Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (387)

golfista 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je snad jediný film, kde se s mojí "devítkou" neshodnu. Nevím, jestli jsem měl špatnou náladu, nebo byl hlavní hrdina blbě nadabován, ale jeho "chování" mi v určitých chvílích tak vadilo, že moje sympatie k němu klesaly na nulu (a to by se asi u dítěte ve válce stát nemělo) ... Na obhajobu slibuju, že si půjčím DVD v původním znění. Zatím sorry :) ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejsugestivnějších Spielbergových filmů, který vás chytí za srdce a už nepustí. Překrásná hudba Johna Williamse jen umocňuje velmi emocionální zážitek z tohoto nedoceněného snímku, který se skví na špici Spielbergovy tvorby. A to, co tu předvádí dvanáctiletý Christian Bale ve své první filmové roli, je prostě úchvatné. ()

Tsunami_X 

všechny recenze uživatele

Rozmáchlá freska o utrpení překované v požitkářství, viděná očima předpubertálního dítka. Jeho přerod v muže a vystřízlivění z dětských snů se odehrává na pozadí válečného období nutícího k velkým činům, při nichž se nehledí na morální aspekty, nýbrž plný žaludek. Kolísavé ztotožňování hrdiny s divákem v samotném závěru částečně ustupuje do pozadí, měníce se v nepříliš strhující putování za svobodou, plné slz a silných emocí. Největším kladem tak zůstávají obrazy beze slov, bolavým místem je pak gigantická stopáž. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Snímek, který mi (hlavně při scénách z internačního tábora) připomněl Pianistu. Ovšem Říše má o mnohem lepší obrazovou složku a tak se vlastně vyrovnávají :-) Za (malý) zápor považuji chladnější a šedivý rozjezd, který ale netrval příliš dlouho. Je to tak 4 a 1/2, ale za scény "Bůh fotografuje" a "setkání" prostě...prostě přidám! P.S. Christian Bale je úúúžasnej! IMHO si v ničem nezadá (ale spíš zastiňuje) Johna Malkoviche i Mirandu Richardson. Délka naprosto nevadí. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

V niektorých okamihoch veľmi silné (úvod s postupom okupačných vojsk a chaosom v Šanghaji dokonca až čosi ako "rozcvička na Schindlera"), väčšinou však rozťahané, postupne nudné a hlavne s mimoriadne nesympatickým Christianom Baleom (tým nechcem povedať, že jeho výkon považujem za slabý - jednoducho je len nesympatický). Úchvatné obrazy zaujímavé rozprávanie nenahradia. Kniha ma zaujala viac. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Možná vůbec nejpovedenější Spielbergův film, ale brutálním způsobem nedoceněný. Christian Bale i John Malkovich dávají svým postavám duši. Úplně se mi tajil dech z hloubky a propracovanosti příběhu. Jestli se nedává Oscar za tohle, tak za co potom? ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $38miliónovTržby USA $22,238,696Tržby Celosvetovo $66,240,000"Videl, videl som to biele svetlo. Myslel som že duša pani Victorovej ide do neba." /Jim Graham, úrivok z filmu/ _Režisér Steven Spielberg sa pustil Ríšou slnka po prvý krát do režírovania trocha viac vážnejšej témy a tou je obdobie 2.svetovaj vojny, obdobie ktoré bolo najťažšie v období ľudstva. Spielberg nám už neraz aj priniesol srdce trhajúce príbehy z okupovaných miest ako bolo vylodenie v Normandii vo filme Zachráňte vojaka Ryana, či smutný pohľad na utrpenie židov v Schindlerovom zozname alebo dokonca trochu viac voľnejší film 1941, kde sa zaoberal vpádom Japonských vojsk priamo do Ameriky. Každý jeden z týchto spomínaných vojnových filmov má svoje smutné čaro ani v jednom sa zbytočne neopakuje , zakaždým dokázal upútať smutným príbehom. A to platí hlavne o tomto filme, kde sa stavia príbeh na osude mladého Jim Grahama v stvárnení začínajúcim hercom, ktorý nie je nik iný ako „famózny“ Christian Bale. Celý dej filmu sa točí len okolo postavy Jima ani na moment neodskočí inde, niečo podobné ako pri Vojne svetov ale pohľad na trápiaceho až utápajúceho sa Cruisa vo svojej úlohe nebol ani z ďaleka tak zaujímavý. Postava Jima prechádza pretransformovaním od mierne ustráchaného chlapca strateného v cudzej kultúre, na nebojácneho gurážou zanieteného dospievajúceho chlapca. Vo filme je badateľný moment keď časovo Spielberg poskočí o nejaký ten rok dopredu a z Jima je akoby iný človek či už vzrastovo alebo aj mysliteľsky. Pri takomto deji je potom vidieť že netreba bombastické vojnové prestrelky lebo ak ja zaujímavý príbeh a zanietené herectvo dá sa na tom postaviť, bombardovanie a prestrelky vojakov je tu len také pozadie filmu. A ku koncu filmu nám Spielberg poukáže na žiaru z nebies ukončiacu odpor Japoncov a ich následnú kapituláciu vo vojne, žiaru si Jim vysvetlí ako príchod božích anjelov pre zosnulú pani ale opak je pravdou, lebo atómová bomba nám priniesla niečo iné než svätožiaru z nebies. _"Dnes som sa naučil nové slovo. Atómová bomba. Bolo to ako biele svetlo na oblohe. Ako keď boh fotografuje."/Jim Graham, úrivok z filmu/ _Takže hlavná poklona patrí Christianovi, za to že v takomto mladom veku dokázal podať lepší výkon ako jeho filmový náprotivok Američan Basie vo filme v stvárnení hercom Johnom Malkovichom, Spielberg objavil v tej dobe jeden z najväčších talentov poslednej doby a dnes nám to Christian Bale neustále potvrdzuje spomeniem len filmy Equilibrium, Mechanik, Batman začína a naposledy Dokonalý trik – samozrejme že u kritiky bolo výborná odozva na tieto filmy ale u akademikov od Oscara pre istotu žiadna, neviem na čo čakajú. Zo známejších hercov si jednu vedľajšiu roličku odbil aj Joe Pantoliano či dokonca Ben Stiller. _ „ V Spielbergovej filmografii je asi Ríša slnka najmenej nápadný film ale o to viac prekvapujúci svojou vnútornou hĺbkou v ponurých útrapách zákernej vojny.“ ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Spielbergovi se tento film nadmiru vydaril - pohled na valku ocima maleho chlapce je nemene pusobivy nez pohled napriklad z frontove linie. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Tom Stoppard .. Destrukce dětské duše. Už třináctiletý Christian Bale byl neskutečně oslnivý herec. Pravda, někdy je jeho chování iritující a špatně se mi jeho postava dostávala k tělu, ale v šíleném prostředí je těžké chovat se podle norem. Zvláště když jde o dítě, které tráví dospívání odloučené od rodičů v zajateckém táboře a jeho sny dostávají ve střetu s hrůznou realitou zcela jinou formu. Tohle všechno podal Bale s velkou grácii, byť byl nejspíš hodně dobře vedený režisérem. Právě Spielberg se zase ukázal jako výtečný obrazový vypravěč, na výpravě a dobových reáliích se nešetřilo a mnoho scén stojí na dlouhých expozicích a vyobrazených emocích. Velice mě potěšilo vyobrazení vzdáleného dopadu atomové bomby, zase jinak a v kontextu děje opravdu působivě! Škoda, že se nepodařilo najít optimální míru stopáže, na můj vkus se mohlo ledacos zkrátit, alespoň o trošku - hlavní myšlenka by stejně neutrpěla. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Trestuhodně zapomenutý film. Přitom mistrovské dílo. Opět skvělá režie, tentokrát hodně umocněná dechberoucím výkonem tehdy 13letým Balem (nejlepší dětský herecký výkon jaký jsem kdy viděl). Například scéna bombardování tábora, kdy Jim fascinovaně sleduje ze střechy americká letadla a do toho ta překrásná Williamsova hudba - tuto scénu jsem si pouštěl už snad stokrát a vždy mě dostane. Moc se mi nelíbil český dabing hlavního hrdiny. Snad se jen mohla trošičku zkrátit ta část předválečná - i když chápu, že tu být musí, aby byla vidět změna, kterou ten kluk projde. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

,,ČÍNA NENÍ NAŠE VÁLKA“...... /// řekl taťka Brit (jako Anglán vole…) a za chvíli zdrhal tak, že v Číně nechal kluka. Příběh o anglickým smradovi (přiznejme si to - potřeboval dostat nějakou životní lekci, jen to nemusela bejt zrovna válka…) vzbuzuje emoce i válečnou poetiku. Davový scény (Čína vole…), parádní kamera, ale hlavně režie a Ch. Bale, kterej si za čtyřiadvacet let svoji čínskou misi zopakoval. /// NĚKOLIK DŮVODŮ, PROČ MÁ SMYSL FILM VIDĚT: 1.) Stejnojmennou knihu, kterou napsal dle vlastních zážitků v roce 1984 James Graham Ballard, číst nebudu. 2.) Pamatuju ty časy, kdy z nebe padalo jídlo a bílý světlo na obloze neznamenalo, že Bůh fotografuje. 3.) Thx za titule ,,kl4x0n“ a ,,fridatom“. /// PŘÍBĚH ***** HUMOR ne AKCE * NAPĚTÍ * ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Radšej toľko nepremýšľaj.“ Čas je k tomuto dielu veľmi tolerantný. Kým v čase premiéry šlo o solídny prepadák, s odstupom desaťročí je to kvalitná dráma. Spielberg humorne i znepokojivo. Sychravé nebo, ulice plné anonymnej jednotvárnej masy, mútna riečna voda s plávajúcimi otvorenými rakvami, láska k lietadlám a všadeprítomná neistota (dotýkajúca sa i vyššie postavených ľudí so známosťami). Ohromným plusom po hereckej stránke nie je prekvapivo ani tak John Malkovich, ale famózny (13-ročný) Christian Bale. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tak se to Spielbergovi konecne povedlo. Jeho filmy jsou kvalitni, ale nijak zvlast me nikdy neoslovily (Az na par vyjimek.), az se to konecne povedlo Risi Slunce. Ale stejne bych rek, ze vetsi podil na tom ma predloha J.G. Ballarda, kterej si tohle vse prozil. Jedna se o dost originalni pohled na valku, tentokrat ze strany malyho decka mezi japoncema. Dej je propracovanej, ani na chvily nenudi, ale cast v tabore je prece jen lepsi, nez cast v Sanghaji. A aby toho nebylo malo, Spielbergovi se poved i konec. Nema cenu popisovat hudbu nebo kameru, kdyz uz nic jinyho, tak tyhle dve veci jsou ve Spielbergovo filmech vzdy precizni. To s cim tenhle film stoji a pada jsou herci. John Malkovich je naprosto perfektni a jeho postava typka, co se tvari jako kamarad, ale de mu hlavne o sebe, je fakt skvela. Skoda, ze nebyl vyuzit Joe Pantoliano, ale je slusnej. Schvalne jsem si na zaver nechal Christiana Balea, to byl snad nejlepsi detskej vykon vsech dob. To co predved proste nemelo chybu. Kvalitni detsti herci jako Dakota Fanning nebo Haley Joel Osment umi hrat, ale vypadaj strasne uboze, kdezto Bale je proste malej drsnak. Krom toho se chyt i jako dospelej. Jeden z nejlepsich Spielbergovo filmu. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mne na tomto Spielbergově dramatu o válce a dospívání zaujaly nejvíce jednotlivosti. Krásná, doslova božská hudba Johna Williamse. Davové scény a zmatek při japonském obsazování Šanghaje. Neúspěšné vzdávání se Jamieho pochodujícím Japoncům. Zabrzdění náklaďáku těsně před malým vylekaným Jamiem. Jeho okamžité shltání hrnku rýže. Tlučení hladových západních zajatců na prázdné ešusy. Jamieho dokazování mužnosti a přátelství plížením se za dráty za současných cynických sázek amerických zajatců o jeho přežití. Odlétání japonských kamikadze z letiště vedle tábora za doprovodu Jamieho zpěvu a útok spojeneckých letadel vzápětí. Celý stadion plný západních zbytečností. A nejlepší na konec: Dojemné shledání se zapomenutými rodiči po válce spojené s prohlížením a s osaháním matky. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=Wv9rirLk2kA ()

Kulmon 

všechny recenze uživatele

Spielberg je prostě pan režisér, to je jasná věc. K tomu premiéra Christiana Balea, která dala světu avízo o budoucí hvězdě. Jako bonus nádherná hudba Johna Williamse. To vše v příběhu z druhé světové války, kdy sledujeme předpubertálního chlapce v japonském zajateckém táboře, kterak si získá respekt a zároveň dospěl. ()

CheGuevara 

všechny recenze uživatele

Spielberg umí, o tom nemá cenu diskutovat, ale proč ve výsledném efektu "pouhé" čtyři? Tady se možná shodnu s těmi, kteří prohlásili, že ten fracek je jim ukradený. I mě bohužel byl. Citový vztah k němu jsem si po celou dobu filmu nedokázal vytvořit, což ani v nejmenším nesnižuje kvalitu hereckého výkonu malého Balea, který zde byl naprosto famózní. Atmosféra skvělá, příběh taky na jedničku, režisérské finesky taky moc pěkné, ale bylo toho moc. Ve filmu bylo vše a někdy až trošku přehnané. Někdy je méně více, i když i tak to stačí na opravdu solidní a dobrý divácký zážitek. ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Lehce epizodický velkofilm, o velkých věcech v pozadí, avšak vyprávěn skrze malou postavu a její osobní příběh. Jen se obávám, že tento "hravý", ba až naivní přístup k látce trochu snižuje tíhu atmosféry a serióznost válečných zajatců... Ale nejspíš právě tohle byl Spielbergův cíl - naservírovat rodinné drama, s originálním vypravěčem a s momenty, které dokáží více pohladit, než způsobit depresi. Říše slunce je tedy nakonec hladký a velmi kvalitně a pěkně natočený mainstream, na nějž se skvěle dívá, avšak kterému se asi nepodaří vrýt své jméno hluboko do filmové historie... 8/10 ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Extrémně otravný dvanáctiletý Christian Bale v standardním spielbergovském ždímání emocí. V půlce jsem si uvědomil, že jsem to už kdysi viděl, ale moc mi to v paměti neutkvělo. Nemyslím si, že by to teď mohlo být jiné. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama