Reklama

Reklama

Chyť mě, když to dokážeš

  • USA Catch Me If You Can (více)
Trailer 1
USA / Kanada, 2002, 141 min

Předloha:

Frank W. Abagnale Jr. (kniha), Stan Redding (kniha)

Scénář:

Jeff Nathanson

Hudba:

John Williams

Hrají:

Leonardo DiCaprio, Tom Hanks, Christopher Walken, Martin Sheen, Nathalie Baye, Amy Adams, James Brolin, Brian Howe, Frank John Hughes, Steve Eastin (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Když bylo Franku Abagnaleovi 16 let, žil se svým otcem a matkou v New Yorku, ale finanční problémy otce donutily rodinu opustit jejich krásný dům a přestěhovat se do malého bytu. Matka navíc udržovala milostný poměr s kamarádem svého muže a vše nakonec vyústilo v rozvod. Když se měl Frank rozhodnout, se kterým rodičem bude žít, raději od rodičů utekl. Frank od svého otce dostal k narozeninám běžný účet v bance a vlastní šekovou knížku, takže když mu došly peníze, naučil se šeky falšovat. Jak se Frank protloukal životem, odkoukal, že pokud by byl pilotem aerolinek, působil by na lidi důvěryhodněji. Pořídí si tedy uniformu a začne se vydávat za pilota. Frank i nadále pokračuje ve falšování šeků a díky tomu má brzy poměrně dost peněz. Začne dokonce falšovat šeky letecké společnosti a postupně ukradne několik milionů dolarů. Frank neustále píše svému otci dopisy a přiznává se k tomu, že je z něj pilot, ale už nepřizná to, že je jen falešným pilotem. Frankovy podvody se ale samozřejmě brzy provalí a začne po něm pátrat FBI, kterou zastupuje agent Carl Hanratty, který se specializuje na bankovní podvody. Díky Carlovu usilovnému pátrání se s Frankem setká v jednom hotelu v Kalifornii, ale Frank Carlovi namluví, že je z rozvědky a že podvodníka dopadl on. Carlovi dojde až příliš pozdě, že byl oklamán. Dvojice spolu mluví znovu až na Vánoce, kdy Frank Carlovi zavolá. Carlovi díky tomuto hovoru dojde, že je Frank úplně sám. Carl se navíc náhodou dozví, že Frank používá jména postav z komiksů, takže se dovtípí, že je Frank mladistvý a že je z New Yorku, což mu Frank napověděl během jejich hovoru. Carl díky těmto informacím zjistí Frankovu skutečnou totožnost. Frank mezitím přešel z předstírání pilota na lékaře. Frank si zfalšoval lékařský diplom a nastoupil do nemocnice jako noční ambulantní lékař. V nemocnici se zamiluje do Brendy a rozhodne se s ní zasnoubit. Aby udělal dojem na Brendiny rodiče, udělá ze sebe kromě lékaře i právníka, a dokonce v Louisianě složí právnické zkoušky. Frank a Carl spolu opět mluví na Vánoce a Frank řekne Carlovi, že se zasnoubil a že na podvody kašle, takže prosí Carla o to, aby ho nechal být. Což samozřejmě Carl neudělá. Tato informace a další stopy pomohly Carlovi zjistit, kde se Frank nachází, a Carl dokonce dorazil i na Frankův zásnubní večírek. Frank si Carla všiml včas, takže utekl a před svým odchodem řekl Brendě pravdu o tom, kdo je a co dělá. Frank poprosil Brendu, aby utekla s ním, ale ona mu zlomila srdce, když se rozhodla pomoct FBI s jeho dopadením. Frank pak v přestrojení za pilota utekl z USA a přesunul se do Evropy, kde pokračoval v padělání šeků, čímž na sebe opět upoutal Carlovu pozornost. Carl požaduje, aby ho šéf poslal do Evropy, ale to mu není povoleno. Carl tedy odnese jeden z padělaných šeků odborníkům v USA a ti mu prozradí, že takové šeky se dají vytisknout jen na několika strojích v Evropě, jeden z nich je i ve Francii, odkud pochází Frankova matka... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 075)

Silencia90 

všechny recenze uživatele

Tady mě Leonardo DiCaprio přesvědčil, jak skvělý herec je. Náctiletý kluk, učitel, letec, doktor, ... Sama se divím, jak tohle všechno jeden člověk dokázal, aniž by ho chytili. Nadchla mě skutečnost, že se naučil tu svoji činnost tak dobře, že se pak tím mohl živit, a navíc úplně opačným způsobem. ()

Eragon93 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět nezklamal a naservíroval nám jeden z jeho typicky kvalitních filmů, tentokrát podle skutečné události. Těžko uvěřit tomu, že měl Abagnale takhle zajímavé mládí...Že pašoval šeky..všechny doklady..to mě zase tak nepřekvapilo...ale že vlezl do letecký společnosti..randil s letuškama a pak i se sestřičkama..to jsem koukal s hubou dokořán a v duchu mu záviděl. DiCaprio nejlepší zahraná role ze všech filmů, co jsem od něj viděl, Hanks tradičně bezchybný, Walken se rozhodně taky neztratil, příjemně mě překvapil Frank John Hughes, který si zahrál menší roli agenta. ()

grerar 

všechny recenze uživatele

Nakonec to musím změnit na 5. Nemůžu si pomoct, je to skvěle odvedená filmařská práce. (když to porovnám například s Prokletým ostrovem...) plnej počet. ()

Saur.us 

všechny recenze uživatele

Zábavná a chytrá životopisná komedie, u které jsem se musel celou dobu připitoměle usmívat a závidět hlavnímu hrdinovi v jeho cestě za štěštím. ()

ASSBURGER 

všechny recenze uživatele

Je naozaj vidno že to spravil Steven Spielberg pretože takí parádne spravený film už dlho nebol. Ked som ho prvý krát videl tak som si myslel že to je novšie asi okolo roku 2007 ale 2006 ale zmýlil som sa preto že môj zmysel ma sklamal. A ked som asi v roku 2005 zistil že tento film bol spravený v roku 2002 od Stevena Spielberga tak som si povedal ved predsa preto to je také perfektné aj na ten rok to je úžasné. Vážne tento životopisno dramatický film v Thlavnej roli z Leonardom DiCapriom a Tomom Hanksom bol jedným z DiCapriovej desiatky tých najlepších má síce aj lepšie ako napríklad: Inception,Wolf of Wall Street, Titanic ......... A Tom Hanks ten má tiež veľa parádnych filmov ktoré stoja za pozretie ako napríklad Forrest Gump, Saving Private Ryan, Green Mile........ Tento film by som síce medzi svoje najobľúbenejšie nedal ale bol vážne napínaví aj scénárovo (Jeff Nathanson) perfektný.Vidno že Spielberg nemá perfektné filmy len Indiana Jones ,Jaws, E.T Alien.... ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Přes všeobecné čsfďácké mínění mi od Spielberga zatím nejvíc sedl právě tenhle snímek. Pokud nepočítám Vojína, ale tyhle dva filmy se nedají srovnávat. Leonardo se představí zas v parádní roli, zdá se, jakoby přinášel nějaké kouzlo, které činí každý jeho počin nezapomenutelným. Nejvíc si ale libuju v kontrastu mezi ním a Hanksem, ale narozdíl od ostatních, svého favorita mám. A to jasného. ()

Richie24 

všechny recenze uživatele

Pro mě nepochopitelně nedoceněný Spielbergův film, jasných 5 *****, stejně jako u Schindlerova seznamu nebo „Ryana“. Jéžiš, jak já se bavil! Vynikající herectví mnou oblíbeného Toma Hankse i mnohem méně oblíbeného Leonarda Di Capria, nutno uznat. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Podstata filmu je jeden velký podvod, což není úplně OK. Přesto mě honička Hankse a Capria dodnes neomrzela :) ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Příjemně odsýpající a stylová podívaná, která redefinuje hru na kočku a myš co možná nejelegantněji. Spielbergova pevná ruka a dva tažní býci v hlavních rolích. Důvtipný a vynalézavý scénář také nezůstává pozadu a právě byl magnetem na tři hlavní superstar. Všechno zde šlape jako perfektně namazaný stroj, ale podruhé si film nemám důvod pustit. Je to můj pocit, ta chuť tam není, a proto ani hodnocení nedosáhlo maxima. Přitom nemám Catch Me If You Can co vytknout :-) 80% ()

