Reklama

Reklama

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

  • USA Indiana Jones and the Last Crusade (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1938 a Indiana Jones působí jako učitel archeologie na univerzitě. Jednoho dne se setká s podnikatelem a milovníkem umění, Walterem Donovanem, který mu oznámí, že při hledání Svatého grálu se ztratil jeho otec. Indiana Jones se ihned vydává na místo posledního působení otce, do Benátek. Tady se setkává s německou doktorkou Elsou, která ho přivede do místní knihovny, kde se otec Indiany ztratil. Indiana zde velmi brzy najde hrobku rytíře z první křížové výpravy (knihovna je ve skutečnosti starým kostelem) a v ní další stopu, která má hledače přivést k místu, kde je kdesi v poušti schován Svatý grál. To už však Indianu a Elsu pronásledují neznámí útočníci. Indiana se jich zbaví a od posledního z nich se dozví, že se jedná o strážce Svatého grálu. Další informaci, kterou od strážce grálu Indiana získá, je místo, kde je nacisty držen archeologův otec. Indiana se s Elsou vypraví do Rakouska ho osvobodit. Otce najde na starém hradě, ale zde se ukáže, že Elsa je ve skutečnosti ve službě nacistů a že jí jde o notes, který Indiana dostal poštou od svého otce. V notesu se totiž skrývají důležité poznámky, které mají pomoci při získání Svatého grálu. Indiana o notes nechtěně přijde, když mu ho zabaví nacistický důstojník. Nacistům právě o tento notes celou dobu šlo. Zdá se, že Indiana a jeho otec prohráli a že jim hrozí už jen smrt za strany nacistů. To však není pravda. Indiana se svým otcem z hradu, kde jsou nacisty drženi, dokážou utéct. Ihned se vypraví do Berlína, kde vyhledají Elsu (dostala notes od důstojníka) a notes jí opět vezmou. Následně z Berlína uprchnou pomocí vzducholodě, letadla a auta, když se přitom musejí zbavit svých pronásledovatelů. Indiana a jeho otec pokračují na Střední východ, aby zde za pomoci svého přítele Marcuse grál našli. V patách jim však postupuje i nacistická výprava vedená německým plukovníkem, Walterem Donovanem a Elsou... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 011)

ilemas odpad!

všechny recenze uživatele

Z dnešního pohledu odpad, ale i tenkrát mě Indy a celá jeho přiblblá série nijak nepřirostla k srdci. Nesnáším podobné filmy komiksových hrdinů. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 5* Kdo by neznal kultovní sérii o Indiana Jonesovi, že? Spielberg v ní objevil nevyužitý potenciál světové kinematografie, protože o archeolozích se filmy téměř netočily a přitom ve spojení s dobrodružným žánrem a špetkou humoru je to úžasná kombinace. To pak odstartovalo další lavinu filmů, kdy přišla na svět Mumie, Lara Croft a tucty dalších. Indyho jsem znal dřív z počítačové hry než z obrazovky a na jeho filmy jsem si musel počkat až po revoluci. Všechny 3 díly do té doby natočené byly skvělé a já jsem si je oblíbil stejně jako Harrison Forda. Bohužel po letech natočené 4. pokračování zklamalo, ale ani to nedokázalo zkazit dobrý pocit z nostalgie. [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 3 /// TEMPO: 3 /// ORIGINALITA: 1 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 0 /// STYL: 3 /// CASTING: 3 (3*MAX) ] ()

BoredSeal 

všechny recenze uživatele

Spielberg s Lucasem ve špičkové formě servírují skvělými akčními a archeologickými sekvencemi napěchované dobrodružství. Slovní přestřelky se zkrachovalou zpěvačkou byly jedna z nejlepších věcí na dvojce, ale tady nasazují tvůrci ještě vyšší úroveň parťáka pro Forda - Seana Conneryho v roli otce ve špičkové herecké formě. Škoda mdlé postavy doktorky, ale jinak je trojka skvělý závěr trilogie, po které bohužel následovala ještě čtyřka. ()

ZoltanCZ 

všechny recenze uživatele

Přidat do třetího Indiany postavu tatínka byl prostě geniální tah. Otevřeli se nové možnosti a právě dialogy Juniora se Seniorem udělali z Poslední křížové výpravy nejvtipnější díl Indiana Jonese. ()

balba 

všechny recenze uživatele

S otcem Dr. H.Jonesem po boku a hitlerovskou armádou v patách.127 minut akce , napětí a humoru.Vynikající efekty , svižný dynamický děj bez sebemenší chvilky na oddych.Lavina nápadů a gagů , které ač již použity , působí stále svěže a neotřele.Vynikající herecké výkony dvojce FORD - CONNERY.Jsem zvědavá na čtvrtý díl , který nejsou schopni natočit , pořád a pořád ho odkládají. ()

Hennes 

všechny recenze uživatele

Když jsem poprvé viděl Indiana Jonese v 80 letech v kině, chtěl jsem být okamžitě archeolog. Určitě nás takových bylo moc a moc. Tento třetí díl, byl a je pro mě ten nejlepší. Connery tady Forda perfektně doplňuje, film má spád, napětí, humor, prostě tu nechybí nic. J nebo Y ? ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Můj nejoblíbenější Indiana Jones. Duo Ford - Connery je úžasné, perfektně jim to klape. Dnes již učebnicový příklad klasického dobrodružného filmu - akce, vtip, napětí, krásné ženy, atraktivní prostředí, záhady. Poctivé řemeslo bez digitálních triků. ()

