Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Francouzský vědec Claude se svým tlumočníkem, kartografem Davidem, objeví letku vojenských letounů, která zmizela před třemi desetiletími. Letadla nejsou poškozená, fungují, ale po pilotech není ani stopy. Starý muž, který byl jediným svědkem, tvrdí, že v noci vyšlo slunce a zpívalo mu. Brzy poté se v poušti Gobi objeví pohřešovaná řecká loď Cotopaxi. V Indianapolis se zase krátce poté na řídící věži podaří zachytit hovor dvou pilotů civilních letadel o zjevení UFO. Stát Indiana je postižen masivními výpadky proudu, a tak je do práce povolán i technik Roy. Právě on na opuštěné silnici zažije setkání s UFO. Začne ho ve vozidle pronásledovat a spolu s ním tak činí i policie, ale kosmická loď mizí na noční obloze. Roy je UFO fascinován a stává se stále více posedlým obrazy, které se mu v mysli stále objevují. Vidí horu a neznámá síla ho nutí ji neustále z něčeho modelovat. (Nova Cinema)

(více)

Recenze (763)

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,It’s still a mystery to me. Why they are here? Even they do not know why.“ Blízká setkání i po 43 letech neztrácejí své vizuální kvality. Speciální efekty jsou výborné, troufám si říct, že vypadají mnohem lépe, než současná počítačová animace. Film dále hýří výbornými nápady, které však nejsou nijak komplikované, ale dotvářejí velmi hutnou a strašidelnou atmosféru. Např. první setkání hlavního hrdiny na železničním přejezdu s ufouny bylo naprostý horor. Problém jsem měl s příběhem, který se neskutečně vleče. Navíc se dobrá polovina tváří více jako psychologický film o narušeném jedinci a rozvratu jedné rodiny. Škoda, že některé prvky nejsou více vysvětleny, např. proč mimozemšťani unáší lidi nebo proč mají lidé ty vize. Od největší klasiky filmů o UFO jsem čekal mnohem více. Možná větší intelektuální hloubku, jako v Arrivalu. Tohle byla čistě popkornová záležitost. ()

Amadeo 

všechny recenze uživatele

Krásny rodinný film Stevena Spielberga o tom, že všetci mimozemšťania nevyzerajú ako votrelci a nesnažia sa vás zožrať. ()

Pai-Mei 

všechny recenze uživatele

Majstrovský Spielbergov kúsok. Atmosféra strachu z príchodu cudzích bytostí je vystihnutá dokonale. Mráz na chrbte pri záverečných scénach je samozrejmosťou a stal sa neskôr súčasťou každého Spielbergovho filmu. ()

Pochtli 

všechny recenze uživatele

V době svého vzniku určite bomba, dnes takový nijaký, zdlouhavý, s hromadou blikajících světýlek... Řekl bych, že je to jeden z "drobet" nadhodnocených filmů. ()

DJ Kritik 

všechny recenze uživatele

Na na na na ná. Bohužiaľ som videl len 132 min verziu a nie režisérsku a ešte k tomu som prešvihol aktuálnosť o 30 rokov. Čiže toto sa podpísalo na mojom nie celkom unesenom dojme. Ale je tu zjavný počiatok seriálu 4400. A čo sa týka vizáže mimozemšťana tak neskôr E.T.-ho. ..... ....Akcia: ** Vtiahnutie do deja: *** Reálnosť: *** Efekty: **** ()

Vikinec 

všechny recenze uživatele

Mám asi smůlu, že jsem film viděl poprvé až nyní, ke všemu ve svých bezmála 35 letech. Ke konci jsem byl rád, že ten pitomec odletěl pryč. Na dnešní dobu příliš roztahané a nudné. Nakonec asi to je důvod, proč filmy tohoto režiséra ne vždy dokoukám celé. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Potřebuji, aby to viděla i moje žena!!! Nutně! :-D :) 2009-10-30 Ano, tak napoprvé jsem jako vzopomínce z dětství dal nutných pět hvezdiček! Po shlédnutí (se ženou:) přehodnocuji aritmetickým průměrem se současnými třemi hvězdičkami, které bych filmu dal na čtyři... Těch třicet let není na technické stránce "objektů" nijak zvlášť vidět! Dokonce herci hrajou "současně", ale ta scéna, kdy Dreyfuss zblázní a staví horu mě nějak znechutila... a to napětí tajemna už holt taky nebylo tak cítit... :) 2010-04-30 ()

HarlanWade 

všechny recenze uživatele

A pak že mimozemšťani neexistujou :-) Naprosto parádní film, který se díky Spielbergově kumštu stal nezapomenutelný asi pro miliony lidí. Mimochodem, zajímalo by mě, jestli by dneska nějaký režisér zvládl vykouzlit takové triky za směšných 20 melounů. ()

zahris 

všechny recenze uživatele

Je mi líto, ale asi jsem tento film nepochopil. Film mně přijde značně nudný, vrcholem je pak poslední čtvrtina. I když s odstupem času si říkám, že ta poslení scéna přeci jen měla něco do sebe. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

