Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Šéf místní policie Martin Brody společně s policistou Hendricksenem na pláži objeví hlavu a část ženského trupu. Lékař je přesvědčen, že žena byla napadena žralokem. Brody si uvědomuje nebezpečí a chce nechat zavřít pláže, což se ovšem nelíbí starostovi. Městečko, zcela závislé na krátké turistické sezóně, si podle něj nemůže dovolit takový luxus. O pár dní později se další obětí stane šestiletý chlapec. Přestože starosta stále odmítá vydat zákaz koupání, zpráva pomalu prosakuje na veřejnost. Do pátrání se zapojí nejen policie a ichtyolog Matt Hooper, ale také desítky amatérských lovců, kteří se do městečka sjeli pod vidinou odměny, kterou za dopadení žraloka nabídla matka zabitého chlapce. Teprve když je přímo před očima stovek turistů v mělké zátoce napaden další muž, je starosta přinucen přiznat vážnost situace a pod nátlakem Brodyho najmout profesionálního lovce Quinta. Společně s ním se na moře vydává i Hooper a přes svůj strach z moře i Brody. Když se jim konečně podaří žraloka přilákat, jsou šokováni jeho velikostí? (TV Nova)

(více)

Recenze (915)

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Tohle neudělal lodní šroub, ani korálový útes. Nebyl to ani Jack Rozparovač. Byl to žralok! Už úvodní logo Universalu, za nímž jsou slyšet podmořské zvuky, mě pokaždé dokonale navnadí na tuto nestárnoucí podívanou. Steven Spielberg nepotřeboval k natočení svého legendárního trháku žádné digitální efekty. Vystačil si s dobrým scénářem, sestavou kvalitních herců, jedním modelem žraloka a co je nejdůležitější - se svojí originální a pestrou režií, plnou skvělých nápadů a záběrů, které divákovi dodnes dokazují Spielbergův talent a zapálení pro filmové umění. Výkony slavného hereckého tria Roy Scheider, Robert Shaw a Richard Dreyfuss, snad netřeba vyzdvihovat, to byl herecký koncert, stejně jako děsivá, přičemž jednoduchá hudba mistra Williamse, která dotváří děsivou atmosféru. Druhá polovina filmu, kdy tři hlavní hrdinové vyráží na moře, nabízí divákům jeden z nejúžasnějších soubojů člověka s přírodou, který byl kdy natočen. Čelisti budou vždy fascinovat miliony filmových fanoušků po celém světě a inspirovat nové režiséry, kteří v rámci žánru tento snímek těžko překonají. Dodnes jeden z nejkrásnějších filmů světové kinematografie. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

Dá sa povedať, že snímok "Čeľuste" bol impulzom, ktorý odštartoval závratnú kariéru amerického režiséra, židovského pôvodu, Stevena Spielberga. Premieru mal v roku 1975, keď mal Spielberg iba dvadsaťdeväť rokov. Film o obrovskom žralokovi zabijakovi sa stal celosvetovým kinohitom. Je to kvalitne natočený dramatický animal horror, ktorý sa dočkal viacerých pokračovaní a mnoho ďalších autorov sa ho snažilo kopírovať. Vzniklo nespočet titulov o vražedných žralokoch, ale ani jeden z nich nedosahuje úroveň Spielbergových "Čeľustí". Ťažko prekonať niečo tak geniálne. Stala sa z toho legenda a kult. "Jaws" ***** ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Vynikající thriller s geniální režií mistra Stevena Spielberga. Nejpozoruhodnější je ovšem fakt, že ačkoliv od roku 1975 všechny principy Čelistí okopírovaly stovky filmů a tak se z nich staly klišé, je tento masterpiece stále stejně děsivý a napínavý jako kdysi. Bravo, Steve! ()

JANARYBA 

všechny recenze uživatele

Copak tomuhle filmu člověk může dát míň hvězdiček? Kolikrát jsem se jen v tom moři rozhlížela, jestli neuvidím známou ploutev? Pecka z mládí. ()

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Tak určitě je to kvalitní dobová klasika. Za sebe musím konstatovat, že mi ten film osobně nikdy nijak extra děsivej nepřišel, že bych z něj nemohl spát, ale jak říkám na svou dobu to je ojedinělá pecka. Spielberg se teprve rozjížděl, ale lecos to naznačuje o jeho budoucí kariéře. Jinak samozřejmě Wiliamsova hudba je vynikající a hodně z té atmosféry dělá právě ona. Každopádně film kterej nastartoval boom zvířecích hororů.75% ()

Reiniš 

všechny recenze uživatele

Skvělý a nervy drásající horor,který i po třiceti letech z velké části vyvolává hrůzu.Po tomhle si jen tak zaplavat do moře nepůjdu... ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Miluju scénu kdy lovec žraloků Quint vypráví válečnou historku. Miluju hodně scén, ale pokaždé se nemůžu dočkat až vyrazí 3 chlapi na moře lovit bílého žraloka. Steven Spielberg natočil klasiku, která ani po 40 letech nezestárla ani o den. 100% ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Velice děsivé, ale tak k moři se dostanu jednou za rok, a to jsem většinou u bazénu a u nás na solárku žádní žraloci nejsou, takže jsem v (na) suchu, ufff :-) ()

cheyene 

všechny recenze uživatele

Majstrštyk, který nebude nikdy zapomenut z důvodu perfektní atmosféry strachu, dokonale děsivé hudby, originální zápletky a úžasných hereckých představení. ... Nu a teď jeďte na dovolenou k moři! ;) ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Za Čelisti se Spielberg zaslouží velké uznání. Film funguje dodnes tak jak má a dokonce i speciální efekty působí (až na jednu nebo dvě scény) i teď hodně autenticky a obstojí i ve vysokém rozlišení. Film je velice dobře zvládnuté dílo ve všechy myslitelných kategoriích od scénáře, přes kameru střih až po hudbu. Nejvíce mě ale stejně dostaly skvělé herecké výkony třech hlavních představitelů, díky kterým je film velice uvěřitelný. Nejvíce mě bavil Robert Shaw v roli mírně pošahaného rybáře, který to vše bere trošku osobně. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Čelisti se svým stojatým nástrojem :D nám zahráli dramatickou hudbu, která k tomuto filmu neodmyslitelně patří. Nevím zda je moudré točit horory, které mají stopáž delší jak 90 minut, ale Spielberg musí mít všechno nad dvě hodiny že? :D Co k tomu dodat, stoprocentní podívaná to není, ale kultem se nazývat může. ()

Kass 

všechny recenze uživatele

"I think he's come back for his noon feeding." V podstatě banální příběh dokázal Steven Spielberg přetavit v jedno osudové střetnutí v odvěkém souboji lovce a krvelačné bestie. ()

TedGeorge 

všechny recenze uživatele

Místo machrování s děsivým predátorem se divák bojí především neviděného a za pomoci legendární melodie z pera Johna Williamse si kouše nehty při pohledu na rozvlněnou hladinu. Moje nejoblíbenější scéna? Kupodivu to není nějaká povedená lekačka nebo naháněčka se žralokem. Kdepak, nejraději si pustím hororovou historku vyprávěnou kapitánem Quintem. ()

DJ_bart 

všechny recenze uživatele

Stařec a moře: Advanced mode.... Spielberg se podíval na stav filmovýho průmyslu, řekl si "I'm about to destroy this man's whole career." a vplul do tohoto rybníku jak velkej žralok. Když máte ale tu možnost vidět tenhle kult na velkym plátně, uvědomíte si, jak geniálně pracuje se strachem. Skutečně prvotřídní letní blockbuster, který redefinoval pojem terryfing. ()

Související novinky

Zemřel kameraman Michael Chapman

Zemřel kameraman Michael Chapman

22.09.2020

Z Los Angeles přišla dnes ráno zpráva o úmrtí známého amerického kameramana, režiséra a herce Michaela Chapmana. Na dva Oscary nominovaný tvůrce zemřel ve věku 84 let na srdeční selhání, informaci na… (více)

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

Čelisti se 23. ledna vrátí na velké plátno

16.01.2019

Kultovní Čelisti se 23. ledna vrátí na jediný den na velké filmové plátno. Díky projektu Symphonic Cinema se uskuteční projekce tohoto oscarového filmu Stevena Spielberga za doprovodu živé hudby… (více)

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

ČNSO zahraje hudbu z filmů Stevena Spielberga

10.03.2018

Český národní symfonický orchestr 3. dubna v pražském Obecním domě zahraje hudbu z filmu Indiana Jones a dobyvatelé ztracené archy. Koncertem s filmovou projekcí začíná mezinárodní projekt Symphonic… (více)

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

SOUNDTRACK Poděbrady - 27. srpna

01.08.2016

David Koller, Dasha, Michael Kocáb, Michal Pavlíček, Ondřej Ruml, Michal Dvořák a další hvězdy v sobotu 27. srpna vystoupí na velkolepém multimediálním koncertu filmové hudby pod poděbradským zámkem… (více)

Reklama

Reklama