Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (386)

Bogrant 

všechny recenze uživatele

V podstate slušný, ale neskutočne naťahovaný film, ktorý dokázal takmer úplne sám utiahnúť vtedy iba 12-ročný Christian Bale. Klobúk dole pred ním, ibaže neviem či sa k tejto Spielbergovej vojnovej ždímačke sĺz ešte niekedy vrátim, pretože ma miestami nudila a miestami málo priklincovala. Jeden z tých filmov, ktoré ma pri jeho mene napadnú ako posledné. ()

dauby 

všechny recenze uživatele

Zoufalý film. Špatný scénář, mizerná režie a mimořádně nesympatický hlavní hrdina, to všechno natočené neuvěřitelně rozvlekle. Proč proboha 2,5 hodiny? Nejhorší film od Spielberga, co jsem viděl, nechápu, že mohl natočit takovou hroznou slátaninu. Nuda od začátku až do konce. ()

Marnie.P 

všechny recenze uživatele

K tomuto filmu som sa dostala úplne náhodne, ale určite bude teraz stáť u mňa na poprednom mieste a v mojej mysli ostane navždy. Cely film som sa ani poriadne nenadýchla, aby som všetko zachytila a nič som neprehliadla.Ešte stale nemôžem uveriť, ako môže niekto niečo takéto natočiť.Napr. scéna Jamieho v havarovonom lietadle. Pre mňa najlepší Spielbergov film.Potešil ma veľmi aj Malkovich, ktorý mi ešte vždy naháňa hrôzu a tiež mladý Ben Stiller, ktorého som asi prvý krát nevidela v komédií. ()

profeek05 

všechny recenze uživatele

Můj oblíbený film již od dětství. Přiznám se, že při posledním shlédnutí (po několika letech) mi připadal malý Jim až nesnesitelný - zřejmě zásluhou nepříliš kvalitního českého dabingu.. nebo díky úžasnému výkonu Christiana Balea, který zde podává už jako dvanáctiletý! 5* i po letech a němý úžas při scénách jako jsou setkání s japonskými letci, atomový výbuch, setkání s rodiči na konci filmu a mnoha dalších. A o hudbě Johna Williamse ani nemá cenu mluvit.. tu slova nevystihnou. ()

Maverick* 

všechny recenze uživatele

tento film jenom podtrhuje, proč si myslím že Bale je největší herecké eso Hollywoodu. Výborný pohled na tu část WW2, která nás ve školních lavicích trochu minula, část pacifická... Rozhodně je vidět, že Spielberg umí (uměl)... NEJLEPŠÍ HLÁŠKA: Člověk udělá pro bramboru cokoliv. ()

iamblichos 

všechny recenze uživatele

Christian Bale talent asi ma, aj predviedol slusny vykon, ale to nic nemeni na tom, ze to bolo nudne, roztahane, nezazivne a bez hanby sa priznam, ze po hodine a pol som s tym skoncil ()

Babette05 

všechny recenze uživatele

Skvělý výkon Christiana Balea ve svých 13-ti letech v první filmové roli, a nezapomenutelný John Makovich. Hudba je excelentní a nejvíc se mi líbila pasáž kdy ve filmu zazní dětský sbor. Škoda jen, že tento film S.Spielberga nedávají častěji tak jako ostatní jeho filmy. ()

Ludva 

všechny recenze uživatele

[2009-07-11] * Zajímavý námět podaný neobyčejně nezajímavě. Když už jsem to chtěl vzdát, objevil se John Malkovich a jen kvůli jeho krásné postavě "svině převlečené za kamaráda" jsem film dokoukal, ačkoliv dostává pohříchu málo prostoru. Oproti němu Christian Bale nesleze z plátna, což je v originále možná prima, ale jeho český dabing mě doháněl k zuřivosti. Také bych občas uvítal nějaké vysvětlení, co a proč se děje, přeci jen nejsem odborníkem na historii Šanghaje během druhé světové války... ()

stuj 

všechny recenze uživatele

Ten kluk byl dost na pěst. Ale dobře zahranej. Kdo by to byl řek, co z něj vyroste... Mno a hudební doprovod v internačním táboře byl, jako k nějaký veselý pohádce, kde se maj lidi jak prasata v žitě. Navíc byl film občas zdlouhavý, kratší stopáž by rozhodně neuškodila. Scénu s klukem za drátama rači ani nekomentuju. Začátek byl mnohem slibnější než to, co se z něj nakonec vyklubalo. ()

