Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Recenze (216)

sidzej 

všechny recenze uživatele

So Stevenom Spielbergom na večné časy a nikdy inak. Jeden z najkrajších, najdojemnejších a najobohacujúcejších filmových zážitkov v mojom živote. Vďaka Steven. Apropo nechápem ako môže niekto namietať proti záverom Spielbergových filmov, v tom podľa mňa spočíva jeho obrovská sila a um ako dojemne každý svoj film zakončí, k slzám ma dokáže dohnať len skutočne výnimočné dielo ako toto ()

Marsik 

všechny recenze uživatele

NOVA CINEMA - Dojemný příběh, skvěle natočené, bravurní Goldberg. Další komentář již není třeba. Vlastně ano, nebýt CZ dabingu (hl. role Veronika Veselá - velice monotonní přednes), šel bych s hodnocením určitě výše. Procenta hovoří za vše. 80% (with J.) ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh, bezpochyby. Životní drama, bez pochyby. Dobře zahraní Whoopi i Danny, bez pochyby. Ale nešlo to vydržet bez posouvání "dějem", protože mi přišlo všechno tak jasný a průhledný, že mi tam prostě nepřicházelo nic zvláštního. Možná jen za těch třicet let bylo podobných filmů až přehršle. ~~~ Poznámka: Pokud si budete chtít film pustit, rozhodně si jej zkuste sehnat v původním dabingu, protože český dabing Whoopi (Veronika Veselá) je naprosto tragický a dabingový režisér ji pro film musel buď brutálně protlačit, nebo mu musel někdo stát na krku či byl prostě jen vůl. ()

kobejn 

všechny recenze uživatele

čím víc se to blížilo konci, tím to bylo horší a v závěru se to úplně rozplizlo, že to bylo už neúnosný. Todle se ti fakt nepovedlo mistře. ()

Sandiego 

všechny recenze uživatele

Spielberg opět ždímá emoce co se dá, někdy až nehorázně, ale přesto nenastává žádná křeč ani se nesklouzává ke kýči, Purpurová barva je snímek, který výborně mísí slzopudné okamžiky s neopakovatelně komickými situacemi a spontánními projevy černošské kultury a proto těch 150 minut uběhne jako voda s minimem škobrtnutí. Whoopi Goldberg zde ztvárňují zvláštní a podmanivou postavu, která diváka zajímá po celý čas, jelikož vždy se dá na ni oběvit něco nového, nečekaného. Nejsilněji však na mě působila rázná postava ztvárněná Oprah Winfrey, jejíž absurdně podaný přerod v pasivní loutku na mě zapůsobil v nejvyšší míře a i přes značnou míru odlehčení osud této ženy nabízí ryzí, nezkrášlované emoce. Přesto však konec v podobě všeobecného smíření a radosti trochu kazí dojem ze snímku, který velmi dbá na to aby nepřekročil onu míru, která však na konci nevydržela nápor a musela povolit. ()

GodComplex 

všechny recenze uživatele

Tohle je typicky priklad proc nemam rad mnohe filmy Stevena Spielberga, radobydojemne rodinne drama, tentokrat z oblasti jizasnkych afro-americanu. Natocene to neni spatne, ale me ti negramotni cerni vidlaci skutecne nijak neimponuji. U nekterych kycovitych scen jsem si vylozene placal na celo a rikal si Stevene, uz se prober! 3/10 ()

