Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (385)

Luke55 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se rozhodoval než jsem se na Říši slunce podíval.Myslel jsem si,že to bude nudné,ale jméno Spielberg už něco znamená a tak jsem se do toho pustil.A ten zmetek Spielberg mě zase zahanbil,protože pochybovat o mistrovi to se prostě už z principu nedělá.Skvělé válečné drama,skvělý Christian Bale,který už jako děcko dokáže uchvátit prostě skvělý film.A proč jenom 4*?Film je přece jenom při své délce má i nějáké to hluché místo(ale není jich moc)a tak o jednu ''star'' dolů.80% ()

JPM 

všechny recenze uživatele

K tomuto dílu jsem se dostal vlastně náhodou před pár lety a začátek mě moc nechytil. Postupně jsem se nechal vtáhnout do děje a opravdu nelituji. Nevím jak je to možné, ale vždy mě ten film dostane. Nevím proč, možná přirozeným výkonem ( tehdy dítěte ) Christiana Balea, nebo tím, jak po klidné části filmu přijde vždy nějaké emocionální nakopnutí ( ... třeba když přiletí několik P-51 Mustangů, aby trošku poničily letiště a Jim přes všechna nebezpečí vyběhne na střechu aby to viděl ...). Opravdu nevím. Pro mě je ten film prostě super a proto ho řadím mezi své oblíbené. ()

MTE 

všechny recenze uživatele

Plnych 100. Zaroven urcite patri aj do mojej sukromnej TOP10. A asi najlepsi "vojnovy" aky som videl. Urcite viac dojimavy ako Schindlerov zoznam. Uzasny zazitok. ()

Muňa 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi momentálně sedl. Nepřehnaný očekávání, rozečtený "Muž z Vysokého zámku" od Dicka a celkově dobrý rozpoložení. Jindy bych tomu asi plný hodnocení nedal, ale takhle... Sedlo to jak pěst na oko. ()

sponeck 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, který jsem objevil až poměrně nedávno. Tíživá atmosféra války a internačního tábora na vás opravdu dolehne plnou silou. Trošku mi vadil ten malinko nedotažený závěr, stopáž a český dabing. Naopak výkony Balea a Malkoviche není třeba ani rozebírat, proto 4,5 hvězdy. ()

fořtajs 

všechny recenze uživatele

Film je dobrej, hodně dobrej, ale za pět hvězd je rozhodně jen knížka - i když se Špílberk snažil, tak něco holt zfilmovat nejde... ()

THORasgard 

všechny recenze uživatele

Christian Bale hraje výborně, ale jeho postava je tak nepříjemnej, rozcapenej, pitomej fakan, že vypotit pro ní sympatie je opravdu proti lidské přirozenosti. Několik obrázků je skutečně úchvatných a dech beroucích, zvláště jedná-li se o celky Šanghají pochodujících vojáků, přestřelek a náletů. Avšak délka je ubíjející a ostatní herci jednoduše nevýrazní (a nebo je Bale tak luxusně přehrává). Jednou a dost. ()

Sindymindy 

všechny recenze uživatele

Hodně rozvleklý příběh, který má svou poezii, ale musíte si na něj schovat hodně trpělivosti. Christian Bale už jako chlapec prokázal své herecké nadání. Já osobně jsem ve filmu našla pár silných momentů, ale chybí mi poselství, které by tyto momenty spojilo dohromady v nezapomenutelný filmový zážitek. Film je velmi dobrý, nikoliv výjimečný. ()

Welsiot 

všechny recenze uživatele

Úplná špička mezi Spielbergovými filmy. Přenádherná hudba dokreslující skličující situaci při 2. světové válce, válka je tu ovšem až na poslední koleji. Ve filmu hravě hlavní roli dospívání, čest a postupné poznávání morálních hodnot. 9/10. ()

Jartian 

všechny recenze uživatele

Naprosto paradni atmosfera z uplne jine strany nez jak ji zname. Kamera, strih, preciznost detailu. Za tim vsim stoji primo pedanstska prace. Trosicku sem se bal, ze by "nejakej" klucina utahl prakticky celej 2,5hodinovej film, Bale to na 13 leteho klucinu zvladl naprosto bravurne. Vsechno sem mu sezral i s navijakam a tesne pred grilovanim sem se i sam odfiletil. Sakra Steve ty mi davas! Kam se na to hrabou vsechny parky a indianove smoulove ()

Cor-Angar 

všechny recenze uživatele

Říše slunce rozhodně není špatnej film, ale prostě mi tam chybělo něco co by mě na začátku upoutalo a pak nepustilo až do konce. A tak po skončení v podstatě nevidím důvod se na film podívat znova. Nicméně...něco se mi na filmu přece jen dost líbilo a to byl mladý Christian Bale. Ten byl výborný a přišel mi postupem času pořád lepší a lepší. Jen ten dabing (hlavně teda jeho) chvílema nebyl nic moc, lepší dabing nebo rovnou titulky by asi nebyly na škodu. Malkovich taky nezklamal a Miranda Richardson s Joem Pantolianem mě potěšili ikdyž tam celkově nebyli zrovna nejdýl. Několik povedených scén se ve filmu najde, ale mně to tentokrát bohužel asi nestačilo. ()

pogoman77 

všechny recenze uživatele

Poctivý americký film (jak bývá u Spilberga zvykem). Příběh se nikam nežene a nehraje se tu za každou cenu na slzopudnost. ()

robbez 

všechny recenze uživatele

Tohle je na Spielberga dost zvláštní a netypický film. Jsou tam vizuálně a pocitově ohromě působivé a sugestivní scény, jako třeba stadión plný luxusních věcí po Evropanech nebo rituální obřady japonských pilotů před odletem na smrt. Jim se chová občas opravdu dost podivně. V dosud nepoznaných těžkých životních podmínkách neví, jestli se má chovat jako Angličan, Američan nebo Japonec. Je chytrý, hyperaktivní a pravděpodobně dost zmatený. Ono se ale není čemu divit. V jeho věku přejít z bezstarostného života v luxusu do boje o přežití bez přítomnosti rodičů, to tedy musí psychiku zásadně poznamenat. Film opravdu skvěle vystihnul atmosféru místa a doby, národnostních i sociálních poměrů. Spielberg má většinou tendenci dojímat diváka k slzám poněkud kýčovitým způsobem, ale tady najdeme i velmi specifickou jemnou poetiku a místy až téměř surrealistické vjemy. ()

Hacune 

všechny recenze uživatele

Možná je to jen zaujatost, ale už kniha mi přišla taková...ehm, přát si, aby hlavní hrdina zemřel, jelikož je neskutečně otravný se nestává každý den. Film je z předlohy na plátno převeden skvěle a tomu nemohu nic vytknout. Začátek i závěr jsou perfektní. Tak proč jen tři hvězdičky? Jednoduše. Hlavní hrdina je stejně protivný spratek jako v knížce. Škoda, doufala jsem v opak :) ()

montel 

všechny recenze uživatele

11-letý chlapec Jim Graham (Christian Bale) žije se svými rodiči v přepychovém obydlí v Šanghaji. V den, kdy Japonci zaútočili na Pearl Harbor však začnou bombardovat také Šanghai. Při zběsilém útěku, kdy si lidé zachraňují své životy, se Jim ztratí svým rodičům a tak mu nezbývá nic jiného, než se spolehnout sám na sebe. Rozhodne se proto připojit ke zlodějíčkovi Basiemu (John Malkovich), který se umí otáčet. Zpočátku mu sice Jim leze krkem, postupem času mezi nimi ale vznikne přátelské pouto, které nemůže rozdělit ani válka...Christiana Balea bych tady ani nepoznal, šlo ale dobře vidět, že Spielberg ví, koho angažoval do této důležité role. Ani Malkovich není k zahození. Opět sem měl ale problém s přehnanou stopáží, která jednu hvězdu bohužel ubrala. 60% ()

wCholito 

všechny recenze uživatele

Tenhle film jsem viděl jako dítě a je to jeden z mála filmů, který si pamatuju a často si na něj vzpomenu. Jako dítě jsem to nechápal a nedokázal plně ocenit. Jsem rád, že jsem ho našel ani jsem nevěděl kolik známých herců tam hraje fakt jsem to viděl když jsem byl malej a neznal jsem je :-D ()

Bogrant 

všechny recenze uživatele

V podstate slušný, ale neskutočne naťahovaný film, ktorý dokázal takmer úplne sám utiahnúť vtedy iba 12-ročný Christian Bale. Klobúk dole pred ním, ibaže neviem či sa k tejto Spielbergovej vojnovej ždímačke sĺz ešte niekedy vrátim, pretože ma miestami nudila a miestami málo priklincovala. Jeden z tých filmov, ktoré ma pri jeho mene napadnú ako posledné. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama