Reklama

Reklama

Historie pro začátečníky

(seriál)
  • Česko Zlomových 100 let lidstva (více)
Velká Británie, (2020–2022), 7 h 19 min (Minutáž: 20–24 min)

Režie:

Marc Tiley

Hrají:

Natalie Silverman (vypravěč), Jane Fonda (a.z.), Chuck Norris (a.z.)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Za posledních sto let prošel svět ohromným vývojem. Jaderná energetika, cesty do vesmíru, komunikační technologie, ale také nové nemoci, války, ekonomické soutěžení mezi velmocemi… Zlomových 100 let lidstva je dokumentární seriál, který se v deseti epizodách ohlíží do vlastně nedávné historie lidstva, jež však přinesla mnoho změn. Pomocí rozhovorů, infografik a archivních snímků se snaží zodpovědět otázky o naší minulosti, současnosti i budoucnosti. Proč je svět takový, jaký je? Kam se může rozvoj technologií ještě ubírat? Jaká nám přináší pozitiva a co bychom měli na svých životech urychleně změnit, aby nás rychlý rozvoj nepřivedl k záhubě? (CS Mystery)

(více)

Recenze (15)

Toka odpad!

všechny recenze uživatele

Propaganda 101. Od dokumentárního pořadu očekávám politickou nezabarvenost. Tohle bylo natočeno pouze z důvodu šíření ideologií. Tomu samozřejmě odpovídá i výběr témat - konzumerismus v Americe, studená válka, Čína, feminismus, ropa. Politickou zabarvenost bych asi přežil, kdyby to nebyl odpad nejvyššího kalibru s nulovou informační hodnotou. Pro kontext, v díle o robotech nepadla jediná zmíňka o Josefu Čapkovi, který to slovo vymyslel. To je pro historický dokument fakt bizár. Když se chci dozvědět něco o historii plastu, očekávám nějaká zajímavá fakta, nějaké informace ze zákulisí vývoje. Fakt mě nezajímá, že lidstvo vyprodukuje za rok tolik plastu, že by to naplnilo Empire State Building, což odpovídá 40 tisícům autobusů, což odpovídá 60 milionům šroubů. Jak tohle přesně souvisí s historií? Tyto zbytečné číselné fakty s přirovnáním zabírají dobrou půlku jednotlivých dílů. Nevím, jestli se tím tvůrci pouze snažili natahovat čas, nebo si myslí, že lidé díky tomu snáze pochopí škálu. Několik milion tun je přece hůře představitelné, než sto tisíc slonů, no ne? ()

Tsuki 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, kolik zásadních informací o daném tématu se dá shrnout ve dvaceti minutách stopáže. Každý díl seznamuje poměrně zevrubně (v rámci tak krátkého času) s historií nějakého problému a zamýšlí se, kam lidstvo bude v dané otázce směřovat dále. Musím říct, že jako diváka mě tyto náhledy do různorodé tématiky velmi zaujaly. Myslím, že podobný typ dokumentů Netflix zkrátka "umí", protože se jim daří "uhodit hřebíček na hlavičku" - tedy informovat diváka o tom zásadním (plus dávat věci do souvislostí), aniž by zbytečně zahlcoval nepodstatnými detaily. Jedině tak je možné udělat si v nějaké tématice (laickým způsobem) jasno a zamyslet se nad ní. Za mě jde o opravdu podnětný dokumentární seriál, který nabízí mnoho k pochopení i zamyšlení. ~(4,3)~ ()

Reklama

palcanec 

všechny recenze uživatele

Původně jsem si říkal, že se dozvím něco o historii, o které toho moc nevím. Pak se začala řešit z velké části technická/přírodovědná témata a ta jsou zpracována špatně. Plné buď zavádějících nebo přímo nepravdivých informací, které jsou zamíchány do "šokujících" přirovnání typu "želvy jsou vlastně z plastu" nebo "něco váží tolik a tolik autobusů/Empire state buildings". Potenciál tam byl, ale zdaleka nenaplněn. ()

Nin 

všechny recenze uživatele

Zajímavý formát. Až robotím hlasem britské vypravěčky se tu stručně dozvídáme o různých tématech, které se většinou odehrály relativně nedávno, tj. v dvacátém až dvacátém prvním století. Někdy je ta stručnost trochu na škodu a dokonce dochází i k některým nejasnostem (které můžou někteří alt-right považovat za cílenou propagandu). Přesto se History 101 drží především faktů a pořadu se daří efektivně mluvit o zajímavých tématech jako fast foody, roboti či cesty do vesmíru. V pouhých dvaceti minutách ani do hloubky jít nemůže, a jak už naznačuje název, jedná se spíše o úvod k dané problematice. A v tomhle ohledu je to super. (8/10) P.S. Ad komentář uživatele Toka: V dílu o robotech se dostatečně zmíní, že slovo "robot" pochází z československé divadelní hry R.U.R. Zmiňovat Josefa Čapka by bylo zbytečné, navíc to, že to on poradil bratrovi Karlovi slovo "robot" je nepotvrzená historka. ()

StrYke 

všechny recenze uživatele

Původně jsem dal plný počet hvězdiček.. Pak jsem ale viděl epizodu "Genetika", kde se mluví o věcech, kterým rozumím, a musím minimálně 2 hvězdičky strhnout. Hodně informací totiž bylo buď špatně podaných nebo byly jednoduše špatně úplně. Špatně takovým způsobem, že člověk, který to vytvářel, nemohl znát nebo chápat ani základy genetiky... (Proč? Názorným příkladem je, když je na obrazovce metafazický chromozom a k tomu komentář "Jeden chromozom dědíme od otce a druhý od matky.." A během toho se rozsvítí první půlka chromozomu a následně druhá půlka chromozomu. Ve skutečnosti se metafazický chromozom skládá ze dvou IDENTICKÝCH chromatid, které vznikly replikací DNA. To znamená, že obě ramena (poloviny) pochází buď od matky nebo od otce. Správně by tam měly být dva metafazické chromozomy vedle sebe a měly by se rozsvítit celé. Nevím, jestli to vysvětluji správně. Pokud ne, najděte si jakoukoliv STŘEDOŠKOLSKOU učebnici biologie, protože tohle je opravdu základ). ()

Galerie (2)

Reklama

Reklama