Reklama

Reklama

Duel

(TV film)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Spielbergův film, který byl původně natočen pro televizi. V Evropě ho však uváděli v kinech. Obchodní cestující Mann jede po arizonské poušti na jednání se šéfem. Cesta probíhá poklidně do té doby, než se objeví cisterna řízená tajemným řidičem. Začne Manna vytlačovat ze silnice, chce ho dostat pod vlak, atd. Jaký má důvod? Spielberg natočil film s rozpočtem 350 000$ za dva týdny podle historky Richarda Mathesona z Playboye, který říkal že to sám zažil. (woody)

(více)

Recenze (395)

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Richard Matheson .. Šílenec a jeho oběť. Debutantsky určitě podařený snímek, přesto kromě studijního materiálu na téma budování filmového napětí nic extra nepřináší. Až na začínajícího mistra režie. Už zde zcela jasně načrtl, co se v něm skrývána potenciál a především dokáže výsledek práce skvěle prodat. V čem jiném je dnes Duel nej-x nechám na vás. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět a důkaz režijního mistrovství Stevena Spielberga. Aneb jak ve skromných podmínkách natočit hodně napínavý film - minimalismus vs. maximalismus. ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Takže - Spielbergovy filmy jsou super, protože to všichni říkají. Takže tenhle film taky měl být super, s dusivou atmosférou a napětím a vůbec....takže kde se stala chyba kvůli které jsem to nepostřehnul??? A která cisterna z počátku sedmdesátých let drží na silnici jako přilepená i ve stopadesátce??? Asi mám nějakou poruchu vnímání, že mě ta napjatá atmosféra dálnice táhnoucí se vyprahlou pouští minula, ale výsledkem je, že jsem se hodinu a půl nudil... ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli silnice , auto malé a auto velké , je tedy zcela jasné že je se na co koukat a že je to pěkně napínavé koukání. Že kecám nesmysly ? Ach já zapoměl "detail" : režie - Steven Spielberg. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Spielberg to má po celých 90 minut jasně ve svých rukou. Atmosféra automobilového nahánění v některých momentech překračuje hranice standardního thrilleru a koketuje s téměř až hororovým fellingem, k čemuž si mistr dopomáhá jednoduše vedenou kamerou, dobrým střihem jak obrazu, tak i zvukových efektů a v neposlední řadě minimalistickou výpravou v podobě odlehlé dálnice v nekonečné pouštní scenérii a démonickým náklaďákem, který pronásleduje hlavního hrdinu. Bohužel Dennis Weaver v hlavní roli postrádá jakékoliv charisma, tudíž se mu nemůže dostat ani kapky divácké empatie, kterou navíc likvidují jeho příšerně ukňourané vnitřní monology. Tenhle nedostatek, společně s diskutabilní bezdějovostí (kterou však Spielberg zručně maskuje formou), způsobuje, že se mé hodnocení zasekává těsně pod vrcholem. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Mistrovo první ambicióznější dílko se velmi povedlo. Film nepostrádá akci ani napětí a udržuje diváka ve střehu až do samotného vyvrcholení. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $450,000║ Spielberg z jednoduchého námetu dokáže vytvoriť nervy drásajúci thriller. /80%/ ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Původně to chtěl Steve natočit jako němý film a bylo by to lepší. Ty dodatečně vložené komentáře hlavního hrdiny jsou tu navíc. Ale scény na silnici jsou skvěle propracované - skvělé stylistické cvičení na téma napětí. Film natočen za 16 dnů za 375 000 dolarů vydělal 7 milionů dolarů. A do světa filmu vstoupil král pokladen Steven Spielberg. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Režijně dokonalé, to se musí Stevenovi nechat, ale nějak zapomněl na to, že film by měl také bavit po celou stopáž a ne se po půlhodině opakovat jak zaseklá gramodeska stále dokola. ()

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Po tom, co jsem četl, jsem od toho čekal trochu více. Místy je to poněkud jednotvárné. Ale na TV film a v podstatě debut je to dobré. ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Človek nevie. Človek nikdy nevie. Proste si žije svoj život a predpokladá, že niektoré veci sú dané. Napríklad ísť po ceste a myslieť si, že vás na nej nikto nezabije“ Steven Spielberg viackrát určil smer konkrétneho filmového žánru. ČEĽUSTE odštartovali záplavu drsných ekologických zvieracích hororov, po BLÍZKYCH STRETNUTÍ TRETIEHO DRUHU a E.T. – MIMOZEMŠTANOVI chcel zrazu každý divák (a producent) svojho priateľského ufóna, POLTERGEISTOM odštartoval nový záujem o „ghost house“ - a DUEL stvoril podžáner „cestného trileru“. Po ňom prišli zručné kópie STOPÁR (Rutger Hauer), ÚNOS (Kurt Russell), STOPÁR (Sean Bean) a JAZDA DO PEKIEL (Paul Walker). DUEL je o mužovi, ktorý cestuje autom krajinou kvôli práci, tu mu však situáciu skomplikuje tajomný šofér cisternového vozidla. To, čo na začiatku vyzerá ako nevinné meranie dvoch nadurdených mužov kto ho má dlhšieho, sa časom, v exteriéroch strašidelne prázdnych ciest, mení na čoraz vyhrotenejší psychologický až fyzický súboj áut, pováh a života a smrti. Minimalistické, no čertovsky pôsobivé. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Představte si, že si to šinete na emerický silnici, kde je odbočka jednou za tisíc mil a za váma se zjeví cisterna a snaží se vás zabít. Dokonale nastíněná změna od poslouchání radia po boj o holý život. Tak přesně o tom je tenhle výborný Spielbergův raný napínák! ()

EdaS 

všechny recenze uživatele

Atmosféra hustá, že by se dala krájet, a k tomu velmi působivé kamerové orgie - to je jeden z prvních Spielbergových filmů. Těžko uvěřit, že byl točen pro televizi. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Málo ambiciózní, dobové béčko, které je však mistrnou režií povýšeno na poměrně kvalitní zážitek. Spielberg už ve svých začátcích věděl kam umístit kameru a jak snímat tento hektický závod kočky s myší, aby navodil téměř až hororovou atmosféru. Ač není hlavní postava zrovna dvakrát charismatická (divácká identifikace tedy nebude maximální), jeji vnitřní monology a vykreslení procesu uvažování dodává filmu to správně napětí - anebo "co se to děje?", "co jen si dál dál počnu?"... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Plno kamerových kousků a nápadů dělá z jinak nicotného námětu něco víc. Pocit neznámého a nevysvětleného nebezpečí funguje skvěle a je vemi zábavné pátrat po něčem, na což vlastně nečekáme odpověď. Spielberg dopředu prokázal, že umí točit i bez milionových rozpočtů a skvělého štábu plného známých jmen. Duel je povedená jednorázová podívaná, na kterou si víceméně nejde stěžovat. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Celý je to hodně přitažený za vlasy. Film v podstatě stojí na tom, že Peterbilt 351 (nebo 281, ve filmu se údajně používaly 2 auta) bez problémů vyvine rychlost nějakých 90 mil/hod a touto rychlostí trvale jét, což je samozřejmě nesmysl. A navíc i kdyby touhle rychlostí jel, tak se mu hodně rychle uškvaří pneumatiky. Jinak je to docela zajímavej film, kterej nepostrádá napětí, ale užiju si ho jedině v případě, že nebudu používat mozek. Pro mě je to celkově spíš průměr a tak vysoký hodnocení ostatních mě docela překvapuje. Navíc je na filmu hodně znát nízkej rozpočet. Kdyby to nebylo od Spielberga, tak po tom nejspíš nikdo ani neflusne. Nicméně já nějak pozdějšim filmům od Spielberga nemůžu přijít na chuť, takže pro mě je to jeden z jeho nejlepších výtvorů. ()

Související novinky

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

Jamie Dornan bude turistou v Austrálii

28.01.2021

Britský herec Jamie Dornan (Synchronic, Anthropoid) byl obsazen do hlavní role v připravované koprodukční limitované sérii s jednoznačným názvem The Tourist. Natáčení šestidílného seriálového… (více)

Reklama

Reklama