Reklama

Reklama

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

  • USA Indiana Jones and the Last Crusade (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1938 a Indiana Jones působí jako učitel archeologie na univerzitě. Jednoho dne se setká s podnikatelem a milovníkem umění, Walterem Donovanem, který mu oznámí, že při hledání Svatého grálu se ztratil jeho otec. Indiana Jones se ihned vydává na místo posledního působení otce, do Benátek. Tady se setkává s německou doktorkou Elsou, která ho přivede do místní knihovny, kde se otec Indiany ztratil. Indiana zde velmi brzy najde hrobku rytíře z první křížové výpravy (knihovna je ve skutečnosti starým kostelem) a v ní další stopu, která má hledače přivést k místu, kde je kdesi v poušti schován Svatý grál. To už však Indianu a Elsu pronásledují neznámí útočníci. Indiana se jich zbaví a od posledního z nich se dozví, že se jedná o strážce Svatého grálu. Další informaci, kterou od strážce grálu Indiana získá, je místo, kde je nacisty držen archeologův otec. Indiana se s Elsou vypraví do Rakouska ho osvobodit. Otce najde na starém hradě, ale zde se ukáže, že Elsa je ve skutečnosti ve službě nacistů a že jí jde o notes, který Indiana dostal poštou od svého otce. V notesu se totiž skrývají důležité poznámky, které mají pomoci při získání Svatého grálu. Indiana o notes nechtěně přijde, když mu ho zabaví nacistický důstojník. Nacistům právě o tento notes celou dobu šlo. Zdá se, že Indiana a jeho otec prohráli a že jim hrozí už jen smrt za strany nacistů. To však není pravda. Indiana se svým otcem z hradu, kde jsou nacisty drženi, dokážou utéct. Ihned se vypraví do Berlína, kde vyhledají Elsu (dostala notes od důstojníka) a notes jí opět vezmou. Následně z Berlína uprchnou pomocí vzducholodě, letadla a auta, když se přitom musejí zbavit svých pronásledovatelů. Indiana a jeho otec pokračují na Střední východ, aby zde za pomoci svého přítele Marcuse grál našli. V patách jim však postupuje i nacistická výprava vedená německým plukovníkem, Walterem Donovanem a Elsou... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 011)

ursinko 

všechny recenze uživatele

Taktiež som to videl tesne po revolúcii, dokonca aj na pirátskej kópii VHS poobede v družine na ZŠ!!! Neuveriteľné dobrodružstvo!!!! A v kine neopakovateľné! ()

Skarface 

všechny recenze uživatele

Nejlepší a nejdokonalejší dobrodružný film všech dob a myslím si že i nejlepší film který Spielberg natočil ! Nejen že jsem se vrátil do dětství ale náramně jsem se nasmál každou chvilku nějaká vtipná scéna ! Filmu by se něco málo dalo vytknout ale nač to kazit ! ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Indiana je zpět a po slabším Chrámu zkázy přichází výborná Poslední křížová výprava. Nutno znovu vyzdvihnout skvělou režii, výborného Harrisona Forda, jehož neméně dobře doplňuje Sean Connery, vynikající a nápadité akční scény, z nichž pár je opravdu nezapomenutelných - to vše dělá z tohoto filmu klasiku dobrodružných snímků. Spielberg dokáže nenapodobitelným způsobem zkombinovat akci, rozvoj i motivaci postav a humor, a potvrzuje, že zůstává králem žánru. Velmi silné čtyři hvězdy. ()

IsaacNewton 

všechny recenze uživatele

Asi nejlepší z Indiana Jonesů vůbec- ani na chvíli jsem se nepřestala bavit a smát se. Zápletka s otcem Jonese je dokonalá a Sean Connery je úplně neodolatelný (stejně jako Ford). Film je plný skvělých milých okamžiků (scéna, kdy Hitler podepíše zápisník s mapou, je nezapomenutelná a s ní i mnoho dalších). Zkrátka a dobře- absolutní vyvrcholení celé série plné akce, napětí a zábavy s nesmrtelnou hudbou Johna Williamse- to se Spielrgovi vážně povedlo. Nicméně tohle měla být i Poslední výprava Indiana Jonese a neměl podle mě vůbec vzniknout čtvrtý díl série, pro mě je Indiana Jones perfektní trilogie a s tímhle dílem to mělo skončit, na vrcholu slávy a kvality. ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Tenhle film by byl jen lehký nadprůměr, stejně jako chrám zkázy, ale Connery ho vyšrouboval hodně vysoko. Ty situace a hlášky mezi Fordem a Connerym se táhnou celým filmem. A to samo osobě už stačí, když přidáme němce a to že za nitky tahá sám Spielberg, vzniká jedno z nejlepších filmových dobrodružství. ()

tomashrabek 

všechny recenze uživatele

Ak by som mal zvoliť svoj najobľúbenejší snímok o Indiana Jonesovi, vybral by som bez váhania zavŕšenie pôvodnej trilógie, ktorá navždy zmenila vnímanie archeológov na celom svete (nezávidím im napr. zoznamovanie sa v spoločnosti). Urobil by som tak z dvoch zjavných dôvodov - sú nimi všeobecne ospevovaná chémia medzi Fordom a Connerym a jedna z najuletenejších filmových "honičiek" (všetci vieme, čo ňou myslím). Archa zmluvy možno má mystickejší nádych, Chrám skazy slušnejšie tempo a temnejšiu atmosféru (napriek tomu ho vnímam ako najslabší článok trilógie), Krížová výprava však Indyho vykreslila pre mňa najsympatickejším spôsobom. A nepredpokladám, že by to zmenili nejaké súčasné snahy o resuscitáciu série. ()

Nolanofil 

všechny recenze uživatele

Je veľa filmov ktoré mám rád, ale len málo ktoré milujem. A Posledná krížová výprava z padá do tej druhej kategórie. A vôbec. Je možné nemilovať film, v ktorom je Sean Connery otcom Harrisona Forda? Ukážkový dobrodrúžny film, so scenárom, ktorý je plný vtipných a napínavých scén, bez jedinnej vade na kráse. K tomu Spielberg na vrchle svojích filmárskych síl a dokonalá hudba pána Williamsa. Nesmrteľná klasika, ktorú budem naveky zbožňovať. ()

Lilloos 

všechny recenze uživatele

Duo syn a otec funguje parádně, ale pořád je to jen dobrodružný film. Přesně takový, který mě po deseti minutách přestane bavit. ()

RomeroIsGod 

všechny recenze uživatele

Největší filmová dobrodružná pecka, ve který Indy získal nesmrtelnost (jestlipak na to budou brány ohledy do budoucna?). Žeru to od dětství. 100% ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

Alison Doody to zabila! Mega skělá blond. Třetí Indy nijak zásadně nezměnil styl. Stále to je "jen" zběsilá honička bez sebemenší hloubky. Nemůžu si pomoct, ale i přes velké symptie ke konkrétním hercům a k dobrodružnému žánru, postrádám nějakou esenci filmu. Dva předchozí filmy byly fajn, ale už se mi skoro smyly z paměti. Tady to může zachránit jen právě Alison. Uvidíme po druhém zhlédnutí. 8/10 ()

Bukysh 

všechny recenze uživatele

Vrchol celej kinematografie. Najlepší Indy, najlepší Spielberg a najlepší dobrodružný film všetkých čias. ()

hemul 

všechny recenze uživatele

Sú herci, ktorí svojím zjavením vo filme zvýšia jeho úroveň. Tu sa stretli hneď dvaja. Connery a Ford. Ford vytiahol všetky filmy, v ktorych hral, vyššie, a to isté platí aj pre Conneryho. Preto je toto najlepšia časť série o archeológovi.. ()

Cartmof 

všechny recenze uživatele

Ti, kdo mě znají vědí, že docela aktivně sbírám Lego. Když se pár dní zpátky na internet dostaly leaknuté fotky setů právě k Indymu, společně s jedním kamarádem jsme dostaly na nějaký Indyho film takovou chuť, že jsme si pustily právě Křížovou výpravu. Jak je u mě zvykem, jako Harant jsem neměl moc vkus a tak jsem si film pamatoval spíše v horším světle. Jak já se mýlil… Film má skvělý humor, tempo a postavy, kdy jsem si dokázal vytvořit vztah i k záporákům (ignorujme fakt, že jsou to zrovna nacisti :) ). Indymu je nabídnuta nabídka, která se týká právě Křížové výpravy a kalichů. Indy samozřejmně přijme, přičemž zjišťujeme, že kalichy hledá celý život i Indyho otec Henry. Sean Connery odvádí grandiózní výkon jako stařec a humorná vložka. Návrat Sallaha potěšil, přesto, že pořádně nikdy nepatřil mezi mé oblíbence. Hudbu ani nemusím zmiňovat. Už jen jméno vám napoví, jak kvalitní je. Zkrátka skvělé pokračování, které Chrám Zkázy strkáte do kapsy. ()

Klajnik 

všechny recenze uživatele

Třetí díl je na stejné kvalitativní úrovni jako jednička. Rozdílu tu však jsou. První díl je vizuálně/esteticky působivější a signifikantnější, ale trojka příliš nezaostává, má lepší akci a je humornější díky výborné komediální chemii mezi otcem a synem/Connerym a Fordem. Po nesnesitelně otravné dvojce je toto opět návrat na vrchol. Škoda jen, že Indyho příběh nebyl završen v devadesátkách. ()

Ulrich 

všechny recenze uživatele

A je to tu zase. Co vic psat o nejvyrovnanejsi trilogii, kterou znam a patri zaroven mezi me NEJ- filmy ever? Nutno rici, ze tento dil opet kousek posunul kaskaderske kousky o stupen dal, stejne tak o akcni sceny. Ford starne s gracii a skvele mu sekunduje Sean Connery v roli jeho otce. Tak skvelou a vyrovnanou dvojku si z zadneho podobneho filmu nepamatuji. A zaverecny odjezd do zapadu slunce? Pokazde slzy na krajicku...Parada ()

xkupka07 

všechny recenze uživatele

A pry, ze dvojka je vzdy horsi jak jednicka, a trojka jak dvojka. Skoda, ze to je jedna z velice mala vyjimek. Znam snad jen jedine pokracovani, ktere je jeste vic lepsi od prvniho dilu nez tento pripad: Terminator 2 (ale az tak to zas neni pravda, protoze prvne byl napsan Terminator 2, ale jelioz nikdo do toho nechtel dat tolik penez(mysleli ze to bude o nicem), musel jim J. Cameroon ukazat na pozdeji napsane jednicce(levnejsi verzi Terminatora), ze to bude trhak)(omlouvam se, za odboceni) ()

Curunír 

všechny recenze uživatele

Bezkonkurenčně nejlepší Indy. Skvělá akce, atmosféra a hlavně humor, Který je nám zprostředkován skrz konfrontaci syna s otcem. A Connery nemá nejmenší chybu. Tati, jak víš, že byla nacistka? Mluvila ze spaní. ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

06.07.2008

To je samozřejmě Indyho hláška z Poslední křížové výpravy, ale klidně může být i heslem tří protagonistů thrilleru Johna Maddena The Dept. Ten bude předělávkou izraelského filmu Ha-hov (který měl… (více)

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

22.05.2008

V den premiéry nového Indyho bychom vás asi měli děsit Lucasovým prohlášením o možné páté části, ve které by byl hlavním hrdinou Mutt alias Shia LaBeouf a Indy Ford by byl pouze jeho parťákem podobně… (více)

Reklama

Reklama