Reklama

Reklama

Indiana Jones a Chrám zkázy

  • USA Indiana Jones and the Temple of Doom (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Indiana Jones se svým dětským společníkem Quanem prchají před čínským zločineckým gangem v doprovodu americké zpěvačky ze Šanghaje. K útěku použijí omylem letadlo, které patří právě šéfovi gangu, což se Indianovi a jeho společníkům nevyplatí. Piloti ze stroje vyskočí na padácích, když předtím vypustili z letadla všechno palivo. Hrozí katastrofa v podobě nárazu stroje do okolních hor. Indiana si však poradí. Společně se svými průvodci vyskočí z letadla v gumovém nafukovacím člunu, který je nejenom úspěšně dopraví na zem, ale díky tomu, že dopadne do řeky, je dopraví i do Indie. Indiana by nejraději pokračoval do Dillí a pak domů do Ameriky. Místní vesničané ho však požádají o pomoc v podobě záchrany vesnice. Vyznavači zla z nedalekého paláce ukradli totiž vesnici její kouzelný kámen, který vesničanům poskytoval ochranu a úrodu. Indiana se se svými průvodci do chrámu vypraví a zde brzy zjistí, že se ocitl přímo v hlavním sídle sekty Thuggů. Ti zde nejenom uctívají bohyni smrti Kálí, ale také zde v jakémsi tajném dole hledají poslední kouzelný kámen, který má dát jejich bohyni moc ovládnout celý svět. Indiana se zprvu snaží najít jak kámen nešťastné vesnice, tak zachránit dětské otroky, které Thuggové nutí v dolech rozbíjet kameny a hledat poslední kouzelný kámen. Velmi brzy jsou však Indiana i jeho průvodci Thuggy zajati a ti se z nich snaží udělat oběti své krvelačné bohyni... (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (800)

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na svoji dobu neuvěřitelná věc. Vzpomínám jak jsem se v kině hroutil při pohledu na toho vařeného hada plného živých háďat a to jsem netušil, že závěrem hostiny u rádži je jako dezert podáván chlazený opičí mozeček! Indy zase makal co to šlo a zdárně uhýbal všem dávným nástrahám v podobě různých pastí v tajemných pavučinami zahalených chodbách dávných chrámů. Pokud tento film něco vyvyšuje nad ostatní, tak je to závěrečná honička v důlních vozíčcích i bitka na mostě. A jako milovník swingu jsem samozřejmě musel ocenit i úvodní titulky s nádherně podanou písní Freda Astaira v čínštině a s choreografií ve stylu amerických muzikálů čtyřicátých let! Dávám 4 kameny se třemi rýhami! * * * * ()

H34D 

všechny recenze uživatele

Druhý Indiana Jones v podobě snad až bezchybného Harrisona Forda poskytuje po vzoru jedničky opět velkou dávku svěží akce, navrch okořeněné o pár vtipných momentů. Ve střední fázi je trochu temnější a také se mnohem více vyžívá v nechutnostech, což ovšem není úplně na škodu, neboť uznejte sami, kde jinde byste mohli spatřit tolik nechutného hmyzu pohromadě, či alespoň vzdálěně přes obrazovku přivonět k lahodným opičím mozečkům a polévky z očí? Já myslím, že nikde... Co mě však na filmu docela dráždilo, byl ten malý klučina Shorty, jehož schopnosti se spíše než dítěti podobaly zmenšené verzi šikmookého supermana. 8/10 ()

Reklama

RHK 

všechny recenze uživatele

Jeden z 500 největších filmů všech dob časopisu Empire. Spielbergova technicky brilantní dobrodružná podívaná. První čtvrthodina je jedna velká geniální akce počínající přetahováním o diamant v klubu a končící skokem z neovladatelného letadla na nafukovacím člunu někde v Himálaji. Pak děj nabere ponurý ráz a přejde v paláci v odpuzující hodokvas s brouky, opičími mozečky a polévkou s očními bulvami. A už je zde po cestě nebezpečnou podzemní chodbou s padajícími šavlovými stropy barbarská slavnost v Chrámu zkázy (inspirovaná slavným filmem Gunga Din 1939) a ve finále neskutečná filmová honička v podzemí a na důlních vozících a pak bitka na visutém lanovém mostě. Kali Ma. Trailer je i na ČSFD: http://www.csfd.cz/film/8642-indiana-jones-a-chram-zkazy-indiana-jones-and-the-temple-of-doom/videa/ ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Chrám zkázy mnozí považují za nejslabší článek série o nehroženém archeologovi Indiana Jonesovi. Dovolím si nesouhlasit. Pranic mi nevadí, že na mém štědrém hodnocení se pravděpodobně podepisuje i nostalgická vzpomínka na velké plátno, kde na mě coby mladého kluka ohromně zapůsobila pestrobarevná exotika nepřístupných dálek, úžasných přírodních lokací, přítomnost atraktivních žen, dynamika nápaditých akčních scén, ironická nadsázka a množství vtipných hlášek. Druhý díl je nejrozpohybovanější a nejakčnější s nepřehlédnutelně hororovým tónováním. V 80. letech působily scény typu dechberoucí honičky důlními vozíky jako zjevení a vyvolávaly bezmezné nadšení publika. Ostatně tyto scény jsou působivé dodnes. Kinematografie bombastických triků a atrakcí se pochopitelně, jak šel čas, dostala na mnohem vyšší úroveň, ale své kouzlo si pro mě Chrám zkázy uchovává. Charaktery jsou vedle stálice Indyho nejslabším článkem filmu, ale ostatní složky filmu tenhle handicap úspěšně vyrovnávají. U podobného druhu dobrodružných filmů se nepohoršuji nad naivitou a snahou útočit na první signální. Má to styl, nadhled a tradičně výbornou režii. Není to nic víc a nic méně než kvalitní dobrodružná zábava a těch 90 % celkového dojmu nelituji. Snad jen zamrzí, že Spielberg si půvabnou Kate Capshaw ukradl pro sebe a spoutal ji prstýnkem. Stevovi sice musím přiznat dobrý vkus, ale věřím, že kdyby energii, kterou vrhla na plození dětí a společenskou prezentaci famílie, věnovala hereckému řemeslu, mohla ještě ledascos dokázat. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

Chrám skazy je vynikajúci. A teraz nehovorím o druhom diely (chronologicky vlastne prvom, ale to je fuk, keď to na sériu žiadny dopad nemá a dokopy to nikoho ani nezaujíma), ale hovorím o perfektných kulisách Chrámu skazy. Väčší rozpočet je vidno, efektami sa už toľko nešetrí a to isté platí aj o humore. Zatiaľ čo Dobyvatelia mali vtipne akčné scény, u Chrámu skazy pôsobia viac komediálne na pousmiatie a niekedy kazia atmosféru. Hlavný dôvod prečo tomu tak je, vidím vo vedľajších postavách, ktoré niekedy dokážu pobaviť, ale keď otravná (ale sexi figura) Kate Capsahaw začne vrieskať v pravidelných časových intervaloch aj vám to už nepríde vtipne. Spielberg vám dá síce pocítiť miestami až hororovú atmosféru, no je vidno, že tento krát sa hlavný hrdinovia (Spielberg, Lucas, Ford) pri natáčaní viac bavili. Každopádne okrem fajn dobrodružstva opäť priniesli aj fajn akcie podporené Williamsovou hudbou, šikovným strihom a kamerou. 90% - 5* ()

Galerie (218)

Zajímavosti (106)

  • Honička s důlními vozíky byla zčásti natáčena s modely v miniaturních kulisách pomocí stop motion animace. (bond77)
  • Úvodní scéna s hektickou výměnou relikvie v Šanghaji a následným krytím před palbou za valícím se gongem a finální honička v důlním vozíku byly původně v rané verzi scénáře Dobyvatelů ztracené archy (1981). (DaViD´82)
  • Amrish Puri (Mola Ram) si kvůli své roli oholil hlavu. Na diváky tím udělal takový dojem, že si po natáčení tento vzhled udržel a stal se jedním z nejoblíbenějších indických padouchů. (don corleone)

Související novinky

Seznamte se: paní Jonesová!

Seznamte se: paní Jonesová!

18.03.2007

Pro obdivovatele sofistikované krásy a výjimečného hereckého talentu Cate Blanchett je tu senzační zpráva: držitelka Oscara za Letce právě podepsala smlouvu na účinkování ve čtvrtém Indiana Jonesovi!… (více)

Reklama

Reklama