Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Spielbergův film je inspirující, epický příběh malého chlapce za druhé světové války. Očima mladého Brita Jima Grahama, jehož nezdolný duch se dokáže povznést vysoko nad ostnaté dráty japonského internačního tábora, poznáte fascinaci a hrůzu války. Dětství končí v okamžiku, kdy se jediným smyslem života stává přežití. Říše slunce podle bestselleru J. G. Ballarda je vůbec první produkcí hollywoodského studia natočenou v Čínské lidové republice. Film získal roku 1987 cenu kritiky za nejlepší film, režii a zároveň zvláštní uznání pro Christiana Balea (Jim) za výkon v dětské roli. (Magic Box)

(více)

Recenze (386)

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších mistrových filmů o krutostech války, tentokrát viděných dětskýma očima. Z toho, co hlavní hrdina musí prožívat se někdy až tají dech a S.S. se tentokrát konec docela povedl. ()

dzej dzej 

všechny recenze uživatele

Válečná vřava v rozvleklém příběhu podávaném silně subjektivním dětským pohledem. Chlapec Jim, kterého ztvárnil (ve snad nejlepším dětském hereckém výkonu vůbec) Christian Bale, je hlavním hrdinou příběhu a přestože není klasickým vypravěčem, jeho osobnost utváří celý film. Říše slunce tak obsahuje celou řadu zasněných scén, ve kterých se pod diktátem dětské fantazie mění šedošedá skutečnost v poetizované obrazy adorující letadla, nebe, klukovství a touhu. Proti dominujícímu realistickému (a naturalisitckému) pohledu válečných filmů se zde staví křehká subjektvní „malá válka“, jejímž výsledkem je bezpodmínečná kapitulace dětství. V posledním záchvěvu bláhové fantazie se dětství připomíná těsně před koncem („Bůh fotografuje“), mrazivá pravda pak znamená konečnou porážku. ()

Vodnářka 

všechny recenze uživatele

Spielberg si vybral výbornou předlohu, Empire of the Sun J. Ballarda vypráví hodně tvrdý příběh opravdu jemně, křehce, tak, aby se čtenář dokázal přenést do kůže jedenáctiletého Jimmyho. Oceňuju, že tohle kouzlo se Spielbergovi podařilo přenést i do filmu, sledujeme, jak se Jimmy postupně vyrovnává se vším, co mu život staví do cesty, dokonalá je obzvlášť scéna, kdy přichází do prázdného domu, nachystá si večeři a dodržuje všechna pravidla, která až dosud platila v jeho 'normálním' životě. Výborné psychologické drama z rukou jednoho velmi schopného režiséra! ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Ríša slnka je taký malý Spielbergov klenot, stratený v obkolesení Indyho dobrodružstiev. Je zaujímavé, že publikum, ktoré Spielberga milovalo, sa v tej dobe nenechalo zlákať niečím iným a hlbším, ako zmienenými oddychovkami. Spielberg to s druhou svetovou vie a vždy vedel, Ríša slnka je v jeho filmografii rovnocenná oveľa slávnejším dielam. Baleov ksicht bol frackovský už aj zamladi, nepovedal by som podľa tohto filmu, že z neho raz vyrastie taká megahviezda. Aj keď jeho talent je tu vidieť. ()

AppleCore 

všechny recenze uživatele

Nádhernej a dokonale natočenej příběh. Spielberga mám docela zmáknutýho a můžu říct, že je to machr. Všechny jeho filmy dostaly většinou plněj počet, u některých výjimek čtyři hvězdy, ale jenom tímhle filmem mě absolutně dostal a dokázal, že válečný téma mu sedí ještě o chlup víc, než sci-fi. Nádherná hudba, pěkná kamera, výbornej Christian Bale. EDIT 4.2.2015: Ku příležitosti vydání filmu v nádhernym blu-ray steel-booku - kterej už zdobí mojí sbírku - jsem si film pustil znova a? Je naprostá radost na to koukat. Ten typ filmu, kdy vám hrčí slzy nejen blaha. Nejlepší Spielbergův film s nejlepším soundtrackem Johna Williamse! ()

teutates 

všechny recenze uživatele

Emocionálne vyspelý snímok,ktorý poteší a nesklame..!Nie príliš známy,avšak určite jeden z najlepších od pána Spielberga.Psychická sonda do života malého chlapca,ktorý si musí zvykať na nové"prostredie".Známe prvky Spielbergovej výpravy,kamery..,skvelé herecké výkony,prostredie a nevšedná psychika zúčastnených zobrazená na filmovom plátne..!Christian Bale dokázal už v tak mladom veku,že patrí medzi novodobých adeptov hollywoodského neba!Pustil som sa do tohto snímku bez nejakých veľkých očakávani a musím uznať,že ma milo prekvapil... ()

predators 

všechny recenze uživatele

Já to tušil, že mi ten chlapec někoho připomíná. Ať už svým vzhledem nebo svými excelentními výkony. S. Spielberg díky němu dokázal navodit atmosféru samoty mladého chlapce v právě započaté válce Japonska a USA. Sázka na tohoto 12-ti letého kluka se vyplatila, neboť i dnes po 20-ti letech patří ke špičce filmového průmyslu. Ale nejen jemu přálo štěstí a tak je Říše slunce odrazovým můstkem dnes nám mnoho známým tvářím. Možná někomu může vadit délka filmu, ale na to, co malý Jim prožil, je to pořád ještě málo. 82% ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Nahral som si Ríšu slnka, aby som k nej napísal chýbajúci komentár, ale prehnal som svoje očakávania. Ríša slnka je filmom, ktorý neobsahuje žiadne výrazné chyby. Napriek tomu je filmom, ktorý ma príliš nezaujal. Uznávam, že Christian Bale v ňom osvedčil svoj herecký talent, John Malkovich sa za obsadenie odvďačil presvedčivým výkonom, film vo viacerých epizódach ukázal rozdiely medzi čínskou, japonskou a britskou mentalitou, ale aj tak som mal mnohokrát počas projekcie pocit, že sa dej nejako vlečie, že niektoré epizódy tam nemuseli byť a že na štyri hviezdičky tento film u mňa nedosiahne ani opakovaním. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Co se vleče, neuteče.  Problémem filmů s dětskými hrdiny je právě ten dětský hrdina. Spielberg si na něm sympaticky nestaví domeček z karet plných emocí, ale na stranu druhou jsem brzy při sledování eskapád a dobrodružství malého kluka ztrácel pozornost. Na diváka pochopitelně číhají nástrahy v náznacích dospívání chlapce v muže a tunaj samozřejmě rámovány neradostnou realitou japonského tábora, ale je to krotké, hollywoodské čisté a krásnou literaturou šustící. ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

to bol fakt christian bale?uff..tak uz viem odkial vyrastol taky extra talent..jeho postava maleho jimmyho grahama je excelentne stvarnena... spielberg ma proste cuch na zaujimave temy a za kamerou to jednoducho vie.. zasnem nad jeho nevycerpatelnou studnou talentu.. ()

Vitason 

všechny recenze uživatele

Spielberg se zde celkem dost divákovi podbízí a snaží se v každé scéně hrát na city viz. mávající letec. Chvílemi mě začínaly nudit dlouhé jízdy kamery, ale ve finále to všechno funguje a film společně s hudbou Johna Williamse dokáže dojmout. ()