P/\/EL 

všechny recenze uživatele

hm, škoda, úvod je strašně strhující - začátek okupace, atmosféra, hutnost, smysl pro detajl, kamera...pak následuje takovej drsnější Sám doma, pak je to drsnější, drsnější, nudnější a nudnější...vleklejší a vleklejší...každýmu sedne něco jinýho...ježiš...hlavní hrdina je trošku šílenej :), nj...prostě dítě a šílená doba....jasně, tak sympatie kolísaj, ale představ se si sebe, hehe, nj, ale tak asi je to fikce, ale ale většina z nás - naštěstí :) nic takovýho nemá šanci (leda ve snu..no..ale)..............ale mě to vlastně ani neva, náhodou byl statečnej.........možná trošku zbytečně moc efektních přehnaností a náhod.....né, ten film je fakt až moc dlouhej, já teda mám rád takové filmy, ale tady sem si řikal, by to snad bylo lepší rozdělit....né, tak...jinak, Spielberg je spíš perfektní řemeslo než art, ale mě teda každej jeho film zaujal, jo, nevim, tenhle nejvíc asi né - chystal sem se na to dýl, většinu S. filmů sem viděl před timhle.......jo, je to prostě moc rozvláčný, tak proto to docela zapadlo.........je tam takový množství bravurně vymyšlenejch a natočenejch scén.....úžasný...ale je jich nějak moc na jeden film, a to mezi často nic moc.... ()

babuca 

všechny recenze uživatele

Vôbec som tento film nepoznal ani o ňom nepočul nebyť CSFD. Christian Bale je výborný herec a ako vidím už v detstve bol MEGASTAR ! Film som ale videl v českom dabingu a práve nadabovanie malého Balea považujem za najslabší článok....mimochodom v poslednom čase český dabing značne oslabol :( ()

gadjukin 

všechny recenze uživatele

Na kovových spikách napříč zajateckým táborem i válkou. Uchvacující proměna "malého" kluka v dospělého chlapa, v podmínkách, které si nikdo neumí představit. Mistrná filmařina po všech stránkách umocněná skvělou hudbou a hereckými výkony (nejen) obou hlavních protagonistů. ()

goauld 

všechny recenze uživatele

Sleduji tento film asi 20min a musel jsem vypnout zvuk, nebot debilní chování rozmazlného anglického spratka mě neskutečně irituje.... Být Japoncem tak bych ho bez lítosti zabil :-) PS: ...ta FACKA od tý japonský služky (či co to bylo) na začátku filmu byla oprávněná... a klidně bych několik jich ještě přidal :-) možná by ho to té debility zbavilo. .... jinak reálie jsou velmi působivé :-) ...ještě tomu dám šanci....... 35minuta... O M G !!!! to dítě je ale imbecil.... vypínám... :-( a snižuji hodnocení..... ()

nieds 

všechny recenze uživatele

Fantastický Christian Bale a nedocenený Spielberg, ktorý ukazuje možno viac než inokedy svoj obrovský cit pre film. V dnešnej dobe nájdeme mnoho variácií na túto tému a preto ak si ho pozriete po dlhšej dobe, tak sa Vám môžu niektoré pasáže zdať neoriginálne, ale ako sa vraví, zdanie klame. To, čo možno niektorí vyčítajú tomuto dielu samotný Spielberg priniesol vo svojom Zozname o 6 rokov neskôr. Takže pre mňa maximálna spokojnosť. ()

JRSB 

všechny recenze uživatele

Hudba je úžasná, jak jinak od Johna Williamse. Christian mě v tomhle filmu upoutal. V dalších jeho filmech už tak dobrý není. ()

Peter.Cajgel 

všechny recenze uživatele

Tento film som videl tri krát a vždy sa k nemu rád vrátim. Skvelí Christián Bale nám už v takom mladom veku, ukázal herecký talent. Hudba, príbeh, herci za 5 hviezdičiek. ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama