Reklama

Reklama

Indiana Jones a Poslední křížová výprava

  • USA Indiana Jones and the Last Crusade (více)
Trailer

Obsahy(1)

Píše se rok 1938 a Indiana Jones působí jako učitel archeologie na univerzitě. Jednoho dne se setká s podnikatelem a milovníkem umění, Walterem Donovanem, který mu oznámí, že při hledání Svatého grálu se ztratil jeho otec. Indiana Jones se ihned vydává na místo posledního působení otce, do Benátek. Tady se setkává s německou doktorkou Elsou, která ho přivede do místní knihovny, kde se otec Indiany ztratil. Indiana zde velmi brzy najde hrobku rytíře z první křížové výpravy (knihovna je ve skutečnosti starým kostelem) a v ní další stopu, která má hledače přivést k místu, kde je kdesi v poušti schován Svatý grál. To už však Indianu a Elsu pronásledují neznámí útočníci. Indiana se jich zbaví a od posledního z nich se dozví, že se jedná o strážce Svatého grálu. Další informaci, kterou od strážce grálu Indiana získá, je místo, kde je nacisty držen archeologův otec. Indiana se s Elsou vypraví do Rakouska ho osvobodit. Otce najde na starém hradě, ale zde se ukáže, že Elsa je ve skutečnosti ve službě nacistů a že jí jde o notes, který Indiana dostal poštou od svého otce. V notesu se totiž skrývají důležité poznámky, které mají pomoci při získání Svatého grálu. Indiana o notes nechtěně přijde, když mu ho zabaví nacistický důstojník. Nacistům právě o tento notes celou dobu šlo. Zdá se, že Indiana a jeho otec prohráli a že jim hrozí už jen smrt za strany nacistů. To však není pravda. Indiana se svým otcem z hradu, kde jsou nacisty drženi, dokážou utéct. Ihned se vypraví do Berlína, kde vyhledají Elsu (dostala notes od důstojníka) a notes jí opět vezmou. Následně z Berlína uprchnou pomocí vzducholodě, letadla a auta, když se přitom musejí zbavit svých pronásledovatelů. Indiana a jeho otec pokračují na Střední východ, aby zde za pomoci svého přítele Marcuse grál našli. V patách jim však postupuje i nacistická výprava vedená německým plukovníkem, Walterem Donovanem a Elsou... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 011)

castor 

všechny recenze uživatele

I samotný Steven Spielberg Poslední křížovou výpravu označuje za nejoblíbenější díl celé série. Máme to stejně. Je dokonale natočená, plná nápadů a inovací, přesto potěší i ty milé malé scény, jako třeba ta, kdy je Harrison Ford připoutaný k židli vedle svého ztraceného otce Seana Conneryho a tatík vypouští suché hlášky poté, co zapálí koberec i záclony. A pak se protočí tajným průchodem k nacistům. Nebo jak pánové zjistí, že oba spali se stejnou nacistkou. Chemie mezi těmi dvěma je opravdu úchvatná. A Spielberg s Lucasem přiznaně vykrádají řadu svých celuloidových lásek, respektive jim znovu skládají nemalé pocty a dávají snad ještě osobitější podobu. Spielberga mělo u projektu udržet hlavně osobní otcovské téma, já sám vnímám objevení dominantního Jonese seniora za jeden z nejlepších nápadů série. Opravdu výborně natočená akce!! Kdyby byly všechny třetí díly tak vydařené.. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tati, sestřelili nás! - Je mi to líto, synu... Podle mnohých fanoušků (no, je to tak půl na půl), je POSLEDNÍ KŘÍŽOVÁ VÝPRAVA nejlepším dílem série o Indiana Jonesovi. Pro mě o vlásek vítězí původní film, ale i tento díl je neskutečná perla. Harrison Ford zde dostal vynikajícího spoluhráče v podobě Seana Conneryho, který hraje jeho otce a slovní přestřelky této dvojice, jsou snad ještě zábavnější, než velkolepé akční scény a napínavý závěr. Dokonalá je poslední scéna, kdy před titulky odjíždějí hlavní hrdinové na koních do západu slunce. Spielberg je skutečný mistr a s pomocí slavných herců, legendárního Johna Williamse či přítele George Lucase, natočil prvotřídní podívanou, která přežije celé generace. Skvost. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Páčia sa mi všetky filmy, v ktorých sa objavil ako hlavný hrdina odvážny archeológ Indiana Jones. "Dobyvatelia stratenej Archy", "Chrám skazy", "Posledná krížová výprava", "Kráľovstvo kryštálovej lebky". No z pomedzi týchto štyroch titulov je ten tretí najlepší. Úžastná, dobrodružná výprava za bájnym Svätým grálom. Harrisonovi Fordovi tu výborne sekunduje Sean Connery, ktorý si zahral jeho otca. Dou Dr.Jones & Dr.Jones je dokonalé. ***** ()