Rocky62 

všechny recenze uživatele

Chris Bale nepochybně uměl hrát ještě ve stadiu embrya, ale ani on nestačil na záchranu tohoto údajného "sugestivního pekla v okupované Číně". První fantastickou polovinu Spielberg z nějakého záhadného důvodu zahodil tou druhou částí, ve které se neděje zhola nic, krom pobíhání po táboře za doprovodu slzopudné muziky a lezení do prdele ostatním zajatcům. Zřejmě jsem tu něco nepochopil, nicméně musím toto dílo zařadit mezi nejslabší režisérovy kousky. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Válečný film o vyrůstání v japonském koncentračním táboře, jehož "kvality" a strasti ale prakticky nepoznáte. Na dvě a půl hodiny. To se Spielberg posral. Začátek vypovídající o životě postkoloniálních zbohatlíků je slušný, ale jakmile se Jim ztratí, a jakmile se tam objeví Malkovich, jde to celý do prdele. Není to napínavý, zajímavý, poučný, dramatický, je to jenom rozvleklý a i scény které mohly být napínavé (přesun pod dráty) jsou natočeny na levačku. Kolegové na dabingforu houfně pranýřují výkon Pavla Manga dabujícího Balea. Podle mě je v pořádku, ani zvukově to od produkce poloviny devadesátých let a období Libora Terše není žádný podprůměr. Prostě velkofilm o stovce postav, dabuje sedm lidí. Co bychom chtěli.. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Další skvělý film skvělého režiséra. Nemá to sice takový spád jako např. Schindlerův seznam (který se také odehrává za 2.sv.v.) ale to ani nemusí protože to je o něčem úplně jiném. Filmu také hodně pomáhají herci (hlavně v té době ještě malý Christian Bale). Krásný film. ()

Yardak 

všechny recenze uživatele

Skvělý to film! Nejlepší dětský herecký výkon, který jsem zatím viděl. Kamera, režie, všechno je prostě parádní, tak jak to má být. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Stoppardův scénář ve spielbergovském pojetí je podpořen hudbou Johna Williamse. Takže výchozí ingredience jsou kvalitní. Ovšem labužnicky si raději vychutnám Hooka. V něm totiž schéma zbloudilého dítěte uprostřed nepřátelského světa při všech reáliích společnosti 80. - 90. let má přece jen pohádkovější příchuť než válečný čas v Říši slunce. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Méně znamé, o to více však zajímavější Spielbergovo dílo je opět studií dětské duše. Geniálně použitá irská lidovka zpívaná japonsky je jedním z nejkrásnějšíh filmovýh okamžků. Spielberg si opět neuvěřitelně pohrává s divákovou pozorností, umně splétá vyprávění, pohrává si často s pouhým obrazovým sdělením (když se malý Jim vrátí domů a pomocí stop v písku odhaduje co se v domě dělo)... Často balancuje na hranici kýče, ale jako v jeho případě mnohokrát, šikovně využívá dětského hrdiny k tomu, aby divák vnímal děj z úhlu dítěte - to vidí svět někdy příliš idealizovaně, ale dá se to u něj pohopit. Skvěle vyvážený je i konec, který Spielbergovi přihrával na jeho oblíbenou, zcestně přeslazenou smeč, leč pan režisér mazaně střelil trochu jiným sněrem... K obětí sice dojde, ale tak nějak posmutnělému...a k tomu ta lidovka... ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Spielbergův smysl pro detail a jeho dokonale zpracovaný záběry jsou prostě jedninečný. Obzvlášť nekterý scény jako například na začátku když Jamie přeleze val za ztracenym letadlem. Nebo prolétávající letadlo a pilot, kterej na Jamieho mává. To je prostě Spielberg. Ovšem má to bohužel i vady u mě a to je především délka, podlě mě by se to dalo narvat do 2 hodin a filmu by to jedině přilepšilo. S tim souvisí i fakt, že jsem se často nudil, některý pasáže mi přišli takový zmatený. Především postava Johna Malkoviche mi přišla zbytečná. Ale silnej příběh to je a Spielberg ho umí podat. ()

d-corso 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s tím, že film nemusí dokonale odpovídat své knižní předloze. Ovšem to co nabídl Spielberg v této americké selance a to, jak dokázal zprznit skvělou Ballardovu románovou předlohu je skutečný hnus. Takové filmy by měl točit David Cronenberg popř. Ken Russell. Steven by se měl věnovat především svým Jurským parkům a Indianu Jonesovi, to mu přece jde... ()

Související novinky

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

Filmový svět opustili dva slavní tvůrci

17.04.2020

Filmový svět se v rozpětí několika hodin musel rozloučit rovnou se dvěma významnými filmovými tvůrci. Ve věku 77 let zemřel kameraman Allen Daviau, jehož budou diváci znát nejlépe díky skvělé práci… (více)

Reklama

Reklama