Klasika, kterou obdivuji, a zároveň k ní mám výhrady. Nebudu zmiňovat do očí bijící nadvládu USA ve všem ( tedy i v počtu unesených :) ; spíš mě docela vadí ten drsný způsob jejich náboru, zejména toho nebohého děcka. Mixér zpracovávající padající příbory nebo šrouby vyskakující z otvorů mřížky v podlaze patří spíš do Poltergeista. Tyhle scény dělají z CE3K slušný horor. Naopak mě vždycky znova spolehlivě vezmou scény jako Dreyfuss s mapou u železničního přejezdu, lidé spiklenecky čekající na noční leteckou přehlídku, a jako proiklad ošklivé vojenské helikoptéry (jako by vypadly z oka těm v Kozorohu 1), fake se zamořeným vzduchem a únik hlavních hrdinů k Devil´s Tower (včetně složité cesty k poznání, co je to sakra za divnej kopec) Bohužel, konec mě vždy dožere. Nejvíc potěší to, co není vidět, a proto se znovu a znovu zlobím na pana režiséra, že si dovolil nám mimozemšťany ukázat (takže tu hru skoro zkazil). Navíc jsem asi natvrdlá, ale nikdy jsem nepochopila, proč melodie, kterou vysílali sami mimozešťani, musela být převedena do znakové řeči, a proč se ji v závěru ítýs museli složitě učit (takže vymlátili pár oken) ()

Peter-1307 

všechny recenze uživatele

Tento film bol mojím prvým zoznámením sa s čarovným svetom Stevena Spielberga. Prvým a hneď tak jedinečným. Pre mňa to bola to láska na prvý pohľad. Film dnes patrí, a právom, do základných pilierov klasiky filmového sci-fi žánru. Čím si ma získal? Krok po kroku sa stupňujúcim napätím, celkovou atmosférou deja, kamerou, hereckým výkonom Richarda Dreufussa a posadnutosťou hlavných hrdinov dôjsť do cieľa. Cieľa, ktorým sa malo začať niečo nové a výnimočné. ()

Metalicum 

všechny recenze uživatele

Ukamenujte mě, ale mě to prostě nebavilo. Možná je to i tím že já a Spielberg jsme nikdy moc nenašli společnou řeč, jako režisér mi nepřijde nějak extrémně nadprůměrný, nebo rozhodně ne špička. Pár dobrých záběrů, párkrát se mě to pokusilo vtáhnout ale jinak bída. Nezjímavě zpracovaná látka, všechno točené jakoby s odstupem a bez větší invence. a celé to bylo takové bez napětí, vtipy nebyly vtipné a když už to vypadalo že se film rozjede a příběh bude mít nějakou hlubší pointu nebo že se stane něco jiného, než co divák čeka tak od 1/4, film skončí . 30% ()

Asdas 

všechny recenze uživatele

Bombastických posledných 30 - minút a skvelý atmosferický sci-fi film o mimozemskom živote od ktorého všetci už len marne kopírujú . ()

Leonora 

všechny recenze uživatele

K uzoufání nudné a neskutečně natažené na skřipec. Koho zajímají sáhodlouhé záběry na dispečery hádající se nad monitorem radaru, koho zajímají nekonečná stání a zírání do světla?? Hudba jak z německé červené knihovny, nesrozumitelný děj... Celkově absolutní zklamání. Jedna hvězdička za námět, jedna za scénu, ve které vyšetřovaný hrdina odmítá mluvit se šéfem projektu, protože to není Američan (vidím v tom náznak sebeironie nad sebestředností americké povahy). Jinak ztráta času a místa na disku... ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

Zemřel mistr speciálních efektů Douglas Trumbull

08.02.2022

Ve věku 79 let opustil filmový svět mistr speciálních efektů, vynálezce, filmový režisér a producent Douglas Trumbull. Informaci médiím předala jeho dcera Amy. Uznávaný hollywoodský tvůrce, který má… (více)

Emmerich chystá další katastrofu

Emmerich chystá další katastrofu

25.06.2016

S trojkou Dne nezávislosti to zatím nevypadá moc růžově, i kdybychom se jí ale dočkali, Roland Emmerich nejdřív natočí sci-fi Moonfall. Studio Universal film popisuje jako kombinaci 2012 a Blízkých… (více)

Jeff Nichols natočí sci-fi

Jeff Nichols natočí sci-fi

19.01.2014

Režisér a scenárista Jeff Nichols (1978) se řadí mezi nejtalentovanější tvůrce nastupující filmařské generace v USA. Jeho tvorba se zatím vyhýbá prestižním a sledovaným oceněním, ale již 3 filmy (z… (více)

Reklama

Reklama