Riddick77 

všechny recenze uživatele

I hříšník má duši aneb O mnohovrstevné nerovnosti, jako vlastnosti bytostně vlastní lidské existenci, očima Stevena Spielberga. Škoda kýčovitého a skoro až impertinentního idealismu v závěru, který jižanskému příběhu dvou sester ubírá na opravdovosti. Filmařsky dokonalé, herecky nadstandardní - Glover samozřejmě excelentní - scenáristicky podařené (předloha bude fantastická). Spielberg tlačí a tlačí na pilu, ale tentokrát ještě vkusně. 8/10! ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Ne, nežeru to. I přes výbornou Whoopi, moc hezkou kameru a songy s pěveckými výkony, které mi sevřely hrdlo. Dotěrný, širokým masám poplatný režisérův rukopis je snesitelný v dramatických okamžicích (pokud nesklouzne k plytkému patosu a sladkým dětským tvářičkám). Co mě ale naprosto odpuzuje, jsou jako vždy scény, ve kterých se Spielberg pokouší o vtip, který je plytký, takřka pubescentní. Dějová linka zmateně krouží kolem epizod bez nějaké silnější návaznosti a gradace, silné scény visí v naprosté prázdnotě, divák je dojat, ale vlastně neví proč, režisér ho konfrontuje pouze se srdceryvným výjevem, ale neobtěžuje se dodat k němu nějaké souvislé podklady, bázi. Natočit dlouhatánské dvě a půl hodiny obrazů lidského příkoří a nepřidat k nim žádnou pointu nebo hlubší poslání - to dokáže jen pravý mistr. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdařilé sociální drama z amerického Jihu v první polovině 20. století. Whoopi Goldbergové role hlavní hrdinky perfektně sedla a předvádí zde o dvě třídy lepší herecký výkon, než jak ji známe z komedií typu Sestra v akci. Přesto se nemohu ubránit dojmu, že na to kolik to získalo Oscarových nominací se jedná o lehce přeceňovaný snímek. Přes rozsáhlou metráž je znatelné zestručnění příběhu oproti knižní předloze (kterou bych si ale po shlédnutí velice rád přečetl). Kromě toho mi dost vadil ten přeslazený závěr a místy jsem se neubránil nudě. I tak, ale určitě doporučuji shlédnout, zejména fanouškům žánru a příjemné režie Stevena Spielberga. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Herecké výkony skvělé, ale jinak je tohle tak hnusně schematické a patetické, až mám pocit, že je to neuvěřitelné, že ten film má tak vysoké hodnocení. Skoro si myslím, že je to opravdu mnou, ale na druhou stranu, nebude to tím, že Spielberg natočil film o černoších pro bílé, aby bílí mohli říct, že tohle tu chybělo? Popravdě takový "Komorník" je lepší a v emocích uvěřitelnější. ()

René.girl 

všechny recenze uživatele

Je hrozná škoda, že je tenhle film "u nás" celkem neznámý, protože jeho filmová hodnota je obrovská. Už dlouho mě nic tak nešokovalo a zároveň nedojalo. Navíc sledovat Whoopi Goldberg v jedné z jejich úplně prvních rolí byl opravdu zážitek. 85% ()

Maq 

všechny recenze uživatele

Z mého pohledu jeden z méně úspěšných Spielbergových humánních projektů. Napřed to nejhorší: závěr je šíleně natažený a přecukrovaný. Má to reálný základ ve faktu, že na stáří se člověk stává pokornějším a smířlivějším, ale jednak ne každému je takové prozření dopřáno, a jednak až taková selanka to zase není. --- Jinak je to dobré a zajímavé. Životní příběh jedné černošky z Georgie (nebo Severní Karolíny, ve filmu jsou odkazy na obě místa) od začátku do třicátých let 20. století. Otázka rasové diskriminace s výjimkou jedné scény zůstává v pozadí. Je to spíše o bídě a surovosti, kterou si černoši přivezli nejspíš už z Afriky a v Americe dosud neměli dost času a příležitostí se z ní vymanit. Hrozné, a nevím nevím, zdali bych si v té době a na tom místě přál, aby mí černí spoluobčané bez překážek vykonávali své volební právo. --- Ve srovnání s nedávno viděným Taylorovým The Help je tohle vyprávění nekonečně realističtější a hodnotnější. Při vší hrůze vidíme, že černoši mohli mít majetek, mohli si vydělat, někteří docela prosperovali, a jakýsi pokrok pozvolna dorazil i k těm méně přičinlivým. Politická práva ovšem neměli, ale když to porovnám, jejich šance na důstojnou existenci byly přecejen vyšší, než jaké měli moji rodiče za Husáka. Nemyslete si, velmi mnozí to měli tak neodčinitelně kádrově polepené, že změnit barvu kůže - tedy vstoupit do partaje - nemohli o nic snadněji, než ti černoši. A velmi často to nebyli ti nejzabedněnější a nejhrubější mezi námi, nýbrž zrovna naopak. --- To srovnání mě jen tak napadlo, když ke mně dorazila zpráva o úspěchu Purpurové třešničkové partaje v posledních volbách. Někdo se negrem narodil, a jiný jím zkrátka chce být. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Je fakt, že Steven Spielberg je filmař s velkým F. Možná to není tak výrazný žánrový chameleón jako třeba Peter Weir, ale troufám si tvrdit, že dokáže brilantně zvládnout čisté drama (Purpurová barva, Schindlerův seznam), sci-fi (Blízká setkání třetího druhu, A.I., Jurský park, Válka světů, Minority Report) a popcorn na nejvyšší úrovni (Indiana Jones). Jen málo režisérů se může chlubit tak rozmanitou a zároveň hodnotnou filmografií, která přinesla filmovému světu nezapomenutelná a nadčasová díla. Pokud jde o tento konkrétní film Purpurová barva, je to svým způsobem něco neokoukaného (co se týče Spielbergovy tvorby) a samotný film je v tuto chvíli alespoň pro mě unikátem v celé Spielbergově tvorbě. Možná i proto, že není tak známý jako třeba Schindlerův seznam, ale je podobně citlivý, hluboce emotivní, neúprosný, krutý ve vztahu ke svým postavám a zároveň velmi silně dojímající. Příběh, který skrývá opravdu obrovskou škálu emocí, psychologie, různých citových a životních rozpoložení člověka, dokázal Spielberg natočit s grácií, pozoruhodným citem pro detail a vynikající profilaci jednotlivých postav. Fenomenální Whoopi Goldberg a vývoj její postavy, který musíte jednoduše prožívat přímo s ní, zrovna tak jako všechny její strasti, ale i ty nejdrobnější radosti, je asi nejsilnějším atributem celého snímku. Pozoruhodný je i fakt, že díky propracovanosti příběhu a přesnému režijnímu vedení, je drtivá většina vedlejších postav podobně zajímavá a vytváří dohromady s hlavní dějovou linií velmi podrobný a (možná bych napsal i důvěryhodný – alespoň z pocitového hlediska) obrázek jedné velmi nelehké doby. Na druhou stranu mě zaujala skutečnost (a považuji to za další obrovský triumf tohoto filmu), že úděl některých postav (ne všech, ale některých) není přímo způsoben dobou a konkrétními represemi vůči konkrétním skupinám lidí, ale především lidskou povahou, jednáním jednotlivce a až pozoruhodně krutou schopností degradovat svůj protějšek až na samotnou hranici lidské důstojnosti. Typický „akademický“ film, který ale svou „akademičnost“ a uměleckost dokázal využít k nesmírně poutavému a strhujícímu vyprávění, jehož výpovědní hodnota je obrovská. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Whoopi Goldberg není moje oblíbená herečka, ale ustrašenou a jednoduchou Celii zahrála výborně. A Oprah Winfrey byla dokonalá nezkrotná Sofie. Film je důstojnou adaptací strhující knihy. ()

Skip 

všechny recenze uživatele

Pro mě jednoznačně nejlepší film, jaklý doposud Steven Spielberg natočil. Příběh o krutosti, omezenosti, o touze po svobodě a lidském zacházení. Výborné herecké výkony, kamera, režie...prostě všechno zde klaplo na 100% a vznikl film, na který se nezapomíná. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdybych se měl slušně vyjádřit (a já to udělám), musel bych říct, že Steven Spielberg je slabý konzumní režisér, snažící se nachytat "koho to jde na co to jde". Už tím ani nemyslím, že si zásadně vybírá témata podle předpokládané úspěšnosti, ale i v rámci nich jen takové sekvence, které předpokládají totéž. Marketingový tah na branku se v jeho filmech vyčerpává bohužel hned na začátku, potom už je jen utrpením sledovat vatu namočenou v epoxydu, kterou své "ne-myšlené myšlenky" ucpává.... The Color Purple (Barevní) z první třetiny minulého století popisuje, jak hodně se již černí naučili od bílých; výčet je opravdu impozantní. Když Shug Avery zpívá v jednom hideaway blues, není to sice špatný, i když hodně načinčaný. A to je také okamžik, kdy by se měl film uspat, aby byl tak divák ušetřen alespoň před africkou zvířenou; běh žiraf je sice inspirativní, ale poněkud již okoukaný.... Skákací hrad, zorbing, paintball, kopec her (Spielberg). ()

kalap 

všechny recenze uživatele

Pri tomto filme musím zareagovať nadpozemsky. A Boh sa zľutoval a zmenil kruté osudy v šťastie jemu vlastné a osvietil Stevena Spielberga, aby to sfilmoval. ()

GILLWANDER 

všechny recenze uživatele

Oscarom nedocenený krásny film, ktorý mi predviedol neskonalú sesterskú lásku. Vo všetkých smeroch brilantne zrežírovaný, hereckými výkonmi nadľudský zahraný a jemnou hudbou úžasne sprevádzaný. Scenár, kostýmy, masky, hudba, výprava, herci, kamera, réžia, to všetko si zaslúžilo jasného oscara a nie len nomináciu. Keby bolo na mne, dal by som ho každému. Všetci si ho jednoznačne zaslúžili. A to nehovoriac o Whoopi Goldbergovej, ktorá podala heroický výkon. Určite sa jedná o jeden z najlepších a najkrajších filmov 80. rokov. ()

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama