uživatele

Já osobně se zajímám o bankovnictví a dalších mnoho aktivit kolem toho a musím říct že jsem to žral od začátku do konce a asi si to do budoucna pustím ještě hodně krát. ()

Pajky3 

všechny recenze uživatele

Tom Hanks, Leo DiCaprio a naše cesta do Anglie se Student Agency. Přesto, že už jsem to viděl dřív, asi nikdy to nezískalo mou pozornost, tolik, jako když jsem byl upoután v sedačce jinak pohodlného autobusu. A bavil jsem a je to zásluhou hlavní herecké dvojice, oba odvádějí svůj kvalitní nadstandard. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

O chlapci, který měl pozoruhodný dar ... a když se mu zhroutil svět, nic kromě nadání mu nezůstalo. Možná chtěl jenom zpátky svůj život - a netušil, že poházené střípky vlastního osudu nikdy neslepíte tak, aby zmizely všechny šrámy. Vyprávění není originální jen proto, že staví na skutečném příběhu - je jedinečné svou koncepcí i atmosférou, dovedně balancuje na hraně dramatu a komedie - a netají se svou náklonností k velkému hráči, který za nenucenou lehkovážností a snad trochu nemístnou sebejistotou ukrýval osamělou a poraněnou duši dítěte. ()

gabin(a) 

všechny recenze uživatele

Teď jsem viděla film Gabin osobně a Gabin tam řekl prostě a jednoduše, že dobrý film musí mít dobrý příběh. A tohle dobrý příběh je, moc dobrý a navíc pravdivý. A výborní herci, hlavně (ale nejen) Leo DiCaprio, pěkná kamera, správná směs napínavého, dojemného a legračního, prostě Spielberg. Bylo vidět, že je všechny natáčení bavilo. A pro mě příjemný zážitek i na podruhé. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Vynikajúce výkony DiCapria ako Franka mladšieho a Christophera Walkena ako jeho padlého otca a príjemného predstavenia Toma Hanksa. Tento film je geniálny. Mám ho strašne rád. 9/10 ()

Eviator 

všechny recenze uživatele

Krásné atmosférické dílo Spielberga s Kaminského kamerou o tom jak stylově se dá podvádět. Pro mě kvalitní oddechový film. ()

Biggy 

všechny recenze uživatele

Hanks, DiCaprio, Sheen ? To je prakticky tou hlavní příčinou proč se mi tenhle film tak líbil, všichni jsou skvělí (jako vždy) a scénář je jen těsně za nimi. Zrovna u něčeho podobného mi trochu vadí ten "napínavý" hollywoodský styl. Spielberg se mohl víc zaměřit na osobní životy jiných postav, než jen na Franka Abagnalea. Jde o relativně nezkreslený pohled na jednoho z největších podvodníků historie, který dokázal zfalšovat prakticky cokoliv. Po něm jde agent Hanratthy v podání Toma Hankse a celý děj tak připomíná hon kočky na myš, kde jsou oba podobně chytří, ale přece jen má většinou o něco navrh myš, než na ní spadne klec a chytí se do pasti. Režie je všehovšudy perfektní, herci ví jak na to, ale něco tomu pořád chybí. Rozhodně jsem se během bezmála 132 minut nenudil, ale zároveň ve mě film kromě vzpomínky a osvětlení tohoto zločince moc nenechal. 4/5 ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama