Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V lese nedaleko jednoho z předměstí Los Angeles přistane kosmická loď. Drobní mimozemšťané se vydají z lodi na průzkum a odebírají vzorky pozemských rostlin. Brzy je však vyruší skupina lidí a mimozemšťané se v panice vrátí do kosmické lodi a odletí. Jednoho z nich, který se nestačil vrátit včas, tu však zapomenou. Trosečník najde skrýš v kůlně domu, kde bydlí desetiletý Elliott se sourozenci. Elliott si tvora všimne a tajně ho přiláká do svého pokoje a začne mu říkat E.T. Ten se z televize naučí několika pozemským slovům. Z různých hraček a věcí běžné potřeby začne podomácku vyrábět komunikační zařízení a současně se sbližuje s citlivým Elliottem. Chlapci využijí halloweenového průvodu masek a pomohou zamaskovanému mimozemšťanovi nepozorovaně proniknout do lesů za město, kde se E.T. uprostřed noci pokusí navázat spojení. Agenti, kteří po něm pátrají, se zmocní vyčerpaného mimozemšťana a v mobilní laboratoři ho podrobí sérii testů. Zatímco Elliott se jakoby zázrakem uzdraví, zdravotní stav E.T. se rychle zhoršuje. Nakonec jeho život vyhasne. Vědci se ho rozhodnou pitvat, dovolí však Elliottovi, aby se rozloučil. A tehdy chlapec zjistí, že mimozemšťan žije a jeho stav byl nutný k navázání spojení. Společně s bratrem se zmocní auta a spolu s kamarády dopraví E.T. na místo, kam si pro něj přiletí jeho druhové. (TV Nova)

(více)

Recenze (658)

tron 

všechny recenze uživatele

E.T. ma ako decko minul a keď som ho videl prvý raz ako puberťák, už to proste nebolo ono. Napriek tomu vždy, keď ho vidím v telke, zlepší sa mi nálada. Nehovoriac o špeciálnej verzii z roku 2002 s vylepšenou hudbou a pridanými trikmi a scénami (ako je tá s riaditeľom Harrisonom Fordom). E. T. je parádna postava, smutná, túžite ju chrániť. Kvetina, bicykel, let pred Mesiacom, žaby, basketbalová lopta, Muž s kľúčmi v podaní môjho obľúbeného Petra Coyotea. Bizarné je, že svojho času Spielberg reálne uvažovať o nakrútení dvojky a dnes po nete kolujú rôzne miestami až úchylné scenáre k nej. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden ze 100 filmů, které musíte vidět, než umřete. Jeden ze 100 největších filmů všech dob časopisu Entertainment Weekly. Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Jeden ze 200 nejlepších sci-fi filmů - 200 Greatest Sci-Fi Movies http://www.csfd.cz/uzivatel/136528-rhk/. A moje oblíbená Spielbergova scifárna s mnoha nádhernými scénami. Skvělý a dojemný příběh s milým a křehkým E.T. "Home." Trailer: http://www.csfd.cz/film/8635-et-mimozemstan-et-the-extraterrestrial/videa/ ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Je to tak dobrý film, že když to mimoděk zapnu a nechci se na to ani dívat, za chvíli se přistihnu, že u toho sedím a znovu prožívám celý ten krásný příběh, každou chvíli mám slzy v očích a odkoukám to až do konce. Ještě stále jsem nadšená, když se kola party dětí vznesou. A navíc je to ten nejhezčí mimozemšťan.Je to krásný a nestárnoucí film, zaslouží si 5*. ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Tyhle infantilní dojáky nemám rád. Snad proto jsem odolal až do svých 27 let, než jsem film viděl. A upřímně, kdyby to ÝTÝ v půlce filmu zdechlo, bylo by mi to uplně šumák... ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem se rozhoupal k té čtvrté hvězdě, přestože si sále myslím, že tohle je nehorázný hype, který "nějak" přečkal až do dnešní doby. Ano, má to své kouzlo, ale aby to byl největší hit své doby? No nevím... Když ale nebudu řešit věci okolo, tak si to jako milou, nenáročnou jednohubku dovedu užít. Několikrát, ehm. ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je přesně ten případ filmu, jehož sledování byla pro mě akorát ztráta času. Já jsem to nikdy dřív neviděl, ale podle toho, co jsem o tom různě čet a slyšel + viděl nějaký ukázky, jsem měl celkem dokonalou představu, jaký to asi bude A ta představa byla taková, že tohle se mi určitě líbit nebude. Nicméně pořád jsem si řikal, že to až tak hrozný bejt nemůže, když se to líbí tolika lidem a dokonce několik mejch oblíbenejch uživatelů to hodnotí hodně vysoko. Ale ono to bylo opravdu hrozný. Tu záplavu 4 a 5-ti hvězdičkovejch hodnocení přisuzuju jen tomu, že pro hodnotící je E.T. jakási srdcovka z dětství. Já to v dětsví neviděl, takže žádná nostalgie se u mě nekoná a dodávám, že filmům od Spielberga nějak nemůžu přijít na chuť. ()

Melies 

všechny recenze uživatele

10 / 10 Keď som bol malý, mal som z E.T-ho nočné mory. Keď som bol starší, smoklil som ako malé decko - kruh sa uzavrel a v strede toho kruhu sa na nás Steven usmieva od ucha k uchu. A má aj prečo - to, čo predviedol v tomto filme je totiž absolútny režisérsky vrchol, méta, ktorú prekročili a prekročia skutočne len tí najlepší z najlepších. Čo záber to klenot, čo scéna to neopakovateľný zážitok. Technicky brilantné, presýtené emóciami a tá neskutočná, všadeprítomná hra so svetlom - Spielberg ako podľa encyklopédie. Nenechajte sa však zmiasť - na prvom mieste stále stojí príbeh dojímaný a naivný ako detstvo samo. Jednoducho povedané - najosobnejší film Stevena Spielberga. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

E.T. je bezesporu dobrej film a Steven Spielberg ukázal, že oprvadu umí natočit skoro pokaždý výbornej snímek, ale nic převratnýho sem v tom taky neviděl. Možná to je tim, že sem na tomhle filmu nevyrůstal a žádný sentimentální vzpomínky tak u mě nepracujou, ale prostě sem viděl jenom lehce nadprůměrnej film s něklika dojemnými scénami, ale na druhou stranu tyhle scény jsou fakt hodně silný ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Já jsem tento film viděl poprvé až ve čtrnácti na německém satelitním kanále, aniž bych uměl německy, tak není divu, že můj první dojem z filmu nebyl nejlepší. Ani o mnoho let později, na tzv. 20-tileté výroční edici s trochou pochybných "vylepšení", mě film nedostal. Jde jistě o zdařilý film pro menší diváky, ale o žádnou revoluci se nejedná. ()

Morien 

všechny recenze uživatele

(1001) Líbí se mi spousta obrazů, fascinace nocí a lesem a nocí v lese a nebem s hvězdami a záhadami vesmíru je hojně nasycena. Líbí se mi, jak spolu tři různě staří sourozenci pěkně spolupracují a jak se mají rádi. Líbí se mi bizár až surreálná scéna s osvobozováním žab ve škole. Líbí se mi obecně ten nápad mimozemšťana uvízlého na Zemi, ale nejsem si jistá, jestli film ten nápad vůbec rozvíjí do nějakého příběhu/děje. A i zbytek filmu jsou jen samé otázky s pozdviženým obočím. Předně Henry Thomas, nejsem si jistá, jestli bych ho označila za schopného dětského herce, ale nejsem si ani jistá, jestli náhodou nepůsobí tak otravně jenom proto, že je scénář tak divný a příběh se v půlce zastaví a dál se vůbec nehýbe kupředu. (Například nechápu, proč jsou ti "agenti" bráni jako záporáci a proč se na ně křičí "vy mu ubližujete a vy ho zabíjíte", když film nikdy neukáže, že by E.T.mu chtěli ublížit nebo že by jeho uvadající zdravotní stav měl doopravdy co do činění s jejich příchodem.) Zmínek o absentujícím otci je tam příliš mnoho na to, aby to byla jenom "náhoda", ale film s tím dál nijak nepracuje a v rozuzlení a pointě to nehraje žádnou roli, stejně jako vztah mezi Elliotem a agentem klíčenkou taky vyšumí, ačkoliv se celou první půlku hledají a agent potom naznačuje, že ví něco víc než všichni ostatní. Asi aby to bylo fér tak i postava matky je dost na ránu. Film si dá práci s tím, že cíleně ukazuje, že kromě péče o děti nemá žádný vlastní osobní život, ale ani tak si nevšimne, že se jí přímo pod nosem dějí psí kusy. Hudba Johna Williamse je přehnaně veselá i ve strašidelných nebo nebezpečných pasážích, což mě přirozeně štve. Moje dětské návštěvy mimozemšťanů prostě vypadaly jinak. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Spielberg je režisér, který umí skvěle pracovat s lidskými emocemi a má dar vyrábět rodinnou podívanou na míru. Zůstal v něm pořádný kus romantického kluka, který nikdy nepřestal mít rád pohádky a v dospělém věku si zkrátka začal své sny a představy z dětství plnit. Jeho E.T. -Mimozemšťan je pohádkou se zidealizovaným návštěvníkem z kosmu, s jakým se chtěla spousta dětí setkat. Slušný scénář, odpovídající rozpočet a pečlivá režie dělají z E.T.-Mimozemšťana dodnes nestárnoucí podívanou, kdy se nad mimozemským návštěvníkem dojímají děti i dospělí. V době vzniku to navíc byla fascinující triková podívaná. Celkový dojem: 60 %. ()

choze 

všechny recenze uživatele

Patřím k těm, které kouzlo Spielbergovy dojemné ódy na dětství trávené na předměstí míjelo a míjí. Já měl prostě vždycky radši ty zlé mimozemšťany a z osmdesátkových příběhů o dětech pak Stůj při mně. ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„Come...“ - „Stay...“ Vzhledem něco mezi perskou kočkou, Leprechaunem a želvou s krunýřem v exekuci (ostatně Morla z Nekonečného příběhu jako by mu z břicha vypadla) - činností pak botanik, léčitel, transvestita, notorický telefonista a příležitostný alkoholik (snad ne naopak). Kdo by toho bezpohlavního mimozemšťana, co si může svítit na dloubání holubů, neznal.. Při vzpomínce na Scottova Vetřelce je patrné, že není hostitel jako hostitel aneb vnímavá science-fiction pohádka o toleranci, přátelství a vyrovnání se s rozvodem rodičů (odchodem jednoho z nich). Zkrátka domácí hřiště Malého-velkého Vypravěče, na které se budu vždycky rád vracet.. Ohledně citového vydírání říkám možná, ale na Spielberga trestní oznámení podávat nehodlám, ostatně, nejede v tom sám. Schválně si pusťte posledních 15 minut bez skvostné hudby Johna Williamse a zjistíte, kdo v tomhle vyděračském komplotu vlastně tahal za nitky.. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

ET mě moc nechytil. Spielberg umí i lépe a tohle je jeho průměrný film. Dojemný film je, to ano. Jen mi příliš nesedl. Možná jeho zaměřením spíše pro mladší publikum, možná jse měl špatnou náladu při sledování. Ani nová edice shlédnutá v kině mé rozhodnutí nedat filmu plné hodnocení nezměnila. Jediné postavy, které mi utkvěly v paměti je ET a Drew Barrymore. Ostatní byli buďto nevýrazní, nebo mě nesympatičtí. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

takhle má vypadat film s milými mimozemštany a zlou vládou, ne tak jak vypadal race to witch mountain,... 5* Velmi dojemný film, a další důkaz Spielbergovy geniality.. Lucas není jediným otcem scifi, a Steve sice nevytvořil tak monumentální ságu jako on, ale zato nás uchvacoval mnohem víc těmito malými přesně opracovanými klenoty celou dobu minimálně stejně tak.. Krása ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Pre-Pixarovská verze WALL-Eho kompletně na šrot:) Pane Spielbergu, to jste mě tedy opravdu dostal. Netušila jsem, že Stevenův kultovní film bude obsahovat tolik humorným momentů. "Itimu" jsem zkrátka podlehla:) Ta jeho očička, jak ťapkal, jak se kolébal, není rozkošinkovatělý?:) Samozřejmě nesmí chybět klasický Hollywoodský formát čítající výjimečné a silné přátelství mezi člověkem a jinou formou existence, druhou "tu zlou" stranu, která se snaží návštěvníka z vesmíru vypátrat a zkoumat, či na city hrající klišovité scény odloučení, ztráty a znovuzískání. Výkony dětských herců byly místy sice amatérské, ale co, vždyť byli ještě tak malinkatí:) A do toho všeho vyhrává krásná hudební melodie Johna Williamse. Kdoví, třeba skutečně existují takoví roztomilí a hodní mimozemšťané jako E.T.:) Pro spoustu lidí možná dost idealistická představa, ale kdo říká, že musejí být zákeřní, agresivní a vražední třeba jako Vetřelec?:) ()

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Podíval jsem se na ítýho poprvé od dětských let... a byl jsem vcelku zklamán. Dětské okouzlení je pryč, a najednou mi to nepřijde tak dobře natočené. Myšlenka je samozřejmě téměř bezvadná, scénář je velmi chytře vykonstruovaný, ale čistě po filmařské stránce mně film zas tak bezchybný nepřijde. Samotný vzhled ítýho mně přijde strašný, hlavně když člověk porovná s naprosto výbornými maskami a loutkami použitými v (té době již uvedených) filmech Star Wars a Impérium vrací úder. Ale svícení scén a kamera, to jsou asi nejhorší elementy. Ale určitá nostalgie tu stále funguje, a hlavně film má své nepopiratelné kvality, rád se na něj někdy zase podívám. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Úvodem asi tak, jak to píše LeoH, parafrázuji s drobnou, leč nezbytnou variací: "Už jako holku mě ta bezostyšná hra na city skoro urážela, a jak jsem si právě ověřila, léta na tom nic nezměnila. Ten kalkul je ovšem bravurní, to zas jo." *** Ač se v podstatě jedná o výchovný snímek - jednoduchou účelností holého konstruktu až zaměnitelný za instruktážní video - pro děti o tom, jak v sobě najít nesobeckou lásku a přejícnost a překonat jak strach z druhého, tak sebelítost, jež vždy pramení ze sebestřednosti, je přese všechno působivý a člověk by si vlastně přál, aby se jím byli nechali v dávné minulosti napořád ovlivnit všichni ti dospělí a mocní či nemocní lidé, které dnes zná a s nimiž musí (a chtěl by) dennodenně vycházet a starat se solidárně o jediný společný domov na jediné společné planetě. Takže jo. *~ ()

Související novinky

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

Steven Spielberg se chce vrátit k mimozemšťanům

19.04.2024

Od roku 2022, kdy Steven Spielberg představil fandům svůj Zlatým Glóbem ověnčený osobní film Fabelmanovi, jsme moc netušili, k čemu se chce jeden z nejslavnějších režisérů všech dob příště… (více)

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

Hvězdné války i Jurský svět na jednom pódiu

28.09.2018

Koncert filmové hudby SCI-FI se představí v Rudolfinu již 13. 10. 2018. S blížícím se datem koncertu odhaluje Filmová filharmonie novinky programu. Bude to nabitý večer! Program zahájí E. T.… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

Reklama

Reklama