Trellíno 

všechny recenze uživatele

Skvělé, skvělé. Každý Indy je uplně o něčem jiném a tento je asi uplně nejlepší. Bravurní konfrontaci otec a syn v podání dvojice Ford-Connery je snad škoda rozebírat. Viděl to každý a neznám nikoho komu by se tento film nelíbil. Zapsáno zlatým písmem do historie kinematografie. Celá trilogie navždy v mém osobním Top 10, ale té 4 se stejně jako Columbus nějak podvědomě bojim. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Indy. Geniální akční scény, skvělé vtipy, bezchybné formální zpracování. Prostě elita mezi odpočinkovými filmy. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Na zdrhačky musím mít tu správou náladu. Dneska venku prší, do přírody mě to moc neláká, Yndyho jsem tentokrát nenechala na Yndy a s velkou chutí se podívala do konce. Chci hodnotit a koukám, žánr komedie chybí?! Něco mi ušlo?! ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Asi nejvíc nahláškovanej díl ze všech (cože ty máš jméno podle psa?!, takhle dáváme sbohem v Německu atd) Skvělá chemie dvou hereckých legend Forda a Conneryho. Ultimátní akční scény a opět stylové zakončení. Můj druhý (jen velmi těsně) nejoblíbenější díl po Dobyvatelích ztracené archy a každopádně jeden z vrcholů dobrodružného žánru. O tom nemůže být sporu.100% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tahle klasika nikdy nezestárne, a já se vždy budu smát hláškám, které po sobě v tomto skvostu pálí Junior a otec Jonesovi. Neskutečně sexy dobrodružství, které bude i za několik generací oslňovat naše vnuky. Bravo, mistře Spielberg. ()

pepo 

všechny recenze uživatele

tento film som videl na jeho premiére a doteraz som to nerozchodil.Toto je proste nadpozemsky dokonalé a jeden z môjho TOP 5 ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Nejlepší Indy a to hlavně díky injekci ve formě Seana Conneryho. Křížová výprava je určitě nejvtipnější díl. Například scéna, kdy se na zámku loučí Elsa s Indianou polibkem. "Takhle říkáme sbohem v Rakousku." O sekundu později se loučí také nácek a to pro změnu mnohem méně příjemnou německou verzí. První 3 díly Indiana Jonese jsou legendární. Trošku škoda že další pokračování nevzniklo s měnším časovým odstupem. 110% ()

Divočák 

všechny recenze uživatele

Třetí a bohužel nejslabší část celé (zatím) trilogie. Connery jako taťka je sice super, ale zasazení děje převážně do evropských reálií Indyho bohužel připravilo o ten omamný nádech exotického koření, který tak výborně fungoval v předchozích dvou dílech. I tak ale jasná pětka. ()

-bad-mad-wolf- 

všechny recenze uživatele

Největší atrakce dobrodružného žánru, jež se pevně drží právě slova atrakce - a je to neskutečně zábavný kus filmařiny, které nechybí šmrnc a vkus. Hláškování, gagů a narážek je taková přemíra, že by si z ní vybralo několik komedií; nechybí klasická hudba, na svou dobu prvotřídní triky a bájo chemie mezi Fordem a Connerym. „Indiana, let it go.“ ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Poslední křížová výprava je ten druh filmu, kde sice jsou nějaké ty chybičky a nelogičnosti, ale je to taková zábava, že to prostě zkritizovat nejde. Na tomhle filmu jsem vyrostl, teď jsem ho po dlouhé době zase viděl a musím říct, že neztratil nic ze svého kouzla. Tenhle film nekriticky miluju a strašně si přeju, aby Spielberg natočil další díl, i kdyby byl minimálně tak dobrý jako Chrám zkázy, tak by to byla událost. Ford je geniální Jones a Connery vlastně taky. Bravo. ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

3. archeologická výprava --- Co lze přehlédnout: a) Když jde Indiana s Elzou skrze katakomby, kde je ropa (nebo spíše petrolej), udělají si z kosti a hadru namočeným v něm pochodeň. Je dost nepravděpodobné, že ty plyny, které tam vybublávaly, nevzplanuly ještě než je křižáci zapálili, obzvlášť když Indymu z pochodně odpadaly kousky hořícího hadru. b) Ke konci když Indiana sleduje Němce v roklině, všimnou si ho díky odrazu slunečního světla od skel dalekohledu. V záběru přímo na něho však stíny skál smeřují opačným směrem, což znamená, že slunce má Indiana za sebou... c) Když Indy přiletí do Benátek, tak tam má na hlavě klobouk. Má jej i ve scéně, kdy jde s doktorkou do knihovny, ovšem jakmile jsou v ní, kloubouk už najednou nemá a znova se objevuje až v hotelu. d) Ve 12. minutě vidíme předěl mezi mladým a dospělým Jonesem. V prvním záběru na lodi můžeme spatřit Jonesův obličej a krev, jež mu teče z pravého koutku rtu. O několik vteřin později (při dalším záběru) mu ale teče krev z levého koutku. e) Ve scéně, kdy se Hitler podepisuje Indymu, tak si můžeme všimnout, že píše pravou rukou, přičemž ve skutečnosti byl levák. ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Tento třetí díl je opět skvělý a udržel si vysoké kvality. Napětí, akce pořád funguje dobře. Ale už je to trochu ohraná písnička a některé kousky příliš připomínají minulé díly. Děj je vymakaný a pořád je to fajn dobrodrůžo. 85% ()

juta 

všechny recenze uživatele

Třetí díl, ač má lepší hodnocení jak druhý díl, tak se mi jevil jako nejméně povedený ze všech. Nebylo tu znát kouzlo objevování artefaktů. Nacistická doba tomu vůbec neprospěla, děj slabší, méně vtipnějších scén, prostě předchozí dva díly byly lepší. ()

Související novinky

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Zemřel Sean Connery

Zemřel Sean Connery

31.10.2020

Letošní Halloween se pro filmové fanoušky ponese spíše ve velmi smutném duchu, z Velké Británie totiž dorazila zpráva o úmrtí legendárního skotského herce a prvního představitele agenta 007, Sira… (více)

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

„Náckové! Jak já je nesnáším!“

06.07.2008

To je samozřejmě Indyho hláška z Poslední křížové výpravy, ale klidně může být i heslem tří protagonistů thrilleru Johna Maddena The Dept. Ten bude předělávkou izraelského filmu Ha-hov (který měl… (více)

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

Princ Gyllenhaal a další herecké posily

22.05.2008

V den premiéry nového Indyho bychom vás asi měli děsit Lucasovým prohlášením o možné páté části, ve které by byl hlavním hrdinou Mutt alias Shia LaBeouf a Indy Ford by byl pouze jeho parťákem podobně… (více)

Reklama

Reklama