Jonash87 

všechny recenze uživatele

Výborné završení celé série (4. díl tam už nepočítám). Děj má spád, vtipné momentky, napětí... no a mimo H. Forda také excelujícího Seana Conneryho! Na to, že příběh je vcelku jednoduchý a nenáročný, budete hltat každou další další scénu. Ale i tak mi do plného počtu něco chybí, snad trochu silnější scénář. 90 % ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Indiana Jones 3 - Posledni krizova Vyprava - je opat skvela prechadzka filmovym svetom : perfektny scenar, herecke vykony sice az tak nie, ale film si to vynahradzuje akcnymi scenami a rodinnym putom /Indy junior a senior : Ford- Connery/. Urcite kvalita jednotky je dosiahnuta, 100 % ()

joeybarbaro2 

všechny recenze uživatele

Nejlepší díl celé série o Indym. Přibližně v 10 let před natočením seděli George Lucas a Steven Spielberg na pláži a začali vytvářet tento fantastický film, který se rozrostl o dalších několik pokračování a sklízí úspěchy i dnes v době digitálních věciček. Harrison Ford je Indiana Jones, je jedno jestli mu je 40 nebo 70, pořád je to ten starý známý Indy, kterého máme všichni v srdci rádi, jsou tu vždy přítomní lidé, bez kterých by to nešlo ( Spielberg, Lucas, Williams, Kennedy, Marshall ) a od roku 1981 nás zásobují filmy o kterých budeme slyšet ještě hodně dlouho. Děkuji celému týmu a hlavně Harrisonovi, protože ten je i ve svých 74 letech stále jeden z nejsympatičtějších a nejlepších herců stříbrného plátna. A Hudba famozní, slovy George Lucase je to magický prach každého filmu a tady se opravdu vydařilo všechno jak má být. ()

Petoss1 

všechny recenze uživatele

A je to tu, najlepší diel série a Indy v plnej sile spolu so svojim otcom idú prekaziť plány nacistov. Najlepšia scéna je Indyho naháňačka s tankom. Geniálne! 100% ()

MCZ 

všechny recenze uživatele

Spielberg je pro mě rozporuplný filmař, resp. nikdy jsem jej nijak zvlášť nemusel, a Lucas by za ta neustálá předělávání starých Star Wars a novou trilogii zasloužil pár (stovek) facek, ovšem v případě Jonesovské trilogie měla jejich spolupráce za následek stvoření nejlepší dobrodružné trilogie všech dob (a to jejich poslední společné blbnutí jim i odpustím). Jo, Dobyvatelé mají své (viditelné) mouchy, Chrám zkázy se úplně nepovedl (přesto jej mám i tak rád), ale Poslední křížová výprava, to je přímo ukázkový případ do třetice všeho dobrého - takhle zakončená trilogie se jen tak nevidí. Zapálené historiky a opravdové archeology to samozřejmě pořád nadzvedne ze židle - co nadzvedne, spíš katapultuje - ovšem pro mé nenáročné & dobrodružné já asi neexistuje lepší volba; poutá mě ta akce i tajemno, baví mě dvojka Ford-Connery i všechny ty vtipy kolem a opravdu žeru to prostředí - ze spojení nacistické Německo + okult jen tak někdo víc chytré zábavné šťávy ni náhodou nevymačká. A stejně tak už asi nikdy nikdo v daném žánru nenatočí lepší podívanou. 9/10 ()

shyster 

všechny recenze uživatele

Tohle je prostě klasika. Každá scéna je excelentní, každý herec si to užívá a i děj je prostě perfektní. Nejlepší ze všech dílů. ()

O´Neill 

všechny recenze uživatele

Dle mého nejlepší Indiana Jones vůbec, a jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl. Super Harrison Ford, neméně lepší Sean Connery, a spousty dalších herců dělají z tohoto filmku nezapomenutelný zážítek. Když si k tomu přičtete ještě tu spoustu vtipu co tady je, dostanete film na který se prostě nezapomíná. ()

Aelita 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejvtipnější díl Indiany Jonese, a to proto, že Junior má perfektního spoluhráče - samotného "tátu" Jamese Bonda. Blonďaté Jones girls ovšem zůstávají - jablko přece nepadá daleko od stromu. Bond a Jones se stali mytologickými postavami moderní doby a pohár nesmrtelnosti je již jen režisérskou třešničkou na dortu jejich nehynoucí slávy. ()

selviskhed 

všechny recenze uživatele

Docela dobrý díl, ale ten konec je strašně, ale strašně neuspokojivý. Našlí jsme Svatý Grál, jsme nesmrtelní! ... 👀 .... Ach né, zakutálel se! ... *odjezd do západu slunce* ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

06.07.2008

To je samozřejmě Indyho hláška z Poslední křížové výpravy, ale klidně může být i heslem tří protagonistů thrilleru Johna Maddena The Dept. Ten bude předělávkou izraelského filmu Ha-hov (který měl… (více)

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

22.05.2008

V den premiéry nového Indyho bychom vás asi měli děsit Lucasovým prohlášením o možné páté části, ve které by byl hlavním hrdinou Mutt alias Shia LaBeouf a Indy Ford by byl pouze jeho parťákem podobně… (více)

Reklama

Reklama