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Leonardo DiCaprio tuto roli podvodníka zahrál na výbornou, a podle mne je to jeho nejlépe zahraná role, protože se do ní tak vžil, že jsem měl pocit, že hraje sám sebe. Hanks také opět zahrál výborně. A pod Spielbergem je z toho příjemné filmové překvapení. [66121. hodnocení, 936. komentář, 86%, 124. nejlepší film, 87. nejoblíbenější film] ()

inachisio 

všechny recenze uživatele

Moc skvělý a výborně zahraný film, po jehož zhlédnutí jsem měla opravdu dobrý pocit, že jsem si ukradla dvě hodiny času. Film mě donutil přemýšlet o něm a o postavách. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

Celou dobu jsem na to koukal a celou dobu jsem měl naprostou radost. A pokud bych měl čistě odhadnout, jaký film považují lidé za svoje guilty pleasure, tak Catch Me If You Can bude na samém vrcholu, protože ať už se podívate na kvalitní zpracování, dokonale zahrané postavy (DiCaprio s obrovským charismatem), originální příběh, který je sám o sobě šílený, protože se opravdu stal nebo třeba na hudbu Johna Williamse, která tomu dodává patřičné emoce, tak na tomhle film není nic, co by šlo nenávidět. Tohle je ten případ, kde se na to můžete koukat stále dokola a stále se Vám to bude líbit. Tady Spielberg zabodoval ve velkém. 5* ()

TostTom 

všechny recenze uživatele

Zcela upřímně jsem od toho teda čekal mnohem víc a musím říct, že mě to vlastně zklamalo. Nemohu říct, že by byl film vyloženě špatný, nebo nekvalitní, ale mě to prostě nebavilo a něco mi tam celou dobu chybělo. 4/10 ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Tohle jsem opravdu nečekal. Už dlouho jsem neviděl film, do kterého bych se zazřal a vychutnával su každou jeho sekundu. Příběh Franka Abignalea mě zaujal už hned na začátku. Už scéna, kdy se vydává za kauntora mi napověděla, že tenhle film bude něco jiného. Fascinující Leonardo Di Caprio tu odvádí fakt nadlidský výkon, kdy jsem ke konci jen nechápavě koukal, jak někdo jako on musel o Oscara bojovat tak dlouho. Mírně mě zklamal Tom Hanks, který hraje dobře, ale oproti jiným filmům jako Zelená Míle nebo Forest Gump mi tu zkrátka přišel pod jeho úroveň. Tón filmu je poutavý a opravdu nebudete chtít odtrhnout oči ani na chvilku. Příjemně potěšily i reference na komiksy a filmy. Státní prokurátor Barry Allen a nebo pan Flemming s Aston Martinem mě pobavily. Pokud jste film jako já doteď neviděly, okamžitě to napravte. Tohle je opravdu skvost. ()

mls 

všechny recenze uživatele

Prednosťou tohto filmu je podľa mňa predovšetkým to, že nebol moment kedy som nevedel ako sa ktorá postava cíti. Neviem či to je len tým, že to bolo podľa skutočnej udalosti, alebo dobre napísaným scenárom, Spielbergom alebo výkonmi hlavných protagonistov, no presvedčivosťou charkterov som bol ohromený. Tentoraz však podľa mňa trochu vedľa strelil John Williams, čo však filmu akoby vôbec nevadilo - fámy o celovečernom úsmeve sú važne pravdivé. Dal som však 4 hviezdičky a preto by som mal povedať, čo sa mi na tomto filme nepáčilo. Pravdu povediac - neviem. Catch me if you can pre mňa asi navždy ostane filmom, ktorému nie je čo vytknút, no ktorému ani nedokázem dať pre mňa očakávaných 5 hviezdičiek. Knock Knock! ()

Související novinky

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

Spielberg, DiCaprio a generál Grant

20.05.2018

Steven Spielberg se rozhodně nefláká. Loni vytasil novinářské drama Akta Pentagon, letos dorazila jeho sci-fi Ready Player One a příští rok se pochlubí Indiana Jonesem 5. Co režisérská legenda chystá… (více)

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

Spielberg a Hanks si našli nový projekt?

24.04.2014

Steven Spielberg stále neví, jaký bude jeho příští film. Před několika dny začal kroužit kolem historického dramatu The Kidnapping of Edgardo Mortara, teď ale jeho pozornost zaujal thriller z období… (více)

Reklama

Reklama