Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Celie. "Pán." Sofie. Nettie. Shug. To jsou nezapomenutelné postavy románu Alice Walkerové oceněného Pulitzerovou cenou, jež rozjasňují obrazovku ve filmové adaptaci režírovanou Stevenem Spielbergem. V hlavní roli příběhu je Celie (Whoopi Goldberg ve svém filmovém debutu), která se snaží láskou přemoci krutost a radostí překonat bolest. Brilantní herecké výkony a dokonalé filmařské řemeslo těch, co se na filmu podíleli, to je Purpurová barva. (Magic Box)

(více)

Recenze (217)

danoo 

všechny recenze uživatele

Filmový debut inak skvelej W. Goldbergovej trpí nedostatkom Spielbergovej umeleckej disciplíny, kt. si toho naložil viac ako dokáže uniesť (čo nebolo prvý a posledný raz). A tak rozprávanie v jeho podaní vyznieva príliš nevyvážene a nejednoznačne. Na druhej strane, ale svoje prešľapy nahrádza bohatým duševným rozpätím, úprimnosťou a takou spontánosťou, pre ktoré si tento film tak cením. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Celie (Whoopi Gooldberg), mladá černoška, vůbec nemá jednoduchý život. Nejdříve zneužívaná svým nevlastním otcem (se kterým má nakonec dvě děti - které jsou ale prodány pryč), a poté proti své vůli provdána za mladého hrubiána Alberta (Danny Glover). Pro něj není po dlouhá léta nic než otrokyně, dokud ona (a hlavně její manžel) nepotkají mladou zpěvačku Shug Avery. Přátelství s ní Celii dokáže dodat chybějící sebevědomí se svému trýzniteli vzepřít... Dévédéčko s tímto filmem mi ve filmotéce leží už hodně dlouho, ale nějak jsem neměl odvahu se do - na první pohled těžkého - filmu pustit. Až nyní jsem dostal chuť si odpočinout od těch všech vizuálně atraktivních (leč příběhove slabých) či celkově béčkových filmů, a podívat se na něco kvalitnějšího. A i když jsem se dlouho nemohl do filmu zabrat (chování Celie mi po dlouhou dobu přišlo nevěrohodné - já bych asi trýznitele flákl při první příležitosti pánvičkou po kebuli, leč taková tehdy byla doba). Pak mi ale přestal být osud Celie lhostejný a držel palce aby se fakt něco stalo, a ono jo. Víc prozrazovat nebudu, snad jen že kromě výborného hereckého výkonu Whoopi Goldberg (kterou jsem až dosud nijak zvlášť nemusel) musím zmínit i Dannyho Glovera, který je naprosto famózní.. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Původní knižní předlohu jsem zatím nečetla, takže nesrovnávám s literárním zpracováním.. Rozhodně jde o životní roli skvělé Whoopi Goldberg.. Nevím, jestli je Spielberg vhodný režisér pro podobná témata.. Příběh je spíš silný námětem, než zpracováním.. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Chtěla jsem dát 4*, ale jelikož prostě nesnášim, když je závěr obalenej tunou přeslazených scén a patosem, tak jsem dala jen 3....Ale i tak jsem spokojená. Ztvárnění "rodinných" vztahů, které jsem naštěstí nezažila ani ve svém okolí, tak ani na vlastní kůži a vůbec si nedokážu to tyranství představit...Máme se fakt jako prasata v žitě....Whoopi, Danny a Oprah - tohle silné trio mě tedy vážně dostalo...Je to živočišný, jako postava Oprah Winfrey a jelikož stojím na straně černochů, zavírala se mi pěst při facce, kterou dostala ona, ale když ji vrátila zpět...pykala za to mnoho let....Film ukazuje velký časový úsek, který ani v jedné části o nic nebyl ochuzen a divák jen napjatě čeká, zdali svou sestru tedy uvidí či ne a zdali dokáže někdy žít i svůj vlastní život... Je to silné téma a Spielberg ho zvládl bravurně. ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Nejnespielbergovštější Spielberg - aneb po Schindlerovi jeho nejlepší film. A nevídaný herecký výkon Whoopi Goldberg. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Pekný film, ktorý určite stojí za zhliadnutie. Jeho dĺžka je trochu odrádzajúca, ale nie natoľko, žeby sa divák stihol nudiť. Verím tomu, že kniha bude asi ešte lepšia, ale celkom mi stačilo toto... :o) ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

Je jen málo režisérů, kteří dokážou natočit cokoliv.Spielberg k nim bezpohyby patří.A tady to dokazuje jak to jen jde.Ze všech filmů, které jsem od Spielberga viděl je Purpurová barva nejvíce jiná a to nemluvím jen o tom, že hudbu neskládal John Williams.Samotné vyprávění nikam nespěchá a spíše ukazuje svoji sílu v několika okamžicích než aby jí vystupňoval k nějaké dlouhé srdcervoucí pasáži, i když něco takového tady taky je.Ono to taky není potřeba, jelikož máme několik postav, kterým se režisér snaží věnovat co možná nejspravedlivěji a dovést je k nějakému konci.Herecké výkony jsou prvotřídní a to hlavní hrdinové ani nemusí moc mluvit a všechny emoce jsou vyjádřeny mimikou v obličeji.Whoopi Goldberg,Oprah Winfrey a Danny Glover předvádí úžasné výkony.Hodně mě překvapilo jak ladně režisér přechází z dramatických scén až skoro do komediálních a vůbec to nepůsobí hloupě a křečovitě.Nádherná podívaná, která by potřebovala jen zkrátit délku. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Steve mě velice překvapil. I když je to historický snímek, i přesto mně přišlo, že se od jiných snímků velice lišil. Takový historický snímek, který nás poposunul od období velkého Djanga (pře obč. válkou) a narazil na dobu černých služek. I když tento film spíše popisoval situaci přímo mezi černochy. Whoopi dostala dramatickou roli a brala ji opravdu vážně. Ani jednou se snad nezasmála. Na konci jsem uronil kroupu a byl rád, že to dopadlo takto. Glover si zahrál zápornou roli, kterou také vzládl perfektně a na konci mi ho bylo i trochu líto, nakonec po letech utlačování Whoopi ji zastil věčné štěstí. Purpurka mě potěšila, ale přišlo mě, že Černobílý svět (který se odehrává téměř ve stejné době a je kupodivu některými scénami podobný) byl trochu zajímavější. Nicméně herci odvedli perfektní práci a Steve taky. ()

Almásy 

všechny recenze uživatele

jeden z najlepsich od spielberga, najlepsi s whoopi goldberg. nadherna melodrama s uzasnou hudbou. po anglickom pacientovi je purpurova farba najsilnejsi emocionalny zazitok. ()

Pecival 

všechny recenze uživatele

Zajímavé prostředí, exkluzivní výprava a šik herci (obzvlášť Danny Glover). Na druhou stranu příběh je hodně rozvláčný a přesto se divák nezbaví pocitu, že se hodně stříhalo. Mně osobně to moc nedojímalo (takže se mi docela líbil i ten konec), protože ty postavy mi k nijak extra k srdci nepřirostli. Technicky dobře zvládnutá, ale ničím v mých očích výjmečná záležitost. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Takovej nenápadnej Spielbergův kousek a podívejme, takovýhle příjemný "překvapení". No, i když zrovna spojení slov překvapení a Spielberg není zrovna na místě. Páč tenhle chlapík lidí nepřekvapuje, ten nás prostě naloží do svýho expresu a nenechá vystoupit dřív než na konci filmu. Navíc to tolik s náma umí, že je to radost sledovat. Kdybych měl říct jméno rejži, kterej umí hrát na city, ale při tom zatraceně kvalitně, tak bych řekl - Jojo, je to Stýví Spílberg... Od samotného filmu sem možná čekal maličko větší vzrůšo a rozruch, spíš sem čekal otrokářství a podobně, ale toto drama se taky dalo (a to mám s filmy, jenž se honosí "přezdívkou" drama většinou problém(nuda)). Nevím proč, ale svou líbivostí a takovým klidem mi připomíná Pravidla moštárny a O myších a lidech. Jediný, co mě nesedělo, tak hlavní "hrdina" (funny černoch ze Smrtonosné zbraně), kterýmu sem prostě roli špatného člověka, který mlátí svou ženskou prostě nevěřil. Jinak sem ve filmu nezahlídnul snad ani jednu bledou tvář, jenom samý plantážníci, no ale kolik třešní, tolik višní :o) ()

DavidS. 

všechny recenze uživatele

Tento Spielberg mi chyběl do sbírky, takže jsem si doplnil vzdělání, abych mohl konstatovat, že jsem celou tu dobu zase tak o moc nepřicházel... Manželství s Dannym Gloverem jako další forma otroctví a také portrét toho, jak moc bylo černošké obyvatelstvou nesvobodou poznamenáno...Film má ale bohužel nesourodou atmosféru - začíná jako velmi syrové drama jednoho ženského dobového osudu, aby pak zcela bez varování a viditelných příčin sklouznul do Spielbergovy známější vlídnější polohy...Jakmile je opuštěna linka domácího násilí a na scéně se objeví Shug Avery, film se stává nekonečnou ságou, děj rozbředne a začne nudit... Africká vložka zbytečná...A tuny oskarového sentimentu... Whoopi je ovšem ve své podřízenosti, strachu, ale i síle přežít a vzdorovat opravdu výborná... ()

bari68 

všechny recenze uživatele

Áno, ten chalan Spielbergovská takéto dojáky vie nakrúcať. To je všeobecne známe a neprekvapuje nás ani u ,,The Color Purple,, . Film je krásny, nežný, dojemný, presne taký, aký široké publikum žiada. A to mi možno aj trochu tento fakt pripomínalo, resp. ma trochu iritovalo. Každopádne je veľa vecí, ktoré by som vyzdvihol, či už hercov, hudby alebo v neposlednej rade masiek, kostýmov, výpravy. Tento film dlhšie zanechá v duši príjemný pocit. ()

cab 

všechny recenze uživatele

Slzopudny velkofilm na motivy ceneneho romanu zabira nekolik desetileti zacatku 20.stoleti nekolik let po oficialnim zruseni otroctvi, kde cernoska Celie (dokonala Whoopi Goldberg) se poprve objevuje jako mlada divka, ktera porodila chlapecka, jez je ji vzapeti odebran a misto jeho vychovy je nucena si vzit neznameho chlapa (Danny Glover) pracujiciho jako statkar. Jeho drsne zpusoby a jeji prosta nevinnost divakum nabidnou nekolik dramatickych okamziku. V prubehu deje vystupuje mnoho vedlejsich, ale pro dej presto dulezitych postav zasadne ovlivnujicich toto silne a obohacujici drama. Jedine minus, ktere nachazim, je prilisne citove vydirani divaka. 90% ()

dopita 

všechny recenze uživatele

Spielbergův pokus o něco víc než jen o zábavu, kterej se mu, na rozdíl od jeho dalších pokusů, opravdu povedl. ()

Michalechal 

všechny recenze uživatele

Jedna hvězda vedle druhé, silný příběh v první polovině 20. století v USA o životě černošské ženy. Společné scény kdy člověk zatíná pěsti vztekem a naopak kdy člověk ukápne slzu - to je správné drama. Snad až na dabing Whoopi G. to byl film bez chybičky! ()

Související novinky

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

Prequel Šíleného Maxe má datum premiéry

27.12.2020

Furiosa, prequel Šíleného Maxe od režiséra George Millera a studia Warner Bros. má oficiálně stanovené datum premiéry. Snímek v hlavní roli s herečkou Anyou Taylor-Joy (Dámský gambit) tak dorazí do… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama